Litinová pánev nejen na steaky: Vyberte si podle recenzí

Kvalitní kuchyňské nádobí by v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Často se soustředíme na moderní a designové spotřebiče, pěkný příbor a kvalitní prostírání. Zanedbává se to nejdůležitější. Nádobí, v němž jídlo připravujeme. Hrnce a pánve jsou tím nejpodstatnějším vybavením, které sehraje při přípravě jídla důležitou roli.

Litinová pánev na steak

Dnes vám představíme litinovou pánev, která patří dlouhodobě k nejkvalitnějšímu nádobí v kuchyni. Ani ve vaší kuchyni by neměla určitě chybět.

Oblíbené litinové pánve

Litinová pánev – Léty ověřená

Věřte nebo ne, ale drtivá většina profesionálních kuchařů nedá na litinovou pánev dopustit. Litina má jako každý materiál svoje nesporné výhody i nevýhody. Litinová pánev je prakticky nezničitelná. Odolná je vůči vysokým teplotám až do výšky 280 °C a obrovskou výhodou je také její vysoká a rychlá výhřevnost. Pánev se rovnoměrně rozehřeje po celém povrchu a velmi dobře kumuluje a izoluje teplo ještě dlouho po tom, když je pryč z plamene. Kromě toho je litinový povrch velmi odolný a vytváří si nepřilnavou vrstvu. Na rozdíl od teflonu nebo keramiky nemá povrch žádnou chemickou úpravu.

Výhody litinové pánve

      • Extrémně odolný a trvanlivý materiál
      • Odolný vůči poškrábání
      • Odolný vůči vysokým teplotám
      • „seasoning“ přirozený nepřilnavý povrch
      • Dobrá izolace tepla
      • Vhodná i do trouby
      • Kvalita přípravy pokrmů

Nevýhody litinové pánve

  • Nedoporučuje se mytí v myčce nádobí
  • Potřebná pravidelná údržba
  • Vypalování povrchu pánve
  • Náchylnost ke korozi
  • Vyšší cena

Vypálení povrchu pánve a její údržba

Odborně se tento proces nazývá také tzv. seasoning. Jde o proces, kdy se na povrchu litinové pánve vytváří přirozený nepřilnavý povlak bez použití jakýchkoliv chemikálií nebo umělých přípravků. Tak je v tomu v případě teflonových pánví, které ovládly kuchyně. Tomuto trendu podlehly i keramické pánve. Vypálení povrchu litinové pánve je důležité z hlediska udržení pánve v dobré kondici. Tento proces je nutné provést už před prvním použitím. Pokud se jídlo při přípravě připéká, vypalování zopakujte. 

Sada litinových pánví

Jak pánev připravit na první použití?

  • Do pánve nalejte trochu oleje a rozetřete po celém povrchu.
  • Zapněte sporák na nejsilnější výkon nebo na největší plamen. Pánev nechte na sporáku, dokud se olej nezačne přepalovat, čehož znakem je bílý dým.
  • Následně nechte pánev vychladnout, olej setřete suchou papírovou utěrkou a proces zopakujte ještě aspoň 2x.

Vytvoření nepřilnavého povrchu je velmi důležité z hlediska dlouhodobého používání. Seasoning zopakujte i v případě, když máte pocit, že vrstva už je oslabená a jídlo se opět začíná připékat. V tom případě pánev opláchněte horkou vodou, použijte trochu saponátu a opět proveďte proces vypalování. Po každém použití pánev umyjte a důkladně vysušte. Litina je náchylná ke korozi. Nikdy ji neumývejte v myčce nádobí.

Kvalitní litinová pánev

Pokud máte problém s odstraněním připálených zbytků, nebojte se použít drátěnku nebo kartáč. Za pomoci horké vody a saponátu se zbavíte i připálenin a zbytků jídla. Pokud chcete předejít korozi, pravidelně pánev vypalujte.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie pánve

Ideální volba pro steak

Litinová pánev je známá svými perfektními vlastnostmi, které využívá při přípravě různých pokrmů. Nejčastěji se spojuje s grilováním a přípravou steaků. Díky svojí univerzálnosti je pánev vhodná na otevřený oheň, zahradní gril nebo do elektrické trouby. Litinovou pánev využijete i na grilování zeleniny nebo ryb. Dnes se litinové pánve prodávají obvykle s mřížkovaným (žebrovaným) povrchem. 

Co byste měli ještě vědět?

Litinová pánev není vhodná do ledničky. Neuchovávejte v ní  žádné potraviny, vlhké prostředí způsobuje korozi povrchu. Pokud chcete, aby byla pánev dokonale připravená na přípravu steaků, vložte ji na pár minut do předehřáté trouby. Po použití a umytí pánev vždy důkladně osušte. Při čištění se nebojte použít zrnkovou kávu. Nejenže pomůže při čištění, ale odstraní i aroma z jídla.

Nejlepší litinová pánev

Používáním litinové pánve se zlepšují její vlastnosti. Litinové nádobí nakupujte od ověřených výrobců a distributorů. Tímto způsobem máte garanci kvality a zároveň si můžete ověřit reference konkrétních kusů. Mezi spolehlivé a frekventované výrobce je možné zařadit pánev Lamart, recenze chválí i značky Staub a Küchenprofi. Kvalitní litinovou pánev, v závislosti na průměru, koupíte od 800 do 4000 korun.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář



Publikováno dne: 31.03.2019
Hodnocení článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jaký ohřev bazénu? Solární, nebo elektrický svépomocí Jaký ohřev bazénu? Solární, nebo elektrický svépomocí

Ohřev bazénu je skvělou možností, jak si koupací sezónu prodloužit na jejím začátku nebo konci. Je elektrický ohřev bazénu výhodný? Jak funguje solární ohřev bazénu? Poradíme vám jak na...

Písková nebo kartušová filtrace do bazénu. Která je nejlepší? Písková nebo kartušová filtrace do bazénu. Která je nejlepší?

Pokud chcete mít bazén, měli byste k němu přikoupit také spolehlivý filtrační systém, který ho bude zbavovat všech nečistot usazených na dně a ve vodě. Je lepší písková nebo kartušová...

Jak zchladit interiér i bez klimatizace Jak zchladit interiér i bez klimatizace

Během léta si každý z nás aspoň občas vzpomene na luxus v podobě klimatizace. My jsme pro vás sesbírali účinné rady a tipy, které vám mohou pomoci zchladit se i bez ní.