Automatický polévkovar Beko, Domo, Tefal nebo Tescoma? Recenze + recepty

Naše babičky a ještě i naše mámy vždy říkaly, že polévka musí být, polévka je základ. Mnoho lidí zapomnělo na důležitost teplého jídla během dne a o to víc jich zapomnělo na nezbytnou součást hlavního jídla, kterou je polévka. Proč se od této tradiční pochoutky upustilo, i když mnozí z nás polévky milují? Není to náhodou tím, že žijeme uspěchaný život a zdlouhavá příprava polévky z našeho volného času ještě odebírá?

Jak vybrat polévkovar?

Asi juste ještě neslyšeli o kuchyňském spotřebiči, který se specializuje na přípravu polévek. S polévkovarem to půjde snadno, rychle a také na dálku.

Oblíbené polévkovary


Výhody polévkovaru

Polévkovar je spotřebič, který není nezbytnou součástí kuchyňské výbavy, ale přináší plusy, díky kterým si ho zamiluje celá rodina. Chcete vědět, s čím vším vám pomůže? Tak si přečtěte jeho výhody.

✅ Všestrannost

Základní funkcí každého polévkovaru je schopnost připravit polévku, ale některé modely dokážou toho mnohem víc. Jejich programovou výbavu je možné rozdělit do 2 skupin. První je ta, která se týká přípravy polévky. Jídlo je možné na určitou dobu udržovat teplé, zeleninu před vařením pomixovat nebo opéct, nastavit teplotu, při které se má jídlo připravovat, a čas, jak dlouho se má polévka vařit. Druhou skupinu tvoří funkce, díky kterým lze připravit i jiná jídla, nejčastěji jsou to džemy, smoothie, výživy, soté.

✅ Nízká časová náročnost

Největší výhodou polévkovaru je minimální časová náročnost. Polévkovar se základní výbavou připraví chutné domácí jídlo od 20 do 30 min., což by jinak běžným způsobem trvalo i několik hodin. Prodávají se i modely, které připraví polévku mnohem rychleji, do 8 minut. V tomto případě je podstatným článkem přípravy rozmixování surovin, což urychluje jejich uvaření. Ideálním řešením je koupit si polévkovar, kterým budete moci zeleninu vařit a také mixovat.

✅ Automatičnost

Každý jednotlivý proces se, samozřejmě, uskutečňuje automaticky, stačí jen zapojit přístroj do elektrické sítě a stisknout tlačítko. O nic jiného se, kromě toho, že nakrájíte zeleninu a "postavíte" polévku, nemusíte starat. Z uvedeného vyplývá, že během vaření nemusíte postávat u polévkovaru tak, jak jste byli dosud zvyklí.

✅ Jednoduché ovládání

Polévkovary se intuitivně ovládají. Všechna tlačítka jsou dostatečně velká, označená mezinárodně a v případě nejasností v návodu na obsluhu určitě najdete všechno, co a jak používat. Z vlastní zkušenosti však víme, že rychle na všechno přijdete. Polévkovary jsou navržené tak, aby uživatel rychle všechno pochopil a bez problémů naplno využíval celý potenciál polévkovaru.

Nerezový polévkovar

✅ Výborná chuť a zachování zdraví prospěšných látek

Chuť hotové polévky je téměř k nepoznání od té, co připravujete na sporáku. Dokonce můžete zvolit i teplotu, při které se má polévka vařit, aby se zachovaly všechny potřebné živiny, která se běžným vařením na klasickém sporáku kontrolovat nedá. Navíc některé modely disponují i programem RAW, který nastaví polévkovar tak, aby výsledkem bylo skutečně i RAW jídlo. S polévkovarem možná objevíte díky speciálnímu systému přípravy nové chutě a možná vás polévkovar osloví tak, že vaše děti a okolí jinou polévku než z polévkovaru ani nebudou chtít.

✅ Kompaktnost

Každý člověk má už doma množství spotřebičů, které zabírají mnoho místa ve skříňkách kuchyňské linky. Právě proto oceníte kompaktní rozměry polévkovaru, abyste ho mohli snadno uskladnit. Polévkovary mají menší rozměry (podle objemu) nebo se dají složit na několik menších částí.

✅ Snadné čištění a údržba

Většina modelů polévkovarů se skládá z částí, které je možné rychle vyčistit, protože mají nepřilnavý povrch. Některé části se dají umýt v myčce nádobí. Většina z polévkovarů je vybavená funkcí Easy Cleaning (jednoduché čištění), která nádobku na přípravu polévky vyčistí. Podobným programem je také průběžné čištění.

