Nejlepší sous-vide vařič. Návod, jak vybrat + jak na suvidování potravin

Slyšeli jste už o sous-vide? Tento výraz pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu.“ Přesně tak se připravují jídla na nejvyšší úrovni. Suvidování patří k jedné z nejinovativnějších metod tepelné úpravy pokrmů. Pokud máte chuť vyzkoušet si metodu sous vide i doma, sous vide vařič bude přesně to , co hledáte.

Sous-vide příprava ryb

Co to vlastně suvidování je? Proč je tak populární? Než se pro sous video vaření nadchnete, vězte, že vaření tímto způsobem vyžaduje vaření surovin či pokrmů v absolutním vakuu. To můžete zajistit díky vakuovačce potravin, která nadbytečný vzduch ze zabalené potraviny odstraní a následně je na řadě dovednost kuchaře a používání sous vide vařiče.

Oblíbené sous-vide vařiče


Suvidování jako metoda přípravy pokrmů

Sous vide (vyslovuj su-vid) je technika pro přípravu jídel. V gastronomii se jedná o ověřenou techniku, která využívá přípravu pokrmu bez přístupu kyslíku a použití tuku. Potraviny se balí do vzduchotěsného obalu za pomoci vakuovacího zařízení a vaří se v horké lázni při stálé (stabilní) a nízké teplotě v závislosti na druhu pokrmu. Nejčastěji se teplota pohybuje kolem 50 až 65 °C.

K tomuto účelu se využívají speciální sous vide hrnec nebo ponorný vařič souse vide. Speciální zařízení pro přípravu pokrmu ve vakuu udržuje konstantní teplotu, čímž je docíleno, že pokrm je rovnoměrně zahříván při stejné teplotě. Zároveň jsou zachovány všechny chutě, aroma i živiny.

Hlavní výhody sous vide vaření

Příprava jídla za pomoci této techniky je k pokrmům maximálně šetrná. Vaření při nízké teplotě a bez přísupu kyslíku je zárukou maximální čerstvosti a silných chutí. Jaké jsou hlavní výhody přípravy pokrmu ve vakuu?

  • Široká variabilita připravovaných pokrmů (maso, ryby, zelenina, ovoce, vajíčka, rýže, ovocné pyré...).
  • Šetříte spoustu času. Ušetříte spoustu nádobí a špinění v kuchyni.
  • Díky přípravě ve vakuu a za konstantní teploty zůstávají zachovány všechny minerály, vitamíny i chutě a vůně. Maso zůstává šťavnaté a ostatní potraviny si udrží své barvy a ostatní vizuální vlastnosti.
  • Vakuované potraviny vydrží mnohem déle čerstvé a po vakuování i tepelné přípravě je můžete skladovat ještě několik dní.
  • Znáte přesný čas přípravy, kdy je jídlo hotovo a vždy jej můžete připravit stejně chutně. Nemusíte připravovaný pokrm podlévat, převracet nebo míchat.
  • Jídlo připravujete spolu s dochucovadly, koření či bylinkami, díky čemuž jídlo získá ještě silnější chutě.
  • Vařit můžete zcela bez použití oleje nebo tuku.

Vakuování potravin

Samotné vakuování je v gastronomii velmi praktikovaná metoda. A to hned z několika důvodů. Často důvodem nebývá ani příprava sous-vide, ale spíše vlastnost zachování kvalitativních vlastností pokrmu nebo surovin během skladování. Omáčky, steaky, ryby či jiná jídla a potraviny lze zavákuovat a podávat ještě několik dní, týdnů či měsíců od procesu vakuování. Pokrm můžete klidně dochutit, tepelně upravit a teprve následně zavákuovat. Vakuovat však můžete i samotné suroviny, které chcete skladovat v lednici nebo mrazničce. K tomuto účelu se využívá vakuovačka potravin, říká se jí též svářečka fólií.

Při sous-vidu je využíván vakuovací stroj – vakuovačka potravin pro přípravu jídla technikou suvidování, tedy vaření ve vakuu. Pokrm balíte do plastového sáčku, ze kterého vakuovačka potravin odstraní veškerý vzduch a pokrm tak lze uskladnit nebo tepelně připravit.

TIP: Pokud chcete uskladnit už tepelně upravené jídlo technikou sous-vide, doporučujeme jídlo po tepelné úpravě prudce zchladit v ledové vodě a následně ho můžete vložit do mrazničky a použít do cca 12 dní.

