Nejlepší pákové kávovary: Recenze a test poradí, jak vybrat!

Káva v sobě skrývá mnohem víc vůní a chutí, než si mnozí z nás dokážou představit. Ti náročnější kávičkáři budou určitě přitakávat a pro vás ostatní je nutné udělat na cestě za fantastickou kávou dva kroky – koupit si vhodný kávovar a naučit se s ním pracovat. 

Nejlepší pákový kávovar

Kávovarů je více druhů, tu nejlepší kávu však připravíte s tzv. pákovým, se kterým máte všechny kroky přípravy kávy pevně ve svých rukách.

Top 5 nejoblíbenějších pákových kávovarů

Na základě recenzí a uživatelských hodnocení jsme pro vás proto vybrali 5 nejoblíbenějších pákových kávovarů, které si u nás můžete koupit. Podívejte se na jejich vlastnosti, výhody i nevýhody a nechte se vtáhnout do nového světa plného chutí a vůní té nejlepší připravené kávy.

Typy kávovarů 

    • Překapávací – klasický kávovar, který dělá rána snesitelnějšími. V podstatě jen ohřívá vodu a nechává ji překapat přes mletou kávu, nadávkovanou v papírovém filtru. Výsledkem je filtrovaná černá káva, která je slabší než zalévaná, ale je také ochuzená o některé aromatické látky, které zůstávají zachycené v papírovém filtru. Nevýhodou je také nutnost měnit papírové filtry. S tímto kávovarem však připravíte větší množství kávy najednou.
    • Kapslový – kapslové kávovary jsou trendem zejména v posledních letech. Používají přesnou dávku kávy, předem namleté a připravené v kapslích, které si koupíte v obchodě. Výslednou chuť nemůžete nijak ovlivnit a musíte se spoléhat na obsah v kapsli. Navíc, předem namletá káva není zdaleka tak kvalitní a aromatická jako ta, kterou si namelete těsně před její přípravou. Najednou připravíte pouze jeden šálek kávy a nezanedbatelným je také velmi negativní vliv na životní prostředí, protože kapsle představují zbytečný plastový odpad (v poslední době se už objevily i kapsle, které je možné opakovaně plnit). Výhodou kapslových kávovarů je zejména jednoduchost a rychlost obsluhy a také cena – koupíte je už za 1200 korun.
    • Pákový kávovar – s pákovým kávovarem můžete svépomocí připravit kávu na vícero způsobů. Jeho výhodou a zároveň i nevýhodou je ruční obsluha, takže musíte ovládat příslušné postupy pro přípravu konkrétního druhu kávy (espresso, capuccino, caffe macchiato atd.). Pákové kávovary nemají integrovaný mlýnek ani dávkovač kávy, můžete tedy experimentovat s hrubostí mletí, množstvím kávy na jednu dávku a časem přípravy. Odměnou však může být dokonalý horký nápoj, jaký vám automatický nebo kapslový kávovar nikdy neposkytne. Manuální proces přípravy kávy je také časově náročnější, takže pákové kávovary se nehodí např. do firem s více zaměstnanci. Můžete ho však urychlit použitím porcované kávy v tzv. E.S.E. podech, což jsou v podstatě kapsle obsahující přesně odměřenou dávku předem namleté kávy. Kapsle nejsou plastové, ale papírové a připomínají okrouhlé čajové sáčky. Ne každý model kávovaru však umožňuje přípravu takto porcované kávy. Pákový kávovar profi třídy s cenou často přesahující tisíc eur však najdete v každé lepší restauraci, baru nebo kavárně. Ale nebojte se, levný pákový kávovar pro domácí použití koupíte už za cenu kolem sto eur.
    • Plně automatický espressovač – stačí do něj nasypat zrnkovou kávu, nalít čerstvou vodu (případně také mléko), vybrat si druh a velikost kávy a o nic se nestarat. Automatický kávovar za vás kávu namele, nadávkuje, stlačí v dávkovači, ohřeje vodu a hotovou kávu nalije do šálku. Nemůžete s ním však ovlivňovat jednotlivé části procesu tak jako s pákovým kávovarem. Výhodou automatického espressovače je jednoduchost obsluhy a také rychlost. Hodí se jako samoobslužný přístroj nejen do domácnosti, ale i do kuchyněk firem nebo ubytovacích zařízení. Plně automatické espresso přístroje stojí kolem 250 eur a víc.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie kávovary

Funkce a vlastnosti pákových kávovarů

Nahřívání kávovaru

Káva musí mít v každé fázi procesu přípravy správnou teplotu. Dobrý pákový kávovar by měl mít vnitřní části z mosazi, která déle udrží teplo, ale její nahřívání trvá déle. Většina přístrojů je vybavená kontrolkou, která signalizuje dostatečné nahřátí, to ale obvykle platí jen pro vodu.

