Zavařování meruněk v troubě, v hrnci, v myčce – kompot, džem, koláč, sirup, meruňky bez cukru

Léto je období, které se kromě tepla vyznačuje také zavařeninovou sezónou. Kolem června a července dozrávají oranžové sladké plody meruněk. Říká se, že když dozrají meruňky, nastalo léto.

Zavařované meruňky bez cukru

Meruňky jsou ovoce, které pochází z rodu Prunus, což označuje skupinu tzv. kamenného ovoce. Původem jsou pravděpodobně z Arménie nebo z Číny, ale není to zcela potvrzené. Co však potvrzené je, že meruňky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Na první příčce je to vitamín A, který se stará o zdraví a perfektní vzhled pokožky; vitamín C, který podporuje imunitní systém; vlákninu, která působí jako prevence při srdečně-cévních nemocech a podporuje hubnutí; draslík, který se stará o zdraví kostí a reguluje krevní tlak; železo, které je nezbytné při tvorbě červeného krevního barviva hemoglobinu, a antioxidanty, které zabraňují vzniku a množení volných radikálů v těle člověka.

Nevýhodou této vitamínové bomby je, že se během roku rodí jen jednou. Na druhé straně je dobrou zprávou to, že toto výjimečné ovoce bez tuku, cholesterolu a sodíku si můžete užít mnohem déle než jen během sezóny, jen je třeba vědět, jak na to. 

Způsoby, jak zavařit meruňkový kompot

Ještě jedinečnější a hlavně delší chuť meruněk si můžete vychutnat jejich zavařením nebo, odborněji řečeno, sterilizováním. Toto ovoce se řadí ke klimatickému ovoci, což znamená, že nedozrává jen na stromě, ale dozrát dokáže i mimo něj, po odtržení. Na druhé straně to, že dokáže dozrát i mimo strom, neznamená, že každá odtržená nebo posbíraná meruňka je vhodná na každou sterilizaci. Když si chcete připravit kompot, potom vybírejte meruňky, které jsou zralé, nemohou být nezralé a ani příliš přezralé. To, zda je meruňka zralá, zjistíte podle barvy, měkkosti a vůně. Zralá meruňka voní sladce, je krásné oranžové barvy bez zelených stop a při stlačení se jen mírně poddá. Pokud byste zavařovali nedozráté plody, jejich chuť by byla horká, a naopak, pokud přezráté, potom hrozí, že zavařenina nevydrží dlouho a pokazí se.

Dokonalá čistota je základem každé sterilizace

Základem každého zavařování a sterilizování je dokonalá čistota, a to nejen sklenic a víček, ktoré je nutné důkladně umýt, např. v myčce nádobí, ale čistá musí být i pracovní deska a nádoba, ve které máte vypeckované meruňky a nálev. O čistotě vašich rukou ani nehovoříme. Stačí totiž malá smítka a nečistota a je po zavařování.

Očištěné meruňky připravené k zavařování

Účinnou metodou jak sterilizovat nádobu a víčka je to, že troubu na pečení předehřejete na 130 °C a potom co sklenice a víčka umyjete, je na plechu do ní dáte na cca 20 min. Víčka ještě povařte ve vřící vodě a sklenice spolu s víčky nechte přirozeně vyschnout, neutírejte je.

Meruňkový kompot

Na zavaření meruňkového kompotu budete, samozřejmě potřebovat meruňky, zavařeninové sklenice, které je možné koupit v supermarketech, a přestože je jejich cena různá, opětovně se dají použít a víčka/víka na sklenice, které budou ke sklenicím pasovat. Dále potřebujete:

  • 1 kg zralých meruněk, které je nutné důkladně umýt, rozpůlit a jednu po druhej odpeckovat
  • kolem 500 až 600 g krystálového cukru
  • 1 litr vody
  • stopky

Jak zavářet meruňky v troubě na pečení?

