Nejlepší sušičky potravin (ovoce). Recenze poradí, jak vybrat
Základ sušičky tvoří hlavní panel, kde se nachází výhřevné těleso, termostat a ventilátor. Poradíme vám, čeho všeho je třeba si všímat při výběru sušičky ovoce.
Jak zeleninu uschovat tak, aby vydržela po celý rok bez toho, abyste ji museli zmrazit? Toto dilema řeší hlavně zahrádkáři, kteří žijí zdravě a nemají prostor pro její uchování. Nemějte obavy, když nemáte dostatek skladovacího prostoru ve sklepě, můžete použít i jiné způsoby bez toho, aby zelenina ztratila svoje vitamínové bohatství. Začněte ji sušit.
Pokud chcete vědět víc a toužíte si usušit zeleninu na chřipkové období, tak pokračujte ve čtení.
Ačkoliv se se sušením zeleniny moc často nesetkáváme, stejně jako ovoce, i sušenou zeleninu můžete použít na přípravu chutných a zdravých snídaní, do jogurtů, do polévek, omáček, do zeleninových koláčů, do omelety, do masa, na dozdobení. Dokonce se sušená zelenina hodí i do léčivého čaje nebo osvěžujícího zeleninového nápoje. Takový čaj ze sušeného celeru vám dodá energii, podpoří imunitu a pomůže i při hubnutí, protože urychluje a uzdravuje i trávicí systém.
Těmi samými prostředky, kterými se suší ovoce, se suší i zelenia. Přestože jde o jeden z nejlepších způôsobů sterilizace, ani tak nezachová úplně všechny látky, resp. ne v takovém množství, jako se nachází v syrové zelenině. Když víte, jak správně sušit zeleninu, potom přijdete jen o 8 % živin z původní hodnoty. Sušená zelenina tak bude pro vás mnohem zdravější verzí než její zavařování, zmrazování nebo kupování v obchodech. Při sušení nepotřebujete ani speciální pomůcky, stačí vám slunce, trouba nebo sušička.
Nejstarším způsobem sušení zeleniny je sušení venku, na sluníčku. Je to i nejlevnější způsob, ale dnes to už není tak jednouché, protože potřebujete minimálně 4 pěkné slunné dny, během kterých nebude pršet a nebude ani příliš vlhko. Neznamená to však, že to není možné, ale je přímo nezbytné, abyste na noc zeleninu odkládali na suché místo a vykládali ji až ráno, po odpaření ranní rosy. Jinak zelenina navlhne a sušení bude trvat o to déle, popřípadě může skončit i neúspěšně předčasným zplesnivěním zeleniny.
Lepším a spolehlivějším způsobem než sušení na slunci je sušení zeleniny v troubě. Teplota v troubě by neměla přesáhnout 70 °C, aby sa zachovalo co nejvíc původních vitamínů. Ještě lepší je sušit při 35 °C, kdy se zachová mnohem víc zdraví prospěšných látek, ale potom sušení trvá příliš dlouho a spotřebuje se mnoho elektrické energie. Nevýhodou je sušení v létě, kdy trouba vytápí už i tak dost teplý prostor v kuchyni.
V plynové troubě je nutné sušit zeleninu při pootevřených dvířkách. V teplovzdušné troubě stačí nastavit foukání a teplotu, ale doporučujeme, kvůli ještě lepší cirkulaci vzduchu, také pootevřít dvířka.
Nejmodernějším a nejpohodlnějším způsobem sušení zeleniny je sušení v domácí sušičce ovoce a zeleniny. Stačí nastavit teplotu a o zbytek práce se postará sama. Některé sušičky mají displej, na kterém všechno vidíte (čas, vlhkost, teplotu). Ty nejmodernější se vypnou až tehdy, když zelenina neobsahuje téměř žádnou vlhkost, nebo jen takovou jakou si nastavíte. Tento způsob je nejšetrnější a nejlepší, protože je přizpůsobený na zachování co největšího množství prospěšných látek.
Základ sušičky tvoří hlavní panel, kde se nachází výhřevné těleso, termostat a ventilátor. Poradíme vám, čeho všeho je třeba si všímat při výběru sušičky ovoce.
Určitě jste si pomysleli, že co tak náročného může být na sušení zeleniny? Pravda je, že to není až tak jednoduché, jak se zdá. Nejde jen o to, jak se nastavuje trouba a sušička, závisí i na tom, jakou kořenovou zeleninu sušíte. Více druhů zeleniny je před sušením potřebné předpřipravit. Nemyslíme tím umytí, oloupání a povykrajování poškozených částí, ne, to je samozřejmostí, ale příprava blanšírováním.