Pákový kávovar

Nahřát je nutné i páku kávovaru, jinak se bude extrahovaná káva při průtoku přes ni ochlazovat. Dosáhne se toho odpuštěním trošky horké vody, čímž si zároveň zhruba ověříte její teplotu a vizuální kvalitu. Káva by měla putovat jen do teplého šálku, proto některé kávovary nabízejí na vrchu odkládací plochu na šálky s ohřevem. Pokud váš kávovar předohřevem na šálky nedisponuje, nahřejte je proudem horké vody a potom vytřete do sucha.

Tlak vody

Tlak je často přeceňovanou veličinou u pákových kávovarů. Pro přípravu espressa je potřebný trvalý tlak aspoň 9 barů. U některých přístrojů výrobci udávají hodnoty až 15 barů, jde však o maximální tlak, jaký je schopný čerpadlo vyvinout. Ten však může kolísat v závislosti na hrubosti namletí kávy, jejím množství atd.

Nejkvalitnější pákové kávovary

U některých velmi levných pákových kávovarů se setkáte i s hodnotou 3,5 baru nebo podobnou nízkou hodnotou, která by vás měla spíše varovat. Takové modely totiž nemají čerpadlo, ale ženou vodu jen tlakem horké páry, která kávu spaří a pokazí její chuť. Zda je kávovar vybavený čerpadlem, zjistíte tak, že při tlakování vody se z něho ozývá vrčení (které vydává čerpadlo) a ne pouze syčení páry.

Mletí kávy

Vestavěným mlýnkem na kávu disponují až pákové kávovary v ceně od cca 600 eur. Jednodušší přístroje mlýnek zabudovaný nemají, proto je nutné s touto položkou při koupi pákového kávovaru počítat. Mletí je totiž základem přípravy dobré kávy. Už v tomto kroku můžete udělat více chyb, které výsledný nápoj chuťově znehodnotí. Na mletí kávy byste měli používat pouze mlýnky s mlecími kameny, které jsou nastavitelné a tím umožní nastavit i hrubost namletí kávy. Na přípravu různých druhů kávy je potřebná různá hrubost – zalévaná káva (tzv. „turek“) musí být namletá velmi na jemno, zatímco espresso potřebuje hruběji namletou surovinu. Právě mletí je jedním z kroků přípravy, u kterého můžete zaexperimentovat a výrazně ovlivnit výslednou chuť espressa, resp. jiného kávového nápoje.

Kvalitní kávovar

Vždy namelte najednou jen tolik kávy, kolik potřebujete – pouze čerstvě namletá káva si zachová tu nejintenzívnější chuť. Nepoužívejte jednodušší mlýnky s noži, které kávu tříští a ta potom ztrácí část senzorických vlastností. Cena elektrických mlýnků na kávu s mlecími kameny začíná někde na úrovni 50 eur, takže ušetřit pár drobných se v tomto případě skutečně nevyplatí.

Tryska na horkou páru a vodu

Některé pákové kávovary vám usnadní i přípravu kávových nápojů, jako capuccino, caffe macchiato, latte či latte macchiato, které jsou obohacené o našlehanou mléčnou pěnu. Tyto přístroje jsou vybavené parní tryskou, která našlehá mléko v konvičce a vytvoří jemnou krémovou pěnu. Některé trysky dokážou k páře přimíchat i vzduch, který pěnu provzdušní, udělá ji ještě nadýchanější. Na samotné trysce si můžete vybrat, zda chcete mléko jen nahřát spařením (volba hot milk), nebo vytvořit krémovou pěnu (volba capuccino). Některé kávovary mají i výstup horké vody, který využijete, pokud máte zrovna chuť na čaj namísto kávy.

Objem zásobníku na vodu a výkon

V malých pákových kávovarech najdete často zásobník na vodu s objemem do 1 l. Samozřejmě, čím víc kávy vypijete vy a vaši známí najednou, tím větší by měl zásobník být. Teplota vody ve větším zásobníku je stabilnější a ten se nemusí stále znovu ohřívat na rozdíl od zásobníků s malým objemem, do kterých musíte často dolévat vodu.

Nejlepší pákový kávovar

Na objemu ohřívané vody a výkonu závisí i rychlost ohřevu. Čím víc je vody, tím delší čas potřebuje kávovar na její ohřátí, a naopak čím je výkon ohřívacího tělesa větší, tím je čas kratší. Doporučujeme poohlédnout se po výkonech aspoň 1400 W. Kvalita vody také ovlivňuje výslednou chuť kávy, proto používejte vždy nejkvalitnější dostupnou vodu. Některé modely kávovarů pro domácí použití jsou vybavené vodním filtrem, jestli ten váš není, postačí vodu přefiltrovat filtrační konvicí.

