Sada hrnců Tefal, Delimano, Tescoma, Berghoff či Zepter: Které hrnce jsou nejlepší?
Bez sady hrnců se v kuchyni nepohnete. Při jejich výběru vsaďte na kvalitu a vybírejte nejen podle ceny, ale i značky. Které sady jsou nejlepší a nezklamou?
Když se řekne „hrnec na těstoviny“, mnohé hned napadne, že jde o jednu z těch kuchyňských pomůcek s velmi specifickým zaměřením, které se darují na Vánoce, jednou použijí a potom už jen chytají prach kdesi na skříni. Není tomu ale tak.
Hrnec na těstoviny je praktickou pomůckou, kterou lze využít na přípravu různých pokrmů a ulehčit si tak vaření. O co vlastně jde a vyplatí se do této pomůcky investovat?
Hrnec na těstoviny není v každé domácnosti samozřejmostí. Těstoviny se přece dají uvařit i v běžném hrnci s poklicí a scedit za pomoci cedidla nebo sítka. Proto je na místě otázka: V čem je hrnec na těstoviny výjimečný? Hrnec na těstoviny je hrnec vyvinutý speciálně na vaření těstovin, avšak díky jeho přednostem ho rozhodně využijete i na vaření jiných jídel. Skládá se z hrnce, cedidla a poklice. Namísto slévání vody do cedidla, jako při běžném vaření umožní hrnec na těstoviny bezpečné scezení vody bez toho, abyste se vřící vodou popálili nebo vám při cezení skončilo několik těstovin ve dřezu.
Při názvu „hrnec na těstoviny“ si mnozí okamžitě pomyslí, že je zbytečné kupovat něco s tak úzkým zaměřením, tedy hrnec, ve kterém lze vařit jen těstoviny. Není to však pravda – v tomto hrnci je možné vařit cokoliv, při čem využijete fakt, že potravina se vaří samostatně, v cedidle. Uvaříte tak například i brambory, fazoli, čočku, rýži, vajíčka na tvrdo, zeleninu nebo maso, v polévce můžete takto odděleně vařit potraviny, které potom vyberete nebo nakrájíte, zeleninu můžete v cedidle dusit a podobně připravíte i další jídla na páře nebo vařením.
I když na první pohled se zdá, že hrnec na těstoviny je velmi specifickou kuchyňskou pomůckou výhradně na vaření těstovin, už víme, že tomu tak není. Proto i to, komu se do tohoto zařízení vyplatí investovat, není žádný specifický okruh zákazníků. Prosperovat z hrnce na těstoviny může každý a jakákoliv domácnost. Zkušeným kuchařům usnadní přípravu jídel, pomůže i začínajícím a mladým pomocníkům v kuchyni, kteří při vaření ještě nejsou tak zruční. Pomoci může i seniorům, kteří namísto slévání těžkého hrnce s vřící vodou mohou těstoviny v cedidle jednoduše vybrat a nechat odkapat. Hrnec na těstoviny je zkrátka pomůckou, kterou lze využít v jakékoliv kuchyni a nezáleží na tom, jestli s vařením teprve začínáte, nebo máte roky praxe.
Při výběru hrnce na těstoviny je třeba brát ohled nejen na materiál a objem, ale i na tepelnou kapacitu, cenu a doplňky. Jaké máte možnosti?
Výběr vhodného materiálu je důležitý z několika důvodů. V první řadě se vyhnete levným a nekvalitním napodobeninám, které by byly zbytečně vyhozenými penězi. Materiál je takéž podstatný pro to, abyste zjistili, zda hrnec můžete používat na vašem konkrétním sporáku. V popisu každého kvalitního hrnce je totiž uvedené, na jaký ohřev je vhodný, proto této informaci věnujte pozornost. Materiál může ovlivnit i rychlost ohřevu a výšku teploty, resp. zda je teplota v celém hrnci distribuovaná rovnoměrně. Nejčastěji používané materiály jsou:
Tepelná kapacita znamená to, jakou teplotu je hrnec schopný snést. Kvalitní hrnce na těstoviny jsou schopné snášet vysoké teploty, díky čemuž odlišíte i kvalitní hrnec od levnějších a méně kvalitních alternativ. Zároveň se tak ujistíte, že máte kvalitní hrnec, v němž se teplo distribuuje rovnoměrně a dochází tak k rovnoměrnému vaření v celém hrnci.
Postačí vám menší 3litrový hrnec, středně velký 6–8 l nebo sáhněte po větších 13 a víc litrových hrncích? Objem hrnce by se měl odvíjet od toho, pro kolik osob obvykle vaříte, případně kolik lidí hostíte. Nezapomeňte ani na to, že menší hrnec se ohřeje dříve, proto budou i těstoviny hotové spíše. Nesahejte proto po zbytečně velkých hrncích a myslete i na šetření energií a vyberte si hrnec, který nejlépe odpovídá vašim potřebám.