  1. Vypeckované meruňky umyjte pod tekoucí vodou a dejte je do čisté misky.
  2. Do hrnce napusťte 1 litr vody a přiveďte ji k varu.
  3. Přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Takto připravený nálev budete nalévat do sterilizovaných sklenic, ale předtím...
  4. Půlky meruněk ukládejte do sklenic jednu na druhou, peckovitou částí směrem dolů ke dnu. Naskládejte je asi 2 cm od okraje sklenice.
  5. Sklenice s naloženými meruňkami zalejte nálevem pomocí čisté naběračky, cca 0,5 cm od okraje nebo až zalejete všechno ovoce. Dbejte na to, aby každá meruňka byla celá v nálevu, jinak se může zkazit celý kompot.
  6. Pomocí plastového nože nebo paličky odstraňte vzduch ze sklenice tak, že nůž budete pouštět po vnitřní straně sklenice na dno a přejdete s ním kolem celého vnitřního obvodu. Takto vyjdou ven všechny vzduchové bubliny. Pokud ve sklenici zůstane velké množství vzduchu, může se stát, že nálev začne vlivem vysoké teploty vřít a poškodí těsnění.
  7. Na slkenicích přitáhněte víčka a dejte je na plech ve vzdálenosti 5–7 cm.
  8. Plech se sklenicemi dejte do trouby a při teplotě 85 °C sterilizujte 20 minut.
  9. Po sterilizační době vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte zavařeniny přirozeně vychladnout v troubě.

Jak zavářet meruňky v obyčejném hrnci na sporáku?

Ti, kteří nemají troubu nebo nemají dobrou troubu, mohou zavářet i na sporáku v klasickém hrnci. Po naskládání meruněk do sklenic, tak jak jste se dočetli výše, pokračujete následovně.

  1. Podle počtu a průměru sklenic zvolte hrnec, kam se vám vejde nejvíc zavařenin, nejlépe všechny. Sklenice by však v hrnci neměly být uskladněné těsně, ale s mírným odstupem, tak aby se navzájem nedotýkaly, ale mám otestované, že nic se nestane, ani když se budou dotýkat.
  2. Na spodek dejte složenou kuchyňskou utěrku, na kterou poskládejte zavařeniny (podle mých zkušeností utěrka nemusí být).
  3. Hrnec naplňte vodou do cca 2/3 výšky sklenic. Voda, kterou napouštíte do hrnce, nesmí být horká, aby se nestalo, že sklenice prasknou, protže uvnitř nich je zase studený nálev.
  4. Vodu přiveďte do varu a potom ještě vařte 20 min.
  5. Po uplynutí 20 min. sklenice ihned vyndejte a položte jeh na plech nebo na podložku. Při vyndávání buďte opatrní, sklenice jsou horké.
  6. Vytažené sklenice zabalte do deky a nechte přirozeně vychladnout.

Jak zavářet meruňky v myčce nádobí?

Myčka nádobí je spotřebič, ve kterém můžete dělat daleko víc než jen umývat nádobí, můžete v ní „vyprat“ okurky na zaváření a rovnou i zavářet meruňky. Jak na to?

  1. Vyprázdněte myčku nádobí.
  2. Na spodní lištu, koš nebo poschodí umístěte sklenice víkem směrem nahoru, těsně vedle sebe, nejlépe aby se nedotýkaly, protože mohou prasknout.
  3. Sklenice uložte i na horní lištu.
  4. Dávejte pozor, aby jednotlivé koše myčky nebyly přetížené.
  5. Na myčce, samozřejmě bez čisticí kapsle, zvolte program s teplotou 70–80°C a nastavte 1,5 až 2hodinový cyklus.
  6. Po skončení cyklu pootevřete dvířka myčky nádobí a sklenice nechte přirozeně vychladnout nebo je vytáhněte, otočte vzhůru dnem a zabalte do deky. Takto je přirozeně nechte vychladnout.

