Nejlepší vakuovačka potravin. Testy a recenze pořadí, jak vybrat

Vakuovačky na potraviny jsou velmi chytrým a praktickým pomocníkem, jelikož umožňují zabalit jídlo a tím prodloužit jeho trvanlivost klidně až o několik týdnů či měsíců. Díky tomu předcházíme zbytečnému plýtvání potravin a skladování je efektivnější. Účel vakuovačky potravin navíc můžete využít i přímo při vaření.

Nejlepší vakuovačka potravin

Na trhu se nachází řada modelů vakuovaček a proto jsme si pro vás připravili článek o tom, jak postupovat při výběru tohoto produktu. Zároveň vám představíme několik konkrétních svářeček fólií, které mají dobré hodnocení v testech a těší se oblibě mezi zákazníky, to potvrzují kladné recenze.

Oblíbené vakuovačky potravin


Jak funguje vakuovačka potravin?

Vakuovačky potravin spadají do kategorie malých spotřebičů a jejich hlavní funkcí je uchovávání potravin a prodlužování jejich trvanlivosti, přičemž některé modely ji dokážou prodloužit až pětinásobně. Fungují na principu odsávání vzduchu a v balení s potravinami vytvářejí vakuum. Vytváří pevný svár, proto se jim říká také jako vakuové svářečky fólií, díky kterému se k potravinám nic nedostane a jsou maximálně chráněny.

Vakuované potraviny můžeme následně uložit v chladničce, mrazničce a dokonce je můžeme i vařit. Jedná se o tzv. suvidování potravin, způsobu přípravy se říká sous-vide, kdy jsou potraviny vařené ve vodě při stálé a nízké teplotě. Díky tomu je zaručena maximální čerstvost a zachovány jsou všechny chutě a aroma. Tímto způsobem lze připravovat maso či ryby. Tento vakuovací stroj pro tento účel využívá speciální sáčky a fólie určené do vakuovačky.

Vakuovačka potravin vakuování masa

Proč se vyplatí investovat do svářečky fólií?

Vakuovačka, resp. svářečka vakuových fólií nemá využití jen v kuchyni, ačkoli představuje jeden z nejlepších způsobů pro uskladnění potravin. Dá se však využít i pro jiné účely. Zvažujete, jestli se vám její koupě opravdu vyplatí? Nabízíme vám několik důvodů, proč stojí zato mít vakuovačku stále po ruce:

  • Potraviny v mrazničce vydrží déle – Maso, zelenina nebo zbytky z oběda – to vše se dá v mrazničce uložit na několik týdnů až měsíců. Vakuově zabalené potraviny si však životnost prodlouží na několik let. Při takovém balení se potraviny v mrazničce jen tak nepoškodí a déle si zachovají své kvality.
  • Tvrdé potraviny neztratí na kvalitě – Těstoviny, müsli, sušené ovoce, houby, ořechy a množství dalších suchých potravin vydrží po otevření díky vakuovému balení mnohem déle. Sušenky a müsli vám nezměknou, potraviny nenaberou zvláštní pachy a pokud se vám do mouky zvykli dostat moly, při vakuovém balení se to nestane.
  • Zbytky v lednici se tak brzy nezkazí – Životnost otevřených potravin v chladničce a zbytků z večeře bývá několik dní, ani ne týden. Při vakuovém balení se tato životnost dokáže prodloužit až po dobu několika týdnů. Pokud máte často hodně zbytků nebo otevřených potravin, určitě se vám vakuové svařování vyplatí.
  • Potraviny do zásob – Díky vakuovému balení lze nakoupit více potravin do zásoby v případě, že jsou například výprodeje nebo čekáte větší návštěvu. Nestane se vám tak, že potraviny ztratí vůni, změní barvu, chuť, texturu a další kvality, které se při vystavení kyslíku zhoršují.
  • Vakuově zabalit nemusíte pouze potraviny – Je množství jiných předmětů, které můžete vakuovým balením ochránit. Jde například o důležité dokumenty při cestování, lékárničku či zápalky při stanování, oblečení na cesty a řadu dalších předmětů, které by se namočením mohly poškodit. Vhodným příkladem jsou i předměty z kovů nebo stříbrné příbory či cennosti, které vlivem kyslíku mohou nabrat nepěknou barvu nebo se poškodit.

