Zavařená cuketa pod maso, na těstoviny, jako ananas nebo jako okurky – recepty

Výhodou cukety je, že je opravdu variabilní a není náročná na pěstování. Můžete si z ní připravit předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Cukety jsou známé i tím, že mají vysoké množství vody, nízké množství kalorií a zvyšují nutriční hodnotu každého jídelníčku. Mají množství zdravotních benefitů a slouží také jako prevence proti vážným onemocněním.

Jak zavařit cuketu

Léto je sezónou cukety. Ale pokud ji nechcete jíst jen během tohoto období, můžete si ji na různé způsoby zavařit. Recepty a tipy na zpracování najdete v tomto článku.

Zavaření cukety na slano, sladko, kyselo

Chcete si cuketu užívat i během zimních měsíců, nebo jste měli tak velkou úrodu, že ji nestíháte spotřebovat? Kromě toho, že ji můžete zmrazit, se dá i zavařovat. Velmi chutným způsobem je cuketová čalamáda, cuketové čatní i cuketová pomazánka. Tím, že je cuketa tak variabilní, si ji můžete zakonzervovat na slano, sladko, kyselo i „pikantně“. Záleží, co všechno do směsi přidáte. Urychlíte si přípravu různých jídel a inspiraci na vyzkoušení nových receptů.

Zavařená strouhaná cuketa – cuketová čalamáda

Do salátů, nebo jako příloha k jídlu? Pokud jste milovníky čalamády, vyzkoušejte i variantu s cuketou. Příprava této čalamády není složitá a stačí vám pár ingrediencí. Takže pokud chcete zpracovat svoji cuketovou úrodu více způsoby, určitě doporučujeme vyzkoušet tento recept.

Na přípravu cuketové čalamády budete potřebovat:

  • 2 kilogramy cukety
  • 250 gramů cibule
  • 250 gramů mrkve
  • 250 gramů zelené papriky

Nálev:

  • 1 decilitr vody
  • 2 decilitry octa
  • 200 gramů cukru
  • 1 balíček deka

Mrkev a cuketu nastrouhejte na středně hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na kolečka a papriku na tenké plátky. Potom všechno spolu zamíchejte a nechte odstát aspoň 2 hodiny. Připravte si nálev – smíchejte všechny suroviny, chvíli povařte a před nalitím do lahví nechte vychladnout. Odstátou cuketovou směsí naplňte předpřipravené sterilizované lahve. Snažte se co nejvíc využít místo ve sklenici. Potom zalejte nálevem a uzavřete příslušnými sterilizovanými víčky.

Strouhaná cuketa

Cuketovou čalamádu sterilizujte ve velkém hrnci, s vodou sahající do výšky 10 centimetrů. Vařte 15 minut při 80 stupních (doporučujeme si teplotu ověřit pomocí teploměru). Po uvaření nechte vzhůru dnem vychladnout, zkontrolujte, zda jsou víčka dobře přichycená a skladujte ve spíži nebo sklepu. Před použitím nechte aspoň měsíc odležet, špatně přichycené sklenice spotřebujte co nejdříve.

Zavařená cuketa jako okurky

Kyselé okurky miluje asi každý z nás. Díky specifické chuti se hodí jako příloha k masitým jídlům nebo do salátů. Vyzloušejte tento rok okurky zaměnit za cuketu. Chutná skvěle a navíc je zdravá. Příprava vám potrvá přibližně 60 minut a čas sterilizace trvá 20 minut.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 3–4 cukety střední velikosti (záleží i od množství dužiny)
  • 7 kusů 7dcl sklenic

Nálev:

  • 2 litry vody
  • 1 nakladač (100 g)
  • 0,5 litru kvasného lihového octa
  • 1 menší šálek krystalového cukru (cca 150 gramů), záleží i na chuti
  • Na dochucení čerstvý kopr, cibule, mrkev, česnek, feferony – záleží na vašich preferencích

Nejdříve si připravte nálev. S vodou smíchejte všechny ingredience a nechte povařit 5 minut. Potom směs nechte vychladnout. Připravte si i sklenice na zavařování, které sterilizujte. Cuketu důkladně umyjte a osušte. Nakrájejte na tenčí obdélníky a odstraňte dužinu. Připravte si suroviny na dochucení – čerstvý kopr, plátky cibule, kolečka mrkve, celý česnek a feferony.