Při sušení kořenové zeleniny se často opakuje pojem blanšírování. Pro ty, kteří absolutně netuší, co to je, jde o 3- až 5minutové vaření zeleniny ve vřící vodě, s trochou nebo bez soli. Blanšírování je skvělý způsob, jak urychlit sušení a působí jako obal, který izoluje, brání ztrátě vitamínů a minerálů při sušení.
Mrkev usušíte tak, že po důkladném umytí a po oloupání ji v celosti nebo pokrájenou blanšírujte v páře nebo ve vřící vodě. Nevařte do úplného změknutí, jen pár minut, cca 2. Po uplynutí této doby ji vytáhněte z vřící vody a okamžitě zchlaďte pod ledovou vodou. Nechte vyschnout, a pokud jste to ještě neudělali, pokrájejte ji na přiměřeně stejná, 1cm kolečka. Můžete nakrájet i tlustší plátky, ale doba sušení bude o to delší a také elektrické energie spotřebujete víc.
Potom co je mrkev vysušená, ji neche vychladnout a uskladňujte v servírovacích nádobách na suchém a tmavém místě. Skladování na slunném místě by způsobilo ztrátu barvy i vitamínů.
Máte hojnou úrodu petržele? Tak potom si z ní určitě i nasušte. Obsahuje mnoho živin, které pomáhají léčit nemoci spojené s ledvinami, s močovými cestami, zmírňuje horečku a alergie, přispívá ke krásné pleti. Spolu s petrželí bude i hubnutí rychlejší a zábavnější a navíc se s ní dají i upevnit vztahy, protože se pokládá za silné afrodiziakum, proto neváhejte a určitě si udělejte zásoby i na zimní romantické večery.
Před sušením odstraňte petrželovou nať, petržel oloupejte a pořádně umyjte. Blanšírujte přibližně 3 minuty, můžete přidat i špetku soli. Následně prudce zchlaďte a mírně osušte. Pokrájejte na cca 1 cm tlusté kroužky a dejte sušit.
Tak jako můžete konzervovat petržel, můžete i pastinák a celer. V případě celeru použijte při blanšírování namísto soli kyselinu citronovou, v poměru 1 litr vody : 1 čajová lžička kyseliny.
Sušení petrželové natě je velmi jednoduché i rychlé, suší se podobně jako bylinky. Nať nesušte v troubě ani v sušičce, ale ve svazcích, ve stínu a v průvanu na suchém vzduchu (ne když prší, protože navlhne). Takto můžete sušit i celerovou nať nebo mrkvovou. Pokud budou svazky tenčí, budou usušené za 2 dny. Potom z nich můžete připravit zdravou variantu vegety.
Pokud si toužíte nasušit rajčata i vy, potom vybírejte taková, na kterých nejsou plísně, hniloby a další poškození. Před sušením je umyjte a osušte od vody, při umývání je rovnou také odstopkujte. Potom vydlabte zrníčka i dužinu. Rajčata můžete nechat rozpůlená na půlky nebo je můžete pokrájet na menší kousky, podle jejich velikosti bude trvat i doba sušení, ale držte se pravidla, že stejné kousky by se měly sušit v rámci jednoho sušení. Jinak by se mohlo stát, že některé kousky (ty tlustší), by nebyly dobře dosušené a vlivem vlhkosti by mohly zplesnivět. Naopak, ty menší kousky by se mohly usušit příliš, byly by tvrdé a nedaly by se jíst.
Nejjednodušší je přidat je do salátů, ozdobit jimi chlebíčky nebo si je podrtit a vytvořit zajímavé koření, vhodné např. pod pečenou rybu. Když je ponoříte do horkého olivového oleje spolu s různými bylinkami, budete mít chutná nakládaná rajčata, můžete přidat i chili a po vychladnutí zralý sýr. Je to super chutný způsob, jak konzervovat sušená rajčata a zároveň si vyhotovíte dekoraci do kuchyně. Klidně je však můžete skladovat i bez přísad, ve skleněné nádobě s dobře uzavíratelným víkem, na tmavém místě.
Nejjednodušším způsobem, jak chili papričky sušit, je ten tradiční, a to sušení ve svazcích, v celku, na nitce. Nevýhodou tohoto sušení je, že na svazky se práší a chytá se na ně všechno, včetně bakterií, alergenů, mikroorganismů. Navíc je tento proces zdlouhavý, trvá až 60 dní. Proto je raději usušte buď v troubě, nebo v sušičce.
