7 tipů, jak na zdravější grilování

Grilování k létu zkrátka patří – a nemusíte se ho vzdávat, ani když si hlídáte figuru nebo se snažíte jíst zdravěji! Jak na to? Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, jak si letní grilování s rodinou či přáteli užít bez obav o zdraví a štíhlou linii.

Jak na zdravější grilování
Zdroj: Pexels.com

1. Grilujte libové maso

Není potřeba se omezovat jen na kuřecí, krůtí nebo ryby. U tučnějších druhů masa ale doporučujeme nešetřit na kvalitě a tuk předem odstranit, aby nedocházelo k jeho odkapávání na rozžhavené uhlíky. Při tom se totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky a další škodliviny. Proto není vhodné ani podlévání masa tukem nebo používání olejových marinád.

2. Teplotu regulujte podle typu masa

Nejprve musíte gril dostatečně rozpálit, aby se maso opeklo zprudka a zůstalo šťavnaté. Potom byste měli teplotu naopak snížit, protože čím je vyšší, tím více škodlivých látek vzniká. Záleží ale i na typu masa, například silné hovězí steaky potřebují větší žár než kuřecí plátky. Dále teplota závisí také na metodě grilování – klasické přímé grilování (na roštu) vyžaduje 200 až 230 °C, zatímco u nepřímého grilování je to jen 160 až 180 °C.

3. Udělejte si vlastní marinádu

Marinádám se rozhodně nevyhýbejte, zvýrazní chuť masa a dodají mu křehkost. Díky tomu se zkrátí doba grilování, což je nejen praktičtější, ale také zdravější. Hotové omáčky ale obsahují poměrně velké množství soli a konzervantů. Raději si je tedy připravte doma – z octa, vína nebo jogurtu.

V každém případě maso před položením na gril lehce osušte, aby opět nedocházelo k nebezpečnému odkapávání. A praktické jsou i takzvané suché marinády – ze směsi bylinek a koření, kde takový problém vůbec řešit nemusíte.

4. Na gril patří i sýry a zelenina

Nezapomínejte na pestrou stravu. Masové dobroty proto doplňte i méně tučnými sýry nebo zeleninou. Místo klasického hermelínu tedy doporučujeme zejména oštěpek, nebo jiné zauzené sýry, které jsou na gril jako dělané.

Grilovaná zelenina

Spoustu inspirace a hlavně dobrot na grilování nabízí například aktuální Billa leták – tak neváhejte a připravte se na vaši víkendovou grilovačku dopředu. A pokud jde o zeleninu, záleží jen na vaší chuti. Mezi nejoblíbenější ale patří cuketa, paprika, lilek nebo šalotka.

5. Pozor na nebezpečné spaliny při hoření dřeva

Pokud používáte gril na dřevo, týká se vás i tento bod. Odborníci radí vybírat spíše nesmolnaté druhy dřeva, třeba borovici. A dále se také vyplatí používat pro přípravu ohniště speciální komínek, díky kterému se dřevěné uhlí i brikety rozžhaví dříve.

6. Práci vám usnadní kvalitní gril

Pokud vám jde hlavně o zdraví, volte elektrické nebo lávové grily. Sice nejsou tak efektní a stylové jako varianty na dřevěné uhlí, ale vše na nich připravíte snadněji a téměř bez rizika. Nedochází totiž ke kontaktu pokrmů s přímým ohněm.

7. Bez pravidelného čištění to nejde

Po každém použití je nutné gril vyčistit. I když nejde o extra příjemnou činnost, doporučujeme ji neodkládat. Z grilu na dřevo se zbytky jídel a mastnota nejlépe odstraňují ještě za tepla. Stačí ho dostatečně rozpálit a počkat zhruba 15 minut, než se přestane tvořit kouř. Ze zbytků se rázem stane popel, který odstraníte během pár vteřin.

Naopak plynové a elektrické grily vždy před údržbou odpojte od zdroje. Většinu nečistot odstraníte mechanicky – kartáčkem. Existují ale i speciální saponáty určené přímo na grily.

Jak tedy vidíte, kvůli zdravějšímu grilování nemusíte hned kupovat nový gril ani se vzdávat oblíbených masových pochoutek. Jen vyměňte uzeniny za kvalitní čerstvé maso a přidejte trochu zeleniny. Pak už stačí jen správná teplota a pravidelné čištění a můžete bez výčitek grilovat každý víkend.


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.

Wire závěsné lampy - moderní svítidla Wire závěsné lampy - moderní svítidla

Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.

Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň

Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...



Publikováno dne: 22.06.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(91.8%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.