Znáte římský hrnec? Toto jsou výhody hliněného pekáče na zdravé vaření

Zdravá strava je často spojená s nepříliš lahodnou chutí. Římský hrnec je v tomto případě ideálním řešením. V tomto druhu nádoby dokážete připravit různé chutné pokrmy od masa přes ryby až po zeleninu. Máte ho doma také?

Nejlepší římský hrnec

Chtěli byste se o římských hrncích dozvědět víc? V tom případě je tento článek právě pro vás.

Co je to římský hrnec?

Jde o nádobu, která svým tvarem může připomínat například klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jedna je materiál – římské hrnce se vyrábějí z hlíny. Keramická nádobka i poklice má tedy typickou červenohnědou nebo cihlovou barvu, tenké stěny a hrnce se mohou pyšnit různými provedeními, díky otisknutým vzorům do hlíny. Klíčovým faktorem je, aby keramický pekáč dokázal dobře nasát vodu, jde o základ při přípravě jídel. Zachovají si svoji chuť, aromatičnost a další výhodou je, že jídlo můžete v tomto hrnci přímo servírovat.

Jak funguje?

Používání hrnce je poměrně unikátní. Na řadu přichází uvedená savost vody. Nový římský hrnec namočte aspoň na dvě hodiny do vody, postup opakujte i před dalším vařením jídla. Při opakovaném používání stačí hrnec namočit vždy na 10 až 20 minut. Ptáte se proč?

Hliněný římský hrnec

Namočení do vody eliminuje pachy z předešlé přípravy jídel, zároveň se během vaření a pečení bude uvolňovat vodní pára. Díky tomu se vaše jídlo nepřipálí a nemusíte přidávat žádný tuk. Jídlo je tak nízkokalorické a chutné, protože se dělá ve vlastní šťávě, resp. pomocí horké páry. Hrnec můžete vložit do plynové, elektrické, ale také mikrovlnné trouby.

Pozor na náhlé změny teploty

Hlína a keramické nádoby vydrží vysoké teploty, ale jsou náchylné na náhlé teplotní změny. To znamená, že římské hrnce byste měli vkládat do studených trub. Když je z nich vytahujete, tak jsou rozpálené, a proto byste je neměli ihned položit na studený povrch, protože by mohly prasknout. Ideální jsou dřevěné nebo korkové podložky. To platí i u vody – pokud je hrnec už horký, tak nepodlévejte studenou vodou.

Ideální je kombinace masa se zeleninou

Pokud je hrnec dostatečně namočený, na řadu přicházejí ingredience. To, jaké kombinace si zvolíte, je čistě na vás – díky principu fungování římského hrnce jen těžko pochybíte. Můžete v něm připravovat jen maso, ale nejlepší jsou kombinace masa a dušené zeleniny.

Kvalitní římské hrnky

Když budete připravovat maso (hovězí, vepřové či drůbeží) spolu se zeleninou, smíšená chuť a aroma vytvoří perfektní kombinaci. To platí i u příloh – spolu s hlavním jídlem můžete klidně dusit i brambory nebo rýži.

I křupavá jídla

Při vaření či pečení je římský hrnec zakrytý poklicí, aby se jídlo dobře udusilo a zachovalo si svoji šťavnatost a vůni. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si rádi pochutnají na křupavých jídlech, máme pro vás malou radu. Pečete chléb nebo maso a chtěli byste mít jemně křupavou kůrku nebo kůži z masa? Pár minut před dokončením složte dolů poklicí a jídlo dodělejte bez ní. 

Péče o římské hrnce

Na paměti mějte hlavně to, že keramika je křehká a snadno může prasknout. Stát se tak může ve dvou případech – při teplotních změnách a při mechanickém poškození. Při manipulaci s hrncem buďte opatrní a dbejte na to, aby nebyl vystaveným teplotním výkyvům.

Římský hrnec na polévku

Na umývání používejte klasickou houbu nebo kartáč a teplou čistou vodu. Vyhněte se hlavně drátěnkám a saponátům. Po umytí hrnec uložte na vzdušné místo, odkryjte ho a nechte ho vysušit aspoň 1 den.

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...


Přidat komentář



Publikováno dne: 06.04.2019
Hodnocení článku:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Velký průvodce výběrem povlečení. Levná nebývají nejlepší Velký průvodce výběrem povlečení. Levná nebývají nejlepší

Máte ideální postel, vhodnou matraci, polštář a přikrývku, ale stále vám něco chybí. Ložní povlečení, bez něhož by žádná ložnice nebyla ložnicí! Poradíme vám jak vybrat to nejlepší.

Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze

Nákup kuchyňských nožů bývá výprodejovou záležitostí. Splňovat by však měly jistá kvalitativní kritéria. Poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší!

I kvalitní smaltované hrnce mohou být levné a mít dobré recenze I kvalitní smaltované hrnce mohou být levné a mít dobré recenze

Patří smaltované nádobí do minulosti? Pro někoho možná ano, ale smaltované nádobí je opět v módě. Prozradíme vám, k čemu při jeho koupi přihlížet, aby se tento materiál mohl octnout i ve...