Vážení bez váhy: kolik gramů je 1 PL, jak odvážit 1 gram, kolik je hrnek při pečení

Při vaření, a o to víc při pečení, potřebujete někdy naměřit přesnou gramáž či objem ingrediencí. Netýká se to jen začátečníků, ale i zkušenějších kuchařů, kteří potřebují postupovat podle ověřeného receptu. Problémem však je, když doma nebo v kuchyni, ve které vaříte, chybí váha a odměrka.

Vážení bez váhy mouka

Zatímco některé potraviny se dají odměřit lehčeji, u jiných stojí za to poznat, jak si poradit s obyčejným hrnkem nebo lžící.

Vážení hrnkem a lžičkou

Nejčastějším způsobem měření potravin bez váhy je s pomocí hrnku a lžiček. Najdou se v každé kuchyni a standardní design mívá i standardní objem. Nemusí jít jen o hrnek, použít můžete i šálek nebo sklenici s objemem 250 ml. Při měření ingrediencí také použijte ten samý hrnek, resp. hrnky ze stejného setu, aby se vám nestalo, že použijete hrnky s rozdílným objemem.

V případě lžiček se používá polévková i čajová lžička. V receptech je najdete označené jako PL = polévková lžíce a ČL = čajová lžička, příp. KL = kávová lžička. Kávová lžička je sice menší, avšak v receptech se obvykle používá jako synonymum, tedy v tomto kontextu představuje stejný objem, tedy 5 ml, resp. hmotnost 4 g. Při pečení bez váhy je dobré poznat i to, kolik polévkových lžic představuje 1 hrnek a kolik čajových lžiček představuje 1 polévková lžíce.

1 hrnek

16 PL

1/2 hrnku

8 PL

1/4 hrnku

4 PL

1/8 hrnku

2 PL

1 PL

3 ČL

1/2 PL

1,5 ČL

1/4 ČL

2 špetky

1/8 ČL

1 špetka

Šálek jako jednotka míry

Pokud jste už pekli podle zahraničního receptu nebo receptu přeloženého z angličtiny, určitě jste se setkali se šálkem jako jednotkou míry. Šálek se v tomto kontextu nerovná jakémukoliv šálku, který si na pečení zvolíte, ale měrné jednotce. Používá se převážně v USA, ale také Kanadě, Velké Británii a dalších zemích. Objem tohoto šálku se liší podle toho, kde se používá, i podle toho, na co se používá. Zatímco v USA mívá standardní šálek objem 240 ml, ve Velké Británii je to 284 ml.

Na měření této jednotky se používají odměrné šálky a lžíce, které mají standardní objemy, podobně jako kuchyňské odměrky, které si koupíte u nás. Rozlišuje se přitom šálek na suché a šálek na vlhké ingredience. I když mají stejný objem, váha suchých a vlhkých ingrediencí není stejná, proto jsou tyto 2 druhy měřicích šálků přizpůsobené konkrétnímu druhu ingrediencí.

Vážení bez váhy kokos

Tip: Pokud rádi zhotovujete jídla a koláče podle zahraničních receptů, ve kterých se často váží ingredience právě pomocí šálků, můžete si zakoupit sady odměrných šálků a odměrných lžic se standardizovanými objemy. Nemusíte je shánět jen v zahraničí – takové sady již naleznete i u nás ve specializovaných prodejnách s kuchyňskými potřebami. Nezapomeňte, že pro co nejpřesnější měření je třeba dostat sadu pro suché i vlhké ingredience.

Jako správně měřit hrnkem a lžící

Správný způsob měření ingrediencí vám zajistí co nejpřesnější výsledky. Při měření tekutin v hrnku se řiďte stejnou zásadou jako při měření v odměrné nádobce – hrnek musí stát na rovném povrchu, aby byla tekutina v rovnováze. Když ho budete držet v rukách, může se stát, že tekutinu neodměříte správně. Pokud použijete skleněný hrnek nebo sklenici, např. na odměření poloviny hrnku, na hladinu tekutiny se nedívejte pod úhlem, ale přímo.

Při měření tuhých ingrediencí hrnkem má velký vliv to, zda potravinu do hrnku naberete, nebo nasypete. Nesprávný postup je použít hrnek jako naběračku, do které přímo naberete ingredienci, protože tímto způsobem se potravina víc stlačí, tedy do hrnku se vejde víc, než kdybyste ji nasypali. Rozdíl může být 50–150 g, což by mělo při pečení určitě negativní výsledek. Proto suché ingredience do hrnku vždy zlehka nasypte lžičkou. Pokud se vám na vrchu vytvoří kopeček, srovnejte ho např. nožem, aby ingredience sahala jen po okraj. Když po okraj nesahá, je potřebné ji doplnit.

Měření lžícami je v případě tekutin jednoduché, když chcete naměřit 1 lžíci, tekutina by měla sahat až po okraj, přičemž lžící byste měli držet ve vodorovné poloze. Pokud jde o měření suchých ingrediencí, častým dilematem je, zda nechat lžící s kopečkem, nebo ji úplně zarovnat. V případě některých potravin, jako hladké mouky, totiž může pořádně nahrnutá lžíce vážit dvakrát tolik než zarovnaná. Správným řešením je něco uprostřed – lžíce by měla mít jen malý, mírný kopeček. To samé platí i v případě hustých vlhkých ingrediencí jako med, džem, smetana nebo margarín.