Jak funguje polévkovar?

Na trhu se prodávají 3 typy polévkovarů. Jeden se specializuje hlavně na přípravu polévky, druhý připomíná mixér a jeho prioritní funkcí je mixování a třetí je speciální model, který se odlišuje způsobem ohřevu.

1. Polévkovar s mixérem

Jde o typ polévkovaru, který je určený na vaření a druhotnou funkcí je mixování. Polévku připravuje pomocí ohřevného tělesa, které se nachází na dně polévkovaru a je pevnou součástí přístroje. Vrchní část tvoří víko, z něhož trčí tyč sloužící k promíchání jídla během vaření. Bývají vybavené i samočisticí funkcí. Nelze je vložit do myčky a ani do umyvadla, protože elektrická základna (ohřevné těleso) je součástí nádobky. Nevýhodou je, že pod mixérem se myslí jen držadlo, se kterým je možné obsah promíchat a ručně pomlít. Zeleninu a další suroviny, které chcete dát do polévky, je nutné nakrájet, popřípadě rozmixovat zvlášť a až potom je přidat do polévkovaru.

2. Mixér s funkcí vaření

Druhou variantou je polévkovar, který se zaměřuje hlavně na mixování a doplňkovou funkcí je vaření. Vypadají stejně jako mixéry, skládají se z pevné části (elektrická základna) a z nádobky, která se dá od základny odejmout, proto se i snadno čistí. Některé lze umístit i do myčky nádobí. Přidané suroviny se nejdříve pomixují, potom zalejí vodou a uvaří.

Polévkovar Domo s mixérem

3. Speciální polévko-mixéry

Poslední typ polévkovarů funguje bez vyhřívacího článku a na ohřev a přípravu polévky využívá teplo, které vzniká třením. Tření ve stroji vzniká díky generovaným čepelím, které takto polévku ohřívají. Tyto polévkovary se vyznačují vysokou výkonností a při mixování jsou trochu hlučnější. Na druhé straně dokážou připravit nejen polévku, ale také smoothie, dipy, zmrzlinu, másla atd.

Jak se používá polévkovar?

Polévkovar se používá jednoduše. Do nádobky nalejete vodu podle doporučeného množství (někde je potřebné nalít min. 200 ml vody, jinde méně nebo víc). Doporučené množství dodržujte, protože při nerespektování min. a max. množství se může polévkovar pokazit nebo vás ohrozit.

Nakrájejte nebo rozmixujte suroviny na požadovanou velikost, zavřete víko, zapojte polévkovar do elektrické zásuvky a zapněte tlačítkem ON/OFF. Stiskněte program, kterým chcete připravovat jídlo. Na displeji se zobrazí čas, kolik bude příprava trvat. Po ukončení se polévkovar buď vypne, nebo vám ukončení přípravy oznámí zvuková signalizace. Pokud chcete vařit podle sebe, můžete si na zvoleném programu upravit čas vaření a také teplotu, popřípadě vařit bez programu, jen s nastavením teploty a času.

Během vaření je možné suroviny přidávat přes pěchovadlo, které se nachází na víku, nebo odstraněním víka z nádobky. To je však možné jen v případě, když polévkovar disponuje funkcí Paměť.

Základní funkce

K základní výbavě polévkovarů patří příprava polévky a také schopnost jídlo umixovat. Další standardní funkcí je možnost nastavit teplotu, při které se má jídlo připravovat. Kromě toho musí být součástí každého polévkovaru i bezpečnostní výbava, kterou je:

  • Ochrana napájecího kabelu, který je potažený vodotěsným krytem, minimálně na místech u zařízení.
  • Ochrana proti přehřátí – přístroj se automaticky vypne, když se přehřeje, nebo v případě, že se začíná přehřívat, sníží svůj výkon.
  • Pojistka proti otevření během vaření, která vás ochrání před popálením horkou vodní párou nebo jídlem, např. tehdy, když otevřete polévkovar během mixování nebo míchání.
  • Za bezpečnostní prvek je možné pokládat i materiál, z něhož je polévkovar vyrobený. Vnější část má speciální tepelně izolovaný povrch, který chrání člověka před popálením, protože nádobka zvenku není horká.
  • Dalším prvkem je i žáruvzdorné sklo, které nepraskne ani při přidávání studené či horké vody nebo při prudkém ohřívání.

