Nejlepší vakuová svářečka fólií s odsáváním vzduchu? Recenze poradí, jak vybrat
Vakuové svářečky fólií jsou velmi šikovným a praktickým pomocníkem, protože umožňují zabalit jídlo a tím prodloužit jeho trvanlivost.
Ekonomické vaření šetří čas i peníze. Jeden den si toho navaříte víc a jídlo si zmrazíte. Když se vám potom nebude chtít vařit, nepřipravené vás zastihne chuť na nějaké jídlo nebo návštěva, stačí když z mrazničky jídlo vytáhnete.
Prozradíme vám užitečné tipy a triky, jak jídlo mrazit tak, aby vydrželo dlouho a aby chutnalo tak, jako kdyby se právě čerstvě dovařilo.
Mražení potravin je skvělou a praktickou záležitostí, hlavně když si navaříte předem chutné jídlo nebo i jídlo, kterého je víc. S pár jednoduchými kroky si ho můžete v mrazničce zdravě uskladnit a můžete si na něm rychle a stejně dobře pochutnat, jako kdybyste ho práve dovařili. Jídlo v mrazu zůstane jedlé podstatně déle než když ho uskladníte v ledničce. Mráz brání množení a růstu mikroorganismů a zpomaluje biologické procesy, aktivitu enzymů, které se vytvářejí v jídle a vlivem jichž se jídlo kazí. Dobré je však vědět, jak správně mrazit jídlo, co lze a nelze mrazit, protože mráz jen zpomaluje aktivitu mikroorganismů, což znamená, že je nezabíjí.
Mnoho pokrmů je možné mrazit, ale někdo mrazí i to, co do mrazničky nepatří. Nejčastěji a nejvíc doporučené potraviny na mražení jsou různé druhy masa, ryby a polotovary. Tato jídla, když jsou už uvařená, se nikdy nemrazí v jedné nádobě spolu s přílohou, ale zvlášť. Dokonce přílohy (jako jsou brambory, rýže) se moc nedoporučují zmrazovat. Otázkou jsou i těstoviny, i když je to moučný produkt. Určitě nemrazte jídla, která obsahují mléko, tedy žádné smetany, jogurty, kefír, sýry, když je rozmrazíte, mohou velmi snadno zhrudkovatět, změnit vzhled, chuť a vůni. Vzhledem na velký obsah vody se nedoporučuje mrazit ani příliš šťavnaté ovoce nebo zeleninu, protože voda se vlivem mražení mění na led a ten se rozpíná. Z chutných rajčat tak můžete mít ledové dýně, které se po rozmrazení smrští, seschnout a budou bez chuti. Raději si z nich tedy udělejte kečup nebo protlak. Co se týká smažených pokrmů, obvykle se sice zamrazují, ale po rozmrazení budou měkké, pořádně vodnaté a ne příliš chutné. Mezi potraviny, které raději nemrazte, patří:
Mezi potraviny, které si zamrazit můžete, patří:
Jídla, která jste připravili vařením, tedy tepelně připravené pokrmy, byste před uskladněním do mrazničky měli co nejrychleji zchladit, např. tak, že hrnec umístíte do studené vody, a následně rychle zmrazit. Tento způsob je nejšetrnější k potravinám a zajišťuje to, že po rozmražení chutnají potraviny stejně, jako kdybyste je právě teď dovařili, a zachovají si co nejvíc zdraví prospěšných látek. Tento postup se doporučuje u všech potravin. Když si pečete pečivo, rychle ho ochlaďte a potom zamrazte. Nezapomeňte z obalů a ze sáčků odsát co nejvíc vzduchu, který způsobuje vysoušení potravin a oxidaci, která vede ke zvýšené kazivosti.
Jídlo nerozmrazujte ponořením do horkié vody. Rozmrazování prostřednictvím teplotního šoku a vůbec ve vodě není nejideálnějším řešením. Podobně je nevhodné rozmrazovat jídlo i při pokojové teplotě. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky č.533/2007 se rozmrazování má uskutečňovat jen v chladírenských boxech, v ledničkách nebo krátce před vařením v přístrojích na rozmrazování (např. v mikrovlnné troubě s nastaveným programem na rozmrazování). Takže když se chystáte vařit maso, den předtím ho přesuňte z mrazničky do ledničky nebo ho hodinu před vařením dejte rozmrazovat v mikrovlnce.
