Jak pěstovat angrešt?

Angrešt obyčejný (známý také pod názvem srstka angrešt) je velmi oblíbeným plodem nejednoho zahrádkáře. Podle odrůdy se vyskytuje v zelené, červené nebo žluté barvě. První zmínky o pěstování angreštů a srstek pocházejí už z druhé poloviny 16. století.

Zralé plody angreštu obyčejného

Mezi nejčastější odrůdy angreštu patří angrešt bílý, který pochází z Anglie. Má bílozelenou až žlutobílou slupku a dozrává v červenci. Je vhodný do zahrádek a není náročný na pěstování. Jinou odrůdou je typ “Trimphant”, který dozrává také v červenci. Má zlatožlutou slupku a elipsovitý tvar. Další typ pochází ze Skotska a je velmi odolný vůči škůdcům. Slupku má tmavočervenou a odrůda se nazývá “Industria”. K neposledním typům patří odrůda vyšlechtěná v Čechách a nazývá se “Česká koruna”. Má pevnou zelenožlutou slupku. 

Jak pěstovat angrešty?

Angrešty obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. V obchodech je jen těžko najdete, a právě proto se staly oblíbenou plodinou na pěstování. Péče o ně není náročná a dožívají se 10–20 roků. Předtím než koupíte keřík, je potřebné zvážit, jakou máte půdu. Angrešty nemají rády těžkou a vlhkou půdu.

Angreštový keř a plody

Nezalévají se každý deň a vodu nemají až tak velmi v lásce. Vhodnou půdou je tedy živná – což znamená neutrální až mírně kyselá. Sázet angrešty je optimální na jaře nebo na podzim – je třeba dát pozor, aby zasazené keříky neohrozily mrazy. Angrešty se dobře snášejí s rybízy, proto se často sázejí vedle nich. Angreštový  keřík nebo strom má rád místo víc ve stínu nebo polostínu. Určitě ho nesaďte na přímé slunce. Keříky angreštů dodávají zahradě příjemný vzhled a dotvářejí celkovoú estetičnost.  

Výsadba angreštů

Angrešt – aťi už angrešt stromkový, nebo keř – vysazujeme od sebe na vzdálenost 1,5 metru. Kořeny keříků v předpřipravené jámě rozprostřeme, zasypeme hlínou a hlínu navrstvíme, aby se nevytvářely kaluže. Ke stromku přidáme i kůl, ke kterému se angrešt přiváže v místě nad rozvětvením. Pokud vysazujeme víc stromků, tak můžeme použít i jinou podpůrnou konstrukci jako například u vinice. 

První jaro se keříky obvykle hluboko zastřihují. Angrešty se stříhají na dva až tři pupeny. Řez angreštu po sběru se v dalších letech tvaruje na několik mocných výhonků s bočními výhonky. Tímto se keřík vytvaruje. Později – když je angrešt už vytvarovaný – tak se po sběru úrody pouze prosvětluje.

Stříhání angreštu na jaře

Pokud to angrešt vyžaduje, tak se po 8–10 letech dělá omlazovací řez. Ten se řeže poměrně hluboko.

Návod na jarní střih angreštů si můžete prohlédnout například tady:

Rozmnožování a přesazení angreštů

Na přesazení angreštu je dobré použít vhodný substrát. Angrešty se ale moc často nepřesazují. Je to kvůli hlubokým kořenům a nenáročnosti vypěstovat nový.

Velmi často se však setkáváme s pojmem angrešty a jejich rozmnožování. Je na to vícero způsobů. Nejznámějším a nejčastěji používaným způsobem je štěpení angreštů za zelena. Na štěpení si potřebujeme vytvořit podnož. Štěpení se dělá podle toho, jak vysoké stromky chceme na zahradě.

Štěpíme od cca 40 do 120 cm. Štěpení probíhá v srpnu. Ako podnož můžeme použít například rybíz, který často vyrůstá ze stromkových anreštů. Naštěpený roub už nevypučí, ale sroste s podnoží a v příštím roce vyroste.  

Postup je následovný:

  • Do podnože se udělá zářez. Hloubka tohoto zářezu nesmí přesahovat střed podnože.
  • Plocha zářezu se musí krýt se šířkou řezu na roubu. Rouby (tzn. jednoleté zelené výhonky) se nařežou z mateřských keříků. Nemohou zaschnout, proto se doporučuje přímý odběr před samotným štěpením.
  • Roub se ořeže na spodku do klínu a zasouvá se do bočního zářezu na podnoži. Štěpence ochráníme igelitovým obvazem na 2 až 3 týdny.  

