Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze

Očima běžného spotřebitele ja nákup kuchyňských nožů výprodejovou záležitostí. Sehnat hodně nožů co nejlevněji. Právě cena bývá „nejnáročnějším" kritériem při nákupu kuchyňského nože.

Kvalitní kuchyňské nože

Vězte ale, že i nože by měly splňovat určitá kvalitativní kritéria. Poradíme vám, jak vybrat to nejkvalitnější kuchyňské ostří.

Oblíbené sady nožů

Jak vybrat kuchyňské nože

Univerzální nůž na všechno skutečně neexistuje. Tendence používat jeden nůž na všechno rozhodně není správná. Pokud s jedním nožem krájíte maso, zeleninu, chléb, máslo a všechno ostatní, děláte obrovskou chybu.

Bez toho, abychom řešili hygienu, nůž, který má svoje určení, ztrácí svoje kvalitativní znaky. Co tedy zvážit jako první? Určitě si definujte použití nože. Následně přicházejí další parametry, které je potřebné zvážit. Tím je především kvalitní materiál, nejčastěji ocel, provedení ostří a tvar čepele. Pokud nejste profesionální kuchař a nestojíte u sporáku 12 hodin denně, faktory jako ergonomické tvarování rukojeti nebo hmotnost nože můžete opomenout.

Keramické nože do kuchyně

Jaké nože do kuchyně? Začneme právě keramickými noži, které jsou často stavěné na piedestal. Vyrábějí se ze směsi oxidu zirkoničitého a keramiky. Tato směs se smíchá s dalšími složkami a následně se tvaruje do výsledné podoby a vypaluje při teplotách přes 1 200 °C a vybrousí se čepel. Keramické nože se vyznačují dlouhotrvající ostrostí, čepel se nelepí na potraviny a mají antibakteriální povrch.

Keramické nože do kuchyně

Také je však třeba počítat s křehčím ostřím. I když keramické nože vydrží déle ostré, není to na věky a nůž klasickou bruskou nenabrousíte. Nože z tohoto materiálu se používají všemožně, ale nejlepší jsou na krájení ovoce, zeleniny a sýrů. Čepel je křehčí a krájení masa nebo kostí ji vyčerpává mnohem víc než klasickou ocel.

Výhody keramických nožů

    • Nelepivá čepel
    • Nepřenáší chutě a aroma
    • Zachovává vitamíny
    • Delší doba ostrosti

Nevýhody keramických nožů

    • Nevhodné pro krájení tvrdých potravin
    • Křehká čepel
    • Vyšší cena
    • Nevhodné do myčky nádobí

Ocelové kuchyňské nože

Při volbě materiálu je ocel nejčastějším řešením. A vůbec ne špatným, ale také je třeba myslet na to, že ne každý nůž z kovu je z oceli a ne každý nůž z oceli ja zároveň i kvalitní nůž. Jak poznat kvalitní nože do kuchyně? Odpovědí je tvrdost oceli. Podle Rockwellovy stupnice tvrdosti poznáme rozsah od 0 do 100 HRC. Čím je hodnota vyšší, tím je vyšší i tvrdost oceli. Rockwell měřil tvrdosť a kvalitu oceli za pomoci diamantového kužele, který tlačil na nůž váhou 150 kg. Následně se změří hloubka rýhy, kterou diamant vytvořil.

Kvalitní ocelové nože

Kvalitní nože disponují hodnotou tvrdosti od 54 do 60 HRC. Ocel této tvrdosti je odolná a rezistentní vůči korozi. Existuje několik výrobců, kteří nabízejí skutečně kvalitní nože z kvalitní oceli. Běžné kuchyňské nože, které koupíte v supermarketech za akční ceny, mají tvrdost kolem 45 až 49 HRC. Kvalitní tzv. japonské kuchyňské nože, za které si trochu připlatíte, dosahují tvrdosti až 60 HRC. Známé značky jako KDS, Fiskars, Wüsthof (Solingen) patří k světové špičce. K běžnějším a poměrně kvalitním patří nože od Tescomy.

Výhody ocelových nožů

    • Odolnost čepele
    • Jednoduchá údržba
    • Obnovitelné ostří
    • Trvanlivé ostří
    • Vhodné pro tvrdé suroviny

Nevýhody ocelových nožů

    • Vyšší hmotnost
    • Není ocel jako ocel

V rámci materiálů jsou na trhu ještě titanové nože, které jsou odolné, pružné a s nepřilnavým povrchem, ale i se značně vyšší cenou. Specifikem je damašková ocel, která je směsí vzácných kovů. Tyto nože jsou velmi drahé, mají specifické a také dekorační vyhotovení.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie nože

Ostří nože

    • Nože s hladkým ostřím – tento druh ostří je ideální pro krájení masa a zeleniny. Klasická technika krájení, kolísání nebo pokud chcete sekání, je přesně tím účelem, na který budete tyto nože používat. Není to však jediný účel. Počítejte však s tím, že nože s hladkým ostřím je třeba častěji přebrušovat.
    • Nože se zoubkovaným ostřím – úlohou zoubků je zatít se a řezat. Vhodné jsou na mražené maso, tvrdý sýr, chléb, kosti nebo ryby. Na krájení masa v klasické podobě podobným nožem rovnou zapomeňte, maso byste nekrájeli, ale víceméně trhali. Výhodou tohoto ostří je, že ho vlastně nemusíte vůbec brousit. Je třeba však myslet na to, že musí být z kvalitní oceli.

