Jak sušit houby, ovoce a zeleninu

Ovoce je výborným zdrojem vitamínů pro naše tělo. Jeho spotřeba je však dočasná, proto se snažíme ovoce uskladňovat různými způsoby, aby nám vydrželo co nejdéle. Nejčastějším typem konzervace je zavařování.

Sušička ovoce, zeleniny a bylinek

Při tomto procesu se ovoce vaří, což má neblahý dopad na vitamínovou hodnotu a většina vitamínů se ztrácí. Mnohem lepším způsobem uskladnění je sušení. Při sušení se zachovává téměř 70 % vitamínů z plodu. Sušit můžeme téměř všechny typy ovoce i zeleniny.

Při sušení se ovoce zbavuje veškeré vody, tedy v plodu zůstává jen výživná sušina. Na dobrém sušeném ovoci si určitě pochutnáte během zimních večerů nebo se stanou vhodnými přísadami do různých koláčů.

Nejlepší sušičky potravin na trhu


Sušení v troubě

Ovoce můžeme bez větších problémů sušit i v troubě. Na plechy nebo síta naskládáme na tenko nakrájené zdravé ovoce. Každý druh ovoce si vyžaduje jinou teplotu sušení. V troubě sušíme většinou při teplotě 65 až 80 stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách:

  1. První etapa trvá přibližně 2–3 hodiny a při teplotě 65 stupňů. 
  2. Ve druhé etapě zvýšíme teplotu na 70 až 80 stupňů a ovoce sušíme cca 15 hodin.
  3. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den.

Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–80 stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně. Nevýhodu je, že proces je zdlouhavý a ztratí se při něm mnoho energie.

Sušení ovoce v troubě

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie pečící trouby

Sušička ovoce

Mnohem lehčím a účinnějším způsobem sušení ovoce je použití sušičky ovoce. Skládá se z přístroje, z něhož proudí teplý a suchý vzduch, několika sít a poklopu. Na síta naskládáme nakrájené ovoce a umístíme je na zdroj teplého vzduchu. Síta zakryjeme poklopem a přístroj zapneme.

Existují sušičky, v nichž ještě sušení neprobíhá automaticky a nemůžete si zvolit dobu sušení, proto vám doporučujeme sáhnout po těch, které tyto základní funkce obsahují. Sušení trvá obvykle několik hodin. Vysušené ovoce můžete rovnou uskladnit, a to v zavařovací láhvi nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě.

Pomocí sušičky si můžete vyrobit i zdravou domácí vegetu bez glutamanu.

Ovoce, houby, maso i bylinky

K sušení v troubě jsou vhodné zejména ovoce, zelenina a houby, sušička zvládne kromě nich i sušení masa a bylinek. Takovýmto způsobem můžete sušit fíky, jablka, pomeranče, švestky, hrušky, meruňky, banány i hrozny. Ze zeleniny je k sušení vhodná mrkev a petržel, rajčata, paprika, feferonky, chilli nebo hrách. Chutné jsou i sušené houby (např. smrčky), maso, ale i bylinky. Např. máta, majoránka, bazalka, meduňka, šalvěj nebo medvědí česnek.

Postup pro sušení v troubě je stejný – na plech vystlaný pečícím papírem je třeba dát v jedné vrstvě nakrájené potraviny a vložit jej do trouby předehřáté na 40 °C. Dvířka je třeba nechat pootevřená, aby z trouby unikala vlhkost. Po 30 minutách je třeba ovoce, zeleninu nebo houby promíchat, po 2 hodinách zvýšit teplotu na 50 – 60 °C. Ke konci sušení je vhodné teplotu opět snížit na 40 °C. Doba sušení závisí na druhu plodin a velikosti kousků.

Sušení v sušičce je o něco jednodušší. Nakrájené ovoce (obvykle jde o 0,5 cm plátky) je třeba vložit do sušičky a zvolit teplotu podle návodu. U jablek je to 30 – 50 °C, sušení potrvá 5 až 8 hod., u švestek by měla být teplota 40 – 50 °C a sušení potrvá 15 až 30 hod., pomeranče je třeba sušit při 60 °C kolem 10 hodin. Např. sušení ananasu trvá při teplotě 40 – 50 °C 9 až 12 hodin. Oblíbenou volbou je sušení zeleniny v sušičce potravin. Tímto způsobem můžete sušit rajčata (při 50 °C 7 až 10 hodin), mrkev (při 52 – 56 °C 6 až 10 hodin), petržel (při 35 – 65 °C 6 až 8 hodin), papriku (při 50 °C 7 až 10 hodin), chilli (při 35 °C 10 hodin) či cibuli (při 50 °C 6 hodin). Houby můžete sušit také při teplotě 40 – 50 °C, potrvá to kolem 8 hodin.

