Jak sušit houby, ovoce a zeleninu

Ovoce je výborným zdrojem vitamínů pro naše tělo. Jeho spotřeba je však dočasná, proto se snažíme ovoce uskladňovat různými způsoby, aby nám vydrželo co nejdéle. Nejčastějším typem konzervace je zavařování.

Sušené ovoce a ořechy

Při tomto procesu se ovoce vaří, což má neblahý dopad na vitamínovou hodnotu a většina vitamínů se ztrácí. Mnohem lepším způsobem uskladnění je sušení. Při sušení se zachovává téměř 70 % vitamínů z plodu. Sušit můžeme téměř všechny typy ovoce i zeleniny.

Při sušení se ovoce zbavuje veškeré vody, tedy v plodu zůstává jen výživná sušina. Na dobrém sušeném ovoci si určitě pochutnáte během zimních večerů nebo se stanou vhodnými přísadami do různých koláčů.

Nejlepší sušičky potravin na trhu

Sušení v troubě

Ovoce můžeme bez větších problémů sušit i v troubě. Na plechy nebo síta naskládáme na tenko nakrájené zdravé ovoce. Každý druh ovoce si vyžaduje jinou teplotu sušení. V troubě sušíme většinou při teplotě 65 až 80 stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách:

1. Prvníetapa trvá přibližně 2–3 hodiny a při teplotě 65 stupňů. 

2. Ve druhé etapě zvýšíme teplotu na 70 až 80 stupňů a ovoce sušíme cca 15 hodin.

3. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den.

Sušení ovoce v troubě

Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–80 stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně. Nevýhodu je, že proces je zdlouhavý a ztratí se při něm mnoho energie.

Sušička ovoce

Mnohem lehčím a účinnějším způsobem sušení ovoce je použití sušičky. Skládá se z přístroje, z něhož proudí teplý a suchý vzduch, několika sít a poklopu. Na síta naskládáme nakrájené ovoce a umístíme je na zdroj teplého vzduchu. Síta zakryjeme poklopem a přístroj zapneme.

Existují sušičky, v nichž ještě sušení neprobíhá automaticky a nemůžete si zvolit dobu sušení, proto vám doporučujeme sáhnout po těch, které tyto základní funkce obsahují. Sušení trvá obvykle několik hodin. Vysušené ovoce můžete rovnou uskladnit, a to v zavařovací láhvi nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě.

Pomocí sušičky si můžete vyrobit i zdravou domácí vegetu bez glutamanu. Chcete si ji koupit? Poradíme vám, jaké parametry by měla splňovat nová sušička ovoce.

Uskladnění sušeného ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina, které se podrobily sušení má velký sklon pohlcovat vlhkost ze vzduchu. Místo jeho uskladnění si určitě vybírejte pečlivě. Nejvhodnější jsou vzduchotěsné nebo mrazicí nádoby, které chrání ovoce a zeleninu před hmyzem a případnými plísněmi.

Při dlouhodobém skladování je méně vhodné použit látkové pytlíky. Kromě vlhkosti mohou do plodů proniknout i moli.

Jak využít sušené ovoce a zeleninu?

Kromě běžné konzumace můžete využit sušené ovoce a zeleninu na zpestření některých jídel. Ovoce můžete přidat do snídaňových cereálií nebo do jogurtu. Také do některých nápojů, jako je červené víno nebo čaj. Je výbornou surovinou do koláčů a různých jiných dezertů. V případě zeleniny je možnost přidávání do hlavních jídel nebo polévek.

Rady pro účinnější sušení

1.  Pokud chceme, aby si ovoce zachovalo svoji původní pestrou barvu, můžeme ho před sušením namočit do vody s citrónovou šťávou.

2. To, že je proces sušení opravdu ukončený, si můžeme zkontrolovat tím, že po stlačení plodu nevytéká žádná tekutina a vnitřek je suchý.

3. Bylinky jsou na sušení nenáročné. Můžete je sušit na vzduchu, buď svázané ve svazcích nebo rozprostřené na podnosu. Sušte je však ve stínu, zachovají si tím mnohem víc aromatických látek.

Sušení bylinek v svazcích

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Černá koupelna - vypadá lépe než by se mohlo zdát Černá koupelna - vypadá lépe než by se mohlo zdát

Černou v koupelně si neví mnoho lidí ani představit. A to i přesto, že působí vskutku elegantně a nadčasově. Nechte se inspirovat.

Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity

Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.

Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje

Je černý gauč dobrou volbou? Určitě ano. Podívejte se, jak dobře může v místnosti vypadat a s čím vším se dá kombinovat.



Publikováno dne: 09.03.2018
Hodnocení článku:
(87.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jak správně větrat během zimy? Jak správně větrat během zimy?

Kdo by ve vlastním bytě mrznul? Vyvětrat je třeba, i když vám zuby drkotají už při pomyšlení na to, že máte v té zimě na pět minut otevřít okno. Prozradíme vám, jak správně větrat i...

Jak zazimovat vířivku? Svépomocí, nebo zavolat odborníka? Jak zazimovat vířivku? Svépomocí, nebo zavolat odborníka?

Zazimování vířivky se může zdát někomu jako zvláštní úkon. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou pro to důvody a na co při této činnosti nezapomenout. Přečtěte si naše rady a nezapomenete...

Jak zazimovat letní šatník? Pomohou úložné boxy a vakuové obaly Jak zazimovat letní šatník? Pomohou úložné boxy a vakuové obaly

Teplé letní dny jsou nenávratně pryč. Zazimování letního oblečení proto nelze vůbec odkládat. Kam však uložit množství oblečení, se ktorým máme plány i budoucí rok? Poradíme vám!