Nejlepší vakuovačky potravin na trhu

Jak přistupovat k těmto spotřebičům a na co se při výběru zaměřit? Vakuovačka na potraviny může být velmi praktickým pomocníkem v kuchyni a domácnosti. Při výběru však zohledněte některé podstatné vlastnosti. Vakuování potravin není žádná věda a výběr také není moc složitý. Důležité je, abyste věděli, jaké množství potravin plánujete vakuovat, jak často a také myslete na dostupnost náhradních fólií do vakuovačky (sáčků). Od tohoto údaje se odvíjí typ zařízení, rozměry a jeho příkon/výkon.

Ruční nebo automatické vakuovačky

  • Ruční svářečky fólií: Při jejich používání je nutné vyvinout manuální sílu a tím pádem může být obsluha namáhavější. Tento deficit se však kompenzuje nižší cenou a kompaktností. Vzít si ji můžete i na cesty.
  • Automatické svářečky fólií: Tento typ nabízí rychlou, jednoduchou a hlavně účinnou práci, neboť odsávání vzduchu je na mnohem vyšší úrovni. Záporem je však vyšší cena a také větší náchylnost k poruchám.

Trhu jednoznačně dominují automatické svářečky fólií a to i proto, že se často využívají iv různých gastronomických provozech, kde jsou nároky na jejich výkon a efektivnost mnohem vyšší.

I přes oko zjevné výhody automatických vakuovaček fólií se nenechte odradit od koupě ručních přístrojů. V některých případech totiž mohou být výhodou. Ne všechny automatické vakuovačky potravin vám umožní kontrolovat dobu odsávání vzduchu. Může se tak stát, že u některých potravin odsaje svářečka příliš mnoho vzduchu a potravinu tak zdeformuje, u jiných může odsát vzduchu málo a nezamezit tak přístupu kyslíku. Při ruční vakuovačce fólii sice vynaložíte více úsilí, ale například. u chleba a pečiva se vám nestane, že vám jej přístroj úplně spučí. Zároveň však při ruční svářečce fólií jen zřídka odsajete vše potřebný vzduch. Zároveň některé ruční vakuovačky potravin nemají možnost svařovat sáčky.

Kvalitní vakuovačka potravin

Domácí nebo komerční vakuovačky na potraviny

Svářečky na sáčky (fólie) můžeme rozdělit i na domácí a komerční. Domácími se myslí ty, které se používají převážně v domácnostech, přičemž se vakuovačka připne k plastovému sáčku externě (sáček se nevkládá do svářečky) a odsaje se jí vzduch z balení. Takové vakuovačky potravin jsou lehké, skladné, mají menší rozměry a v domácích podmínkách se snadno používají. Jejich nevýhodou může být to, že sací síla a příkon jsou většinou menší a mají méně funkcí navíc. Zároveň nemají funkci svařování.

Komerční vakuovačky fólií jsou určeny pro komerční využití, ale běžně si najdou využití iv domácnostech. Tyto přístroje jsou vybaveny komorou, ve které probíhá celý proces vakuového balení, od odsátí vzduchu až po zapečetění balení. Jejich výhodou je, že takto v komoře jednoduše zapečetí i měkké potraviny a tekutiny, jejich sací síla a příkon jsou vyšší, mohou být déle zapnuty v provozu a většinou mají i různé funkce a doplňky navíc.

Pozrite si viac produktov z kategórie svářečky fólií

Příkon a sací výkon vakuovačky

Tyto dva atributy udávají to, jakou rychlostí bude vzduch ze sáčku vysát. Při běžném domácím používání to není až tak rozhodující faktor, ale pokud máte v plánu balit pravidelně velké množství potravin, tento parametr je klíčový. Čím je výkon vyšší, tím lépe. Rychlost odsávání se pohybuje od 4 do 20 litrů/minuta. Při odsávání vzniká podtlak, kde opět platí, že čím je větším, tím méně vzduchu zůstává v sáčku. Hodnota podtlaku je přibližně kolem 0,3 až 1 bar.

Zbytečně však neinvestujte horibilní částky a vybírejte zařízení, které odpovídá množství potravin, které plánujete zpracovávat. Nejvýkonnější vakuovačky na potraviny mohou být totiž finančně nákladné.

Hmotnost a rozměry

U většiny modelů se hmotnost pohybovala kolem 1,5 kilogramu. Jelikož se svářečky zvyknou přenášet je dobré, pokud je hmotnost nižší. S hmotností se spojují i rozměry a způsob skladování. Nejčastěji se prodávají modely ve vodorovné poloze, ale najdete i moderní typy, které si můžete například zavěsit. Ocení to zejména ti, kteří musí pracovat na menším prostoru.