Zvláštní kapitolou je sušení masa. Třeba ho nakrájet na 3 až 5mm plátky, můžete ho dát do marinády (např. z worčestrové omáčky, soli, pepře, česneku a chilli) a následně do trouby (třeba ho zavěsit na háčky nebo přehodit přes nerezovou tyčku) nebo do sušičky (při 70 °C 6 až 12 hodin). V troubě bude zapotřebí také plech na zachytávání šťávy z masa. Je třeba jej sušit při nízké teplotě (jinak by se upeklo). Usušené maso vyjměte na vzduch a nechte pár hodin uležet.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravin

Rady pro účinnější sušení

1. Pokud chcete, aby si ovoce zachovalo svoji původní pestrou barvu, můžete ho před sušením namočit do vody s citrónovou šťávou.

2. To, že je proces sušení opravdu ukončený, si můžete zkontrolovat tím, že po stlačení plodu nevytéká žádná tekutina a vnitřek je suchý.

3. Bylinky jsou na sušení nenáročné. Můžete je sušit na vzduchu, buď svázané ve svazcích nebo rozprostřené na podnosu. Sušte je však ve stínu, zachovají si tím mnohem víc aromatických látek.

Sušení bylinek v svazcích

Uskladnění sušeného ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina, které se podrobily sušení má velký sklon pohlcovat vlhkost ze vzduchu. Místo jeho uskladnění si určitě vybírejte pečlivě. Nejvhodnější jsou vzduchotěsné nebo mrazicí nádoby, které chrání ovoce a zeleninu před hmyzem a případnými plísněmi.

Při dlouhodobém skladování je méně vhodné použit látkové pytlíky. Kromě vlhkosti mohou do plodů proniknout i moly.

Jak využít sušené ovoce a zeleninu?

Kromě běžné konzumace můžete využit sušené ovoce a zeleninu na zpestření některých jídel. Ovoce můžete přidat do snídaňových cereálií nebo do jogurtu. Také do některých nápojů, jako je červené víno nebo čaj. Je výbornou surovinou do koláčů a různých jiných dezertů. V případě zeleniny je možnost přidávání do hlavních jídel nebo polévek.

Nejčastější otázky – FAQ

Jak sušit levanduli?

Levanduli můžete sušit na tmavém suchém místě i na slunci. První volba je vhodnější, jelikož se zachová barva květin. Místo by mělo být suché s vyšší teplotou. Svazky levandule zavěste vzhůru nohama a nechte je sušit 1,5 týdne až měsíc. Nezapomeňte je pravidelně kontrolovat. Druhou možností je sušení na slunci, tento způsob je rychlejší a výsledek je zaručen. Musíte se ovšem smířit se změnou barvy levandule.

Jak sušit goji?

Goji můžete sušit na slunci, v sušičce i v troubě. Každou z bobulí je třeba očistit, položit například na plech vystlaný pečícím papírem cca 2 cm od sebe a uložit do polostínu. Sušení na slunci je poměrně zdlouhavé a vyžaduje teplé a slunečné počasí. Vhodnější volbou je sušení v sušičce nebo v troubě. Goji obsahuje spoustu fruktózy, sušení na plechu by proto nemuselo pro unikající šťávu dopadnout dobře.

Na jakou tloušťku nakrájet ovoce a zeleninu, které chci sušit?

U ovoce jde obvykle o 5mm plátky (jablka, hrušky, jahody, banány), u šťavnatého ovoce to může být méně. Ananas je třeba nakrájet na pouhé 2–3mm plátky. Mango zase na 6 až 8 mm. Rajčatům postačí tloušťka 3–5 mm. Švestky se krájejí napůl a bobulové ovoce je třeba sušit v celku. U houb je to několik mm, u brambor 0,3 mm, avšak červenou řepu, mrkev i petržel je třeba nakrájet až na 1cm plátky.

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Inspirace pro vaši terasu a zahradu - připravte si příjemné posezení Inspirace pro vaši terasu a zahradu - připravte si příjemné posezení

Plánujete upravit svou terasu či zahradu, avšak nemáte nápady? Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Žluté kuchyně - potěší oko i ducha Žluté kuchyně - potěší oko i ducha

Žlutá barva má mnoho pozitiv - nejenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale také dokáže zesvětlit a oteplit interiér a zvětšit prostor. Říká se však i to, že vzbuzuje chuť k jídlu,...

Žlutý obývací pokoj vás nabije energií Žlutý obývací pokoj vás nabije energií

Žlutá je barva slunce, rozzáří každou místnost. Podlehněte kouzlu této barvy a zkuste ji zakomponovat i do svého bytu. Uvidíte, že obývací pokoj v žlutých odstínech každého okouzlí.



Publikováno dne: 09.03.2018
Posledná aktualizácia: 14.03.2023
Hodnocení článku:
(87.2%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.