Vakuování surovin před úppravou sous-vide

Sous vide vařič můžete mít i doma

Speciální vařič, který připraví jídlo přesně tak, jak se připravit jídlo ve vakuu má. Takový sous vide vařič můžete mít i doma. Vyšším levelem je už sous vide hrnec, který dokáže připravit několik pokrmů najednou. Při koupi sous-vide vařiče však nepočítejte s částkou menší než 5 000 Kč.

Proces vaření je velmi jednoduchý. Jídlo se připravuje při teplotě kolem 65 až 75 °C. Existuje spousta sous-vide receptů, které udávají tepelné hodnoty v případě přípravy steaků, brambor nebo rýže. V tomto hrnci můžete připravovat téměř cokoli.

Bezpečné a zdravé vaření ve vakuu

Nejčastější otázkou při přípravě pokrmu tímto způsobem je, zda nehrozí vyšší riziko tvorby bakterií. Především při přípravě masa, jelikož maso neprochází tak hloubkovou tepelnou úpravou. Nicméně, sous-vide technologie spočívá v přesné pasterizaci potraviny, kde jsou ničeny škodlivé organismy, ale zároveň ponechány obohacující látky. V případě citlivých ptoravin, jako například maso, je vhodné ho zprudka opéct na pánvi při vysoké teplotě a následně vložit do sáčku, odsát vzduch a připravit na suvidování.

Stejně tak obavy z úniku škodlivých látek samotného vakuového sáčku při vaření. Tyto kapsy jsou naprosto zdravotně nezávadné a pro tento proces speciálně určené. Jedná se o materiál potravinářského polyethylenu s vysokou hustotou. Žádné uvolňování chemických sloučenin rozhodně nehrozí.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie sous vide

Jak vybrat sous-vide vařič?

Sous-vide vařič nepatří k běžným kuchyňským spotřebičům, proto pokud jej kupujete poprvé, výběr nemusí být tak jednoduchý. Stačí se však zaměřit na klíčové vlastnosti a zvážit, pro kolika budete vařit, jak často a zda budete mít vaření doma neustále pod kontrolou, nebo chcete, aby vás po příchodu z práce přivítala teplá večeře.

Druhy sous-vide vařičů

Pokud si vyhledáte sous vide vařič, setkáte se především se 2 základními druhy. Zatímco jeden bude ponášet na ponorný mixér, druhý vypadá jako elektrický hrnec nebo pecka.

  • Ponorný sous-vide vařič – první druh vařiče představuje menší zařízení, které se sponou připevňuje na hrnec nebo nádobu, přičemž spodní část je ponořená a ohřívá vodu. Voda přes vařič cirkuluje, aby byla všude konstantní teplota. Výhodou je jejich dostupnější cena, skladnost a to, že ponorný elektrický vařič můžete použít v jakémkoli hrnci, který je dostatečně hluboký.
  • Sous-vide hrnec – tento druh vařiče zase představuje vše v jednom – kromě topného tělesa je vybaven také nádobou, ve které bude vaření probíhat. Sous-vide hrnce bývají dražší a jsou rozměrnější, takže zaberou více místa při skladování. Větší rozměry znamenají více uvařeného jídla, takže jsou vhodné i do větších rodin. V sous vide hrnci připravíte i více porcí jídla současně, protože jsou výkonnější než ponorné vařiče souse vide.

Sous-vide příprava masa

Výkon sous vide vařičů a rychlost ohřevu

Tak jako u ostatních spotřebičů, i v tomto případě je vhodné zkontrolovat si výkon zařízení. Ten by se měl pohybovat od 800 W, ale běžně se setkáte i s výkonem 1 200 W a v některých případech dokonce i 1 500 W. Výkon je spojen především s rychlostí zahřívání vody, tedy výkonnější přístroje budou připraveny k použití dříve. Neznamená to, že vyšší výkon by se měl odrážet na vyšších teplotách vaření. V tomto případě vyšší výkon neznamená lepší vařič. Protože vařič bude zapnutý několik hodin, klidně se může jednat o 8-hodinové vaření, vařič s vyšším výkonem bude ztrácet více vody prostřednictvím vypařování, což byste si následně museli sledovat.

Rozsah teploty vařiče

Sous-vide vařič by měl mít uvedený teplotní rozsah, tedy v jakém rozsahu dokáže vařit. Znát přesnou teplotu vody je při přípravě jídla nesmírně důležité a jelikož každý recept vyžaduje specifickou teplotu, už při koupi byste měli znát rozsah svého vařiče. Nejčastěji se vaření pohybuje při teplotě od 55 do 65 °C, to by měl být základ, ale více vařičů nabízí vyšší rozsah, některé i od 30 do 95 °C. Při teplotě je třeba si všímat odchylky, tedy s jakou přesností vařič zahřívá vodu, protože přesně naměřená teplota je pro suvi vaření jídla klíčová. U některých modelů může být odchylka 0,5 °C, u jiných jen 0,1 °C.