Nadstandardní funkce

Polévkovar není jen nádobka, ve které uvaříte polévku, ale je to automatické zařízení, v němž připravíte různá jídla od snídaně až po večeři, dezerty, nápoje. U následujících funkcí je možné uvažovat i o tom, jestli není lepším kuchyňským pomocníkem polévkovar než multifunkční hrnec.

Příprava polévky v polévkovaru

Míchání – rozmixování

Jak jsme už uvedli výše, za nadstandardní funkci se považuje možnost mixování a míchání. Polévka se během vaření nebude jen ohřívat, ale také míchat. Na lepších zařízeních se doba a rychlost mixování dá nastavit, a tak budete mít jídlo pomixované na ideální hustotu.

LCD displej

Při nastavování různých programů je LCD displej výbornou pomůckou. Všechno, co zvolíte, uvidíte na displeji. S LCD displejem se pojí i funkce odpočet času, díky které vidíte, jak dlouho bude příprava jídla ještě trvat.

Časovač

Časovač je funkce, se kterou si nastavíte přesný čas vaření. Pokud máte rádi polosyrovou zeleninu, nastavte kratší čas, pokud chcete, aby se vám zelenina v ústech rozpadala, zvýšíte ho. S polévkovarem s touto funkcí budete mít měkkost surovin přesně takovou, jakou máte rádi.

Zvuková signalizace

Během vaření polévky nemusíte stroj vůbec kontrolovat, všechno zvládne sám. Nemusíte ho otevírat a ochutnávat, zda je jídlo hotové, stačí si nastavit čas vaření a po uplynutí času a dokončení vaření vás upozorní zvuková signalizace. Některé modely se po ukončení programu automaticky přepnou do režimu udržování teploty jídla.

Udržování teploty

Funkce, která rozhodně není na škodu. Polévku udrží polévkovar teplou i dlouho potom, když se dovaří.

Opakovaný ohřev

Vychladla vám polévka, nebo jste přeslechli zvukovou signalizaci, že polévka je připravená na servírování? Nevadí, funkce Opakovaný ohřev polévku znovu ohřeje a vy budete mít pocit, jako by byla teprve teď dovařená.

Nerezový polévkovar

Programy na vaření

Polévkovar vaří podle zvoleného programu sám – nastaví teplotu a ideální čas. Nejčastěji jde o program na vaření krémové polévky, polévky s kousky, program na vaření pyré a výživy, smoothie apod.

Kromě programů na konkrétní jídla najdete mezi nimi i program na smažení, dušení a opékání. Zajímavý je RAW režim, se kterým připravíte pokrmy bez vaření, které se připravují jen mícháním a krájením, vaří se při minimální teplotě a krátkou dobu. Vyznačují se vysokým obsahem živin. RAW režim lze používat i na přípravu rostlinného kokosového či mandlového mléka.

Paměť posledního vaření

Neboli paměť posledního nastavení je funkce, pomocí které nemusíte nastavovat vaření jídla, které jste vařili naposledy. Stačí stisknout příslušné tlačítko a celý program se zopakuje. Funkci oceníte i tehdy, když dojde k nečekanému přerušení elektrického proudu. Při opětovném naskočení elektřiny polévkovar sám vyhodnotí, kde skončil, a plynule pokračuje v přípravě. Polévkovary, které nemají tuto funkci, není možné po zapnutí programu otevřít průběžně doplnit suroviny. Pokud byste ho totiž během vaření otevřeli a zavřeli, polévkovar bez funkce „Paměť“ by začal vařit od začátku.

Samočištění

Lepší modely dokážou 90 % čisticích prací udělat za vás, protože disponují funkcí samočištění. Funkce se používá tak, že do prázdné nádobky špinavé od jídla nalejete čistou vodu a trochu čisticího prostředku, zavřete nádobku víkem a stisknete tlačítko, které přísluší funkci Samočištění. Proces trvá pár minut a vy se nemusíte namáhat skládáním a čištěním pomocí hadříku. Umytý polévkovar stačí potom už jen opláchnout a vytřít do sucha. U polévkovarů, které nemají tuto funkci, si vyberte aspoň takový, jehož nádobka se dá od základny odnímat a umývat v myčce nádobí.

Oblíbené polévkovary

Krok za krokem, jak vybrat ten nejlepší polévkovar

Připravili jsme pro vás podrobný návod, jak vybrat ten nejlepší polévkovar a na jaké parametry byste se při výběru měli zaměřit.