Před koupí si ověřte i způsob ohřevu, tedy na jakém sporáku je možné hrnec ohřívat. Většina hrnců na těstoviny je z nerezavějící oceli, a tu lze ohřívat na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním sporáku. Nerezavějící ocel lze ohřívat i v troubě, ale ověřte si, zda je do trouby vhodný i váš konkrétní model hrnce. Materiály bývají často kombinované a ne všechny jsou vhodné i do trouby.
Ceny hrnců na těstoviny jsou různé a závisí na značce produktu, použitém materiálu i kvalitě výrobku. Běžný hrnec na těstoviny najdete převážně v cenovém rozmezí 25–50 eur, přičemž existují i levnější i dražší varianty. Dražší modely bývají vyrobené z nerezové oceli, jsou vhodné na všechny druhy sporáků i do trouby a bývají vybavené prvky navíc, např. sítkem na paření či držadly, která se nezahřívají. K oblíbeným se řadí hrnce značek Tescoma, Orion, Tefal, Lamart, ale také Banquet, Zwilling či WMF.
Bez sady hrnců se v kuchyni nepohnete. Při jejich výběru vsaďte na kvalitu a vybírejte nejen podle ceny, ale i značky. Které sady jsou nejlepší a nezklamou?
Některé hrnce bývají doplněné o různé doplňky navíc, které mohou přijít vhod. Nejčastěji jde o:
Ověřte si i další informace o hrnci a o tom, jakým způsobem je možné ho používat:
Používání hrnce na těstoviny je jednoduché a intuitivní. Tak jako při běžném vaření těstovin je v první řadě potřebné naplnit hrnec vodou, zakrýt poklicí a přivést ji na sporáku do bodu varu. Když voda vře, do hrnce nasypte těstoviny, případně jinou potravinu, kterou chcete uvařit. V hrnci se nachází připevněné cedidlo, díky kterému se těstoviny nebudou lepit na dno hrnce, ale zůstanou v cedidle.
Následně stačí několik minut počkat, než se těstoviny uvaří. Pokud jste po ochutnávce s uvařenými těstovinami spokojení, hrnec můžete odstavit. Namísto slévání vřící vody vás čeká jen vytažení cedidla zevnitř hrnce. Voda tak zůstane v hrnci a vy ji můžete slít až po vychladnutí, nebo si část vody nechat na přípravu dalších pokrmů. Těstoviny v cedidle můžete nechat na chvilku odkapat nad dřezem a ochutit omáčkou či jiným způsobem.
Čištění hrnce na těstoviny je jednoduché. Mnohé z nich je možné jednoduše vložit do myčky nádobí a je po problému. Pokud však umýváte ručně, dejte si pozor na to, jak ho umýváte. Častým problémem je, že si lidé tuto aktivitu nechávají na později a škrob z těstovin na hrnci a cedidle mezitím zaschne. Takto zaschnutý hrnec je skutečně těžké umýt, hlavně na špatně dostupných místech. Řešením je nechat hrnec s cedidlem na několik minut odmoknout ve vodě, příp. ve vodě se saponátem, po čemž čištění půjde mnohem snadněji. Nikdy hrnec nečistěte kartáčem, který by ho mohl poškrábat, nebo agresívním a abrazívním čisticím prostředkem.
Časem se na hrnci mohou objevit známky používání. U nerezavějící oceli je běžné, že nádobí postupem času začne měnit barvu. Tento problém lze vyřešit jednoduchým trikem – hrnec stačí umýt obyčejným octem. Ten pomáhá i tehdy, když se na hrnci objeví bílé skvrny. Bílé skvrny jsou známkou vápníku a dalších minerálů obsažených ve vodě, které mohou hrnec takto poznamenat. Tehdy je vhodné naplnit hrnec 3/4 vody a 1/4 octa a nechat projít varem. Vodní kámen se uvolní a následně budete moci hrnec umýt běžným čisticím prostředkem. Skvrny způsobené vodou však lze odstranit i s pomocí vlhkého hadříku a sody bikarbony. Tou je třeba navlhčený hrnec důkladně umýt a opláchnout. Samotná údržba závisí na typu materiálu, proto se vždy řiďte pokyny v manuálu.
Zda máte doma školkaři nebo již školáka, stolek je pro něj nezbytnou pomůckou - slouží ke kreslení i na psaní, na hraní se i tvoření.
Nábytek z palet si lze vyrobit opravdu rychle, jednoduše a poměrně levně. Stačí si prohlédnout naše inspirace a uvěříte, že paletové sezení je stylovým doplňkem každého exteriéru i...
Máte už vybrán stolek pod TV? Není to tak jednoduché jak jste si na začátku mysleli? Možná vám pomohou se rozhodnout naše tipy. Nechte se inspirovat naší galerií.
Mobilní telefon používá většina z nás denně. Jako první se nejčastěji poškodí displej. Ochranné sklo na mobil je efektivním řešením tohoto problému.
Masážní válec se dá uplatnit na různé části těla, od zad přes stehna až po chodidla. Existuje několik druhů masážních válců. Jak si tedy vybrat?
Potřebujete něco uříznout nebo nařezat? V tom případě vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší stolní pilu.