Remoska jako nejlepší elektrická pánev? Podle recenzí vyhrává Eta a Guzzanti

Těžko dnes najdeme domácnost, v níž by nám nepomáhaly vymoženosti 21. století. Pomoc v kuchyni je přece vždy vítaná. Mixér, parní hrnec, kuchyňský robot či myčka nádobí. A „nově“ také elektrická pánev, která se v kuchyni poprvé objevila v polovině 20. století.

Elektrická pánev nebo remoska

Pamatujete se na remosky? Právě při výběru elektrické pánve vám dnes pomůžeme.

Oblíbené remosky


Šetrný pomocník – elektrická pánev

Remoska jako nejlepší elektrická pánev? Někdo možná toto náčiní v kuchyni odsouvá bokem, obvykle to je proto, že neví, jaké využití vlastně má. Hlavním parametrem, který remoska nabízí, je univerzálnost. Tento nenápadný pomocník zvládne péct, dusit, zapékat, grilovat nebo smážit.

Připravovat v ní můžete maso, ryby, zeleninu, pizzu, či dokonce péct těsto. Kvůli chutnému dortu tedy vůbec nemusíte zapínat troubu a čekat, až se vyhřeje. Elektrická pánev ji klidně nahradí! 

  • Šetří čas.
  • Šetří energii.
  • Připravuje pokrmy rychle a zdravě.
  • Jednoduše se obsluhuje.
  • Snadno se udržuje.

Nejlepší elektrické pánve

Samozřejmě, nejlepší je, když uvidíte konkrétní produkty, které tuto kategorii kuchyňských pomocníků zastupují. Na základě recenzí, testů a zkušeností uživatelů jsme vybraly ty nejlepší elektrické pánve, které na našem trhu najdete. Věříme, že díky našim radám si vyberete tu správnou a ověříte si, že i v kuchyni může jít práce od ruky.

Jak vybrat elektrickou pánev

Při výběru elektrické pánve byste měli uvědomit, pro kolik lidí plánujete na ní vařit, ale zohlednit třeba i několik důležitých parametrů.

Příkon

Příkon (udává se ve wattech – W) je při výběru remosky důležitým parametrem. Mluví totiž nejen o spotřebě a velikosti jednotlivých modelů, ale také o rychlosti přípravy jídel. Ideálním poměrem výkon/spotřeba je hodnota kolem 500 až 800 W. Existují také elektrické pánve s příkonem 300 i 1 800 až 2 000 wattů. Menší příkon znamená pomalejší ohřev a obvykle jde i o menší modely, větší se obvykle spojuje s většími elektrickými pánvemi.

Z čeho se skládá elektrická pánev/remoska?

Ještě před samotným výběrem si třeba ujasnit, jaké části má elektrická pánev a jaké jsou jejich charakteristické vlastnosti.

Víko

Nejdůležitějším prvkem na remosce je víko, protože ve věku se nachází topná spirála, která může za to, že pánev se zahřívá. (Pozor, existují různé elektrické pánve, topná spirála se může nacházet i ve spodní nádobě na přípravu jídla. Topná spirála ve věku je typická právě pro remosky.) K věku je připevněn elektrický kabel, který se zapojuje do zásuvky. Pro snadnější manipulaci a údržbu je víko odnímatelné a vybavené rukojeťmi z odolného plastu, které jsou tepelně odizolované.

Od dobrého a kvalitně vyhotoveného víka se odvíjí rovnoměrné rozvádění tepla do celého prostoru. Remosky, které nemají průzor, jsou v tomto případě lepší, protože teplo nemá kudy unikat. Za nejlepší materiál se pokládá ultra odolná litina. Víko musí mít ventily, které odvádějí horkou páru ven z uzavřeného prostoru. Plusem je možnost položení odňatého víka dnem vzhůru, tedy horkou stranou nahoru.

Kulatá elektrická pánev

Remoska s průřezem nebo raději bez průřezu?