Do čisté sklenice poskládejte nakrájrnou cuketu. Začněte těmi většími a menší poukládejte na vršek. Snažte se co nejlépe využít prostor. Mezi kousky cukety přidávejte ingredience na dochucování. Náplň by měla sahat 5–10 mm pod okraj sklenice a řezy cuket by měly být ponořené v nálevu. Hrdlo sklenice potom utřete a uzavřete sterilizovaným víčkem. Do většího hrnce poukládejte naplněné sklenice a dolejte studenou vodou, která by měla sahat do 2/3 sklenice. Přiveďte do varu a nechte aspoň 5 minut. Ochlazené sklenice uskladněte na suché, chladné a studené místo. Předtím ještě zkontrolujte, zda víčka dobře drží.

„Ananasový“ kompot z cukety

Cuketa na styl ananasového kompotu? Je to sice neobvyklý recept, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jeho výhodou je skvělá chuť, množství způsobů využití a nižší množství cukru. V cuketě zachováte všechny důležité vitamíny a minerály.

Na přípravu kompotu budete potřebovat:

  • 2,5 kilogramu očištěné cukety
  • 50 mililitrů octa
  • 2 litry vody
  • 1 litr ananasového džusu
  • 750 gramů krystalového cukru

Cuketa zavařená nasladko

Cuketu nejdříve oloupejte, vydlabte semínka a pokrájejte ji na hrubší plátky, které budou připomínat poloviční kroužky ananasu. Způsob krájení závisí i na velikosti sklenic. Potom ji nasypte do hrnce, zalejte vodou, octem a nechte stát celou noc.

Druhý den přimíchejte do směsi ananasový džus a krystalový cukr. Cuketový kompot povařte 15 až 20 minut, dokud se cuketa nezačne lesknout. Hotový kompot můžete i za horka nalít do sterilizovaných sklenic, dobře je uzavřete a nechte pod utěrkou chladnout do druhého dne. Hotové kompoty potom skladujte ve spíži a už po pár týdnech si můžete vychutnat jejich příjemnou ovocnou chuť.

Zavařená pikantní cuketa

Preferujete pikantní jídla? Připravte si tuto specialitu – zavařrnou cuketu s chilli. Využijete ji jako přílohu ke slaným jídlům, jako zeleninu pod maso nebo si ji můžete dát i samostatně.

Na přípravu zavařené pikantní cukety budete potřebovat:

  • 3 cukety
  • 2 větší chilli papričky
  • 2 stroužky česneku

Nálev:

  • 2 litry vody
  • Špetku kyseliny citronové
  • 500 mililitrů octa
  • 500 gramů krystalového cukru
  • 1 balíček nakladače

Nejdříve si připravte cuketu – umyjte ji a nakrájejte na kolečka. Oloupejte česnek, umyjte a nakrájejte také chilli papričky. Nálev si připravíte tak, že smícháte vodu s octem, cukrem, nakladačem, kyselinou citronovou, povaříte a necháte vychladnout.

Zavařená pikantní cuketa

Do sterilizovaných lahví poskládejte do vrstev cuketu, česnek a chilli, později zalejte nálevem. Lahve uzavřete připravenými víčky, vložte do hrnce naplněného do poloviny vodou a sterilizujte asi 5 minut od bodu varu. Zavařené lahve nechte vychladnout a otočte vzhůru dnem pod utěrkou. Skladujte ve spíži nebo skilepě. Pokud si chcete připravit klasický cuketový kompot, tak jen vynechejte chilli papričky a česnek.

