Moření česneku, cibule, sadbových brambor a jiných semen

Chcete vypěstovat pěknou a chutnou zeleninu? Úroda není vždy tak ukázková, jak si představujete. Často v ní najde domov plíseň a různí škůdci. Když je na zelenině spatříte, s její záchranou je už většinou pozdě. Myslete preventivně a proti škůdcům zakročte dříve, než se objeví.

Pěstování cibule

Moření vhodnými fungicidy nebo směsí huminových a fulvo kyselin -lignojumátu je před plísní a škůdci ochrání. Prozradíme vám, jak na to.

Co to moření vlastně je?

Moření má preventivní charakter a jeho cílem je zničit všechny choroboplodné zárodky, které se usadily na povrchu semen nebo vnikly pod povrch, bez toho, aby jim uškodilo. Rozlišujeme moření za sucha a moření za mokra.

Moření za sucha

Jde o nejjednodušší moření většiny drobnosemenné zeleniny, hrachu a fazole, při kterém se používají práškové přípravky. Každé semínko se obalí tenkou vrstvou ochranné látky a můžete sázet. U semen hlávkového salátu a rajčat dávejte pozor. Na moření jsou velmi citlivé.

Moření za mokra

Doporučuje se u zeleniny s velkými semeny (okurky, meloun, špenát, cukety). Mořidlo se ředí vodou podle návodu uvedeného na každém obalu. Ponořte semínka do připraveného roztoku na dobu, která je v návodu uvedená, nechte je pořádně stéct a rychle usušte na místě, které můžete dobře vyvětrat.

Moření česneku a cibule

S mořením se u cibulovin setkáváme nejčastěji. Moření má preventivní charakter a chrání zeleninu před různými škůdci. O tom jsme už mluvili. Teď si představíme škůdce cibule a česneku, kterým moření nedá šanci, a mořidla, s nimiž se na trhu setkáte nejčastěji.

Sázení česneku

Nejčastější nemoci cibulovin

Jeden rok je cibule krásná a zdravá, další rok se na ni nalepí snad každá choroba a škůdce. Nikdy nevíte, jaká cibule vám vyroste, ale vždy se na škůdce můžete připravit. Nepřítele musíte dobře poznat, abyste věděli, kterými zbraněmi s ním máte bojovat.

Plíseň cibulová

Plíseň na cibuli patří mezi nejzávažnější choroby, se kterými se u cibule setkáte. Vyskytuje se zejména během vlhkého léta a projevuje se bledými šedozelenými oválnými skvrnami na listech a ty postupně odumírají. Cibule stále pouští nové listy, proto má hrubý krček. Plíseň dokáže přezimovat v napadené cibuli, semenech, ale i v půdě na zbytcích rostlin, kde je schopná přežít i šest let. Semena z takto napadeného porostu ani nesbírejte.

Sklerociová hniloba česneku a cibule

Chorobě se nejvíc daří ve vlhkém počasí při teplotě 15 až 20 °C. Kořeny napadá bílý myceliom houby a v tomto povlaku později vznikají drobné černé útvary – sklerocia. V půdě jsou schopné života i 10 let, a proto se jí v zamořené půdě tak snadno nezbavíte. Vyhovuje jí kyselejší půda a vyšší dávky dusíku. Moření česneku a cibule je jedním z nejúčinnějších preventivních opatření.

Sázení cibule

Krčková hniloba cibule

Příčinou této hniloby jsou různé druhy hub rodu Botrytis (zejména Botrytis allii). Onemocnění se projevuje šedým práškovitým povlakem na listech na konci vegetačního období. Na uskladněné cibuli postihuje nejdříve kořenový krček a poznáte ji kvůli hnědým málo prohloubeným skvrnám. Postupně se rozšiřuje a cibule postupně měkne, vodnatí a hnije. Hniloba na cibuli přezimuje ve formě sklerocií. Ze sklepa se na pole dostane prostřednictvím semen, a když proti ní nezakročíte, nákazy se nezbavíte. Nakaženou cibuli už nevysazujte. Nejlépe se jí daří, když má vlhko. Moření osiva a sadiva je i v tomto případě účinným preventivním opatřením.

Háďátko zhoubné

Mezi škůdce, kteří napadají zejména česnek, patří háďátko zhoubné. Projevuje sa zpřehýbaným zelenošedým listem. Česnek s háďátkem normálně roste a později hnědne a hnije. Háďátko dokáže na zahradě udělat hodně paseky. Pokud se vyskytne, 4 až 5 let na ní nesmíte pěstovat cibuloviny a rostliny, které háďátko napadá. Vyhnete se mu, pokud na zahradu přinesete jen zdravou sadbu a vystřídáte pěstovatelské plochy. Účinný je také 5% přípravek Sulka, do kterého česnek před sázením ponoříte.