Ostří kuchyňského nože

TIP: Chcete si koupit kvalitní nože, které prošly antikorozními zkouškami? Potom hledejte takové, které byli vyrobené v souladu s normou ČSN EN ISO 8442-1.

Délka a tvar čepele

Nečakejte, že nožem na sýr si pohodlně nakrájíte také maso. Toto je domněnka mnohých spotřebitelů. Vždyť ten nůž stál 1000 korun, takže musí zvládnout automaticky všechno. Tak to určitě nefunguje. Nože se dělí do několika kategorií, které mají svoje přesné určení podle délky, šířky a celkového tvaru čepele. Jaké kategorie kuchyňských nožů poznáme?

    • Kuchyňské nože na maso – délka 15 až 20 cm
    • Kuchyňské nože na loupání – délka pod 10 cm
    • Kuchyňské nože na zeleninu – délka 12 až 15 cm
    • Kuchyňské nože na chléb – délka více než 20 cm
    • Kuchyňské nože na salámy – úzká čepel s délkou až 30 cm
    • Filetovací (vykosťovací) nože – tenká, delší čepel cca 15 až 20 cm
    • Nože na sýr – délka od 8 do 12 cm s vroubkováním

Rukojeť nože

Uváděli jsme, že pokud nejste profesionálním kuchařem v restauraci, tvar rukojeti není pro vás až tak podstatným. Pokud však přece chcete ergonomicky tvarovanou rukojeť, najdete ji u dražších nožů. Mezi čím se můžete rozhodovat, je hlavně její materiál (plast, pogumování, dřevo).

Dřevěná rukojeť kuchyňského nože

Rozhodně tím nejběžnějším a ze zkušeností mnohých lidí je to právě plast. Ten je ke kovu přinýtovaný nebo nastrčený. V případě, že je rukojeť jen nastrčená, časem může dojít k jejímu uvolnění. Plastové rukojeti mívají protiskluzovou úpravu (pogumování). Dřevěné rukojeti nejsou až tak trendem. Přenášejí pachy, nejsou tak trvanlivé a také je nelze umývat v myčce nádobí. Posledním druhem rukojeti je kov. Jeho povrch je bez protiskluzové úpravy klouzavější, ale velmi trvanlivý a odolný.

Rukojeť a čepel jsou dvě základní části, které tvoří nůž jako celek. Ten má určitou hmotnost. Tady však záleží na preferencích. Někomu víc vyhovuje těžší, někomu lehčí nůž. Pravda je taková, že nůž by neměl být ani příliš lehký, ani těžký.

Péče o nůž

Nejhorší, co kdy můžete udělat, je skladovat všechny nože vedle sebe. Tímto způsobem nože degradují, jak na kvalitě ostří, tak i na celkové odolnosti. Nože byste měli skladovat ideálně v blocích ze dřeva či plastu. Případně na magnetické liště.

Broušení kuchyňských nožů

Dobré je nože občas přebrousit. I ten nejostřejší a nejkvalitnější nůž ztrácí na ostrosti a brusný kámen se ho dočká. Na trhu existují také elektrické brusky, které ušetří čas a zbaví vás učení se technice správného broušení na ocílce, ale elektrická brúska mění tvar a i strukturu čepele. A jak poznám, zda je nůž ostrý? Vždy musí překrojit rajče jedním tahem. I když je nůž vhodný i do myčky nádobí, doporučujeme vám ho umývat ručně, osušit a uložit.

Vybíráme z katalogu

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity

Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.

Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc

Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...

Dětské hřiště z pneumatik Dětské hřiště z pneumatik

Patříte i vy k milovníkům zero waste, recyklace nepoužívaných věcí a máte alespoň trošku manuální zručnosti? Pak čtěte dál! I vy si totiž můžete doma svépomocí vyrobit originální, levné...



Publikováno dne: 23.04.2019
Hodnocení článku:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jak správně větrat během zimy? Jak správně větrat během zimy?

Kdo by ve vlastním bytě mrznul? Vyvětrat je třeba, i když vám zuby drkotají už při pomyšlení na to, že máte v té zimě na pět minut otevřít okno. Prozradíme vám, jak správně větrat i...

Jak zazimovat vířivku? Svépomocí, nebo zavolat odborníka? Jak zazimovat vířivku? Svépomocí, nebo zavolat odborníka?

Zazimování vířivky se může zdát někomu jako zvláštní úkon. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou pro to důvody a na co při této činnosti nezapomenout. Přečtěte si naše rady a nezapomenete...

Jak zazimovat letní šatník? Pomohou úložné boxy a vakuové obaly Jak zazimovat letní šatník? Pomohou úložné boxy a vakuové obaly

Teplé letní dny jsou nenávratně pryč. Zazimování letního oblečení proto nelze vůbec odkládat. Kam však uložit množství oblečení, se ktorým máme plány i budoucí rok? Poradíme vám!