Nejlepší elektrické moka kávovary i na indukci. Jak si vybrat?

Moka kávovary patří mezi asi nejklasičtější přístroje na přípravu kávy a mají za sebou už dlouhou historii, během níž si prošly svým vývojem.

Tradiční moka kávovar na přípravu kávy

Tento vývoj zapříčinil vznik hned několika druhů moka kávovarů a tím pádem se výběr toho "správného" stal relativně náročným. Proto jsme se rozhodli stručně objasnit několik bodů, podle kterých se při volbě vhodného moka kávovaru řídit.

Oblíbené produkty

Krátké představení moka kávovaru

Moka kávovary pracují na principu přípravy pressa a možná i proto jsou často označované pojmem pressovar, což však trošku mate, protože espresso se dělá jiným způsobem. Také se používá nespisovný termín koťogo a ani to není dvakrát nejsprávnější kvůli tomu, že koťogo je maďarská verze italského kávovaru a opět funguje jiným způsobem. Proto asi nejpřesnější název je obyčejně konvice na vaření kávy.

Přestože se prodává vícero druhů moka kávovarů, tak všechny fungují na tom samém principu tlaku vodní páry. Zařízení má celkově tři části, resp. nádobky:

  • Spodní nádobka: Do spodní nádobky naléváme vodu do úrovně ventilu nebo rysky. Doporučuje se horká voda, protože to urychlí proces výroby a také to jemně ovlivní výslednou chuť kávy.
  • Prostřední nádobka: Sem se sype čerstvě pomletá káva, která je přibližně středně hrubá. Příliš jemně pomletá zrnka by mohla ucpat filtr.
  • Vrchní nádobka: Tady vzniká naše káva. Pod vlivem ohřevu horká pára vytlačuje vodu zespodu až na vrch a tak se nám vytvoří nápoj.

Příprava kávy v moka kávovarů

Výhody a nevýhody moka kávovaru

Mezi nejhlavnější výhody patří nízká cena a také jednoduchý a hlavně rychlý způsob přípravy. Dokonce ani výsledná chuť kávy vůbec není k zahození. Jasně, není to sice klasické espresso, ale má k němu velmi blízko. Obsah kofeinu je poměrně vysoký a tím pádem je silnější, na což si potrpí hlavně gurmáni, kteří rádi pijí "poctivou" kávu.

Co je pro někoho výhodou, může být zase pro druhého nevýhodou. Pokud jste zvyklí pít slabší kávu, 2v1 a podobné typy, tak si budete muset zvyknout, že káva z moka expressu trochu víc "kope". Množství kávy musí být vždy maximální a chuť může být někdy trošku "připálená" – obzvlášť tehdy, kdy je nalitá voda studená.

Náš tip

Jak si vybrat moka kávovar?

Faktorů ovlivňujících výběr moka konvičky je poměrně dost. Do úvahy musíme brát objem, tedy kolik kávy chceme najednou udělat. Dále to je materiál konvice nebo způsob ohřevu. Ale je dobré přehodnotit i cenu, i když ta se všeobecně pohybuje na nižších hladinách. Pusťme se do toho.

Způsob ohřevu

V první řadě uvádíme, že způsob přípravy nemá vliv na chuť kávy. Proto se u tohoto bodu řídíme čistě našimi možnostmi v kuchyni, nejdůležitější je typ sporáku.

  • Moka kávovary na plynový/eletrický sporák: Tento typ moka konviček je ten nejběžnější, a proto ho seženete prakticky všude. Způsob vaření se ničím neodlišuje od klasického vaření – jednoduše položíme konvici na zapnutý sporák a čekáme.
  • Moka kávovary na indukci: Trochu specifickou skupinou jsou moka kávovary na indukční typy sporáků. Musí být tvořené speciálním materiálem, obvykle nerezovou ocelí, a také musí velikost dna korespondovat s velikostí vaší varné desky.
  • Elektrické moka kávovary: Poslední kategorie kávovarů funguje na principu elektřiny, a proto je stačí zapojit do zásuvky. Vhodné jsou hlavně na cesty, dovolené nebo na chaty.

Materiál

Co se týká materiálu, tak si můžeme vybrat ze dvou – hliník a nerezová ocel. U hliníku někdy vznikají obavy, protože v minulosti se nepovažoval za nejzdravější materiál, protože se do hliníkových zařízení často přidávalo olovo nebo jiné přísady – čistý hliník je však kompletně neškodný. Navíc, je to dobrý vodič tepla, a proto je káva rovnoměrně ohřátá. Je odolný a lehký.

Antikorozní nebo nerezová ocel se zase těší oblibě díky její velké odolnosti a modernímu vzhledu. Nejčastěji se používá u elektrických kávovarů nebo kávovarů na indukci. Není však tak dobrý tepelný vodič a vyžaduje větší námahu při čištění.

Objem

Pri výběru objemu, respektive velikosti konvičky, musíme vědět, pro kolik lidí nebo kolik šálků kávy budeme dělávat. Tady se projevuje uváděná nevýhoda, že množství kávy v nádobce je fixní a při každém vaření proto uvaříte vždy stejné množství kávy.

Moka kávovar s větším kávovarem

Moka kávovary mají ve svém popisu udané množství šálků, které naplníte při jednom vaření, ale tento údaj často zkresluje. Je to proto, že jedním šálkem se často rozumí objem jen 30 nebo 50 mililitrů. Většina z nás si dopřeje kávy o něco víc, a proto si dobře zjistěte, jak to s objemem ve skutečnosti je. Klidně se může stát, že udaný objem 4 šálků bude reálně porce pro jednoho.

Shrnutí

Moka kávovary tedy představují laciné a jednoduché řešení přípravy kávy. Nabízejí zajímavou chuť, která je podobná espressu a vyhovuje o něco víc těm, kteří preferují silnější kávy. Dávkování je stále stejné, což může být nevýhodou zejména tehdy, když se počet lidí, pro které vaříme, mění.



Publikováno dne: 01.11.2018
Hodnocení článku:
(92%)

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...

V tejto kategórií nájdete aj:

Nejlepší křovinořezy – recenze a test poradí, jak vybrat Nejlepší křovinořezy – recenze a test poradí, jak vybrat

Nejlepší elektrické nůžky na živý plot Nejlepší elektrické nůžky na živý plot

Pokud chcete, aby byl váš živý plot zdravý a hustý, potom sa o něj musíte také adekvátně postarat. Udržovat jeho tvar a dobrou kondici můžete i díky elektrickým nůžkám na živý plot....

Jak vybrat WiFi router do domácnosti Jak vybrat WiFi router do domácnosti

Bez takzvaného WiFi připojení si dnes neumíme představit ani domácnost. Podle čeho si vybrat správný WiFi router? Jaké důležité funkce WiFi router musí mít? Které jsou na trhu...


Přidat komentář