Víko s průřezem umožňuje sledovat a kontrolovat jídlo bez nutnosti otevírání pánve a narušování přípravy pokrmu. Ovšem narušuje se distribuce tepla. Při věku bez okénka je sice rovnoměrné distribuování tepla do všech míst, ale příprava často vyžaduje kontrolu jídla, při které musíte pánev otevřít a podstatná část teplého vzduchu unikne. Každé řešení tak má své výhody a nevýhody. Víko bez průřezu je lepší volbou ohledně rovnoměrného rozvádění tepla, je nutné s pánví pracovat často a odsledovat si, kolik trvá příprava jednotlivých pokrmů, abyste nemuseli přípravované pokrmy často kontrolovat.

Materiál pánve

Nejčastějším materiálem, ze kterého bývá hrnec vyrobený, je hliník, ale povrch hrnce je teflonový, smaltový nebo keramický. Za nejlepší materiál na vaření je mnohými považován teflon, protože jídlo se na něj nepřipaluje. Samozřejmě, existují i ​​další možnosti:

  • Hliník: Hliník je materiál, který snadno a rychle rozvádí teplo po celé ploše a teplotu se mu daří i dobře udržovat. Je však důležité, aby byl hliník lisovaný za studena. Jde o poměrně levný materiál, který se však může vlivem vysoké teploty zdeformovat. Výrobci povrch často zajišťují teflonem, tedy nepřilnavým povrchem. Pozor je třeba dávat na příliš dlouhé prohřátí nasucho.
  • Titan: Vysoce kvalitní a vysoceodolný materiál, který se pyšní vysokou nepřilnavosti. Výhodou je, že je vysoce odolný proti mechanickému poškození, to však neznamená, že je možné míchat pokrmy s kovovým nářadím. Mezi další výhody patří dokonalé a rovnoměrné vedení tepla po celém povrchu. Teplo vede rychle a snadno ho i udržuje, má výborné termoakumulační vlastnosti.
  • Litina: Jde o vysoce odolný materiál, který zvládne snad všechno. Litina je sice těžká, ale vysoce odolná. Problémy jí nedělají vysoké teploty, prudké ohřátí a protože prokázala své perfektní termoakumulační vlastnosti, příprava jídla v ní bude trvat jen pár minut. Litina je přirozeně nepřilnavým materiálem.
  • Nerezová ocel: Častým výrobním materiálem je nerezavějící ocel. Nádoba je vybavena sendvičovým termoakumulačním dnem, nebo je tvořena vrstvením oceli (3 nebo 5 vrstev). Etra silný hliníkový základ je pokryt vrstvou ušlechtilé nerezavějící oceli a vnější strana pánve je pokryta magnetickou ocelí. Výsledkem je vysoce odolná pánev, která zdolává i mechanické poškození a také tepelné šoky. Při 5-vrstvé pánvi jsou mezi ušlechtilou ocelí a magnetickou ocelí 3 vrstvy hliníku. Výsledkem je rovnoměrné rozvádění tepla, jeho rovnoměrná cirkulace, jakož i vysoká odolnost.
  • Měď: Ze všech uvedených materiálů je měď nejideálnějším tepelným vodičem. Měď se okamžitě přizpůsobí tepelným změnám, rychle se ohřeje a také ochladí. Pánev z mědi doporučujeme zejména pro ty, kteří si potrpí na zachování co největšího množství vitamínů a minerálů z pokrmů, protože na měděném povrchu připravíte jídla tak rychle, že neztratí příliš zdraví prospěšných látek.

Remoska s víkem bez průřezu

Stojan

Stojan z tvrdého odolného plastu nebo z oceli slouží k oddělení horkého povrchu pánve od kuchyňské desky či stolu. Díky němu můžete pánev umístit rovnou na kuchyňskou linku, aniž by došlo k jejímu poškození. Pozor si dejte u podstavců z oceli, protože tento materiál dobře vede teplo a horkost přecházející z pánve do stojanu by mohla na stole či kuchyňské lince přece jen zanechat nějaké stopy.

Ovládání

Ovládací prvky se nacházejí na rukojeti, na pánvi nebo na stojanu. Většina kvalitních remosek disponuje pouze jedním tlačítkem, spínačem, se kterým pánev zapnete a také vypnete. Tlačítka musí být vyhotoveny z kvalitního materiálu, aby se nezodrali příliš rychle. Základem při ovládání je vědět, že pánev nepotřebuje žádné předehřívání. Všechny suroviny můžete naházet do hrnce a až potom remosku spustit. Regulace teploty není u remosek běžná, ale pokud natrefíte na regulaci teploty– termostat, určitě uděláte dobře, pokud si tento model koupíte.