Vážení tekutých ingrediencí

Měření tekutin bývá v určitém smyslu lehčí než měření různých druhů suchých ingrediencí, a to proto, že mnohé mají stejnou nebo podobnou hmotnost v tom samém objemu. Mezi tekutiny se stejnou hmotností patří voda, ocet, limonáda či víno. Mezi tekutiny s podobnou hmotností zase patří olej a mléko. Tento druh řidších tekutin jr proto možné měřit stejným způsobem. Na měření tekutin je možné použít hrnek a lžičky na menší objemy.

Vážení bez váhy mléko

Hrnek tekutin

1 hrnek

250 ml

3/4 hrnku  

190 ml

2/3 hrnku

165 ml

1/2 hrnku

 125 ml

1/3 hrnkua

 80 ml

1/4 hrnku

 60 ml

1/8 hrnku

 30 ml

Lžička tekutin

1 PL

 15 ml

1/2 PL

 7,5 ml

1 ČL

 5 ml

1/2 ČL

 2,5 ml

Ingredience s hustší konzistencí, ale v tekutém stavu, lidé často mylně měří stejným způsobem jako vodu nebo mléko. Mají však rozdílnou váhu, a proto je potřebné se podívat na ně zvlášť. Jde např. o med, smetanu, jogurt, kondenzované mléko nebo džem.

 

hrnek

PL

ČL

med

360 g

36 g

7 g

smetana

 

254 g

15 g

5 g

jogurt

 

260 g

15 g

5 g

kondenzované mléko

 

306 g

19 g

6 g

džem

 

338 g

20 g

7 g

Vážení tuhých potravin

Tuhé potraviny si bez váhy odměříte také s pomocí lžic a hrnku. Protože se různí svou konzistencí, 1 hrnek mouky nebude vážit stejně jako 1 hrnek cukru. Proto se podíváme na jednotlivé ingredience zvlášť.

 

hrnek

PL

ČL

hladká mouka

160 g

9 g

3 g

polohrubá mouka

165 g

10 g

4 g

hrubá mouka

170 g

11 g

4,5 g

krystálový cukr

215 g

13 g

4 g

práškový cukr

118 g

7 g

2,4 g

bramborový škrob

127 g

7,6 g

2,5 g

kokos

75 g

5 g

1,5 g

kakao

137 g

8 g

2,5 g

ovesné vločky

85 g

5 g

1,7 g

sůl

300 g

20 g

5 g

rýže

210 g

13 g

4 g

těstoviny

100 g

7 g

3 g

mák

153 g

9 g

3 g

mleté ořechy

75 g

5 g

1,5 g

máslo

238 g

14 g

5 g

Několik tipů na vážení bez váhy

Ne vždy je nezbytné použít hrnek a lžičky, hlavně při vaření, kde pár gramů více či méně nezpůsobí výraznou změnu chuti a konzistence. Pokud nejde o pečení koláčů, můžete si poradit i svým odhadem. Umět odhadnout některé míry může být užitečné i tehdy, když jste se právě přestěhovali a kuchyni ještě nemáte zařízenou, když bydlíte v zařízení s nedostatečně vybavenou kuchyní (internát), když kempujete, ale i tehdy, když si chcete ušetřit umývání dalšího nádobí.

  • Většina ingrediencí, když je uschováváte v originálním obalu, bude obsahovat informacu o hmotnosti nebo objemu. Tehdy si můžete poradit odhadem nejbližší hodnoty. Například, když recept vyžaduje 300 g mouky a vy máte neotevřené 1kg balení, víte, že půjde o něco víc než 1/4 balení.
  • Váhu můžete odhadnout i s pomocí ingrediencí, jejichž váhu znáte, tedy neotevřené balení, konzervy apod. Použít můžete např. 150g konzervu tuňáka, 400g konzervu hrášku nebo 500g plechovku piva – zkrátka najděte něco, co je hmotností blízké váze, kterou potřebujete dosáhnout. Do jedné ruky potom vložte danou potravinu, do druhé ruky plastový sáček s odsypanou ingrediencí a tímto způsobem můžete odhadem zkusit, zda mají přibližně stejnou hodnotu.
  • Některé ingredience mají dokonce vizuální pomůcky jako čárky a dílky, které na obalu naznačují, kolik gramů nebo mililitrů jednotlivé množství představuje. Tyto vizuální pomůcky se nacházejí např. na másle, těstovinách, některých tekutinách a dalších ingrediencích podle designu obalu.
  • Vizuálně si můžete odhadnout mnoho suchých ingrediencí i s pomocí velikosti jiných předmětů, které najdete v domácnosti. Množství 2 lžic je možné přirovnat k velikosti pingpongového míčku, 1 lžíce obsahuje přibližně velikost kostky ledu, 1 hrnek obsáhne jablko a 1/4 hrnku představuje velikost slepičího vajíčka.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Hexagon police se hodí do každého interiéru Hexagon police se hodí do každého interiéru

Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.

Červený obývací pokoj - každého upoutá na první pohled Červený obývací pokoj - každého upoutá na první pohled

Toužíte po obývacím pokoji, z níž bude sálat radost a energie? Vyměňte bílé, šedé a béžové barvy za červenou a dodejte jí nový život v horkých odstínech! Vaše obývák se změní k nepoznání.

Verandy a terasy – příjemný prostor pro setkávání se s přáteli Verandy a terasy – příjemný prostor pro setkávání se s přáteli

Veranda či terasa je snem pravděpodobně každého, kdo by chtěl bydlet v domě. Je to prostor, kde si můžete na čerstvém vzduchu posedět s rodinou či přáteli.



Publikováno dne: 29.09.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(89%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.