Meruňky zavařované v mikrovlnce

Zaváření meruněk v mikrovlnné troubě

Meruňky, podobně jako i jiné ovoce či zeleninu, můžete zavářet i v mikrovlnné troubě. Princip umytí a naplnění sklenic je ten samý, jediný rozdíl je v množství nalitého nálevu. Do sklenice nalejte nálev tak, aby mezi víčkem a hladinou byl 2cm prostor. To znamená, že ani meruňky neukládejte úplně po vrch sklenice. Potom poukládejte sklenice na talíř tak, aby se nedotýkaly, a nastavte čas na mikrovlnce podle výkonu:

  • 700W mikrovlnku nastavte na 6 min.
  • 750W = 5,30 min.
  • 800W = 5,15 min.
  • 900W = 4,30 min.

Před tím, než se do tohoto zavářecího způsobu pustíte, otestujte si ho na jedné zavařeninové sklenici. No a myslete na to, že když chcete zavářet v mikrovlnce, víčka, která mají zlatitý nebo stříbřitý povrch, do mikrovlnky nepatří, protože v ní budou létat jiskry.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie ryžovary

Zaváření meruněk v plechovém hrnci

V tradičním plechovém hrnci můžete zavařit meruňky tak, že je zalejete nálevem, znovu cca 2 cm od okraje, ale tak, aby byly všechny meruňky v nálevu. Uzavřete je a poukládejte do hrnce. Hrnec zalejte vodou, přikryjte poklicí a zaveďte teploměr. Hrnec umístěte na sporák a teplotu vody přiveďte na 80 °C. Následně při této teplotě vařte 20 min. Potom odstavte hrnec z ohřevu a vodu v hrnci pomalu ochlazujte přiléváním studené vody, přičemž studená tekoucí voda se nesmí přímo dotknout horkých zavařenin, protože by mohly popraskat. Nejlepší je ochlazovat pod vodovodním kohoutkem přímo do hrnce, ale opět mimo sklenice.

Zaváření meruňek v elektrickém hrnci

Nejpohodlnější je zaváření ve speciálním elektrickém hrnci na zaváření. Stačí, když ho naplníte sklenicemi po okraj hrnce, zavřete, nastavíte teplotu a hrnec sám naprogramuje čas, který je na dosažení této teploty a udržení teploty potřebný. Navíc hrnec se sám přepne na proces ochlazování a následně se vypne, což dá poznat zvukovou signalizací. Vaším úkolem je jen naskládat a povytahovat zavařeniny a vhodně je uskladnit. Hrnec je perfektní v tom, že nevyžaduje kontrolu a klidně v něm můžete připravovat i vánoční punč, meruňkový lektvar nebo chutný meruňkový sirup.

Oblíbené zavařovací hrnce

Testy, jak zjistit, že se sterilizování (ne)podařilo

  1. Při přípravě džemů se obvykle naplněné sklenice, při přirozeném vychladnutí, otočí víkem na dno a pokud víko vydá pukavý zvuk, zavařenina se nepodařila. Nemusíte ji hned vyhodit, jen ji co nejrychleji snězte.
  2. Dalším způsobem, jak zjistit, zda se zavařování podařilo, je poklepání prstem po středu víka. Když víčko vydalo dutý zvuk, těsnění není ideální a když je pukání tlumené, zavařování máte úspěšně za sebou.
  3. Také ponořením zavařeniny do vody můžete zjistit, zda se zaváření podařilo. Když se z ní budou uvolňovat bublinky, těsnění není nejlepší.
  4. Syčivý zvuk signalizuje také nevydařené zavařování.

Meruňkový džem

Co když meruňky ve sklenici plavou?

Potom, jak kontrolujete správně zavařené sklenice, se někdy může stát, že meruňky se v nich vznášejí. Nemějte obavy, není to znakem toho, že zaváření se nepodařilo, může za to fyzika. Meruňky mají mnoho buněk, které mohou být naplněné vzduchem, vlivem čehož vyplavají nahoru k víčku. Stejně tak se může stát i u rebarbory, hrachu, rybízu... Toto „létající ovoce“ může trochu ztmavnout, ale to není důvodem pro vyhození, stále je jedlé a stále stejně dobré.

Jak skladovat sterilizované meruňky?

