Jak vybrat zavařovací sklenice s klipem či víčkem na med, maso, kečup nebo džem

Podstatou každého zavařování je mít co zavařovat a mít to do čeho zavařovat. Základem zahájení zavařovací sezóny je bohatá úroda a zavařovací sklenice. Nijen na kvalitě nasbíraných a zpracovaných plodů, ale také na kvalitě sklenic závisí, jak dlouho vám sterilizovaná potravina vydrží.

Jak vybrat sklenice na zavařování?

Pokud jste zavařovací maraton teprve začali, potom se vám určitě hodí návod, jak co nejlépe a nejvýhodněji vybrat sklenice na zavařování.

Velký výběr sklenic na zavařování různých velikostí naleznete v ✅ e-shopu Bonami.cz.

Co budeme zavařovat?

Prvním krokem je zjistit, co všechno toužíte zavařit, a podle toho se odrazíte dál. Budete přibližně vědět, kolik sklenic koupit, jaké objemy, tvary a s jakým typem uzavírání. Dobré je předem ovládat postupy, jak se jednotlivé potraviny zavařují, do jakých sklenic se dávají a jak je do nich ukládat. Některé se totiž stlačí a jiné zase jen volně nahážou nebo naskládají do poloviny. Měli byste vědět, zda budete zavařovat do velkých sklenic, nebo do malých. Je to důležitý údaj, protože pokud budete zavařovat do velkých zavařovacích sklenic, s objemem 720 ml, a po otevření nesníte jejich obsah do jednoho měsíce, je tato koupě zbytečná, protože se naděláte a půlku sklenice vyhodíte. V tomto případě raději zavařujte do menších sklenic, které jste schopní zkonzumovat za co nejkratší dobu.

Jedna zavařovací sklenice na 10 let

Přestože se výběr těch správných zavařovacích sklenic jeví na první pohled jako jedna „velká španělská ves“, není to zase tak náročné. Kvalitu sklenic a to, zda jste se rozhodli pro ty správné, zjistíte až tehdy, když ty samé sklenice budete moci použít několik sezón po sobě. Pokud vám sklenice vydrží několik let bez jakékoliv změny a ani po dlouhé době se v nich nebojíte znovu a znovu zavařovat, potom to byla ta nejlepší a nejvýhodnější koupě zavařovacích sklenic. Zkušení ovocnáři mají už jakýs takýs přehled v tom, která sklenice ano a která ne, ale pro lidi, kteří se chystají zavařovat poprvé, to může být problém. Proto jsme udělali podrobný přehled toho, do čeho je možné zavařovat a co bude nejideálnější pro zavařování vašich okurek a džemů.

Ideální objem sklenic

Prvním údajem, který je při výběru sklenic důležitý, je jejich objem. Existují zavařovací sklenice s různým objemem, úplně malé 20mililitrové, 25ml, 150ml, 165ml, 200ml, 212ml a postupně bychom se dostali až k 5 000ml sklenicím, k tzv. 5litrovkám. Nejvíc používané jsou sklenice 720 ml, které se laicky označují jako 7decky. Cenově jsou poměrně nejvýhodnější a prodávají se v různých baleních, po 4, 6, 8, 10, 12 kusech sklenic.

Zavařovací sklenice s klipem

Mechanismus uzavírání

Zavařovací sklenice se odlišují také různým uzavíracím mechanismem. Poznáme 3 typy sklenic.

