Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci – jak na to?

Máte zahrádku, ve které pěstujete ovoce a zeleninu? Urodilo se vám tolik úrody, že nevíte co s ní? Nevyhazujte svoje vzácné kusy, sterilizujte je. Víte, jak na to? Zkušené hospodyňky zavařují každou sezónu různé plodiny a už nepoužívají jen tradiční zavařovací hrnce, ale moderní elektrické, se kterými je zavařování jednoduché. Pokud to s hrncem dokážou i dámy v nejlepších letech, potom stejně jako pro ně, ani pro úplného začátečníka nebude zavařování žádným problémem.

Jak zavařovat v elektrickém zavařovacím hrnci

Jak na to a který hrnec si zvolit? Je opravdu lepší elektrická novinka nebo stará klasika?

Oblíbené elektrické zavařovací hrnce


Klasický plechový hrnec na zavařování

Klasický hrnec, ve kterém se zavařovalo od nepaměti, se používá dodnes, protože má mnohé výhody a dá se na něj spolehnout. Jednoduše se ovládá a sestává jen ze samotného plechového hrnce, podložky, která se dává na dno nebo se s ní předěluje i poschodí při zavařování (většinou se na tento účel používa utěrka), z plechové pokrývky s otvorem na teploměr, pouzdra na teploměr a z dlouhého skleněného teploměru. Za takovýto hrnec (s objemem 30 litrů) zaplatíte v průměru 1 000 Kč, většinou se prodává bez teploměru. Teploměr stojí přibližně do 350 Kč. Když to spočítáme, jde o poměrně přijatelnou cenu, tedy kolem těch 1 000 Kč. Samozřejmě, že je možné hrnec koupit i za více, závisí to na větším objemu a na materiálu, např. se vyrábějí i indukční plechové hrnce, jejichž cena je už přes 2 500 Kč.

Jak zavařovat v plechovém hrnci?

Postup, jak zavařovat v plechovém hrnci, jakož i manipulace s ním, je jednoduchý. Do zavařovacích sklenic dáte plodiny, které si toužíte vychutnávat i mimo sezónu, zalejete jeh sladkokyselým, sladkým nebo jiným nálevem, uzavřete víkemm a naskládáte sklenice do hrnce. Následně hrnec zalejete vodou a dáte vařit na sporák. Přikryjete pokrývkou a do otvoru umístíte teploměr. Zbytek zavařování je ve vašich rukách, protože je třeba sledovat teplotu při zavařování. Je třeba počkat, až se teplota vyšplhá na 80 °C a při této teplotě udržovat zavařování asi 20 minut. Po uplynutí zavařovací doby pomalu vodu ochlazujte.

Příprava zavařenin na zavařování v hrnci

Výhody zavařovacího plechového hrnce

Oproti elektrickému hrnci je plechový levnější, ne však mnoho. Najdete i elektrický hrnec za 1 900 Kč, přičemž plechový stojí zhruba 45, a to stejného objemu. U plechového spotřebujete méně elektrické energie, resp. někdy ani žádnou, např. při plynovém sporáku. Další výhodou je to, že nehrozí, že se vám hrnec pokazí, maximálně změní svůj tvar. Pokud dojde k poškození teploměru, tak poškozenou část můžete nahradit rychle i levně.

  • Cena,
  • spotřeba,
  • životnost – neobsahuje žádné elektronické komponenty, v případě poškození teploměru nebo pokrývky se dá dokoupit jen poškozená část.

Nevýhody

Nevýhodou hrnce je, že vyžaduje přítomnost osoby během celého procesu zavařování. Je třeba sledovat teplotu vody v hrnci i čas, který je potřebný na sterilizaci. Další nevýhodou je, že hrnec je plechový, snadno se přehřeje a vy se můžete popálit, stejně jako při vylévání horké vody. Údržba hrnce je také náročná, protože voda na plechu zanechává vrstvu vodního kamene.