Možný čas používání

U komerčních vakuovaček je běžné, že je přístroj v provozu nepřetržitě několik hodin. U domácích svářeček fólií to není zapotřebí – v domácích podmínkách totiž většinou zabalíme několik věcí a za pár minut je práce hotová. Stále je však dobré všímat si, jak dlouhá doba provozu je uvedena na přístroji. Pokud potřebujete balit větší množství potravin a přístroj bude třeba každých 20 minut vypnout, aby vychladl, takový vakuovač vás určitě nepotěší.

vakuování lososa

Ovládání vakuovačky

Většina modelů určených pro domácí použití má jednoduché ovládání – pomocí jednoho tlačítka se vysaje vzduch a plastový sáček se zacelí. Čím více funkcí navíc, tím složitější může být ovládání. Obecně však má vakuovačka potravin jeden účel, proto ovládání zpravidla nebývá komplikované.

Důležité je věnovat pozornost manuálu, díky kterému se možná dozvíte o funkcích, o kterých jste předtím netušili. Při ovládání si všimněte také toho, zda se během svařování fólie přístroj zaklapne a drží sám, nebo je třeba jej během celého procesu držet, což není moc pohodlné.

Další vlastnosti a funkce

  • Balení tekutin – Při běžných vakuovacích přístrojích se tekutiny nedají balit, pouze v mražené podobě. Profesionálnější a komerční přístroje však mohou disponovat funkcí, která takové balení umožňuje.
  • Balení nádob – Běžné svářečky fólií pro domácnosti si poradí s vakuováním fólií, ale komerční modely mohou mít i funkci balení misek či nádob.
  • Úložný prostor pro fólie – Větší přístroje, které se využívají častěji, mají i úložný prostor pro nové role fólií, aby byly vždy po ruce.
  • Zabudovaný střihač fólií – Jednoduchý doplněk pro usnadnění každodenní práce se svářečkou fólií.
  • Odsávání vzduchu z lahví – Opět jde o funkci komerčních nebo specializovaných vakuovacích přístrojů, které obsahují speciální zátku na láhve, díky které dokážou vakuově zabalit otevřené víno, džusy, ocet či oleje.
  • Odsávání vzduchu z pohárů – Jde o podobný princip jako u lahví – svářečka fólií obsahuje speciální víko na sklenice, díky kterému odsaje vzduch a vakuově zabalí např. otevřený džem, kompot, zavařeniny nebo cokoliv, co skladujete v zavařovacích sklenicích.

Objevit se mohou i méně částí doplňkové funkce. Například dvojitý svár pro efektivnější spojení fólie. Využívá se například i při sous-vidu vaření. Měkké odsávání pro změnu znamená, že odsávání probíhá pomaleji. Pulsní odsávání naopak umožňuje regulovat si proces odsávání ručně jednoduchým mačkáním pulzního tlačítka. Svářečka na potraviny zároveň může být vybavena indikátory, které signalizují zahřívání či proces vakuování.

Vakuování potravin

Hlučnost a vakuové sáčky na potraviny

Optimální hlučnost svářeček je přibližně 65 dB, ale najdou se i takové, které vydávají hluk s hlasitostí 85 dB, což může být při delším používání mírně nepříjemné. Co se týká sáčků - fólií do vakuovačky, při koue je třeba vybírat podle rozměrů, vakuovací komora by měla být o něco širší než fólie, proto je dobré vědět, jak velké balíčky asi budete dělat.

Sáčky do vakuovačky dělíme do dvou kategorií:

  • Hladké: levnější, používají se jen u speciálních typů přístrojů, určené jsou hlavně pro komerční účely.
  • Vroubkované: vhodné do domácností, a ačkoliv jsou dražší, výhodné jsou v tom, že nabízení mnohem jednodušší manipulaci a také univerzálnost.

Cena svářečky fólií

Cena svářeček vakuových fólií závisí na typu i kvalitě zařízení. Ty nejlevnější vakuovačky potravin lze dostat již od přibližně 600 Kč (například i ruční svářečky fólií), přičemž v průměru je třeba počítat s cenou v rozmezí od 1 000 do 1800 Kč.

Dražší zařízení s různými funkcemi navíc lze zakoupit za 3 000 a více korun. I v tomto segmentu jsou produkty, které jsou zákazníky žádány. Mezi často žádané výrobky patří vakuovačky Eta, Maxxo, Severin či Foodsaver. K těm lepším patří i vakuovačky potravin Klarstein Kromě samotného zařízení je třeba zakoupit také fólie do vakuovačky, které stojí v průměru 250 Kč za balení. Závisí na výrobci, rozměrech a množství.