Přípravky na moření cibule a česneku

Cibule a česnek patří mezi zeleninu, která posiluje imunitu a účinně bojuje s nachlazením. Cibulový nebo česnekový sirup už vyzkoušel asi každý. Na některé škůdce je i cibule s česnekem krátká, a proto jim musíme pomoci mořidlem na cibuli a česnek, které je udržují ve 100% stavu.

Na  moření je vhodný také Fungicid Rovral Aquaflo. Jde o širokospektrální přípravek, který se používá v 0,4% koncentraci (4 ml přípravku/litr vody). Zpomaluje klíčení spor a růst mycelií houbových patogenů.

Chemické přípravky jako poslední možnost

Chcete se vyhnout chemickým přípravkům? Vyzkoušejte horkou koupel. Ještě jste o tom neslyšeli? Ponořte cibuli nebo česnek do vody ohřáté na 50 °C na 25 minut. Teplotu vody nepřekračujte a snažte se ji udržet stejnou během celé koupele. Vyšší teplota by mohla zárodek zničit a a žádný česnek ani cibule z něho už nevyrote. Horká koupel ničí háďátká, viry, bakterie a plíseň a nepůsobí jen na povrchu, ale i uvnitř cibuloviny.

Přesličkový odvar proti plísni

Přesličkový odvar s plísní bojuje ještě účinněji. 100 g sušené přesličky zalejte litrem studené vody a nechte louhovat. Druhý den ho 30 minut povařte a nechte projít varem. Když zchladne na 50 °C, ponořte do něj cibuloviny na 25 minut. Nakonec je vyndejte, nechte oschnout a vysaďte.

Přeslička vhodná na moření cibulovin

Moření brambor

Brambory nepostihuje jen mandelinka pásová. Onemocnění brambor je mnohem víc, ale dá se s nimi úspěšně bojovat. Nejčastěji se u nás setkáte s vločkovitostí brambor.

Kořenomorka bramborová (vločkovitost brambor)

Toto onemocnění se šíří ze sklerocií houby nebo mycelia, které přežívá v půdě jako součást běžné mikroflóry. Vlhko, chlad (10 až 12 °C) a neprovzdušněná půda pro ni vytvářejí ideální prostředí. Tvořit se začíná už na začátku dozrávání hlíz. Jejich barva se mění na hnědou až černou a klíčky pomalu zahnívají. Rostliny dříve kvetou a žloutnou a jejich vrchní lístky se zavinují. Na stoncích se často tvoří myceliové povlaky a sklerocie a vytvářejí na hlízách vločky. Jediný způsob, který s touto chorobou dokáže úspěšně bojovat, je moření hlíz.

Půdu před výsadbou pořádně prokypřete (aspoň do hloubky 30 cm). Bramborám se v ní bude lépe dařit. Řádky brambor mají být od sebe vzdálené aspoň 65 cm a brambory v nich ukládejte 35 cm od sebe. Aby měl brambor kam růst a abyste snížili riziko nakažení.

Autor článku

Alena Kesselová

Rada si plním sny. Splněným snem bylo i knihkupectví, ve kterém jsem kralovala celých 9 let. Věřím, že lásku k psanému slovu z mých článků ucítíte...


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti

Nábytek z palet si lze vyrobit opravdu rychle, jednoduše a poměrně levně. Stačí si prohlédnout naše inspirace a uvěříte, že paletové sezení je stylovým doplňkem každého exteriéru i...

Šedá a tyrkysová Šedá a tyrkysová

Přemýšlíte nad tím jaká barva se hodí k tyrkysové? Jednoznačně šedá! Tyrkysová působí uklidňujícím dojmem a šedá velmi dobře nahrazuje fádní bílou.

Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje

Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...



Publikováno dne: 08.04.2020
Hodnocení článku:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Sázení mrkve, hrachu, fazole, cibule či kedlubnů – kdy a jakSázení mrkve, hrachu, fazole, cibule či kedlubnů – kdy a jak

Máte zahradu, ale nemáte příliš velké zkušenosti s pěstováním plodin? Rádi vám s tím pomůžeme. Připravili jsme si pro vás souhrnný návod pěstování nejrozšířenějších rostlin v našich...

Pěstování okurek v květináči i na záhonech – odrůdy, sázení, zaštípnutí, zalévání, chorobyPěstování okurek v květináči i na záhonech – odrůdy, sázení, zaštípnutí, zalévání, choroby

Pokud se chcete pustit do pěstování vlastních okurek, poradíme vám, jak rozlišovat mezi jednotlivými odrůdami, jak se o ně starat a před jakými hrozbami je chránit.

Pěstování papriky – sázení, hnojení, vylamování, choroby, škůdciPěstování papriky – sázení, hnojení, vylamování, choroby, škůdci

Paprika, to je zelenina desítek tvarů, barev i chutí. Pěstování papriky není žádná věda, v článku vám poradíme, jak se o ně starat, jaké odrůdy jsou vhodné na pěstování a jak předcházet...