Kapacita nádoby

Ponoré sous vide vařiče uvádějí informaci o max. kapacitě vody. K vaření budete potřebovat hrnec nebo nádobu, do které nalijete vodu a vložíte vakuované potraviny. Čím více jídla potřebujete připravit, tím větší nádobu budete potřebovat – v případě dvou osob postačí nádoba do 10 l, v případě více osob hledejte sous vide hrnec s kapacitou do 20 l. Pokud máte vyšší nároky a připravujete větší množství jídla, na trhu naleznete i sous-vide vařiče s větší kapacitou, avšak pro běžné používání není třeba kupovat přístroj s příliš velkou kapacitou. Zvlášť, pokud jej neplánujete používat pravidelně.

Spona na uchycení ponorného vařiče

Ponorné sous-vide vařiče se na hrnec nebo nádobu uchycují za pomoci spony, resp. úchytky, která se nejčastěji vyskytuje ve dvou provedení. Buď jde o klasickou sponu nebo klipsnu, která se jednoduše pootevře a vařič se přichytí na hrnec, nebo sponu ve tvaru svěráku se šroubem, který se přišroubuje, aby pevně držela na hrnci. Zatímco první spona se používá jednodušší (není třeba šroubovat), šroubovací spona bývá odolnější a vhodnější na hrnce a nádoby různé tloušťky. V konečném důsledku je výběr jen na vás a vašich preferencích.

Vakuování čerstvého ovoce

Ovládání

Ovládání sous vide vařiče by mělo být přehledné a jednoduché. Ovládání bývá snadné zejména u ponorných sous-vide vařičů, které se často ovládají jen za pomoci několika tlačítek. Výhodou je přítomnost displeje. Zapínání a nastavování teploty by mělo být praktické, všímejte si umístění tlačítek a způsobu přepínání – někdy se může stát, že kolečko pro nastavení teploty se snadno přesune při držení vařiče v ruce. Podobně jako kolečko mohou posloužit tlačítka plus a minus ke zvýšení a snížení teploty, kterou si budete moci sledovat na displeji. Důležitý je i časovač, jehož prostřednictvím si budete moci nastavit délku varného cyklu tak, že se po dovaření přístroj vypne a vy jej nebudete muset kontrolovat.

Bezpečnost

Z hlediska bezpečnosti je důležitá signalizace, která vás upozorní na poruchy nebo překážky při vaření. Vařením se postupně voda vypařuje, čím vyšší výkon, tím dříve, a proto je důležité vědět, pokud náhodou hladina vody klesne pod minimální úroveň. Na to vás upozorní signalizace na vařiči nebo, máte-li WiFi připojení, tak v mobilu, a vodu budete moci včas dolít. V případě, že jste mimo domov a vaření sledujete například. z práce, může se stát, že dojde k výpadku elektřiny. Na takovou situaci vás bude moci aplikace upozornit a vy budete moci včas zareagovat a mít situaci pod kontrolou.

Rozměry a skladnost

Tyto vlastnosti by vás měly zajímat hlavně tehdy, máte-li menší skladovací prostory a méně místa na kuchyňské lince. V případě ponorných sous video vařičů jde o malé a kompaktní modely, u kterých byste neměli mít s uložením problém. Rozměry sous-vide hrnců si dobře přeměřte, protože některé mohou při vaření zabírat opravdu hodně místa. Pokud nemáte sous vide hrneic, kde uskladnit, zbytečně vám bude zabírat místo tam, kde není potřeba. Ověřte si i váhu, a to hlavně pokud chcete hrnec používat na více místech a potřebujete jej přenášet.

Bluetooth a WiFi

Některé modely nabízejí možnost připojení na Bluetooth nebo WiFi. K čemu slouží? Prostřednictvím aplikace budete ve spojení se sous-vide vařičem i na dálku (u Bluetooth rozsah několik metrů, u WiFi všude tam, kde máte připojení na internet. Suroviny do sous-vide vařiče si můžete připravit již ráno, před odchodem do práce, a vaření spustit po příchodu do kanceláře, odkud si budete moci sledovat i teplotu a stadium vaření.A jelikož vaření v sous-vide trvá několik hodin, jde o skutečně praktickou funkci, kterou si ušetříte spoustu času, ale není nezbytností.