Meruňkový  kompot, džem a jiné zavařeniny se skladují na chladném a tmavém místě. Některé byty však nedisponují chladným prostorem, kde byste mohli svoje zavařeniny skladovat. Nevadí, pokud jde o kvalitně zavařenou úrodu, neuškodí meruňkám ani teplé či světlé místo.

Přestože zavařeniny vydrží i několik roků (aj 10) bez porušení, po otevření je nutné je skladovat v ledničce a zkonzumovat maximálně do 30 dní.

Užitečné rady, které vám pomohou k lepšímu zavařování 

  • Meruňky, které jsou nahnilé, ošetříte ořezáním hniloby nebo je vůbec nezavařujte, mohou poškodit celou zavařeninu, kterou potom můžete rovnou vyhodit.
  • Po zalití meruněk sladkým nálevem, předtím než uzavřete lahve a dáte vařit, chvíli počkejte. Pokud se v meruňkách nachází nějaký červíček, vlivem cukru a vody se rychle vyplaví na hladinu nálevu. Nic to není, vezměte si lžičku a všechny červy pěkně povybírejte.
  • Mimochodem, pokud dáte do zavařeniny na dno sklenice sůl, z ovoce vytáhne mnohem víc sladkosti než bez ní a vy ani nespatříte, že v zavařenině není žádný cukr, a už vůbec, že tam byla sůl.

Zavařované plovoucí meruňky

Pochoutkové tipy, jak připravit nálev

  • Do připravených sklenic, které stačí už jen uzavřít víkem, můžete přidat 1 nebo 2 hřebíčky, chuť zavařeniny bude jiná, ale zato překvapivě chutná.
  • Když přidáte do sklenice malou lžičku koňaku nebo brandy, z kompotu se nestane meruňkovice, ale zajímavý kompot nebo sirup, který vám připomene pláž, na které držíte exotický drink.
  • Vánoční meruňkový kompot si připravíte tak, že do sklenic přidáte dřívko skořice a hvězdu anýzu nebo vanilkovou esenci.
  • Do zavařenin můžete přidat i čerstvě utržené bylinky, např. tymián, rozmarýn, oregano.
  • Z meruněk si můžete udělat i kompot bez nálevu – a to tak, že do poskládaných meruněk přidáte 3–4 lžičky krystalového cukru, špetku konzervačního přípravku, což není nezbytné, zalejete vodou a sterilizujete.

Další způsoby, jak sterilizovat meruňky

Způsobů, jak sterilizovat meruňky, je nespočetně mnoho, ale jen málokdo o nich ví. Je to škoda, protože z meruněk si na dlouhou dobu můžete připravit i další pochoutky, nejen tradiční domácí meruňkový kompot. Přečtěte si, které to jsou a jak se dělají.

Meruňkový sirup a džus

Z meruněk můžete připravit také výborný letní sirup. Navíc na jeho přípravu potřebujete maximálně 12 kusů ovoce, resp. tolik, abyste z meruněk připravili 2 šálky meruňkového pyré. Kromě toho si připravte ¼ sklenice vody, 1/3 šálku cukru nebo medu (můžete udělat i sirup pro diabetiky, bez cukru, nebo přidat víc cukru) a 2 čajové lžičky citronové šťávy (nemusí být). Na dochucení můžete použít muškátový oříšek, skořicu, vanilku, koňak. Pokud je sirup řídký, tak zahušťujte 2 čajovými lžičkami kukuřičného škrobu.

Jak připravit meruňkový sirup?

Meruňky vypeckujte, umyjte a spolu s 1/4 vody rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte cukr a znovu mixujte, přitom ochutnávejte a cukr přidávejte podle chuti. Směs dejte do hrnce a pomalu přiveďte do varu. Nejlépe uděláte, když si meruňky rozmixujete už v hrnci, v němž budete sirup vařit. Sirup se míchá během celé doby vaření, takže si procvičíte i svoje bicepsy. Když se meruňky začnou vařit, můžete přidat další speciální ingredience (skořici apod.). Po jejich přidání sirup pořádně převařte, a pokud se vám zdá řídký, v nádobě mimo hrnec připravte směs škrobu a vody na zahuštění. Znovu povařte asi 5 min. Ve finále, když už je sirup odstavený ze sporáku, přidejte citronovou šťávu. Takto připravený sirup je určený pro okamžité použití, stačí si z něho nalít trochu do sklenice a zalít vodou nebo ho pijte bez ředění vody jako džus.