Rozměry a objem (2, 3 či 4 l)

Klasické remosky měly objem 2 nebo 4 l. Dnešní elektrické pánve nabízí, co se velikosti týče, větší výběr. Narazit můžete na modely o objemu 2,5 l, 3 l, ale také 5 či 7,5 l. Při výběru podle objemu myslete na to, že ve 2litrové remosce připravíte 3 až 4 porce jídla, ve 4litrové kolem 6 porcí. Nejčastěji se remosky vyrábějí s průměrem 26 až 28 cm a s hloubkou 11 cm, největší pánve mají průměr až 32 cm.

S objemem, tedy velikostí spotřebiče, souvisí hmotnost. Ta je důležitá s ohledem na manipulaci s přístrojem. Pánve o objemu 2 l váží obvykle do 2 kg, 4litrové mají hmotnost kolem 3 kg a ty největší mohou dosahovat hmotnosti až 6 kg.

Tvar elektrické pánve

Remosky mají nejčastěji kulatý tvar, setkat se můžete i s obdélníkem či čtvercem.

  • Kulatý tvar – je ideální pro přípravu koláčů či pizzy. Jídlo se nepřichytává v rozích a pánev má dokonalou cirkulaci vzduchu. V kulatých hrncích se rychleji a praktičtěji promíchává jídlo.
  • Čtvercový tvar – nevýhodou je riziko přichytávání jídla v rozích, jinak se v nich dá připravovat vše od koláčů až po maso.
  • Obdélníkový tvar – v takovém tvaru připravíte mnohem jednodušeji buchty na páře, chléb, ale i bublaninu a jiné koláčky či zákusky.

Nejlepší remoska na vaření

Časovač a termostat nejsou standardem

Remosky bývají nejčastěji vybaveny následujícími funkcemi:

  • Časovač – jeho pomocí si můžete nastavit přesný čas, jak dlouho má pánev jídlo připravovat.
  • LCD displej – nabízí všechny důležité informace, které jste na remosce nastavili. Obvykle na něm bývá čas, jak dlouho se pokrm bude připravovat a teplota, při které se jídlo vaří/peče/smaží.
  • Termostat – umožňuje regulovat teplotu v pánvi.

Příslušenství – rošt, nářadí i recepty

Při koupi některých modelů, automaticky získáte i nějaké to příslušenství. Nejčastěji jde o brožuru, v níž se nacházejí recepty, také se můžete setkat s přibaleným kuchyňským nářadím, které nepoškozuje povrch pánve nebo s roštem z nerezové oceli, pomocí kterého můžete v pánvi grilovat nebo připravovat jídlo na páře.

Elektrická pánev – ovládání

Cena je primeraná

Remosku mnozí používají jako náhradu klasické trouby. Ano, v mnohém ji může zastoupit, ale o plnohodnotné náhradě se nedá mluvit. Cena je přiměřená, jelikož pánev je všestranně využitelným spotřebičem. Zajímá vás, kolik stojí remoska? Cena pánví začíná na ceně 600 Kč. Musíte však počítat s menším objemem a žádnými funkcemi. Elektrické pánve od 2 000 do 3 000 Kč jsou kvalitnější, mají větší objem a také výkon již stojí za zmínění. V cenové kategorie nad 3 000 Kč najdete modely s velkým objemem, výkonem a se zajímavými funkcemi.

Remoska, ETA, Clatronic či Tristar?

Nejznámějším výrobcem v tomto segmentu je česká Remoska, která nabízí lety ověřené modely. Na trhu se snaží svými elektrickými pánvemi prosadit i společnosti ETA, Clatronic, Guzzanti nebo Tristar. Mezi další značky, od kterých se vyplatí koupit elektrickou pánev, patří Concept, Mora, Bravo, Princess a Domo.

Remoska – recepty

Téměř s každou jednou pánví obdržíte i návod k jejímu používání, ve kterém zvykne být pár receptů na přípravu jídel. Není to ovšem pravidlem, proto vám nabízíme recepty, se kterými připravíte jeden kompletní nedělní oběd = polévka, hlavní jídlo a dezert. Samozřejmě, že v pánvi můžete připravovat jakékoli jídlo, recepty slouží pouze jako inspirace.

