7 tipů, jak na zdravější grilování

Grilování k létu zkrátka patří – a nemusíte se ho vzdávat, ani když si hlídáte figuru nebo se snažíte jíst zdravěji! Jak na to? Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, jak si letní grilování s rodinou či přáteli užít bez obav o zdraví a štíhlou linii.

Jak na zdravější grilování
Zdroj: Pexels.com

1. Grilujte libové maso

Není potřeba se omezovat jen na kuřecí, krůtí nebo ryby. U tučnějších druhů masa ale doporučujeme nešetřit na kvalitě a tuk předem odstranit, aby nedocházelo k jeho odkapávání na rozžhavené uhlíky. Při tom se totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky a další škodliviny. Proto není vhodné ani podlévání masa tukem nebo používání olejových marinád.

2. Teplotu regulujte podle typu masa

Nejprve musíte gril dostatečně rozpálit, aby se maso opeklo zprudka a zůstalo šťavnaté. Potom byste měli teplotu naopak snížit, protože čím je vyšší, tím více škodlivých látek vzniká. Záleží ale i na typu masa, například silné hovězí steaky potřebují větší žár než kuřecí plátky. Dále teplota závisí také na metodě grilování – klasické přímé grilování (na roštu) vyžaduje 200 až 230 °C, zatímco u nepřímého grilování je to jen 160 až 180 °C.

3. Udělejte si vlastní marinádu

Marinádám se rozhodně nevyhýbejte, zvýrazní chuť masa a dodají mu křehkost. Díky tomu se zkrátí doba grilování, což je nejen praktičtější, ale také zdravější. Hotové omáčky ale obsahují poměrně velké množství soli a konzervantů. Raději si je tedy připravte doma – z octa, vína nebo jogurtu.

V každém případě maso před položením na gril lehce osušte, aby opět nedocházelo k nebezpečnému odkapávání. A praktické jsou i takzvané suché marinády – ze směsi bylinek a koření, kde takový problém vůbec řešit nemusíte.

4. Na gril patří i sýry a zelenina

Nezapomínejte na pestrou stravu. Masové dobroty proto doplňte i méně tučnými sýry nebo zeleninou. Místo klasického hermelínu tedy doporučujeme zejména oštěpek, nebo jiné zauzené sýry, které jsou na gril jako dělané.

Grilovaná zelenina

Spoustu inspirace a hlavně dobrot na grilování nabízí například aktuální Billa leták – tak neváhejte a připravte se na vaši víkendovou grilovačku dopředu. A pokud jde o zeleninu, záleží jen na vaší chuti. Mezi nejoblíbenější ale patří cuketa, paprika, lilek nebo šalotka.

5. Pozor na nebezpečné spaliny při hoření dřeva

Pokud používáte gril na dřevo, týká se vás i tento bod. Odborníci radí vybírat spíše nesmolnaté druhy dřeva, třeba borovici. A dále se také vyplatí používat pro přípravu ohniště speciální komínek, díky kterému se dřevěné uhlí i brikety rozžhaví dříve.

6. Práci vám usnadní kvalitní gril

Pokud vám jde hlavně o zdraví, volte elektrické nebo lávové grily. Sice nejsou tak efektní a stylové jako varianty na dřevěné uhlí, ale vše na nich připravíte snadněji a téměř bez rizika. Nedochází totiž ke kontaktu pokrmů s přímým ohněm.

7. Bez pravidelného čištění to nejde

Po každém použití je nutné gril vyčistit. I když nejde o extra příjemnou činnost, doporučujeme ji neodkládat. Z grilu na dřevo se zbytky jídel a mastnota nejlépe odstraňují ještě za tepla. Stačí ho dostatečně rozpálit a počkat zhruba 15 minut, než se přestane tvořit kouř. Ze zbytků se rázem stane popel, který odstraníte během pár vteřin.

Naopak plynové a elektrické grily vždy před údržbou odpojte od zdroje. Většinu nečistot odstraníte mechanicky – kartáčkem. Existují ale i speciální saponáty určené přímo na grily.

Jak tedy vidíte, kvůli zdravějšímu grilování nemusíte hned kupovat nový gril ani se vzdávat oblíbených masových pochoutek. Jen vyměňte uzeniny za kvalitní čerstvé maso a přidejte trochu zeleniny. Pak už stačí jen správná teplota a pravidelné čištění a můžete bez výčitek grilovat každý víkend.


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Žlutý obývací pokoj vás nabije energií Žlutý obývací pokoj vás nabije energií

Žlutá je barva slunce, rozzáří každou místnost. Podlehněte kouzlu této barvy a zkuste ji zakomponovat i do svého bytu. Uvidíte, že obývací pokoj v žlutých odstínech každého okouzlí.

Geometrické vzory v obývacím pokoji - ozvláštní každý prostor Geometrické vzory v obývacím pokoji - ozvláštní každý prostor

Ať už si vyberete malé, nebo velké, výrazné či tlumené, vzory dokážou zpestřit každý obývák. K nejtradičnějším patří černobílá kombinace, která najde uplatnění i u vás.

Závěsná křesla a houpací sítě v interiéru Závěsná křesla a houpací sítě v interiéru

Závěsné křeslo či houpací síť? Výběr ani jednoho z nich nebudete litovat. Ozvláštní interiér a vytvoří prostor pro zábavu a odpočinek.



Publikováno dne: 22.06.2022
Hodnocení článku:
(91.8%)

V této kategorii najdete i:

Zavařování meruněk v troubě, v hrnci, v myčce – kompot, džem, koláč, sirup, meruňky bez cukruZavařování meruněk v troubě, v hrnci, v myčce – kompot, džem, koláč, sirup, meruňky bez cukru

Kolem června a července dozrávají oranžové sladké plody meruněk. Říká se, že když dozrají meruňky, nastalo léto. Poradíme vám, jak je zpracovat.  

Ohlášení bouracích prací: Kdo vydává bourací povolení, stavební dozor při bourání, pokuta za bourání bez povoleníOhlášení bouracích prací: Kdo vydává bourací povolení, stavební dozor při bourání, pokuta za bourání bez povolení

Chystáte se bourat? Ať už jste se rozhodli odstranit starou stodolu na nově koupeném pozemku, nebo vyměnit příčky v bytě, nesmíte zapomenout na povinnosti, které vám vyplývají ze zákona.

Zpracování červeného, bílého a černého rybízu: rybízový džem, víno, koláč, sirup + receptyZpracování červeného, bílého a černého rybízu: rybízový džem, víno, koláč, sirup + recepty

Dozrávání rybízu probíhá rychle a najednou. Zkonzumovat několik kilogramů rybízu v průběhu pár dní není možné. Podívejte se, jak toto drobné ovoce připravit nebo zpracovat na horší časy....