Taková zařízení běžně koupíte u prodejců elektroniky a kuchyňských spotřebičů. Bohatou nabídku naleznete také na eshopech. Vakuovačky fólií prodávají i prodejci jako Datart, Mall, Planeo, Nay, Alza. Kategorii vakuovaček naleznete také na Heurece, kde si můžete jednotlivé produkty porovnat a podívat se i na recenze či případně test vakuovaček.

Záruční doba a recenze

Záruční doba a recenze jsou faktory, na které se vyplatí přihlížet pokud kupujete cokoliv, co vám má vydržet několik let. A platí to io vakuovačce na potraviny. Na základě délky záruční doby, příp. podmínkách servisu, se dozvíte něco o kvalitě výrobku – čím delší záruční doba, tím lépe. Rovněž se vyplatí prohlédnout si i dostupné recenze na internetu, díky kterým se dozvíte dosavadní zkušenosti zákazníků. Nenechte se odradit jedinou negativní recenzí, ale pokud má výrobek jen průměrné hodnocení, investujte raději do kvalitnější svářečky fólií.

Vakuování masa pomocí svářečky fólií

Nejčastější otázky – FAQ

Je možné vakuově zabalit polévku nebo tekutiny?

Ano, je to možné. Polévka a tekutiny se však dávají předem zamrazit do nějaké plastové nádobky nebo misky. Zmrazená polévka se pak z misky vyklopí a takto si udrží svůj tvar, díky čemuž bude vakuové balení bezproblémové.

Je možné vakuově zabalit měkké potraviny?

Při balení měkkých a nadýchaných potravin (např. pečivo, některé ovoce, zelenina) by vysátím vzduchu mohlo snadno stát, že se potravina spučí a znehodnotí. V takovém případě se vyplatí měkkou potravinu nejprve zamrazit a až tak vakuově svařit.

Kde se dají zakoupit fólie do svářečky fólií?

Fólie a příslušenství do vakuovacího přistroje se většinou dají zakoupit ve stejných prodejnách, jako samotné svářečky fólií – tedy v kamenných a internetových prodejnách s elektronikou, např. Datart, Alza či Mall.cz.

Jak dlouho vydrží jídlo uskladněné ve vakuovém balení?

Jde o velmi individuální údaj, který závisí na typu potraviny a způsobu skladování. Každopádně takové skladování několikanásobně prodlouží běžnou dobu skladování potravin. Potraviny v chladničce vydrží několik dní, ve vakuovém balení zas několik týdnů. Potraviny uskladněné v mrazničce vydrží obvykle pár měsíců, ve vakuovém balení pár let.

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit

Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku. 

Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Přesně taková je bílá barva, která se stále více objevuje i jako barva kuchyně.

Studentský pokoj - měla by se líbit nejen vám, ale i vašemu dítěti Studentský pokoj - měla by se líbit nejen vám, ale i vašemu dítěti

Zařizování studentského pokoje může být pořádný boj. Rodič chce často něco jiného než samotné dítě a potom vznikají rozbroje. Zkuste však vyjít studentovi vstříc a nakonec budete všichni...



Publikováno dne: 06.12.2018
Posledná aktualizácia: 08.03.2023
Hodnocení článku:
(91.8%)

V této kategorii najdete i:

Malý elektrický konvektomat do domácnosti – jak funguje, jak ho používat, cenaMalý elektrický konvektomat do domácnosti – jak funguje, jak ho používat, cena

Díky své multifunkčnosti a kvalitní přípravě jídel poskytují konvektomaty top výsledky. Nedokážete si poradit s výběrem? Poradíme vám.

Nejlepší inteligentní zásuvky mají časovač a dokážou měřit spotřebu. Jak WiFi zásuvku vybrat?Nejlepší inteligentní zásuvky mají časovač a dokážou měřit spotřebu. Jak WiFi zásuvku vybrat?

Inteligentní zásuvky vám pomocí WiFi a aplikace umožňují vypínat a zapínat spotřebiče na dálku. Jak si WiFi zásuvku vybrat?

Horské slunce na opalování, zlepšení nálady i spánku – jak vybrat?Horské slunce na opalování, zlepšení nálady i spánku – jak vybrat?

Zajímají vás výhody horského slunce a jak si poradit při koupi? Nabízíme vám návod, jak si vybrat horské slunce.