Ponorný sous-vide vařič

Kvalitní sous vide vařiče mají svou cenu

Sous-vide vařič není běžný kuchyňský spotřebič, který musí mít každý doma, a představuje také určitou finanční investici. Mezi oblíbené značky patří Klarstein, Steba, Lauben nebo cenově dostupnější sous video vařič Silvercrest. Ty nejlevnější sous vide vařiče se pohybují kolem 2 100 až 2 600 Kč, přičemž jde o ponorné vařiče se základními vlastnostmi a nižší kapacitou. Zlatou střední cestu představují vařiče od 3 000 do 6 000 Kč, kde si můžete vybrat už iz nabídky profesionálních modelů, některé dokonce v sadě s dalším příslušenstvím. Cena sous-vide hrnců začíná na cca. 4 500 Kč, ale klidně vás mohou vyjít i na 15 000 Kč. Po těchto přístrojích však sahají spíše profesionálové a gastroprovozy.

Top 3 sous-vide vařiče

Co vše lze připravit metodou sous-vide

Metoda přípravy jídla sous-vide si získala svou popularitu hlavně díky tomu, že připravené pokrmy si zachovávají svou šťavnatost, bohatou chuť, plnou aroma a jemnou texturu. Maso připravené tímto způsobem se rozplývá v ústech, zelenina si zachovává své vitamíny a minerály, pokrmy si zachovávají svoji čerstvost a jsou zdravé. Na sous-vide je výborné to, že při vaření jsou možnosti téměř neomezené, připravíte si skutečně bohatou nabídku jídel.

  • Vepřové maso – I tužší a levnější části masa se uvaří doměkka, protože bílkoviny se tímto způsobem vaření zjemní. Zároveň se z masa vytratí šťávy a tuky, ale jídlu dodají chuť, takže příprava krkovičky nebo karé nabere nový rozměr.
  • Hovězí maso – Totéž platí i pro hovězí maso, které někdy potřebuje delší vaření na zjemnění struktury, ale jelikož je masíčko vakuově balené, neztratí svou chuť a šťávu.
  • Ryby – Ne všechny ryby jsou na přípravu vhodné, takové rybí filé je příliš delikátní a mohlo by se rozpadnout. Mnohem vhodnější je losos, který zůstane šťavnatý a zachová si strukturu, nebo mořské plody.
  • Vajíčka – Příprava v sous-vide vařiči je oblíbená i mezi šéfkuchaři, kteří mají takto lepší přehled nad teplotou, v jaké se vajíčka vaří, a dokáží dosáhnout požadované konzistenci a texturu.
  • Ovoce – Vaření ovoce v sous-vide vařiči má výhodu v tom, že buňky ovoce zůstanou nedotčeny a struktura tak zůstane zachována – ovoce se nerozpadne a nerozmáčkne.
  • Zelenina – Ne každý ví vařenou zeleninu připravit správně; mnohdy skončí rozvařená, bez barvy a vitamínů. Sous-vide vařením si zachová texturu, křupavost, chuť i vůni.
  • Vývary – Masové nebo zeleninové vývary jsou perfektní pro dlouhé sous-vide vaření. Získají tak skutečně bohatou chuť a vůni při konstantní teplotě a průhledný, ne zakalený vzhled.
  • Dezerty a moučníky – I když se to na první pohled nemusí zdát, v sous-vide vařiči se dají připravit i pečená jídla, jako různé koláče a krémové dezerty. Těsto tak bude šťavnaté, nikoli vyschlé a připálené, a připravit budete moci i oblíbené pochoutky jako cookies nebo brownies.
  • Obiloviny – Připravit si můžete také různé obiloviny, quinou, ječmen, ovesnou kaši, bulgur, žito a podobně. Při vaření si obiloviny v první řadě zachovají své živiny a zároveň se nerozpadnou, ale zachovají svůj tvar.

Vakuovačka a plastové sáčky

Ať už si vyberete jakýkoliv typ vařiče, další podmínkou pro vaření sous-vide je zakoupení vakuovačky a kompatibilních plastových sáčků. Vakuovačka je nezbytná, protože k tomu, aby došlo ke správnému sous-vide vaření musí být z sáčku odsát vzduch. V opačném případě byste dosáhli stejného výsledku, jako při obyčejném vaření ve vodě, a to určitě nechcete, hlavně pokud připravujete šťavnatý steak.