Hrachová polévka

Základem je dobrá teplá a hlavně zdravá polévka. Vybrali jsme pro vás jednu z tradičnějších polévek:

Budete potřebovat:

  • 2 l hovězího vývaru
  • 500 g hrachu
  • 50 g slaniny
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 – 3 čajové lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a pepř na dochucení

Krutony:

  • 2 rohlíky
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Do elektrické pánve přidejte 2 l hovězího vývaru, 500 g hrášku, zamíchejte a nechte 20 min. vařit.
  2. Mezitím si na klasické pánvi připravte 50 g slaninky, nakrájené na pásky, s 50 g másla. Trochu osmahněte a postupně přimíchejte 2 lžíce hladké mouky. Smažte přibližně 5 min.
  3. Připravenou slaninkovou směs přidejte do remosky k hovězímu vývaru a hrachu. Promíchejte, chvilku povařte a přidejte sůl a pepř. Znovu pořádně promíchejte a přidejte 3 lžičky majoránky. Zamíchejte a nechte 20 min. vařit.
  4. Čas, kdy se polévka vaří, využijte k přípravě zahušťovací směsi. Do menší nádobky odeberte trochu polévky z pánve, přidejte 2 lžíce hladké mouky a pořádně rozmíchejte, abyste se zbavili všech hrudek. Směs těsně před koncem vaření přidejte do polévky, pořádně zamíchejte a přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku. Následně povařte ještě 5 min.
  5. Tento čas využijte pro přípravu krutonů. Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte na kostičky nakrájené rohlíky, opepřete, osolte a krutony opékejte dozlatova.
  6. Polévku podávejte spolu s krutony a k dozdobení můžete použít větvičku čerstvé majoránky.

TIP: Namísto soli a pepře můžete použít vegetu.

Hovězí zadní na víně

Patříte mezi masné typy? A umíte ocenit chuť dobrého kvalitního červeného vínka? Pokud ano, co tak spojit tyto dvě chutě do jednoho a servírovat je na talíři v podobě hovězího zadního na víně? S elektrickou pánví bude hutné hovězí maso hotové během 90 minut a jeho chuť bude fantastická.

Budete potřebovat:

  • 500 g hovězího zadního
  • 3 velké cibule
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • Plechovka loupaných rajčat (místo nich můžete použít i čerstvá rajčata nebo přetlak)

Omáčka:

  • 100 ml červeného vína
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 3 – 4 kuličky celého pepře
  • 3 – 4 kuličky celého nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 hřebíčky
  • 1 skořicová dřívka
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Jako první si smícháním všech surovin připravte omáčku.
  2. Do připravené omáčky pokládejte na kostičky nakrájené hovězí maso (doporučujeme menší kostičky).
  3. Maso v marinádě nechte v chladničce stát přibližně 7 hodin.
  4. Krátce před pečením maso vyjměte. Do pánve přidejte 3 lžíce oleje, na kostičky nakrájené 3 cibule a smažte.
  5. Když je cibulka sklovitá, přidejte maso bez omáčky a trochu ho orestujte.
  6. Přidejte také zbytek omáčky a celou plechovku rajčat. Chvilku povařte a podlijte vodou tak, aby byly všechny kusy masa zality vodou. Pánev zavřete a nechte vařit přibližně 90 minut.

Dle vlastní chuti si můžete recept obměnit. Pokud máte rádi hodně česneku, přidejte ho více, pokud nemáte rádi rajčata, vynechejte je. Jako přílohu můžete použít cokoli, rýži, brambory, bramborové pyré nebo chléb.

Tradiční bublanina s ovocem

Tradiční bublaninou nikdo nepohrdne. Během sezóny můžete k přípravě využít dozrálé plody přímo z vaší zahrádky.

Krátce před pečením si vyložte všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Koláč tak bude chutnější a je vyšší šance, že se vám povede. Suroviny pokojové teploty se lépe promíchají a spojí.