Vyberte si ten, který se jednoduše ovládá

Nejvhodnější volbou je polévkovar, který má minimum tlačítek, ale ne na úkor funkcí, a intuitivně se ovládá. Jedině s takovým polévkovarem nebudou mít problém ani ti, kteří s vařením teprve začínají, ani zkušení kuchaři a kuchařky či senioři.

Velikost a váha

Velikost a váha jsou důležité parametry, které je třeba při koupi zohlednit. Ačkoliv vzájemně spolu souvisí, ne vždy to musí být tak, že když je polévkovar objemově větší, musí být i těžší. Existují totiž i modely, které jsou sice větší, ale zároveň jsou odlehčené a také kompaktnější. Pokud máte vícečetnou rodinu a potřebujete vařit ve velkém hrnci nebo i na víc dní, potom zvolte větší polévkovar. Některé disponují s objemem až 2 litry, ale najdete i menší, s objemem 1 litr a méně.

Doba přípravy

Podstatná část polévkovarů je vybavená možností nastavit si dobu přípravy od 10 do 30 min. Nezávisí to však jen na programu, který se chystáte použít, ale i na samotném polévkovaru. Výkonnější polévkovar připraví jídlo mnohem rychleji. Pokud neradi čekáte, potom hledejte extra rychlý, který jídlo připraví pohotově a jeho poznávacím znamením je výkon nad 1000 W.

Otevřený nerezový polévkovar

Musí být od ověřeného výrobce

Platí, že čím víc zkušeností má daná značka s výrobou kuchyňských spotřebičů nebo elektroniky, tím vyšší garance kvality a zákaznické spokojenosti. Na našem území patří mezi dostupné a také kvalitní značky polévkovarů značka Domo, Nutribullet, MioMat, Morphy Richards, Tescoma a Tefal.

Příslušenství

S bohatým příslušenstvím bude příprava jídla efektivnější. Úplným základem je receptář na přípravu jídel v polévkovaru a odměrka.

Cena

Polévkovar je spotřebič který má mnoho výhod, ale i nevýhod. Jednou z nich je právě cena. Pohybuje se od 50 do více než 200 eur. Ty levnější, které stojí kolem 50 €, nejsou vybavené ničím jiným, jen možností přípravy polévky a manuálním mixérem. Polévkovary, které už začínají mít nějaké funkce, se pohybují na sumě 80 €, přičemž doplňkovou funkcí je pár (3 až 4) integrovaných režimů.

Recepty v návodu

Většina polévkovarů obsahuje v návodu na použití recepty a postupy přípravy různých jídel. Samozřejmě, že kromě uvedených receptů v manuálu můžete ve spotřebiči připravit i jiná jídla, recepty slouží jen na zpříjemnění vaření a také na možnou inspiraci. Někdy v nich najdete skutečné dobrůtky, se kterými byste se nesetkali ani v restauraci. Když nenajdete recepty v manuálu, podívějte se, zda náhodou součástí příslušenství není také brožurka, v níž se nacházejí recepty, nebo si klikněte na internet, kde určitě něco najdete.

5 rad, jak na polévkovar

  1. Do polévkovaru nepřidávejte led a ani zmrzlé potraviny.
  2. Polévkovar musí být naplněný minimálně po rysku s označením MIN. a maximálně po rysku s označením MAX.
  3. Smetanu nebo mléko přidávejte do polévek a do jídel vždy až na konci vaření a nenahrazujte mlékem vodu, protože samotné mléko se může připálit.
  4. Do polévkovaru by se měla přidávat měkká voda, aby nedocházelo k časté tvorbě vodního kamene. Pokud se vyskytne vodní kámen, do polévkovaru nalejte 100 ml octa nebo kyselinu citronovou a nechte pár hodin působit. Potom vylejte a opláchněte několikrát čistou vodou.
  5. Samočištění byste měli provést vždy po dovaření, aby nedošlo k zaschnutí stravy v hrnci.

Top polévkovary

Podle zkušeností lidí a také podle rôznych spotřebitelských testů lze za výhodnou koupi polévkovaru pokládat následovné modely:

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha

Červená do ložnice? Ano, či ne? Pokud patří k vašim oblíbeným, neměli byste se jí vyhýbat ani v ložnici. Naše inspirace vás o tom přesvědčí.

Betonové květináče - hodí se do bytu i do zahrady Betonové květináče - hodí se do bytu i do zahrady

Betonové květináče se skvěle hodí nejen do vaší zahrady, ale i do bytu. Můžete do nich zasadit různé sukulenty, ale například i jehličnany.

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.



Publikováno dne: 02.09.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.8%)