Meruňkové pyré

Pokud chcete sirup sterilizovat a udělat si z něho zásoby, potom ho nezahušťujte škrobem a namísto toho ho přeceďte přes sítko. Přecezený ho nalejte do sklenic a buď ho ve sklenicích sterilizujte jedním z uvedených způsobů, nebo ho jen pořádně uzavřete a dejte na chladné místo.

Meruňkový džem

Zachovat si letní úrodu meruněk nemusíte jen ve formě kompotu, existují i jiné způsoby sterilizace. Další z nich je meruňkový džem. Podobně jako je tomu u kompotů i na přípravu džemu vám stačí jen zavařeninové sklenice, víčka, cukr a meruňky. Poměr cukru závisí na množství meruněk. Některé recepty udávají poměr cukru a meruněk 1 : 1, jiné zase 2 : 1 nebo 3 : 1, ale v podstatě to závisí jen a jen na vás, jko moc jste cukroví. No a stejně jako u kompotů i u džemůh můžete použít různé příměsi džemu, s nimiž dokážete vykouzlit zajímavé exotické a netradiční chutě.

Příprava meruňkového lektvaru:

  1. Sterilizace sklenic a víček.
  2. Zajištění čistých pomůcek, včetně rukou.
  3. Vypeckování a umytí meruněk.
  4. Povykrájení červivých, shnilých, pomačkaných a dalších nedokonalostí z meruněk.
  5. Nakrájení meruněk na přibližně stejné kousky, rovnou do hrnce, který je dostatečně velký na vaření všech meruněk a ještě nějakou prostorovou kapacitu má, kdyby začal pěnit.
  6. Vaření 30 až 120 minut, resp. tak dlouho, aby se všechny meruňky rozpustily. Nevýhodou vaření je, že po celou dobu se musí míchat, míchat a míchat, protože se meruňky rychle připalují. Když se přidá voda, nebudou se připalovat, ale lektvar bude řídký.
  7. Těsně před koncem vaření se mohou přidávat zajímavé přísady, např. zázvor, bazalka, rozmarýn, chia semínka, nějaký alkohol (brandy, koňak, pálenka).
  8. S horkým džemem se plní připravené sterilizované sklenice, cca 0,5 cm od okraje, a pevně se uzavřou víkem.
  9. Sklenice se přemístí do hrnce s vřící vodou (protože i džem ve sklenicích je horký) a vaří se ještě asi 5–10 min.
  10. Po uplynutí doby je třeba vytáhnout sklenice, aby přirozeně vychladly (nepřikrýváme dekou).

Meruňkový džem pro diabetiky

Pokud patříte mezi lidi, kteří se zdravě stravují nebo mají v rodině cukrovkáře, potom doporučujeme připravit si meruňkový džem bez cukru. Princip přípravy je v podstatě stejný, až na to, že nepotřebujete ani zrníčko cukru a spolehnete se jen na sladkost nasbíraného ovoce.

Meruňkový džem vhodný pro diabetiky

Meruňkový med

Děláváte pampeliškovou nebo řepkovou či jinou variantu medu? Potom vyzkoušejte med z meruněk. Můžete ho využívat stejně jako tradiční med i jako ochucení různých salátů. Na jeho zhotovení budete potřebovat: 3 sklenice meruněk, 1 sklenici medu a šťávu z 1 citronu.

Med připravíte tak, že rozvaříte meruňky – až se jejich pevná konzistence změní na hladkou. Zatím zcukernatěný med rozpusťte v teplé vodě. Převařené meruňky propasírujte a přidejte rozpuštěný med. Povařte na mírném ohni, aby směs zhoustla. Pokud chcete zachovat co nejvíc vitamínů, nevařte dlouho. Takto hotový med dejte do sklenic a sterilizujte.