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • Citronovou kůru (nemusí být)
  • Ovoce dle vlastního uvážení
  • Papír na pečení

Postup:

  1. Do misky přidejte 140 g hrubé mouky, ½ prášku do pečiva a 200 ml vlažného mléka. Přidejte 3 bílka, žloutky si odložte do druhé misky. Promíchejte.
  2. Do misky se žloutky přidejte 150 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného másla a vyšlehejte pěnu.
  3. Pěnu přidejte do misky s moukou a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience důkladně promíchaly.
  4. Remosku vyložte pečícím papírem, pokud ho nemáte, remosku vytřete máslem a pomoučete polohrubou nebo hrubou moukou, nezapomeňte pomoučit i stěny pánve.
  5. Těsto rozetřete po celé ploše a pokladte ovoce. Zavřete a nechte péct přibližně 30 minut.
  6. Po upečení a vychladnutí poprašte koláč prosetým moučkovým cukrem. K dozdobení můžete použít mátové lístky.

TIP: Máslo můžete rozpustit v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, ale nezapomeňte ho pokrájet nadrobno a tak ohřívat v mikrovlnce, jinak může v mikrovlnce "střílet".

Nejčastější otázky– FAQ

Remosku můžete použít k přípravě koláčů, polévek, dušeného i pečeného masa, ale také k přípravě rizota. Zaujali jsme vás? Pokud ano, avšak stále máte ohledně těchto spotřebičů otázky, napište nám do komentářů. Odpovíme co nejdříve.

Jsou dostupné remosky s regulací teploty?

České Remosky jsou známé jednoduchostí používání. Nic není třeba nastavovat, přístroj stačí jen zapnout. To značí, že regulaci teploty na nich nenajdete. Remosky pečou při optimální teplotě 160 až 180 °C.

Mohu do remosky vkládat jiné zapékací mísy?

Pokud chcete remosku použít jako náhradu klasické trouby, můžete do ní vložit různé zapékací mísy a formy. Vhodné jsou silikonové, kovové nebo keramické formy. Pozor na velikost, nesmí se dotýkat spodní strany víka.

Dá se hrnec remosky používat na indukční varné desce?

V případě, že sáhnete po modelu, který je vhodný pro použití na sporáku a v troubě, o možnosti použití na indukci rozhoduje materiál. Remosky bývají obvykle vyrobeny z litého hliníku, který k indukci vhodný není, pokud je však upraven (zesílené dno, indukční vrstva), můžete jej používat na indukční varné desce.

Starší modely, které se již neprodávají

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl

Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.

Šedá a tyrkysová Šedá a tyrkysová

Přemýšlíte nad tím jaká barva se hodí k tyrkysové? Jednoznačně šedá! Tyrkysová působí uklidňujícím dojmem a šedá velmi dobře nahrazuje fádní bílou.

Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody

Toužíte s příchodem jara osvěžit vaši kuchyni? Naberte odvahu a dodejte její originalitu jedinečnými odstíny zelené. Vneste do svého bytu kousek přírody a harmonie pomocí mátových,...



Publikováno dne: 24.11.2018
Posledná aktualizácia: 05.04.2023
Hodnocení článku:
(86.8%)

V této kategorii najdete i:

Malý elektrický konvektomat do domácnosti – jak funguje, jak ho používat, cenaMalý elektrický konvektomat do domácnosti – jak funguje, jak ho používat, cena

Díky své multifunkčnosti a kvalitní přípravě jídel poskytují konvektomaty top výsledky. Nedokážete si poradit s výběrem? Poradíme vám.

Nejlepší inteligentní zásuvky mají časovač a dokážou měřit spotřebu. Jak WiFi zásuvku vybrat?Nejlepší inteligentní zásuvky mají časovač a dokážou měřit spotřebu. Jak WiFi zásuvku vybrat?

Inteligentní zásuvky vám pomocí WiFi a aplikace umožňují vypínat a zapínat spotřebiče na dálku. Jak si WiFi zásuvku vybrat?

Horské slunce na opalování, zlepšení nálady i spánku – jak vybrat?Horské slunce na opalování, zlepšení nálady i spánku – jak vybrat?

Zajímají vás výhody horského slunce a jak si poradit při koupi? Nabízíme vám návod, jak si vybrat horské slunce.