French press, Aeropress, Moka kávovar a Dripper – alternativy kávovarů

Dnes se za standard přípravy kávy považuje espresso stroj. Jenže to je metoda pro rozmazlené lidí 21. století. Kdysi káva chutnala jinak. Dokonce i dnes, na kávových plantážích, kde dozrávají kávová zrna a degustují první sběry, neexistuje žádný automatický kávovar.

Moka kávovar koťogo

Přinášíme tedy pár návodů, jak si vychutnat vůně a tóny kávy tradičně, jinak a možná i lépe.

Oblíbené produkty

Mletí je absolutní základ

Před tím, než se do přípravy kávy vůbec pustíte, je potřebné si obstarat dobrý mlýnek. Zapomeňte na všechna zařízení, která kávu sekají noži. Ta zrna akorát prohřejí, přepraží a hlavně nepomelou rovnoměrně. Pryč s takovými zarízeními pro obyčejné kávičkáře. Vždy je nutné vybrat klasické mlýnské kameny. Ať už sáhnete po mlýnku ručním, nebo elektrickém. Samozřejmostí je regulace hrubosti mletí, protože bez ní dobrou kávu nepřipravíte.

French press

Asi nejjednodušší způsob přípravy kávy, jak se říká klasika. Nejvíc připomíná zalévanou kávu, ale s tím rozdílem, že po čtyřech minutách oddělíte kávovou usazeninu od hotového nápoje.

Kávovar French press na domácí kávu

Tady platí zásada, že pomocí french press připravujeme kávu světlejší praženou a namletou přibližně na velikost krystalového cukru. Voda klasicky 80–95 stupňů Celsia a nezapomeňte na poměr kávy. Nejlepšího zážitku dosáhnete při poměru 8 gramů kávy a 120 mililitrů vody. Pro víc porcí přirozeně poměr násobíte. Výhodou je rychlé čištění a žádné náklady na filtry. Kávu jednoduše vyhodíte a french press promyjete.

Moka kávovar

Je součástí každé italské rodiny. Na Slovensku jej známe i jako koťogo. Připravuje voňavou kávu a je vhodný pre italské, tmavší pražené kávy. U tohoto zařízení hrozí, že se káva přehřeje. Ale při správném způsobu přípravy se tomu vyhnete a máte delikátní lahůdku. Kávu namelete na hrubost větší než u espresa, ale jemnější nežo na french press. Kávu naložíte do filtru podle návodu, přidáte vodu a postavíte na zdroj tepla.

Domácí moka kávovar

Pro lahodnější chuť kávy je malým tipem dát trochu vody i do vrchní nádoby, aby se nová káva nezačala připékat. Druhým tipem na skvělou přípravu je vypnout vařič zhruba 2–3 sekundy před vyvřením vody. Káva dojde sama. Bude velmi lahodná. Pěnu, která vznikla na povrchu, vmíchejte do kávy.

Aeropress

Mezi milovníky kávy si vysloužil velkou oblibu, protože nabízí rychlou a kvalitní výrobu dobré kávy.

Aeropress kávovar

Mletí kávy vyžaduje nastavit přibližně na hrubost kuchyňské soli. Tehdy dostanete z ní maximum. Systém zalévání je postupný. Káva se zalije první částí vody, následně druhou částí vody a nechá se následně pár vteřin louhovat. Následuje extrakce, která by měla být asi 20 vteřin. Dostanete kávu na pomezí filtrované a espresa.

Dripper

Nic jednoduššího než použití dripperu při přípravě kávy nenajdete. Jde v principu o jakousi násadku na šálek, do které dáte filtr, kávu nasadíte nad jiný šálek a necháte výsledný nápoj překapat. Dripper je bezelektrická náhrada běžného kávovaru na filtru. Mletí opět ponecháte na jemnost kuchyňské soli a použijete podobně jako u french press 8 gramů kávy na 120 mililitrů vody.

Kávovar dripper na domácí použití

Zalévejte postupně a pomalu, po celém okraji tak, aby proces trval přibližně tři minuty. Během nich vám do šálku překape lahodný nápoj. Při použití papírového filtru je důležité promýt ho horkou vodou ještě před přidáním kávy. Zbavíte ho tak jakýchkoli chuťových příměsí, které by do kávy dokázal napustit.

Dripper kávovar na domácí použití

 

Vyzkoušejte a uvidíte rozdíl, když filtr nepromyjete. Dripper je asi nejvíc vhodný pro lidi, kteří rádi experimentují s množstvím kávy, délkou extrakce nebo teplotou vody. Je to čistý manuál, plně k vašim službám.

Manuální espreso

Pro lidi, kteří si chtějí vychutnat skutečné espresso, ale jedou někam na chatu, do divočiny, nebo nemají rádi elektrické mašiny, je k dispozici i pákový ruční espresso stroj. Připraví plnohodnotné espreso jen čistě ručním pohonem.

manuální espresso

Základem je pevná konstrukce a dvě páky, kterými vytváříte vysoký tlak. Díky němu do šálku steče kvalitní káva. Mletí jemné jako na klasické espreso. Ruční presso stroj je designově a poměrně drahá věcička (cca 170 eur) pro ty, co si i někde v opuštěné chatce chtějí pochutnat na plnohodnotném espresu. Příprava, čištění, sušení a péče však zaberou o něco víc času než samotné vychutnávání kávy. Je třeba s tím počítat.

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář



Publikováno dne: 12.08.2018
Hodnocení článku:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jak poznat nejlepší tlakové hrnce? Poradíme vám! Jak poznat nejlepší tlakové hrnce? Poradíme vám!

Tlakový hrnec měl kdysi v kuchyních stabilní místo. Z pultů prodejen a  internetových obchodů tyto hrnce úplně nezmizely. Které jsou ty nejlepší? 

Retro kávovary:  Doplněk každé stylové kuchyně Retro kávovary: Doplněk každé stylové kuchyně

Abyste si dopřáli kvalitní espresso či chutné latte, nemusíte utrácet peníze v kavárně. Máte chuť konečně investovat do kávovaru? Ty v retro stylu jsou navíc skvělým doplňkem každé...

Nejlepší pomalé hrnce – Slow cooker na pomalé vaření Nejlepší pomalé hrnce – Slow cooker na pomalé vaření

Abyste věděli, proč jsou pomalé hrnce skvělým pomocníkem v kuchyni, a zároveň věděli, jak si vybrat ten nejlepší, přečtěte si naše tipy a rady. Představíme vám i ty nejlepší modely na...