Sušení meruňek

Z meruněk si můžete udělat i hotové RAW sladkosti, které, bez jakýchkoliv výčitek, můžete chroupat večer před telkou. Stačí, když si část z meruňkové úrody usušíte. Buď meruňky sušte v troubě, nebo přímo v sušičce ovoce a zeleniny. Odpeckujte je, nakrájejte na co nejtenčí plátky a dejte sušit. Protože meruňky obsahují mnoho vody, doporučujeme je nakrájet na co nejtenčí plátky, aby sušení netrvalo příliš dlouho.

Usušené meruňky skladujte na suchém místě s minimální vlhkostí a bez přísunu vzduchu, aby nezplesnivěly, nejlépe v několika plastových sáčcích nebo ve skleněné nádobě, podobně jako sušené hřiby.

Takto připravené a uskladněné meruňky můžete použít při pečení do různých koláčů, do cheesecake, jako přísadu do müsli, do jogurtu, mléka, ovesných vloček, různých oříšků, na přípravu omáček i do různých exotických polévek.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie ochlazovače vzduchu

Mražení meruněk

Opakem sušení meruněk je jejich zmrazování. Přestože meruňky nejsou ovoce, které je na mražení ideální, vzhledem na zvýšený obsah vody, určitě vás potěší, když si z nich připravíte dobrý meruňkový koláč i tehdy, když sezóna meruněk dávno skončila. Navíc na zamrazování je dobré to, že zamrazit můžete i přezrálé meruňky, nic se jim nestane. Nezapomeňte je však odpeckovat a pořádně umýt. Podobně jako u sušených i u mražených meruněk máte neomezené možnosti při jejich využití = bublanina, osvěžující limonáda, zákusky, meruňkové pyré, omáčky.

Meruňková dřeň nebo nanuk

Meruňky se dají mrazit i jinak, chutněji. Jednoduše je rozmixujte spolu s cukrem na meruňkové pyré, umístěte do formiček na nanuky nebo do umělohmotné nádoby (sklo praskne), polejte čokoládovou polevou, do středu umístěte dřevěné hůlky (dostat koupit v lékárně) a dejte je do mrazu. Po pár hodinách máte připravený chutný nanuk. Nanuk si můžete oživit i přidáním kousků čokolády, mandlemi, různými esencemi, medem apod.

Meruňkové pelendreky

Odpeckované a rozmixované meruňky rozetřete na tenkou vrstvu na plech, na kterém je papír na pečení. Vložte do trouby, nastavte teplotu 80°C a sušte cca 9 hodin, nejlépe během noci. Vysušený plát opatrně odstraňte z papíru a můžete degustovat. Tyto kožovité pelendreky vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží i 3 měsíce. Kůže je tenká, pružná a pěkně se leskne, proto ji můžete použít i na obalení dortu, na cheesecake namísto marcipánu nebo na zákusky namísto polevy.

Čerstvé meruňky vhodné pro přípravu pelendreků

Při přípravě pyré můžete přidat i cukr a opět další ingredience. Když si pyré rozetřete na tenké pásy, budou pohodlnější při přímém konzumu. Jinak, když je už budete mít na plechu, posypte je trochu solí a jejich chutí budete mile překvapení nebo na ně dejte arašídy, mandle, kokosovou moučku apod.

Meruňková výživa

Pokud máte malé děti, potom víte, co udělat z meruněk, chutnou meruňkovou a hlavně zdravou výživu. Připravíte ji tak, že meruňky odpeckujete, umyjete a ve větším hrnci je trochu podlejete vodou. Přidejte cukr a přiveďte do varu, dokud ovoce nezměkne. Odstavte je ze sporáku a ponorným mixérem rozmixujte. Co nejdelší konzervaci zajistíte, když přidáte trochu čerstvé citronové šťávy. Úplně horké je nalejte do skleniček a uzavřete. Připravené lahvičky sterilizujte asi 10 min. v hrnci se vřící vodou.