Počet a velikost šálků

Pokud často připravujete dvě kávy najednou, je vhodnější když má kávovar sítko s výstupem na dva šálky. V opačném případě byste museli pákový dávkovač po prvním použití vyčistit a znovu opakovat celou proceduru přípravy kávy. Problém může nastat u úzkých kávovarů, kde se vedle sebe vejdou jen dva velmi malé šálky.

Šálek na kávu

Pokud si chcete vychutnat i kávové nápoje jako např. latte, které se dávkují do vyšších šálků nebo nedejbože pohárů, všímejte si, zda má kávovar také dostatečný prostor na výšku. U některých modelů pomůže, když vytáhnete mřížku, která zakrývá odkapávací misku. Získáte tak pár centimetrů na výšku navíc.

Čištění a odvápňování prostoru

Určitou nevýhodou pákového kávovaru je také složitější údržba. Páku a hlavu kávovaru byste měli po každé dávce nejen mechanicky vyčistit, ale i propláchnout čistou vodou. Také je nutné po každém použití očistit parní trysku od usazenin od mléka. Pravidelně je nutné čistit i ostatní části kávovaru včetně jeho vntřních částí. Na těch se usazuje vodní kámen, proto je nutné jednou za čas použít speciální prostředek, nazývaný odvápňovač.

Některé modely pákových kávovarů mají integrovaný i vodní filtr, který napomáhá zabraňovat ukládání vodního kamene, přičemž ty pro profesionální použití jsou vybavené i změkčovačem vody.

Jakou značku koupit?

Při koupi pákového kávovaru na domácí použití se stačí dívat po výrobcích od známých výrobců domácích spotřebičů (DéLonghi, Electrolux), které často používají vnitřní komponenty od renomovaných italských výrobců.

Čištění pákového kávovaru

Většina kávovarů od výrobců domácích spotřebičů v cenové hladině 7000 korun vydrží i 4 roky při vytíženosti cca 10 káv denně. Nejčastější příčinou poruchy je protržené těsnění pákového dávkovače, přičemž většinou platí, že každý kávovar má jinou velikost tohoto těsnění. Je proto vhodné při výběru zvážit, zda je k přístroji snadno dostupný servis a náhradní díly. Také se může pokazit čerpadlo nebo ohřívací těleso. Oprava, resp. výměna těchto komponentů je však už nákladnější a nemusí se vždy vyplatit.

Pokud nemáte hluboko do kapsy, sáhněte klidně i po modelech v cenových hladinách kolem 12 000 korun. Tyto kávovary se vám odmění lepší spolehlivostí a v případě poruchy jednodušší dostupností náhradních dílů a servisních středisek.

Koupit pákový kávovar, nebo raději jiný?

Hlavními nevýhodami pákových kávovarů tedy jsou složitější příprava kávy, která je navíc relativně zdlouhavá a je třeba ji opakovat pro každou, resp. každé dva šálky a nutnost kávu předem namlít (tj. u levnějších kávovarů dokoupit vhodný mlýnek).

Pákový kávovar

Pokud si rádi vychutnáváte espresso, resp. jiné druhy kávy a jejich přípravu považujete za ranní, resp. denní rituál, rádi experimentujete s chutí a chcete mít věci pod kontrolou, pákový kávovar je pro vás správnou volbou. Pokud však pijete kávu mnohokrát denně, v časovém stresu a máte svoji oblíbenou chuť, kterou nechcete měnit, poohlédněte se raději po plně automatickém espresso kávovaru.

Zobrazit produkty v kategorií:


Přidat komentář



Publikováno dne: 27.03.2019
Hodnocení článku:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Cestovní žehličky na prádlo: Malý pomocník na cesty Cestovní žehličky na prádlo: Malý pomocník na cesty

Na žehlení nelze zapomínat ani mimo domova. Cestovní varianta žehličky není na škodu. Dnes vám poradíme, čeho si při její koupi všímat.

Nejlepší ruční masážní přístroje na páteř, krk, ramena, ale také proti celulitidě Nejlepší ruční masážní přístroje na páteř, krk, ramena, ale také proti celulitidě

Pokud chcete vašim svalům a kloubům dopřát uvolnění, nemusíte hned navštěvovat maséra. Můžete si vybrat  z desítek modelů menších masážních přístrojů.

Nejlepší elektrické zubní kartáčky jsou sonické, tvrdí recenze i testy Nejlepší elektrické zubní kartáčky jsou sonické, tvrdí recenze i testy

Ve většině domácností je to klasický zubní kartáček, který má na starosti, aby vaše zuby a dásně byly čisté. Co tak zkusit elektrický zubní kartáček?