Znáte sous-vide vařiče? Zdravé vaření ve vakuu!

Slyšeli jste už o sous-vide? Tento výraz pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu." Přesně tak se připravují jídla na nejvyšší úrovni. A vy to můžete zkusit i doma. 

Sous-vide příprava ryb

A o co vlastně v tomto případě ve světě gastronomie jde? Čtěte dál a o sous-vide se dozvíte mnohem víc.

Oblíbené sous-vide vařiče

Zdravá příprava jídla

Sous vide (vyslovuj su-vid) je technika na přípravu jídel. V gastronomii jde o roky ověřenou techniku, která využívá přípravu pokrmu bez přístupu kyslíku a použití tuku. Potraviny se balí do vzduchotěsného obalu za pomoci vakuovacího zařízení a vaří se v horké koupeli při stálé teplotě v závislosti na druhu pokrmu. Speciální zařízení na přípravu pokrmu ve vakuu udržuje konstantní teplotu, čímž je docílené, že pokrm je rovnoměrně zahřívaný při stejné teplotě. Zároveň jsou zachované všechny jeho účinné látky.

Hlavní výhody sous-vide

Příprava jídla za pomoci této techniky je k pokrmům maximálně šetrná. Jaké jsou hlavní výhody přípravy pokrmu ve vakuu?

  • Široká variabilita připravovaných pokrmů (maso, ryby, zelenina, ovoce, vajíčka, rýže, ovocné pyré...).
  • Šetříte mnoho času. Ušetříte spoustu nádobí a špinění v kuchyni.
  • Díky přípravě ve vakuu a za konstantní teploty zůstávají zachované všechny minerály, vitamíny, jakož i chutě a vůně.
  • Vakuované potraviny vydrží mnohem déle čerstvé a po vakuování i tepelné přípravě je můžete skladovat ještě několik dní.
  • Při přípravě poznáte přesný čas, kdy je jídlo hotové a vždy ho můžete připravit stejně chutně.
  • Jídlo připravujete spolu s dochucovadly, kořeninami nebo bylinkami, díky čemuž jídlo získá ještě silnější chutě.

Vakuování surovin

Samotné vakuování je v gastronomii velmi praktikovaná činnost. A to hned z několika důvodů. Často důvodem nebývá ani tak příprava sous-vide, ale spíše vlastnost zachování kvalitativních vlastností pokrmu. Omáčky, steaky, ryby nebo jiné pokrmy je možné vakuovat a podávat ještě několik dnů po procesu vakuování. Pokrm můžete klidně dochutit, tepelně upravit a až následně vakuovat.

Vakuování surovin před úppravou sous-vide

Samozřejmě při sous-vide je využívaný vakuovací stroj – vakuovačka, kterou využijete jak na uskladnění, tak i na přípravu jídla touto technikou. Pokrm balíte do plastového sáčku, ze kterého přístroj odstraní všechen vzduch a pokrm je tak možné uskladnit nebo tepelně připravit.

TIP: Pokud chcete uskladnit už tepelně upravené jídlo technikou sous-vide, doporučujeme jídlo po tepelné úpravě prudce zchladit v ledové vodě a následně ho můžete vložit do mrazničky a použít do cca 12 dní.

Sous-vide hrnec můžete mít i doma

Speciální vařič, který připraví jídlo přesně tak, jak se připravit jídlo ve vakuu má. Tento sous-vide vařič můžete mít i doma. Vyšší úrovní je už sous-vide hrnec, který dokáže připravit několik pokrmů najednou. Při koupi sous-vide vařiče však nepočítejte se sumou menší než 5 tisíc korun.

Sous-vide příprava masa

Proces vaření je velmi jednoduchý. Jídlo se připravuje při teplotě kolem 65 až 75 °C. Existuje množství sous-vide receptů, které udávají tepelné hodnoty v případě přípravy steaků, brambor nebo rýže. V tomto hrnci můžete připravovat téměř cokoliv.

Bakterie a škodlivé látky?

Nejčastější otázkou při přípravě pokrmu tímto způsobem je, zda nehrozí tvorba bakterií. Především při přípravě masa, neboť maso neprochází tak hlubokou tepelnou úpravou. Avšak sous-vide technologie spočívá v přesné pasterizaci potraviny, kde jsou ničené škodlivé organismy, ale zároveň ponechané obohacující látky.

Vakuování čerstvého ovoce

Stejně tak obavy z úniku škodlivých látek samotného vakuového sáčku při vaření. Věřte, tyto sáčky jsou absolutně nezávadné a pro tento proces vyráběné. Jde o materiál potravinářskeho polyetylenu s vysokou hustotou. Žádné uvolňování chemických sloučenin rozhodně nehrozí.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie

Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.

Wire závěsné lampy - moderní svítidla Wire závěsné lampy - moderní svítidla

Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.

Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane

Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.



Publikováno dne: 19.03.2019
Hodnocení článku:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Delimano Stone Legend CopperLUX – měděné hrnce, které šetří peníze Delimano Stone Legend CopperLUX – měděné hrnce, které šetří peníze

Pokud hledáte pěkný design, kvalitní materiál a sadu, díky níž bude výbava vaší kuchyně kompletní, vyberte si Delimano Stone Legend CopperLUX. Prozradíme vám její největší výhody i...

Kávovary DeLonghi jsou nejlepší, říkají recenze Kávovary DeLonghi jsou nejlepší, říkají recenze

Zvažujete koupi kávovaru, ale nemůžete si vybrat tu správnou značku? V našem článku vám prozradíme, proč lidé považují za to nejlepší na trhu italskou značku DeLonghi!

Recenze Tescoma hrnců odhalí nejlepší sady i na indukci Recenze Tescoma hrnců odhalí nejlepší sady i na indukci

Značka prezentuje svoji kvalitu po celém světě. Pokud se ptáte, proč jsou Tescoma hrnce tak dobré, v následujícím článku vám s určitostí odpovíme. Čtěte a dozvíte se všechno podstatné!