Ruční vs. elektrický mlýnek na koření a sůl: recenze, zkušenosti, test

V době, kdy jsou mleté kořeniny dostupné v každém supermarketech i v menších obchůdcích, zůstávají mlýnky na koření celkem nevyužité. Žádný vášnivý kuchař a milovník dobrého jídla však nedá dopustit na jedinečnou chuť a aroma čerstvě pomletého koření.

Bílý elektrický mlýnek na koření

Dnes už klasickým ručním mlýnkům na koření konkurují elektrické. Každý má svoje plusy i mínusy. Víte, který je vhodný pro vás a vaše kulinářské výtvory?

Oblíbené mlýnky na sůl a koření

Na co všechno je možné mlýnek využít?

Možná vás napadne otázka – proč si vlastně kupovat celé koření a mlýnek, když si tuto práci můžete ušetřit jednoduše kupováním už pomletého koření? Hlavním důvodem je, že z hlediska kvality jednoznačně vyhrává celé koření. Tím, že koření rozdrtíte přímo před použitím, zachová si svoje aroma, které se naplno uvolní až během přípravy jídla. Skladováním celého koření si kořeniny ponechávají svoji vůni po delší dobu, jsou odolnější před nabíráním jiných pachů a mají delší životnost.

Pokud si u mlýnku na koření hned představíte tmavé kuličky černého koření, nezapomínejte, že nejde o jedinou kořeninu, u které mlýnek využijete. Mlýnky se využívají i na mletí hrubozrnné soli, která na rozdíl od té už pomleté neobsahuje zbytečné protihrudkující chemické látky. Takto můžete sahat po zdravějších alternativách, například mořské nebo růžové himalájské soli. Při pečení sladkých dobrot zase oceníte výrazné aroma čerstvě namleté skořice, hřebíčku nebo muškátového ořechu. Chuť masa, polévek nebo omáček zase zvýrazníte vlastnoručně pomletým kardamomem, kurkumou, koriandrem, feniklem, hořčičnými semínky i kmínem.

Elektrický nebo manuální: Jak si vybrat vhodný mlýnek na koření?

Pokud vaříte rádi a často a zvažujete koupi mlýnku na koření, určitě se zamýšlíte nad tím, který typ je ten vhodný právě pro vaše potřeby. Na trhu najdete mnoho různých designů, materiálů, větší i menší mlýnky, s jedním a více zásobníky i různými funkcemi. Pojďme se preto podívat na to, co je při výběru mlýnku důležité.

Základní rozdělení, které u mlýnků na koření bývá, je způsob mletí a obsluhy. Mlýnek má buď vestavěný motorek, který jedním zapnutím kořeniny rychle pomele, nebo je ruční, kdy je potřebné zapojit vlastní sílu na to, aby mlecí kameny koření rozdrtily. Elektrický mlýnek tak nabízí rychlé řešení, ale je třeba myslet na to, že je efektivnější při kratším používání. Motorek se totiž rychle přehřeje a před dalším mletím si chvilku počkáte.

Elektrický vs mechanický mlýnek na koření

Klasický manuální mlýnek ale poslouží kdykoliv a kdekoliv – nebudete muset myslet na žádné baterie. Elektrické mlýnky tedy nejčastěji pohánějí baterie nebo jsou zapojené do sítě a oproti manuálním mlýnkům se o něco hůře čistí, což nemusí být nejpraktičtější řešení, když vaříte na chatě nebo na cestách. Pokud ale trpíte artritidou nebo vás trápí zápěstí a karpální tunel, elektrický mlýnek bude určitě vhodnějším řešením.

Materiál

Velmi důležitým kritériem při výběru mlýnku je jeho materiál. Nejde jen o to, zda se vám po designové stránce hodí do kuchyně, ale právě materiál ve velké míře rozhoduje o funkčnosti a životnosti mlýnku. Zatímco plastový mlýnek vám sice zaručí bezkonkurenčně nízkou cenu, vězte, že vám dlouho nevydrží. I když mnohé slibují odolný a tepluvzdorný plast, jde přece jen o měkčí materiál, který se lehce ohne a nalomí a mletí tvrdého koření úplně nezvládá.

Typickým materiálem klasických mlýnků je dřevo, které se hodí do rustikálního interiéru i moderních kuchyní. Kromě příjemného vzhledu nabízí značnou odolnost, ale snadno nabírá pach kořenin. Populární materiály jsou také nerezavějící ocel, sklo, keramika nebo kombinace více materiálů. Jde o tvrdé a odolné materiály, které zaručují dlouhou životnost. Díky sklu budete mít přehled, kolik koření ještě v mlýnku zůstává, takže vás při vaření nic nezaskočí.

Mlecí mechanismus

U klasických mlýnků na koření jsou mlecím mechanismem zpravidla mlecí kameny. Bývá to tak u manuálních i elektrických mlýnků. Právě mlecí kameny zaručí, že se koření rozdrtí na prášek. U manuálních mlýnků jsou mlecí kameny poháněné ručním mletím, v elektrických mlýncích tuto práci zajišťuje motorek. Mlecí kameny jsou účinné, ale s některými druhy koření si poradí lépe (černé koření) a s jinými hůře (skořice).

Dřevěný ruční mlýnek na koření

V kategorii elektrických mlýnků existují i mlýnky s kovovými čepelemi. Tyto mlýnky jsou často prodávané jako mlýnky na kávová zrna, ale využívají se i na mletí koření. Na rozdíl od elektrických mlýnků s mlecími kameny, které dokážou semlít jen malé množství koření, je možné čepelovým mlýnkrm semlít větší množství, používat ho najednou delší čas a kvalita pomletého koření je často mnohem lepší.