  • Vyžaduje přítomnost osoby, kontrolu času a teploty,
  • žádné bezpečnostní prvky = větší riziko úrazu,
  • nadměrné usazování vodního kamene a komplikovaná údržba.

Elektrický zavařovací hrnec

Elektrický zavařovací hrnec lze pokládat za automatický kuchyňský spotřebič, který se v podstatě o samotný proces zavařování stará úplně sám. Skládá se z displeje, z panelu ovládání, pokrývky, vypouštěcího ventilu, pokrývky a z elektrického kabelu. Všechny části jsou součástí balení, včetně teploměru. Cena elektrického hrnce se pohybuje od 1 500 do 7 000 Kč, závisí na funkcích, jakými hrnec disponuje.

Jak zavařovat v elektrickém hrnci?

Stačí, že ho naplníte, uzavřete, nastavíte teplotu a klidně můžete odejít. Hrnec práci udělá za vás bez vás. Skutečně je to až tak jednoduché. Elektrické hrnce jsou totiž naprogramované tak, že vodu, která se v nich nachází, ohřejí na zadanou teplotu a odpočítají dobu, která je pro vaření potřebná. Po uplynutí této doby se vypnou, resp. se přepnou na proces ochlazování a vám stačí přijít klidně i druhý den. Nemusíte tedy u něho stát, proces se uskutečňuje i bez vaší přítomnosti a pomoci. Dokončení procesu hrnec signalizuje zvukovým alarmem.

Zavařovací hrnec – teploměr

Výhody elektrického zavařovacího hrnce

Do hrnce můžete klidně vložit několik zavařovacích lahví i na sebe, i šikmo nebo na bok, důležité je jen to, aby lahev nebyla vzhůru dnem. Vypouštění vody je jednoduché díky ventilu na vodu. Jednoduchým pootočením může voda odtékat přímo do odtoku. Hrnce jsou z materiálů, které eliminují vznik vodného kamene a které jsou zvenku stále chladné, i když voda uvnitř má už 80 °C, proto nehrozí popálení.

  • Zabudovaný teploměr,
  • nastavení přesné teploty a hrnec sám vypočítá dobu zavařování,
  • automatické zavařování bez pomoci,
  • možnost naskládat několik na sebe položených lahví,
  • možnost i suchého zavařování,
  • multifunkční zařízení, v němž je možné připravovat lektvar, guláš, mošt, čaj,
  • jednoduchá manipulace a údržba,
  • ventil na vypuštění vody,
  • pojistka proti přehřátí a dětská pojistka.

Nač si dávat pozor u elektrického hrnce?

Při koupi elektrického hrnce na zavařování si všímejte nejen jeho vzhled, displej a cenu, ale i to, jak funguje ventil na odpuštění vody, kde se tento ventil nachází a z jakého materiálu je, protože:

  1. Výpustný ventil z plastu má nevýhodu, že i když ho dotáhnete na doraz, časem může propouštět vodu. Vhodnější je ventil kovový. Ten si můžete dokoupit a doma si ho vyměnit. Cena ventilu je kolem 10 €. Když po výměně nastane opačný problém, po otočení ventil propouští málo vody, bude pravděpodobně chyba v hrnci, konkrétně v těsnění. Tuto poruchu můžete reklamovat.
  2. Dalším důležitým prvkem je umístění ventilu. Zvolte takový hrnec, který nemá ventil v těsné blízkosti displeje, aby se nestalo, že voda při vypouštění zasáhne i elektrické kontakty. Kupte si hrnec, který má ventil v bezpečné vzdálenosti od displeje a můžete pomocí něho vypustit z hrnce co nejvíc vody.

Nevýhody

První a jednoznačnou nevýhodou je určitě cena. Hrnec, který má několik zajímavých funkcí, bude pravděpodobně dražší než ten, který např. nemá displej a automatické vypnutí. Dále je to nevýhoda plastových komponentů. Přestože je hlavní hrnec ze smaltu či nerezu, ostatní části, jako je pokrývka, ouška a uvedený ventil mohou být z plastu. Poměrně velkou nevýhodou je také kazovost, co souvisí hlavně s vypouštěním a napouštěním vody, u kterých se voda velmi snadno dostane tam, kam nemá. Oprava a servis také není nejlevnější záležitostí.