Kouzlo sous-vide vaření je totiž iv tom, že po přidání koření, bylin či marinády dokáže pokrm tyto chutě a vůně ve vakuovém balení lépe absorbovat, a tím dosáhnete ve výsledku výraznější chutě. Je několik druhů plastových sáčků, které můžete použít, ale vždy si ověřte, zda jsou bezpečné ze zdravotního hlediska (nesmějí obsahovat BPA) a teplu odolné (při kontaktu s horkou vodou nesmí uvolňovat žádné látky). Při sous-vide vaření lze sáčky nahradit skleněnými zavařeninovými skleničkami, ve kterých lze vařit některé druhy potravin, například. krémy a dezerty.

Nejčastější otázky – FAQ

Zaujala vás metoda sous vide? Chtěli byste si vyzkoušet suvidování i doma? Máte-li zájem o sous vide vařič a potřebujete poradit, zanechte nám v komentářích váš dotaz, rádi vám odpovíme a poradíme.

Je třeba pro suvidování vlastnit i vakuovačku potravin?

Ano, sous vide vaření je metoda, kdy jsou potraviny či pokrmy vařené v horké vodě při stabilní teplotě bez přístupu kyslíku (ve vakuu). V sáčku se nenachází žádný kyslík, díky tomu je suvidování tak specifickou a unikátní metodou vaření.

Jak dlouho je třeba jídlo vařit v sous-vidu vařiči?

Čas vaření si můžete zjistit v sous-vide tabulkách. V nich naleznete různorodé potraviny a délku jejich přípravy, stejně jako potřebnou teplotu.

Lze v sous-vide vařiči vařit i zamražené maso?

Ano, ale tak, jako při běžném vaření, i zde je třeba vzít tento faktor v úvahu a čas vaření navýšit v závislosti na druhu masa, resp. jídla. Platí, že je třeba přidat polovinu původního času, tedy pokud by se pokrm připravoval 60 minut, v mraženém stavu by mělo jít o 30 min. navíc.

Jaká je trvanlivost sous-vide pokrmů?

Trvanlivost se liší v závislosti na tom, zda jste vakuové balení otevřeli nebo ne. Po otevření má stejnou trvanlivost jako jiné vařené pokrmy, které je třeba do 3-4 dnů zkonzumovat. Zůstane-li vakuové balení v celku, v chladničce vydrží až 10 dní po uvaření.

Dají se plastové sáčky opakovaně použít?

Ano, ale ne v případě všech potravin. Použijte nový sáček, pokud jste měli v předchozím syrová vajíčka, maso nebo ryby, protože tyto by nebyly ze zdravotního hlediska bezpečné.

Dá se v jednom hrnci vařit více vakuovaných potravin najednou?

Určitě ano, zvolte si dostatečně velký hrnec a dostatečné množství vody s tím, že se budete přidržovat pokynů výrobce o maximální kapacitě.

Lze nechat sous-vide vařič bez dozoru?

Ano, protože vaření probíhá někdy i dlouhé hodiny. Avšak vždy se řiďte pokyny v manuálu a máte-li nový přístroj, při prvním vaření si odsledujte například. to, jak rychle se voda odpařuje, abyste s tím při delším vaření počítali.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň

Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...

Hexagon police se hodí do každého interiéru Hexagon police se hodí do každého interiéru

Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.

Fialová barva do ložnice? My říkáme ano! Fialová barva do ložnice? My říkáme ano!

Všechny odstíny fialové se dají dobře kombinovat s bílými stěnami a doplňky. Do takového mixu zapadne i hnědý nábytek či koberec a podlaha. Přesvědčte se o tom s námi!



Publikováno dne: 19.03.2019
Posledná aktualizácia: 14.03.2023
Hodnocení článku:
(89.2%)

V této kategorii najdete i:

Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší!Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší!

 Hudba je pro mnohé lidi základem dobrého dne. Pokud si chcete tu svoji poslechnout v té nejlepší kvalitě, sáhněte po značce Beats. Představíme vám nejlepší, ale i neprodávanější modely.

Nejlepší drony s kamerou - Jak vybrat profesionální dron nebo dron pro děti?Nejlepší drony s kamerou - Jak vybrat profesionální dron nebo dron pro děti?

Dron s kamerou nabízí uživateli spoustu možností využití. Důležité je však vědět, za jakým účelem jej kupujete. Poradíme vám, jak vybrat profi dron s kamerou nebo mini dron pro děti.

Čtečka knih: Jak funguje a která je ta nejlepší?Čtečka knih: Jak funguje a která je ta nejlepší?

Setkali jste se už s názorem, že klasické knihy budou za sto let patřit historií? Nestalo se tak, avšak alternativou k nim jsou stále více oblíbené elektronické čtečky knih. Víte, jakými...