  1. Zavařovací sklenice s víkem nebo zatahovacím víčkem, jsou vybavené závitem, na který je možné víčko zašroubovat. Vlivem sterilizace se z lahve odstraňuje vzduch a víko se o to víc zatahuje. Sklenice se nazývají také jako závitové nebo šroubovací.
  2. Zavařovací sklenice s kovovým víčkem, které se používaly hlavně kdysi, nemají drážky, závit, na který by se víko našroubovalo. Víčko se aplikuje ověřeným způsobem, utahováním prostřednictvím speciálního uzavíracího mechanismu, pomocí zavařovací hlavice. Víčko hlavice zatáhne podstatně lépe než ruka a pomocí sterilizačního procesu proběhne ještě důkladnější těsnění. Neznamená to však, že se sterilizace vždy podaří, ale je to nejspolehlivější způsob. Má však nevýhody, ne každý umí a ovládá pracovat s utahovací hlavicí. Nejznámějším výrobcem tohoto typu sklenic je Omnia.
  3. Zavařovací sklenice s klipem jsou sklenice s patentním uzávěrem, z jedné nebo ze dvou protilehlých stran, mají kovové spony a mezi víkem a sklenicí se nachází těsnění z gumy. Víko sklenice je ze skla, což ze sklenice dělá zajímavou dekoraci, vhodnou zejména do kuchyně ve vintage stylu. Ale jak to už u mnoha věcí bývá, že co je krásné, nemusí být také dobré, sklenice jsou určené jen na potraviny, které chcete uskladňovat kratší dobu. Na kompoty a sterilizování „do zásoby“ je určitě nepoužívejte. Můžete do nich uskladnit nakládaný sýr, který krátce po zhotovení sníte.

Zavařovací sklenice podle druhu potraviny

Udělejte si v hlavě přehled, co tento rok hodláte zavařovat. Samozřejmě, že tento hrubý odhad se může postupně vzhledem k loňským zkušenostem, množství nasbírané úrody, případným mrazům měnit. Pokud se chystáte zavařovat marmelády, lektvary a džemy, doporučujeme využít spíše menší zavařovací sklenice, tak kolem 250 ml, nejideálnější jsou malé zavařovací sklenice s objemem 220 ml, protože džem je nutné spotřebovat krátce po tom, kdy ho otevřete, jinak se vlivem vzduchu rychle zkazí a zplesniví.

Zavařovací sklenice 7decové

V případě zavařování papriky, okurek a broskví doporučujeme použít klasiku, a tedy zavařovací sklenice s objemem 720 ml. Při ukládání okurek do sklenic jeh nepřekrajujte a také se nekrájejí ani další plody, které jsou přirozeně velké, maximálně tak meruňky a paprika (klasická nebo jablečná), se rozkrajují maximálně na polovinu.

Zavařované okurky v 7-decových sklenicích

Pokud patříte mezi lidi, kteří rádi vymýšlejí nová jídlá a míchají páté přes deváté, potom čalamády, zelí, lečo, plněnou papriku a nějaký hráškově-mrkvový mix, můžete zavařit do zavařovací sklenice podle svého gusta.

Na co použít 5litrové sklenice?

Možná chystáte za rok svatbu, křtiny nebo hostinu větších rozměrů, kde toužíte podávat svoje zavařeninové poklady, potom si můžete udělat mimořádné zásoby a zavařit plody do větších 5litrových zavařovacích sklenic. Do těchto nadrozměrných sklenic se zavařují i kvašené okurky, tzv. kvašáky, protože při kvašení zvětšují svůj objem.

Malé zavařovací sklenice

Třešně a další bobulovité ovoce (višně, hrozny, angrešt, rybíz, borůvky), nedoporučujeme zavařovat do velkých nádob. Podobně jako u džemů i tady se často stává, že velká zavařovací sklenice je pro 2člennou rodinu objemná, ale přesto, že typ zavařeniny máte rádi, otevřete si raději další sklenici, než byste ji nedojedenou měli vyhodit. Přestože to bude s bobulkami a malými lahvemi zdlouhavější práce, ve finále budete určitě spokojenější.

Nátěrky, pomazánky, čili omáčky zavařujte do ještě menších zavařovacích sklenic, než jsme doporučili na džemy, takže méně než 220 ml, protože jsou schopné kazit se mnohem rychleji než džemy. No a do těch nejmenších zavařovacích sklenic dejte paštiky, protože když načatou paštiku nezkonzumujete do jednoho týdne, riskujete trávicí potíže.

Sklenice s klipsem můžete použít na nakládaný sýr. Malé, 100ml zavařovací sklenice jsou super na zavařování masa.