Abyste nemuseli cukrovat a mohli dát svému drobkovi tu nejzdravější verzi meruněk, potom sbírejte zralé ovoce, které má větší potenciál sladkosti. Nezapomeňte, že když je výživa v lahvích horká, i voda v hrnci, připravená na sterilizaci, musí být teplá.

Meruňkové koule

Mňam, mňam, mňam, skvělé meruňkové koule připravíte tak, že z uvařených brambor vs slupce odstraníte slupku a protlačíte je do nádoby. Přidejte hladkou mouku, sůl, vejce a vymíchejte těsto. Dávku si určete podle toho, kolik koulí se chystáte udělat a jak velké asi budou.

Meruňkové koule s kokosem

Těsto vyválejte, pokrájejte na čtverce a do každého zabalte jednu polovinu vypeckované a umyté meruňky. Vzniklé koule umístěte do mrazničky. Pokud je toužíte okamžitě podávat, potom je v osolené vodě povařte. Při podávání je můžete omastit máslem, posypat skořicí, tvarohem, strouhánkou, cukrem, kakaem, skořicí nebo také nanést lahodnou šlehačku. Vaše děti tímto sladkým pamlskem určitě nepohrdnou.

Meruňkovice

Když máte hodně meruněk, které už začínají hnít, vezměte je do místní pálenice a dejte si vyrobit kvalitní meruňkovou pálenku. Můžete to udělat i doma tak, že je nahážete do sudu, přidáte kvasinky nebo necháte samy vykvasit a následně vypálíte svůj domácí meruňkový alkohol. Upozorňujeme, že pokud s pálením alkoholu nemáte žádné zkušenosti, určitě se obraťte na odborníky, protože při nevhodně vypáleném alkoholu se můžete otrávit.

Meruňkově-medové brandy

Alkohol a alkoholický dezert v jednom, to jsou meruňky v medu s příměsí brandy. Na tento dezertový aperitiv potřebujete:

  • 1,5 kg meruněk
  • 400 ml brandy
  • 250 ml medu
  • 600 ml vody
  • zavařeninové sklenice a víčka

Prvotní postup je stejný jako při zavařování kompotu, takže odpeckujte meruňky, umyjte je a poskládejte do sterilizovaných sklenic. Dalším krokem je příprava brandy nálevu spolu s medem tak, že do vody přidáte med a ohřejete, dokud se med nerozpustí. Potom přidejte brandy a pořádně promíchejte. Vzniklým medově-brandovým nálevem naplňte meruňkové sklenice. Můžete přidat i surovou vanilku nebo skořicové dřívko a sklenice uzavřete víkem. V závěru sterilizujte.

A co s peckami?

Při zavařování a zpracování meruněk se pecky vždy odstraňují. Nevyhazujte je, už když jste si s nimi dali tolik námahy. Usušte je v sušičce nebo na suchém místě a po vysušení je rozbijte paličkou na ořechy. Vyberte jadérka (meruňkové mandle) a přidejte je do jogurtů, chutných snídaní nebo do koláčů. Ani nevíte, jak silné protirakovinové účinky v sobě jadérka skrývají.

Závěrečné slovo

V závěru zavařeninového maratonu doporučujeme nalepit na sklenice název a datum zavaření. Je to velmi dobrou pomůckou, hlavně když zavařujete ve velkém. Navíc po 10 letech si už nemusíte ani pamatovat, co jste zavařovali, a někdy, hlavně u džemů, je těžké identifikovat, co v té sklenici vlastně je, kečup nebo meruňkový lektvar? Štítky vám zajistí přehled o zavařeninách a datumy vás budou informovat, kdy je už nejvyšší čas na jejich konzumaci. Říká se, že zavařeninu byste mali zkonzumovat nejpozději do 10 let. A pokud jste promeškali období meruňek, skočte do supermarketu a určitě tam něco meruňkového najdete, možná i samotné plody, které budou sladké.

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje

Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...

Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie

Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.

Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu

Šedá patří k nejoblíbenějším barvám při zařizování interiéru. Je univerzální a výborně se kombinuje s ostatními barvami, což zaručuje obrovskou variabilitu v zařizování.



Publikováno dne: 04.07.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.8%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.