Znáte římský hrnec? Toto jsou výhody hliněného pekáče na zdravé vaření

Zdravá strava je často spojená s nepříliš lahodnou chutí. Římský hrnec je v tomto případě ideálním řešením. V tomto druhu nádoby dokážete připravit různé chutné pokrmy od masa přes ryby až po zeleninu. Máte ho doma také?

Nejlepší římský hrnec

Chtěli byste se o římských hrncích dozvědět víc? V tom případě je tento článek právě pro vás.

Oblíbené římské hrnce


Co je to římský hrnec?

Jde o nádobu, která svým tvarem může připomínat například klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jedna je materiál – římské hrnce se vyrábějí z hlíny. Keramická nádobka i poklice má tedy typickou červenohnědou nebo cihlovou barvu, tenké stěny a hrnce se mohou pyšnit různými provedeními, díky otisknutým vzorům do hlíny. Klíčovým faktorem je, aby keramický pekáč dokázal dobře nasát vodu, jde o základ při přípravě jídel. Zachovají si svoji chuť, aromatičnost a další výhodou je, že jídlo můžete v tomto hrnci přímo servírovat.

Jak funguje?

Používání hrnce je poměrně unikátní. Na řadu přichází uvedená savost vody. Nový římský hrnec namočte aspoň na dvě hodiny do vody, postup opakujte i před dalším vařením jídla. Při opakovaném používání stačí hrnec namočit vždy na 10 až 20 minut. Ptáte se proč?

Hliněný římský hrnec

Namočení do vody eliminuje pachy z předešlé přípravy jídel, zároveň se během vaření a pečení bude uvolňovat vodní pára. Díky tomu se vaše jídlo nepřipálí a nemusíte přidávat žádný tuk. Jídlo je tak nízkokalorické a chutné, protože se dělá ve vlastní šťávě, resp. pomocí horké páry. Hrnec můžete vložit do plynové, elektrické, ale také mikrovlnné trouby.

Pozor na náhlé změny teploty

Hlína a keramické nádoby vydrží vysoké teploty, ale jsou náchylné na náhlé teplotní změny. To znamená, že římské hrnce byste měli vkládat do studených trub. Když je z nich vytahujete, tak jsou rozpálené, a proto byste je neměli ihned položit na studený povrch, protože by mohly prasknout. Ideální jsou dřevěné nebo korkové podložky. To platí i u vody – pokud je hrnec už horký, tak nepodlévejte studenou vodou.

Ideální je kombinace masa se zeleninou

Pokud je hrnec dostatečně namočený, na řadu přicházejí ingredience. To, jaké kombinace si zvolíte, je čistě na vás – díky principu fungování římského hrnce jen těžko pochybíte. Můžete v něm připravovat jen maso, ale nejlepší jsou kombinace masa a dušené zeleniny.

Kvalitní římské hrnky

Když budete připravovat maso (hovězí, vepřové či drůbeží) spolu se zeleninou, smíšená chuť a aroma vytvoří perfektní kombinaci. To platí i u příloh – spolu s hlavním jídlem můžete klidně dusit i brambory nebo rýži.

I křupavá jídla

Při vaření či pečení je římský hrnec zakrytý poklicí, aby se jídlo dobře udusilo a zachovalo si svoji šťavnatost a vůni. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si rádi pochutnají na křupavých jídlech, máme pro vás malou radu. Pečete chléb nebo maso a chtěli byste mít jemně křupavou kůrku nebo kůži z masa? Pár minut před dokončením složte dolů poklicí a jídlo dodělejte bez ní. 

Péče o římské hrnce

Na paměti mějte hlavně to, že keramika je křehká a snadno může prasknout. Stát se tak může ve dvou případech – při teplotních změnách a při mechanickém poškození. Při manipulaci s hrncem buďte opatrní a dbejte na to, aby nebyl vystaveným teplotním výkyvům.

Římský hrnec na polévku

Na umývání používejte klasickou houbu nebo kartáč a teplou čistou vodu. Vyhněte se hlavně drátěnkám a saponátům. Po umytí hrnec uložte na vzdušné místo, odkryjte ho a nechte ho vysušit aspoň 1 den.

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie

Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.

Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu

Šedá patří k nejoblíbenějším barvám při zařizování interiéru. Je univerzální a výborně se kombinuje s ostatními barvami, což zaručuje obrovskou variabilitu v zařizování.

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.



Publikováno dne: 06.04.2019
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(87.4%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.