Zavařovací sklenice podle tvaru

Zavařovací sklenice se nerozlišují jen podle objemu a podle způsobu těsnění, ale i podle tvaru. Zažitým tvarem je ovál, tyto sklenice mají výhodu, protože tvar je přizpůsobený tvaru hrnce, což zajišťuje rychlejší a šetrnější zavařování. Mezi jejich nevýhody patří hladký povrch, který vám snadno může vyklouznout z rukou.

Různé tvary sklenic na zavařování

Dalším tvarem, který najdete v prodejnách, je hranatý. Buď to jsouo 4hranné sklenice (jako tvar čtverce), nebo potom 6hranné, 8hranné sklenice. Hranaté sklenice se liší od těch klasických, vypadají „jinak“, což z nich dělá moderní a vkusnou nádobu. Navíc se lépe plnia a utahují, protože díky hranám neklouzají v rukách. Co se týká ekonomičnosti, jednoznačně vyhrávají oválné sklenice.

Jak zavářet úsporně?

Nejúspornější zavařování je tehdy, když zavaříte co nejvíc úrody do nejméně zavařovacích sklenic a při jejich otevření všechno pěkně sníte bez toho, abyste něco vyhodili. To je pravé slovenské zavařování. Zavařit hodně a výhodně. Mnozí si mylně myslí, že úsporné zavařování je tehdy, když nakoupí jakékoliv zavařovací sklenice, které jsou právě v akci. To však vůbec není pravda. Tady jsou 3 doporučení, jak šetrně zavařovat.

  1. Použijte klasické oválné sklenice namísto těch hranatých. Hranaté jsou nesourodé, do zavařovacího hrnce se jich nevejde tolik jako těch oválných. Oválné sklenice jsou tvarově přizpůsobené hrnci. Proto i v supermarketech jsou hotové potraviny balené v oválných lahvích. Je to nejefektivnější a nejlevnější způsob sterilizace. Tvarově různorodé sklenice zaberou víc místa na policích při skladování.
  2. Použijte přibližně stejné objemy sklenic, protože i různorodý objem vede ke ztrátě prostoru v zavařovacím hrnci a způsobuje větší chaos při skladování. Proto na džemy použijte jeden objem sklenic, na lečo zase jeden druh atd.
  3. Použijte výškově stejné sklenice. Pokud budete mít objemově stejné sklenice, ale jejich výška bude různá, potom budete tam, kde byste byli se sklenicemi různého objemu. Znovu vznikne jen chaos v zavařovacím hrnci, ve víčkách i při skladování. Navíc rozdílné výšky sklenic způsobí i odlišné rozložení tepla a různou hladinu vody v hrnci při samotném procesu zavařování. Výsledkem tak bude buď špatné těsnění, nebo nedokonale zavařené suroviny (tvrdé, surové plody)...

Sbíráte zavařovací sklenice?

Možná vás napadla myšlenka (tak jako i mě), že si po snědení kečupu, hořčice... z obchodu odložíte sklenice na zavařování. Prvotní myšlenka a nápad je super, ale potom co jste si přečetli výše shrnutí toho, čemu se říká šetrné zavařování a což skutečně i šetrné je, to až tak dobrý nápad není. Tatarka má jiný objem než hořčice, ta zase jiný než džem. Ve finále to povede k časovým i k energetickým nákladům. Čas se vám navýší při hledání vhodného víčka, při ještě důkladnějším mytí sklenic od přecházejících potravin, při samotném zavařování, protože jeden pohár je vyšší a hranatý, jiný je zase nízký a oválný.

Zavařovací sklenice na okurky a čalamádu

Věděli jste, že za speciální druh zavařovací sklenice lze pokládat i fermentační kotel nebo sud, ve kterém se uskladňuje víno. Nádoba pracuje na stejném principu jako běžné zavařování. Brání přísunu vzduchu, který způsobuje kažení zavařenin. Kotel je z kovu, v dolní části má ventil a uvnitř nádoby se nachází poklop, který „plave“ na hladině tekutiny (vína). Tak, jak se hladina vína snižuje vyprazdňováním přes spodní ventil, klesá i poklop, čímž brání vniknutí vzduchu k tekutině a chrání víno před poškozením. Je to kondenzační nádoba, která využívá principu Leydenské láhve nebo Leydenského poháru, který se v prvopočátcích (rok 1745) využíval pro první pokusy s elektřinou.