Při uskladňování jídla, které se chystáte umístit do mrazničky, musíte trošku poznat základní principy fyziky. Nebojte se, stačí když si uvědomíme, že jídlo, které se chystáte zamrazit, za žádných okolností nemůžete umístit do skla. Sklo nemá co dělat v mrazničce. Mražené věci, podobně jako voda, vlivem zmrznutí zvětšují svůj objem, lehce se tedy může stát, že skleněné nádoby prasknou a do vašeho jídla se dostanou kousky skla. Takovéto jídlo potom můžete rovnou hodit do odpadkového koše. Jedinou výjimkou je zamrazování kvalitního alkoholu. Ten se může nacházet i ve skleněné lahvi. Kvalitní alkohol vám v mrazničce nezamrzne, stále zůstane v tekutém stavu. Zajímavé, že? Takto si můžete otestovat různé alkoholické nápoje, zda jsou opravdu tak kvalitní jak o nich píšou výrobci na etiketách.
Jídlo se mrazí buď v plastových miskách a nádobách (dózách), nebo v sáčcích, které jsou dobře utěsněné. Dají se koupit i speciální sáčky do mrazničky, které jsou vybavené horní lištou na bezpečné uzavření obsahu v sáčku. Když mrazíte maso a jídlo, které není tekuté (pečivo, koláče, ovoce...) můžete použít potravinovou fólii nebo svářečku fólií.
Vakuové svářečky fólií jsou velmi šikovným a praktickým pomocníkem, protože umožňují zabalit jídlo a tím prodloužit jeho trvanlivost.
Někdo má v mrazu jídlo jen krátce a někdo i celý rok. Pozor na to, přestože jsou potraviny v mrazu, neznamená to, že budou po několika měsících i opravdu jedlé. I když odborníci tvrdí, že životnost zmraženého jídla je v podstatě neomezená, není to úplně tak. Na délku trvanlivosti mražených potravin působí mnoho faktorů, jako např. způsob mražení, koliko vzduchu obsahovala nádoba nebo sáček, které jste umístili do mrazu, jak dlouho trvalo, než se potravina v mrazničce zmrazila, kolikrát jste otevřeli dvířka u mrazničky, jakým výkonem disponuje mraznička a mnohé další. Každopádně ne všechno jídlo je možné držet v mrazu dlouhou dobu. Uvařené jídlo, některé druhy masa, ryby a pečivo či produkty z mouky (koláče) byste neměli mít v mrazu déle než 3 měsíce. Některé výrobky se nekazí ani po roce, ale zase některé nevydrží ani měsíc. Například takové omáčky s obsahem vajec je dobré spotřebovat do měsíce. Naopak sušené houby a libové maso vydrží v mrazu i rok. Víte, jak dlouho skladovat další potraviny?
Přestože se nedoporučuje rozmrazovat a znovu zamrazovat žádné potraviny, některým tím až tak moc neublížíte. Určitě nezamrazujte 2krát maso a ryby. Naopak, když zamrazíte znovu a znovu pečivo, zeleninu a ovoce, nic se mu nestane. Můžete ho zamrazit i několikrát, ale nedoporučujeme to dělat víc než 2-, maximálně 3krát, protože jídlo ztrácí svoji původní čerstvost, konzistenci, vůni i chuť. Při opětovném zmrazování se snažte dodržovat krátkou dobu mezi rozmrazováním a opětovným zmrazováním.
Máte ve své předsíni zrcadlo? AK vám v ní chybí, měli byste to co nejdříve napravit. V galerii najdete inspirace, kam ho do místnosti umístit.
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
I vaše předsíň si zaslouží nádech originality! Projevte svou osobnost a kreativitu při výběru doplňků a dodejte život i té najponurejšej vstupní hale.