Kapacita a počet zásobníků

Mlýnky na koření s mlecími kameny jsou většinou určené na okamžité použití, proto obvykle jsou zásobníky menší a vhodné pro takové množství koření, které dokážete okamžiěe zužitkovat. I když je mlýnek na pohled dostatečně velký, informaci o objemu zásobníku si zvlášť zkontrolujte. Možná se to na první pohled nezdá, ale značnou část mlýnku dokáže zabrat mlecí mechanismus a motorek.

Protože mlýnek na koření dokáže snadno nabrat pach koření, mnohé modely obsahují 2 zásobníky a je tedy možné využít je současně na 2 různé kořeniny – obvykle jde o černé koření a hrubozrnnou sůl. Dražší a luxusnější modely však je možné dostat i se 3–4 zásobníky. Víc zásobníků ale nemusí vždy znamenat lepší mlýnek. Pokud byste v jednom mlýnku drželi skořici, černé koření, hřebíček a fenykl, získali byste směs zajímavých pachů. Proto je někdy jednoduše lepší používat na různé účely různé mlýnky.

Rychlost a kvalita mletí  

Co se týká rychlosti, elektrické mlýnky jednoznačně vyhrávají. S manuálním mlýnkem se hlavně při tvrdších kořeninách můžete pořádně potrápit, ale na druhou stranu se nemusíte obávat přehřátí. Kvalita mletí závisí na typu mlecích kamenů nebo čepelí. Ostré čepele z nerezavějící oceli odvedou skutečně poctivou práci. Kvalita mletí elektrických mlýnků navíc závisí na motorku – ten musí být skutečně silný, aby dokázal pomlet i to nejtvrdší koření. Pokud potřebuje mlýnek baterie, nesahejte po levných a slabých bateriích, které by motoru při mletí neposkytly dostatek síly.

Čištění

Náročnost čištění je určitě důležitým faktorem při výběru mlýnku, a to nejen z hlediska šetření času, ale hlavně kvůli životnosti mlýnku. Mnohé moderní modely myslí právě na tento faktor, a tak mají jednoduše odnímatelné zásobníky, které můžete jednoduše vložit do myčky nádobí. Jiné modely mají zase fixní nádobky, které nelze úplně odejmout, kvůli čemuž bude umývání trvat o něco déle. Proto při výběru mlýnku sledujte informace o možnosti opláchnutí, vhodnosti pro myčku nádobí a odnímatelnosti zásobníků.

Elektrické nerezové mlýnky na sůl a pepř

Další aspekty

  • Skleněný zásobník – I když toužíte po dřevěném či keramickém mlýnku, není na škodu zvážit kombinaci materiálů, v níž je zásobník ze skla. Přehled o množství koření určitě oceníte.
  • Protiskluzový povrch – Přijde vhod hlavně u elektrických mlýnků s kovovými čepelemi, které budou potřebovat pracovat déle.
  • Hlučnost – Elektrické mlýnky mohou být zbytečně hlučné.
  • Pach – U některých elektrických mlýnků uvádějí uživatelé nepříjemný kovový zápach během mletí.
  • Multifunkčnost – Elektrické mlýnky prodávané jako mlýnky na mletí kávových zrn zaručují větší možnosti využití.
  • Jednoduché ovládání – U elektrických mlýnků oceníte jednoduché ovládání a možnost mlýnek zapnout jedním knoflíkem místo nutnosti knoflík během celého mletí držet.
  • Záruční doba – Čím delší záruční doba, tím je vyšší pravděpodobnost, že jde o kvalitní výrobek, který vám vydrží déle než několik použití.

Údržba mlýnku

Čím jednodušší čištění váš mlýnek nabízí, tím lépe pro jeho životnost. Pravidelné umývání zásobníků by mělo být samozřejmostí, ale nezapomeňte ani na samotný mlecí mechanismus. Právě tato část může být při čištění problematická. Pomoci si můžete jednoduchým trikem. Mlýnek bez zbylého koření naplňte rýží. Mletím rýže se zbavíte nejen směsi pachů, ale rýže dokáže absorbovat i možné zbylé oleje z kořenin či semínek. Při čištění mlecích kamenů tedy stačí, když pomelete rýži, vyčistíte zásobník a suchou utěrkou nebo tenkým kartáčkem se zbavíte zbylých nečistot zevnitř mlýnku. Při pravidelném používání se toto čištění doporučuje provádět jednou týdně.

Shrnutí

Elektrický mlýnek

Klasický mlýnek

+ rychlejší

+ pomele víc koření

+ multifunkčnost

+ moderní vzhled

- hlučnější

- potřebuje baterie

- dražší

- rychle se zahřívá

- může způsobovat kovový pach

+ dostupnější

+ lehce použitelný kdekoliv

+ nižší cena

+ klasický vzhled

- pomalejší

- těžší mletí

- problém při mletí tvrdších kořenin

- omezenější použití

Oblíbené mlýnky na sůl a koření

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Originální stojany na deštníky Originální stojany na deštníky

I vaše předsíň si zaslouží nádech originality! Projevte svou osobnost a kreativitu při výběru doplňků a dodejte život i té najponurejšej vstupní hale.

Žlutá ložnice - výběr, který neobanujete Žlutá ložnice - výběr, který neobanujete

Máte rádi žlutou barvu? Pak by neměla ve vaší ložnici chybět. Povzbudit vás spánek a krásně prosvětlí místnost. V žluté ložnici se budete cítit komfortně.

Úložný prostor v kuchyni Úložný prostor v kuchyni

Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.



Publikováno dne: 25.10.2021
Hodnocení článku:
(90%)