Jak zacházet se zavařovacími sklenicemi?

  • Dbejte na to, aby plocha, na které připravujete sklenice, včetně šroubování a těsnění víka, byla protiskluzová. Sklenice jsou hladké, proto vám lehce mohou vyklouznout z rukou a navíc jsou křehké, protože jsou stále ze skla.
  • Při ukládání sklenic do klasického plechového hrnce, na plech nebo do myčky nádobí zajistěte, aby byl mezi sklenicemi a stěnami hrnce či plechu prostor 2 cm. Jinak hrozí, že sklenice prasknou.
  • Při zavařování neukládejte sklenice přímo na kov, na dno hrnce nebo plechu, předtím vystelte spodek kuchyňskou utěrkou nebo novinovým papírem. Sklenice, pod kterými se rychle ohřívá kov, mohou prasknout. Riziko je vyšší právě pro ty sklenice, které jsou buď staré, opotřebované, nebo mají z výroby tenčí sklo. Některé hrnce, hlavně ty klasické plechové, jsou vybavené i kovovou mřížkou, která se ukládá na dno hrnce a na kterou se potom ukládají sklenice.
  • Pozor na teplotní šok. Pokud sklenice se studeným nálevem vložíte do vřící vody, pravděpodobně prasknou. Také mohou prasknout, pokud je horké budete prudce ochlazovat pod proudem tekoucí vody. Myslete na to, že voda, nálev ve sklenici by měl být přibližně stejné teploty jako voda v hrnci. Raději ochlazujte tak, že studenou vodu budete lít do hrnce na místo mezi sklenice, ne přímo na sklo.
  • S nálepkami na sklenicích máte sice přehled, co jste zavařovali a kdy, ale při opětovném použití je nutné nálepky odstranit. Hlavně když chcete zavařovat v myčce nádobí, jinak by se mohly odlepovat a ucpat trysky, filtr a odtok. Sundejte je tedy, ale jemným způsobem, ne seškrabováním na sílu, protože škrábanci narušujete strukturu skla.
  • Neotevírejte zavařeniny tak, že jimi budete klepat po tvrdých plochách nebo otevírat víko nožem či boucháním víčka o pracovní desku, poškodíte tak kuchyňskou desku, víčko i závit na sklenici. Použijte otvírák na zavařeniny.

Jak správně skladovat zavařovací sklenice?

Ideální je mít prázdné sklenice umyté, také pěkně poskládané a zavřené správným víkem na poličce, přesně tak, jako když jsou naplněné dobrotami. Chápeme, že ne vždy je to možné, hlavně když zavařenin neubývá a prázdných sklenic přibývá. V tom případě sklenice poskládejte do bedničky na brambory, přikryjte je dekou a uskladněte na čisté místo, např. do sklepa, na půdu nebo do skladu nebo komory. Určitě je neuskladňujte v plastové igelitce, mohli by se otlouct nebo rozbít. Neskladujte je ani způsobem menší sklenice ve větší, může se stát, že tu menší už z té větší nevytáhnete, a i když se vám to podaří, sklenice se určitě o sebe dost potlučou a ztratí na kvalitě. No a samozřejmě je neskladujte na místě, kde je extrémní chladno nebo extrémní teplo, aby nepraskly.

Skladování sklenic na zavařování

Kde koupit zavařovací sklenice?

Zavařovací sklenice dnes dostanete koupit všude, dokonce i v drogerii. Kupujte je na místě, kde si máte z čeho vybrat a kde jsou sklenice dostupné za dobré peníze. Dobrou volbou je koupě zavařovacích sklenic v Tescu nebo v Tescomě, kde najdete různé objemy, tvary i různý počet sklenic v jednom balení. Co nejlevněji zavařovací sklenice koupíte v Metru, kde najdete i speciální sklenice na maso a paštiky.

