Nejlepší pomalé hrnce – Slow cooker na pomalé vaření

Někdo by okamžitě mohl namítat, že pomalá příprava jídla do kuchyně v dnešní době nepatří a že všechno musí šlapat rychle a svižně. Možná ano, možná ne. Pomalé vaření má svoje výhody a rozhodně nejde o nějaký moderní výmysl.

Slow cooker - pomalý hrnec

Pomalé hrnce v kuchyni tedy mají svůj význam. Abyste věděli, proč jsou pomalé hrnce skvělým pomocníkem v kuchyni, a zároveň věděli, jak si vybrat ten nejlepší, přečtěte si naše tipy a rady.

Oblíbené pomalé hrnce

Co je to pomalý hrnec?

Samozřejmě, rychlost do kuchyně bezpochyby patří a stále je nutností. Přece jen konzumní společnost a celkově gastronomie si rychlou přípravu jídla vyžaduje. Pomalý hrnec je ale drobnou výjimkou.

Hrnec na první pohled nepůsobí nijak výjimečně. Je možné ho přirovnat ke klasickému hrnci. Rozdíl nastává až v jeho konstrukci. Skládá se z vybíratelné nádoby, pokrývky a samozřejmě nechybějí ovládací prvky jako termostat či časovač. U některých hrnců je dokonce možné nastavit automatické vypnutí či naopak automatický start. A zásadní rozdíl je ten, že pomalý hrnec je napájený přes elektrickou síť.

Jak funguje příprava pokrmů?

Pomalá příprava jídla v pomalém hrnci má množství výhod, které si ještě později přiblížíme. Ale princip přípravy pokrmu je vskutku jednoduchý. Všechny suroviny připravujete v jednom hrnci. Nic nepřidáváte za pochodu. V jednoduchosti, jídlo připravujete tak jako vždy. S tím rozdílem, že všechno vložíte do nádoby najednou a nastavíte pomalý hrnec. Na internetu najdete množství receptů pro přípravu pokrmů za pomoci pomalého hrnce.

Vaření kuřecího v pomalém hrnci

Hrnec je zapojený do elektrické sítě a podle druhu pokrmu se jídlo připravuje 3 až 12 hodin při konstantní a nízké teplotě kolem 90 °C. Ideální pro lidi, kteří jsou například déle v práci a domů chtějí přijít na teplý oběd. Samozřejmě, pokud si potrpíte na rychlost, v hrnci můžete připravovat pokrm, který budete podávat později a zatím připravovat jiný chod.

Hlavní výhody pomalého hrnce

  • Pomalá příprava jídla při nižší teplotě pomáhá k lepší chuti jídla jakož i k zachování prospěšných látek, vitamínů či minerálů. Maso je šťavnaté a chuť výraznější.
  • Jednoduchost, kterou oplývá příprava pokrmů v pomalém hrnci, je neporovnatelná. Stačí všechno nakrájet, dochutit, vložit do hrnce, zapnout a nejbližších pár hodin se nemusíte o vaření starat.
  • Jídlo se v hrnci nepřipálí.
  • Přípravu jídla si můžete načasovat na příchod z práce domů.
  • Šetříte energii. Pomalý hrnec má mnohem menší spotřebu elektrické energie než většina podobných tepelných spotřebičů.
  • V pomalém hrnci můžete připravovat maso, ryby, polévky nebo pokrmy jako guláš, svíčkovou nebo vývar. Pomalý hrnec má v kuchyni skutečně široké využití.

Jak vybrat pomalý hrnec

Při samotném výběru není moc parametrů, které by vás mohly zmást. Důležité je myslet na potřeby, které máte. V tomto případě především objem připravovaného pokrmu. Myslete tedy na objem nádoby, také i příkon, a potom jsou zde určité přídavné funkce, které vám přípravu pokrmu značně usnadní.

Objem nádoby

Počet porcí a množství jídla, které chcete připravovat, vám předurčí právě objem nádoby samotného pomalého hrnce. Není pravdou, že větší hrnec automaticky znamená i vyšší cenu. Objem nádoby se pohybuje od 3 do 6,5 litru. Pokud vám stačí menší hrnec, je to dobrá volba.

Pomalý hrnec s velkým objemem

Zároveň však za podobnou cenu seženete i hrnec s větším objemem. Proto doporučujeme raději hrnec s větším objemem nádoby. Nikdy nevíte, kdy se může hodit.

Příkon

Příkon je parametr, který souvisí s přípravou jídla a také se spotřebou energie. Pokud je příkon vyšší, pomalý hrnec se rychleji zahřeje a také je příprava o něco kratší. To však není v tomto případě důležité. Nižší příkon sice pokrm připraví pomaleji, což je cílem, ale zároveň má mnohem nižší spotřebu. Příkon kolem 250 až 350 wattů je tedy ideální.

Funkce

  • Regulace teploty
  • Časovač
  • Automatické vypnutí
  • Funkce ohřevu

Tyto funkce by rozhodně měly být součástí každého pomalého hrnce. Za pomoci digitálního panelu byste tedy měli umět nastavit potřebné parametry pro důkladnou přípravu pokrmu. Také omyvatelná nádoba v myčce nádobí vám dokáže práci značně zjednodušit.

Nejlepší pomalé hrnce

Princip, na jakém fungují pomalé hrnce, není ničím náročný. Proto se při výběru vyplatí vsadit především na zkušenosti a reference ostatních uživatelů, kteří mají s tímto zařízením zkušenosti. Nabízíme vám proto ty nejlepší pomalé hrnce, jaké na trhu najdete. Zároveň vám nabízíme i návody, jak si tento hrnec vybrat a jaké parametry sledovat.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář



Publikováno dne: 01.03.2019
Hodnocení článku:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Cestovní žehličky na prádlo: Malý pomocník na cesty Cestovní žehličky na prádlo: Malý pomocník na cesty

Na žehlení nelze zapomínat ani mimo domova. Cestovní varianta žehličky není na škodu. Dnes vám poradíme, čeho si při její koupi všímat.

Nejlepší ruční masážní přístroje na páteř, krk, ramena, ale také proti celulitidě Nejlepší ruční masážní přístroje na páteř, krk, ramena, ale také proti celulitidě

Pokud chcete vašim svalům a kloubům dopřát uvolnění, nemusíte hned navštěvovat maséra. Můžete si vybrat  z desítek modelů menších masážních přístrojů.

Nejlepší elektrické zubní kartáčky jsou sonické, tvrdí recenze i testy Nejlepší elektrické zubní kartáčky jsou sonické, tvrdí recenze i testy

Ve většině domácností je to klasický zubní kartáček, který má na starosti, aby vaše zuby a dásně byly čisté. Co tak zkusit elektrický zubní kartáček?