  • Vyšší cena,
  • plastové komponenty,
  • možné poškození elektrických kontaktů vlivem vody,
  • drahý servis.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie stropní ventilátory

13 tipů a triků, jak co nejlépe zavařovat

  1. Zavařujte jen čerstvé potraviny, hned jak je oberete, rychle s nimi do zavařovacích sklenic.
  2. Poškozené, nahnité nebo přezrálé potraviny nezavařujte, protože se mohou zkazit a navíc, když jednu takovou dáte do sklenice s čerstvými a nepoškozenými plodinami, potom se vlivem jedné zkazí všechny.
  3. Před zavařováním je dobré lahve a víčka vyvařit ve vodě a nechat volně uschnout na utěrce. Takto zlikvidujete všechny bakterie, viry a další nečistoty, které se při skladování sklenic nalepily na stěny.
  4. Hladina nálevu by měla být cca o 15 milimetrů níže, než je okraj lahve, pro dostatečný prostor pro vzduch, ale surovina v lahvích musí být celá ponořená v zavařovací tekutině.
  5. Víčko nezatahujte příliš velkou silou, protože objem vzduchu, který se nachází v lahvi, se vlivem teploty dostává pomalu ven, uniká a při ochlazování se vzduch smršťuje zpět ke dnu, což vede k tahání víčka dovnitř a k utěsnění.
  6. Nesvlažujte sklenice tak, aby chladná voda tekla přímo na sklenice, protože mohou prasknout. Zároveň ochlazujte pod pomalým proudem vody.
  7. To, zda je víčko zatažené dostatečně, zjistíte podle promáčknutého víčka. Je to i předpoklad, že zavařování proběhlo dobře a kvalitně. Test správnosti můžete udělat i poklepáním prstem, po horní straně víčka. Pokud je zvuk tlumený, je to v pořádku, v případě, že zní zvuk dutě, je víčko utažené nesprávně a musíte ho zavařit znovu.
  8. Voda v lahvích by měla být chladnější než voda v hrnci.
  9. Na hotové zavařeniny si nalepte název potraviny a datum zavaření, protože často se stává, že si nemůžete podle vzhledu vybavit, co by to tak mohlo být. Děje se to hlavně u kečupů a lektvarů. Data vám pomohou určit, kdy jste co zavařovali, i přibližný odhad toho, zda je zavařenina ještě konzumní nebo by se ji vyplatilo v co nejkratší době zkonzumovat.
  10. Když máte toho opravdu hodně a už i zavařování máte plné zuby, potom si ze zbytku úrody můžete udělat pamlsky. Jednoduše si ovoce, ale i zeleninu vysušte buď v troubě, nebo v elektrické sušičce.
  11. Dalším tipem, co udělat s velkým množstvím potravin, je dát je do mrazu. Např. takové jahody, borůvky nebo maliny budou skvělou ingrediencí do zimního pečení.
  12. Zkuste dát na dno sklenic sůl. Ta vytáhne z ovoce přirozenou sladkost, a tak budete mít ovoce sladké i bez přidání cukru do nálevu.
  13. Pokud máte hodně sklenic na zavařování, potom je po zavaření vyndejte z vody a zabalte je do utěrek nebo deky. Tímto způsobem se postupně budou ochlazovat a vy mezitím můžete použít vodu v hrnci na další várku. Nezapomeňte si při vybírání horkých lahví nasadit ochrannou rukavici (chňapku).

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje

Je černý gauč dobrou volbou? Určitě ano. Podívejte se, jak dobře může v místnosti vypadat a s čím vším se dá kombinovat.

Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame

Černo-bílá barevná kombinace je podle vás nudná? Nesouhlasíme. Přesvědčte se o tom, že černobílá kuchyň může být nadčasová a netradiční.

Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane

Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.



Publikováno dne: 21.06.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(88.6%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.