Zimní řez ovocných stromků
Pravidelné ořezávání stromků je důležitou rutinou, pokud chcete správně přistupovat k péči o váš strom. Mnozí nezkušení a mladí zahrádkáři se ořezávání vyhýbají, protože mají obavy, že růst stromu naruší nebo ho seřežou špatně.
Opatrní jsou zejména u mladých stromků, protože mají obavy, že špatně zasáhnou do jejich růstu. Není třeba se však obávat, pamatujte, že nůžky berete do rukou pro jejich vlastní dobro.
Proč seřezávat?
- větve zmohutnějí
- strom má výrazně hezčí tvar – můžeme ho formovat
- dosáhneme bohatou rodivost stromu
- stromy rychleji rostou
- oddaľujeme rodivost
Zimní řez se praktizuje ve vegetačním období od října do března. Prospěje všem ovocným dřevinám, přičemž peckovité ovocné stromy je lepší seřezať na podzim a jádroviny v předjaří.
Máme různé typy řezů, s nimiž se seznámíme předtím, než se do samotného seřezávání ovocných stromů pustíte. Každý zahrádkář dává přednost jinému tvarování stromků, proto volí i odlišný střih.
Druhy řezů
- mělký a dlouhý řez
Volíme u stromků, ktoré mají bujný růst a pozdní úrodu. Z mladého jednoletého výhonku seřežeme malou část, abychom dosáhli mělkého řezu.
- krátký a hluboký řez
Pokud chceme podpořit rodivost stromku, protože úroda nebyla podle našich očekávání volíme tento typ řezu. Ořežeme šikmo větší část větve a ránu natřeme voskem.
- řez na větvový keřík
Tento řez děláme v místech, kde se vytvořily prstencové zduřeniny. Řežeme šikmo, ale nevytváříme příliš velkou řeznú plochu.
-
řez nad poupětem
Tento druh řezu se uplatňuje při zkracování letorostů nebo výhonků.
Pokud bychom řez neudělali, výhonek by se prodloužil nad hlavní větev a na bočních stranách by začala rašit poupata. Větve by se nerozvětvily a ubylo by z možné bohatosti koruny a plodnosti stromu.
Přestože se seřezávání nezdá až tak náročné, je důležité si uvědomit, že ke každému stromku je nutné přistupovat individuálně. Zvážit jaký střih je nejvhodnější na konkrétní typ stromu.
Výhody a nevýhody zimního řezu
- stromy jsou bez listí, dokonalý přístup ke koruně
- umíme určit stav stromu, jeho poškození a nemoci
- riziko zmrznutí větví
|Omlazující, tedy zimní řez se nedoporučuje provádět na ovocných stromech, a to broskvoni, meruňce, třešni, višni a nektarince! Jsou citlivé na chladné počasí a jejich větve se seřezávají po sběru ovoce.
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Patříte k těm, kteří se v bytovém designu chtějí odlišit a rádi volíte netradiční řešení? Máte rádi krásu a praktičnost dřeva? Pak je pro vás dřevěné umyvadlo jako stvořené!
Víte kdy je Halloween? Už o pár týdnů! A máte už promyšlený motiv, který letos vyříznete na dýni? Pokud ne, pak se nemusíte stresovat - připravili jsme pro vás to nejlepší z nejlepšího....
Malá či velká botník, určitě by neměla chybět ve vaší předsíni. Jde o prakticky kousek, který vám pomůže udržovat pořádek a mít přehled ve vaší obuvi. Botník ve formě skříňky nebo...
Publikováno dne: 18.05.2018
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?
Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.
Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.