 Tip: Před štěpením se odstraní trny, aby nebránily samotnému štěpení.

Jiný způsob rozmnožování může být dřevnatými odřezky, které se zakoření. Odřezky se lépe zakoření, pokud je předtím vložíme do speciálního přípravku. K ostatním způsobům rozmnožování angreštů patří obhrnování nebo potápění. Tyto způsoby se však doporučují pro zkušenější zahrádkáře. 

Pro správný růst, vývoj  a plodnost se doporučuje angrešty hnojit. Hnojit by se měly každý rok, ideálně před jarem, před samotným kvetením. Hnojení před kvetením zabraňuje opadávání květů a ovlivňuje vývoj plodů. Na trhu je vícero přípravků. Při hnojení je třeba dbát také na dostatečný přísun draslíku. Hnojíme Cereritem. Organická hnojiva, jako například chlévský hnůj, dávame do půdy každý třetí až čtvrtý rok.

Choroby a škůdci na angreštech

Jako i jiné rostliny, tak i angrešty napadají různí škůdci. Nejčastěji se vyskytuje padlí americká. Nejlepší ochranou právě před ní je koupit angrešt, který je vůči ní už odolný (běžně dostupné v prodejnách). Pokud angrešt padlí tak či tak napadne, poznáte ji podle typických znaků – na listech zanechává bílý povlak. Choroba negativně ovlivňuje plody, které jsou malé, bez chuti a častokrát se na nich vyskytují také výrazné hnědé skvrny.

Padlí americká na plodech angreštu

Proti padlí se dá bránit postřikem, který provádíme v předjaří. Nejlepším postřikem na trhu je Árbolor, Nitrosan a Oleokament. Tyto postřiky se doporučuje provádět i bez napadnutí, protože zároveň slouží i jako ochrana před virovými onemocněními, larvami, různými červy a cikádami. Angrešty a jejich choroby však padlí nekončí. Celý keř napadnout a snít dokáže housenka píďalky angreštové. Jsou zelené, dlouhé asi 15 mm. Keře se postřikují proti píďalkám nejčastěji Metationem E 50.

Cena a prodej angreštů

Angrešty se dají koupit v různých zahradních centrech. Jak je uvedeno výše, kupujte angrešt, který je už odolný vůči padlí americké. Angrešty jsou na prodej také v internetových obchodech. Cena za angrešt se pohybuje různě v závislosti na kvalitě a druhu v rozpětí 250 až 500 korun za keř. 

Angrešt je všeobecně považovaný za všelék. Obsahuje vitamíny C, E, a B. Z minerálů je to draslík, horčík, železo. Angrešt pročisťuje organismus, urychluje trávení a snižuje cholesterol. Co se týká krásy, tak pleťová maska z angreštů vyhlazuje vrásky. 


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane

Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.

Rozloučení se svobodou - výzdoba, dekorace, inspirace Rozloučení se svobodou - výzdoba, dekorace, inspirace

Čeká vaši kamarádku tento rok svatba? Připravte jí rozloučenou se svobodou, na kterou nezapomene!

Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody

Toužíte s příchodem jara osvěžit vaši kuchyni? Naberte odvahu a dodejte její originalitu jedinečnými odstíny zelené. Vneste do svého bytu kousek přírody a harmonie pomocí mátových,...



Publikováno dne: 13.09.2018
Hodnocení článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jak zazimovat muškáty? Držte se ověřených rad a tipů Jak zazimovat muškáty? Držte se ověřených rad a tipů

Muškáty nevyžadují extra náročnou péči, ale protože jsou náchylné na nižší teploty, je velmi důležité, abyste je dobře zazimovali.

Strelicie v květináči? Pěstování i rozmnožování je jednoduché Strelicie v květináči? Pěstování i rozmnožování je jednoduché

Nádherná dekorační rostlina, která vytváří čarovné aranžmá. Jak ji pěstovat? Je možné strelicii pěstovat i venku? Podstatné informace pro pěstování tohoto krásného květu najdete právě...

Štěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkování Štěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkování