Jak vybrat nejlepší vaflovač – recenze, cena, zkušenosti + recept na chutné vafle

Asi každá žena pozná to, když jí dojde v kuchyni fantazie. Někdy je opravdu těžké vymyslet něco nového ke snídani, oběd či večeři. Potom už jednoduše potřebujete hledat inspiraci v kuchařských knihách nebo na internetu. Jednou ze skvělých variant na snídani nebo jako svačina jsou vafle. Co mnozí nevědí, tak originální vafle pocházejí z Belgie a jsou tam považované za tradiční dezert. Co dodává vaflím jejich specifičnost, tak je jejich tvar a hustota těsta. Chutnají podobně jako palačinky, ale víc se podobají koláči, protože jsou nadýchanější a zároveň křupavé. Jejich mřížkovaný tvar jim dodává jakousi jinou chuť a do mezer si můžete jednoduše naskládat jakékoliv ovoce nebo polevu.

Jak vybrat vaflovač?

Proč však na Slovensku není tento dezert až tak oblíbený, když ho skoro všichni mají rádi? Nešlo by ani o nějakou složitou přípravu nebo speciální suroviny, problém je v tom, jaké nástroje použijete a také je třeba dbát i na dobrou techniku. Jen málokdo umí udělat dobré vafle. Často se přilepí, připálí, vytečou nebo jsou moc tuhé. Abyste tedy připravili chutné vafle, potřebujete na to správný a kvalitní vaflovač. Vybírat si můžete z dražších, profi vaflovačů, i z těch, které jsou určené jen na domácí používání a budou vás stát o něco méně. Mezi nejznámější značky patří například vaflovače Tefal, Rohnson, Delonghi, Eta nebo Russel Hobbs. Ukážeme vám však i modely od jiných značek, ale konečný výběr je jen na vás. My vám dnes vysvětlíme, podle čeho se vaflovače vybírají, na které parametry byste měli dbát a dáme vám i pár tipů s plusy a mínusy, které na nich vidíme.

Oblíbené vaflovače na přípravu chutného dezertu

Parametry vaflovačů, podle kterých je třeba vybírat

Na to, abyste si vybrali správný vaflovač, si potřebujete udělat přehled o aktuální nabídce. Většinou, když už jdete do něčeho investovat peníze, chcete, aby byly investované správně a aby vám daný produkt vydržel co nejdéle. Přece jen, asi nikomu se nechce vybírat varnou konvici nebo žehličku na vlasy každý rok. Stejné to je i u vaflovačů. Abyste si vybrali zařízení přesne pro sebe, je třeba mít přehled o všech typech a hlavně o tom, jakými parametry se liší. Podle toho potom můžete zhodnotit, co je pro vás vhodné a co naopak nedostačující, případně nadstandardní. Pojďme si tedy projít tím, co byste při výběru měli sledovat a podle toho i koupit váš vaflovač.

1. Provedení

Co se týká provedení, tak v tom se vaflovače moc neliší. Každý má nějaké ty dvě plochy, na kterých vafle pečete. Na jedné straně jsou tyto části spojené a na druhé jsou držadla, abyste ho mohli jednoduše ovládat. Rozdíl je v tom, jaký je použitý materiál, případně kombinace více materiálů.

Podle toho se mění i cena vaflovače. Pokud je to levnější model, tak nejčastějším materiálem je plast, z něhož je vyrobených více částí. V dražší cenové kategorii jsou vaflovače nerezové, takže můžete počítat s tím, že vám vydrží mnohem déle. Dražší vaflovače jsou často doplněné i praktickými tepelně izolovanými držadly. Při pečení se tedy neohřívají a nenastane situace, že byste si popálili ruce.

2. Příkon

Na tom záleží, jak rychle budou vaše vafle hotové bez toho, aby se připálily, případně připekly. Čím vyšší je tedy příkon vaflovače, tím rychleji budou vafle hotové. Stejně jako provedení a použité materiály, s vyšším příkonem stoupá cena zařízení. Přece jen, vaflovač s vyšším příkonem vám ušetří čas, a to se hodí hlavně při přípravě snídaně. Celkově se nemusíte bát nějaké zdlouhavé přípravy, protože i s těmi levnějšími modely to netrvá více než pár minut.

Příprava vaflí ve Vaflovač

3. Počet vaflí

To, jaké budou mít vámi připravené vafle tvar a kolik jich na jeden pokus bude, záleží na vámi vybraném vaflovači. V tomto se množství z nich liší. U většiny vaflovačů se pohybuje počet připravených vaflí na jedno naplnění od dvou do pěti.

Co se týká tvaru vaflí, tak nejčastější jsou ty tradiční, belgické vafle, jejichž tvar je kruhový. Protože se však vafle staly skutečně oblíbenou snídaní a dezertem, na trhu najdete zařízení, která je vytvářejí do tvaru čtverce, listu nebo srdce. Nejnověji se hlavně v restauracích a občerstveních používají bublinkové vaflovače, díky kterým je tento chutný dezert o trochu jiný. Tvar formy na vafle se na ceně moc neodráží. Samozřejmě, to, jaký tvar budou mít, záleží jen na vás a vašich preferencích.

4. Nepřilnavý povrch

Nepřilnavý povrch je samozřejmostí u většiny modelů vaflovačů. Liší se kvalitou těchto povrchů. U dražších modelů se vám nestane, že by se vám povrch poškrábal. Tím, že se poškodí tato povrchová vrstva, tak se začne těsto připalovat a vafle se nebudou tak jednoduše odlepovat.

Stejné je to i s použitím oleje. U levnějších modelů musíte používat na plochy olej, protože se mohou vafle přilepit a při otevírání přístroje roztrhnout. U dražších modelů se něco takového nestává, takže i bez oleje se vám těsto nepřichytí. Tím pádem jsou vafle i o něco zdravější.

5. Kontrolky a zvukový signál

U vaflovačů je typické použití dvou světelných kontrolek. Jedna ukazuje, zda je vaflovač zapnutý a druhá slouží jako ukazatel toho, zda už je nahřátý na správnou teplotu. Někdy se stává, že určitý model tuto kontrolku nemá, proto se musíte spolehnout na vlastní intuici. Většinou nahřátí trvá do 5 minut a dá se to zkontrolovat tím, že kápnete trošku těsta na ohřáté plochy, Když se začne péct, tak je přístroj připravený na používání.

Vafle ve tvaru srdce

Pokud patříte mezi nepozornější lidi a občas zapomenete na to, že se vám něco vaří nebo peče, určitě oceníte vaflovač se zvukovým signálem. Když jsou vafle hotové, upozorní vás zvukem. Touto vlastností disponují jen ty dražší modely.

Vaflovač, nebo toustovač 3v1?

Kromě vaflovače máte na výběr toutovače, které vám nabízejí kromě vaflí více možností. S různými nástavci si můžete připravit chutné panini nebo právě křupavé tousty. Je lepší kupovat si více přístrojů v jednom nebo raději koupit si na všechno zvláštní přístroj? Jednoznačně je třeba v případě produktů 3v1 počítat s vyšší cenou. Zároveň se často spojují i s nižší kvalitou přípravy jídel, protože zastávají více funkcí. Naopak vaflovače jsou kvalitnější, ale připravíte v nich jen vafle, nic víc. Celkově bychom to shrnuli takto:

  • Toustovač 3v1 má jednoznačně širší spektrum využití a je univerzálnější. Kromě vaflí si v něm připravíte různé grilované pokrmy, ať už maso, nebo zeleninu, tousty, nebo sendviče. Mínusem je cena a nižší kvalita.
  • U vaflovačů, a hlavně těch dražších modelů, je jasné, že můžete počítat s kvalitou a dlouholetou výdrží. Bude se vám hodit, hlavně když jste milovníky vaflí a plánujete je dělat pravidelně. I když se vám nemusí zdát úplně chutné a zdravé, tak je velká pravděpodobnost, že si je vaše deti zamilují. Vaflovač je určený jen na vafle a nic víc od něho nemůžete očekávat. To se dá považovat za jeho jediné mínus.

TOP 4 vaflovače

Recept na chutné vafle 

Když už máte vaflovač vybraný, můžete se pustit do přípravy vaflí! Nebojte se, není to nic komplikovaného. Důležité je, abyste si našli ten pravý recept, který si už potom budete přizpůsobovat podle sebe. Jeden z nejlepších receptů najdete i tady. Vafle si můžete připravit na křupavo, do měkka, sladké nebo slané. My vám dnes ukážeme tu sladkou variantu z kynutého těsta.

Co budete potřebovat na přípravu tradičních belgických vaflí: 

  • 500 g hladké mouky 
  • 500 ml vlažného mléka 
  • 15 g droždí 
  • lžička soli a vanilkového extraktu 
  • 2 bílky 
  • 200 g rozpuštěného másla 
  • lžíce medu (případně můžete použít i třtinový cukr)
  • 1/2 lžičky cukru (typ cukru necháváme na vás) 

Jako první je potřebné připravit si kvásek, protože by vám měl trošku zkysnout. Připravte si sklenici, ve které si ohřejete mléko (aby nebylo studené) a přidejte do něj rozdrobené droždí spolu s půl lžičkou cukru. Dávejte si pozor! Mléko nemůže být příliš horké, protože by vám kvásek potom nevykynul a těsto by nebylo nadýchané. Mezitým si smíchejte v misce mouku, sůl, vanilkový extrakt. Do této směsi potom přidejte hotový kvásek. Takto připravené těsto je dobré nechat aspoň půlhodinu vykynout. Misku překryjte utěrkou a umístěte ji na nejteplejší místo v kuchyni. 

Když už je těsto připravené, tak je čas na zapnutí vaflovače, aby se vám stihl nahřát. Nahřívání většinou trvá pár minut, takže nemusíte dlouho čekat. Před pečením ještě do těsta vmíchejte rozehřáté máslo a vyšlehané bílky. Ty je třeba přidávat do těsta postupně a velmi opatrně, aby bylo nadýchané. A můžete se pustit do pečení! Pokud nedisponuje váš vaflovač speciálním nepřilnavým povrchem nebo je tento povrch poškozený, polejte ho nebo postříkejte olejem, ať se těsto nepřipeče. Potom už jen nalejte dostatek těsta, vaflovač zavřete a pár minut počkejte. Vafle potom můžete servírovat s polevou, šlehačkou, ovocem, zmrzlinou nebo vším dohromady. 

Autor článku

Kristína Kováliková

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Betonové květináče - hodí se do bytu i do zahrady Betonové květináče - hodí se do bytu i do zahrady

Betonové květináče se skvěle hodí nejen do vaší zahrady, ale i do bytu. Můžete do nich zasadit různé sukulenty, ale například i jehličnany.

Zelená ložnice - budete se v ní cítit jako v bavlnce Zelená ložnice - budete se v ní cítit jako v bavlnce

Patří zelená k vašim oblíbeným barvám? Pak se jí při zařizování bytu nemusíte vůbec obávat. Podívejte se, jak se hodí například do ložnice.

Retro obývací pokoj - vsaďte na explozi barev Retro obývací pokoj - vsaďte na explozi barev

Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...



Publikováno dne: 27.10.2021
Hodnocení článku:
(90.2%)