Jak sušit houby, ovoce a zeleninu

Ovoce je výborným zdrojem vitamínů pro naše tělo. Jeho spotřeba je však dočasná, proto se snažíme ovoce uskladňovat různými způsoby, aby nám vydrželo co nejdéle. Nejčastějším typem konzervace je zavařování.

Sušené ovoce a ořechy

Při tomto procesu se ovoce vaří, což má neblahý dopad na vitamínovou hodnotu a většina vitamínů se ztrácí. Mnohem lepším způsobem uskladnění je sušení. Při sušení se zachovává téměř 70 % vitamínů z plodu. Sušit můžeme téměř všechny typy ovoce i zeleniny.

Při sušení se ovoce zbavuje veškeré vody, tedy v plodu zůstává jen výživná sušina. Na dobrém sušeném ovoci si určitě pochutnáte během zimních večerů nebo se stanou vhodnými přísadami do různých koláčů.

Nejlepší sušičky potravin na trhu

Sušení v troubě

Ovoce můžeme bez větších problémů sušit i v troubě. Na plechy nebo síta naskládáme na tenko nakrájené zdravé ovoce. Každý druh ovoce si vyžaduje jinou teplotu sušení. V troubě sušíme většinou při teplotě 65 až 80 stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách:

1. Prvníetapa trvá přibližně 2–3 hodiny a při teplotě 65 stupňů. 

2. Ve druhé etapě zvýšíme teplotu na 70 až 80 stupňů a ovoce sušíme cca 15 hodin.

3. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den.

Sušení ovoce v troubě

Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–80 stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně. Nevýhodu je, že proces je zdlouhavý a ztratí se při něm mnoho energie.

Sušička ovoce

Mnohem lehčím a účinnějším způsobem sušení ovoce je použití sušičky. Skládá se z přístroje, z něhož proudí teplý a suchý vzduch, několika sít a poklopu. Na síta naskládáme nakrájené ovoce a umístíme je na zdroj teplého vzduchu. Síta zakryjeme poklopem a přístroj zapneme.

Existují sušičky, v nichž ještě sušení neprobíhá automaticky a nemůžete si zvolit dobu sušení, proto vám doporučujeme sáhnout po těch, které tyto základní funkce obsahují. Sušení trvá obvykle několik hodin. Vysušené ovoce můžete rovnou uskladnit, a to v zavařovací láhvi nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě.

Pomocí sušičky si můžete vyrobit i zdravou domácí vegetu bez glutamanu. Chcete si ji koupit? Poradíme vám, jaké parametry by měla splňovat nová sušička ovoce.

Uskladnění sušeného ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina, které se podrobily sušení má velký sklon pohlcovat vlhkost ze vzduchu. Místo jeho uskladnění si určitě vybírejte pečlivě. Nejvhodnější jsou vzduchotěsné nebo mrazicí nádoby, které chrání ovoce a zeleninu před hmyzem a případnými plísněmi.

Při dlouhodobém skladování je méně vhodné použit látkové pytlíky. Kromě vlhkosti mohou do plodů proniknout i moli.

Jak využít sušené ovoce a zeleninu?

Kromě běžné konzumace můžete využit sušené ovoce a zeleninu na zpestření některých jídel. Ovoce můžete přidat do snídaňových cereálií nebo do jogurtu. Také do některých nápojů, jako je červené víno nebo čaj. Je výbornou surovinou do koláčů a různých jiných dezertů. V případě zeleniny je možnost přidávání do hlavních jídel nebo polévek.

Rady pro účinnější sušení

1.  Pokud chceme, aby si ovoce zachovalo svoji původní pestrou barvu, můžeme ho před sušením namočit do vody s citrónovou šťávou.

2. To, že je proces sušení opravdu ukončený, si můžeme zkontrolovat tím, že po stlačení plodu nevytéká žádná tekutina a vnitřek je suchý.

3. Bylinky jsou na sušení nenáročné. Můžete je sušit na vzduchu, buď svázané ve svazcích nebo rozprostřené na podnosu. Sušte je však ve stínu, zachovají si tím mnohem víc aromatických látek.

Sušení bylinek v svazcích

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Přesně taková je bílá barva, která se stále více objevuje i jako barva kuchyně.

Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim

Uvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.

Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje

Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...



Publikováno dne: 09.03.2018
Hodnocení článku:
(87.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Pes do bytu. Jaká jsou nejlepší malá plemena psů? Pes do bytu. Jaká jsou nejlepší malá plemena psů?

Pokud milujete psy, avšak bydlíte v malém bytě, nemusíte se obávat. Některá plemena jsou do bytu vysloveně vhodná. Která to jsou, se dozvíte v článku.

Jaký žebříkový radiátor do koupelny? Nejoblíbenější jsou elektrické Jaký žebříkový radiátor do koupelny? Nejoblíbenější jsou elektrické

Při koupi žebříkového radiátoru do koupelny máte více možností. Na co se při výběru zaměřit a která varianta bude nejlepší právě pro vás, se dozvíte ve článku.

Elektrické nebo teplovodní podlahové topení do domu? Výhody, nevýhody a porovnání nákladů Elektrické nebo teplovodní podlahové topení do domu? Výhody, nevýhody a porovnání nákladů

Je lepší elektrické, nebo teplovodní podlahové topení? V článku se dozvíte, jaké mají výhody či nevýhody a které se vám vyplatí víc.