Kolik stojí zavařovací sklenice?

Cena zavařovacích sklenic se pohybuje od pár eur do několika desítek eur. Ty nejlevnější jsou klasické, oválné 7dcl zavařovací sklenice, které stojí přibližně 4 € za 8 kusů bez víček. Za víčka zaplatíte do 2 € za 10 kusů. Čím větší balení, tím pochopitelně i výhodnější cena, což však neplatí u sklenic s klipy. Za zavařovací dózy s klipsy zaplatíte i 10 € za jednu. Toužíte ušetřit co nejvíc peněz? Potom kupujte sklenice během sezóny, když jsou v akci a jen tehdy, když je i opravdu potřebujete.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie stropní ventilátory

Další příslušenství, které se může holdit při zavařování

Trychtýř

Je pomůcka, která urychluje plnění sklenic. Je to hygieničtější i praktičtější způsob plnění. Nemusíte se bát, že vám ve sklenici zůstanou ruce, že vám třešně při plnění vyklouznou z rukou a budete je sbírat po bytě. Vyrábí se v plastové a kovové formě a dostat ho lze koupit i za symbolické 1 €.

Kleště

Je to výborná pomůcka, kterou oceníte hlavně při objemném zavařování. Pokud máte na zavařování víc sklenic, než dokážete zavařit na jedenkrát, potom neztrácejte čas a s pomocí kleští vyberete zavařené sklenice z ještě horké vody bez toho, abyste se popálili. Pomohou vám i s ukládáním nových sklenic do hrnce s vřící vodou. Cena kleští na zavařování je přibližně 4 €.

Svorky

Zavařovací svorky se využívají na ještě lepší těsnění sklenic. Funguje to tak, že na sklenici se nasadí sterilní kroužek z gumy, potom samotné víčko a zajistí se pružnými svorkami. Během ochlazování se svorky odstraňují. Na podobném principu fungují i zavařovací sklenice s klipem, u kterých kovové spony, „svorky“, neodstraňujeme, protože jsou součástí víka. Svorky se vyrábějí v plastovém nebo v kovovém provedení a jejich cena se pohybuje od 3 eur za 2 kusy.

Otevírák

Speciální otevírák na zavařeniny, s nímž pohodlně, s vynaložením minimální námahy, otevřete jakoukoliv zavařeninu. Otevíráků je více, můžete použít ten na zavařeniny, multifunkční nebo univerzální, z plastu nebo z kovu. Jejich cena se pohybuje kolem 5 €.

Zavařovací hlavice

Slouží na utahování kovových víček, která jsou určená na sklenice bez závitu. Prodává se jako plastová nebo kovová hlavice, a to buď s pomocnou pákou, nebo bez ní. Páková je však mnohem pohodlnější, lehčeji se s ní pracuje. Některé druhy se dají přizpůsobit podle velikosti víka, jiné zase ne. Mimochodem, zavářovací hlavice se vyrábí i jako kuličková nebo hladká hlavice bez kuliček. Hlavice s kuličkami je lepší, protože kuličky dotlačí, utěsní víko silněji. Cena hlavice se pohybuje kolem 2 eur.

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Námořnická modrá a bílá Námořnická modrá a bílá

Modrá v nás vyvolává pocity důvěry, bezpečí a celkové harmonie. Bílá je barvou minimalismu, který je absolutně nadčasový. I díky své neutralitě tvoří bílá barva s "těžší" námořnickou...

Žlutá koupelna - i doplňky rozhodují Žlutá koupelna - i doplňky rozhodují

Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.

Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat

Pokud máte rádi červenou barvu, určitě se jí při zařizování bytu nevyhýbejte. Hodí se do každé místnosti, dokonce i do koupelny. Nevěříte? Pak si to ověřte v naší galerii.



Publikováno dne: 18.06.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(89.2%)