Paprika je plná vitamínu C, obsahuje ho mnohem víc než samotný citron, který konzumujeme během chřipkového období. Proč, kdybychom měli raději jíst papriku? Možná proto, že přes zimu ji už na zahradě nenajdeme a ta ze supermarketu ani zdaleka nechutná tak jako ta domácí. Papriku si však můžete nasušit. Před tím, než ji dáte do trouby, ji pokrájejte na malé kousky, plátky nebo kroužky a oblanšírujte přibližně 2 minuty. Nechte v síku trochu odkapat a osušte.
Česnek, který se chystáte konzervovat sušením, musí být vyzrálý a vytažený ze suché země, protože když je půda vlhká, při vytahování může nasáknout různé škodlivé látky. Česnek nesmí být nijak poškozený (plísně, hnědá slupka apod.). Rozeberte ho na stroužky a oloupejte. Poškozené stroužky vyhoďte, a pokud jsou poškozené jen malé části, které se dají spolehlivě vyřezat, vyřežte je.
Přinesli jste si z procházky lesem plný košík hub a najednou ani nevíte, co si s takovým množstvím počít? Poradíme vám, co s nasbíranými houbami, jak je uskladnit, zamrazit, sterilizovat či usušit.
Možná si myslíte, že vaše první sušení není úspěšné, protože zelenina nemá vůbec takovou barvu jako v obchodě. Nebuďte zoufalí, je to jen proto, že při hromadném sušení ovoce a zeleniny se postupuje příliš rychle. Navíc sušené potraviny jsou ošetřené konzervačními látkami a různými sloučeninami síry. To, zda se vám sušení podařilo, nezjistíte podle barvy, ale podle rosení.
To, zda je zelenina ideálně vysušená, zjistíte více pokusy. Jedním z nich je ten, že umístíte zeleninu do skleněné nádoby, uzavřete ji, a pokud se začne sklo rosit, není ještě dostatečně usušená. Nebo ji zabalte do servítku a stlačte ji. Mokrý flíček na servítku bude znamenat, že zelenina obsahuje vodu a je ji nutné ještě dál sušit. Dalším testem je řez nožem, pokud na něm nespatříte znaky orosení, potom je to v pořádku.
Jednoduše ze sušené zeleniny. Na její přípravu budete potřebovat:
Všechny ingredience, které to vyžadují, oloupejte a důkladně umyjte. Mrkev, petržel, celer a kedluben oloupejte, umyjte a postrouhejte. Nastrouhanou směs promíchejte a dejte vysušit. Na další plech/plát nadrobno pokrájejte cibuli, česnek, pórek a papriku a znovu sušte. Zelené natě můžete sušit ve svazcích nebo na plátu, posekané na drobno.
Všechnu vysušenou zeleninu smíchejte dohromady, rozdrobte nebo pomelte v mlýnku. Rozdrobená a pomletá směs bude pravděpodobně obsahovat vlhkost, proto ji ještě přesušte a následně uskladněte ve skleněné nádobě.
Samozřejmě, že pokud nemáte všechny ingredience, které jsme uvedli výše, nevadí, ať vás to od přípravy domácí vegety neodradí. Takto připravená vegeta je bez barviv, bez konzervantů a bez dalších škodlivých přísad, jednoduše vegeta v top BIO kvalitě.
Vegetové tipy a triky:
Při koupi sušeného ovoce nebo zeleniny v prodejnách si obsah v balíčku před konzumací důkladně umyjte. Ještě lépe uděláte, když ho před konzumací namočíte do teplé vody a následně ještě propláchnete pod tekoucí vodou. Sušené potraviny z obchodu jsou konzervované a obsahují různé látky, které sice nejsou život ohrožující, ale mohou způsobit různé alergie, dermatitidu, bolesti hlavy a zažívací problémy.
Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku.
Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...
Máte už vybrán stolek pod TV? Není to tak jednoduché jak jste si na začátku mysleli? Možná vám pomohou se rozhodnout naše tipy. Nechte se inspirovat naší galerií.
Kolem června a července dozrávají oranžové sladké plody meruněk. Říká se, že když dozrají meruňky, nastalo léto. Poradíme vám, jak je zpracovat.
Chystáte se bourat? Ať už jste se rozhodli odstranit starou stodolu na nově koupeném pozemku, nebo vyměnit příčky v bytě, nesmíte zapomenout na povinnosti, které vám vyplývají ze zákona.
Dozrávání rybízu probíhá rychle a najednou. Zkonzumovat několik kilogramů rybízu v průběhu pár dní není možné. Podívejte se, jak toto drobné ovoce připravit nebo zpracovat na horší časy....