Cuketové čatní

Slyšeli jste už o čatní? Je to tradiční pochoutka z indické kuchyně, která dochutí hlavní jídlo, doplní nevýrazný typ pokrmu a svou jasnou barvou doplní stůl. Výhodou je i široké spektrum chuti – od ostré po více sladkou. Základem celé směsi jsou pasírovaná rajčata a chuť čatní zjemní právě cuketa. Směs se hodí např. i na těstoviny.

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat:

  • Větší cuketu
  • 1 kilogram rajčat
  • 1 kilogram zelené papriky
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 gramů zázvoru
  • 50 gramů hrozinek
  • 50 gramů sušených švestek (nebo datlí)
  • Feferonky (když máte rádi pikantní jídla)
  • Sůl a vinný ocet na dochucení

Cuketové čatní

Jakoo první očistěte cuketu od slupky a semínek. Loupat se nemusí jen v případě, když je cuketa mladá. Následně ji pokrájejte na malé kostky. Ostatní suroviny také pokrájejte nadrobno, kromě hrozinek. Přidejte k cuketě a celou směs duste v hrnci s půllitrem vody, 3 PL octa a půlkou čajové lžičky soli.

Přibližně po dvou hodinách by měly být všechny druhy zeleniny dostatečně měkké. Posledním krokem přípravy čatní je naplnění menších zavařeninových sklenic směsí, uzavření víčkyi a otočení vzhůru dnem. Pokud chcete čatní uchovávat déle, zavařte ho v hrnci nebo v troubě na plechu.

Oblíbená cuketová hořčice

Nemáte rádi klasickou hořčici? Vyzkoušejte cuketovou hořčici, která je jemnější, zdravější a má víc zeleninovou chuť.

Na přípravu této cuketové hořčice budete potřebovat:

  • 2 kilogramy cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 1 feferonku
  • 1 decilitr octa
  • 70 gramů soli
  • 150 gramů cukru
  • 2,5 decilitru oleje
  • ½ čajové lžičky mletého černého koření
  • 4 decilitry plnotučné nebo dijonské hořčice

Cuketu nakrájejte a vyčistěte, přidejte oloupaný a nakrájený česnek, feferonku, ocet, sůl, koření, cukr, olej a hořčici. Všechny suroviny dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni, dokud cuketa úplně nezměkne. Potom celou směs rozmixujte a nalejte do sterilizovaných sklenic. Dobře utáhněte víčka a sterilizujte. Hotovou hořčici nechte vychladnout a skladujte ve spíži.

Cuketová pomazánka

Vytvořte si lahodnou cuketovou pomazánku, na které si bude pochutnávat celá rodina. Hodí se ke snídani, večeři i na cesty, když si budete chtít jen něco zakousnout. Její příprava je rychlá, jednoduchá a zároveň zdravá.

Na přípravu cuketové pomazánky budete potřebovat:

  • 2 kilogramy cukety
  • 5 kusů cibule
  • 3 kusy papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 5 polévkových lžic citronové šťávy
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • Sůl, koření a feferonka (tu vynechejte, když chcete, aby pomazánku jedly i děti)

Cuketová pomazánka

Cuketu oloupejte, vyčistěte od semínek a nakrájejte na kostky. K tomu přidejte nakrájenou cibuli, vyčištěnou a nakrájenou papriku, česnek, citronovou šťávu, cukr, sójovou omáčku, sůl, koření a feferonku. Směs přesypte do hrnce, podlejte troškou vody, díky tomu cuketa pustí šťávu. Vařte přibližně 3–4 hodinky, dokud nebude zelenina dostatečně měkká a z cukety se neodpaří voda. Rozmixujte, dejte do skleniček a sterilizujte.

Cuketový lektvar

Kromě kompotu je další cuketovou pochoutkou lektvar. V této podobě je cuketa jen nosičem chuti a tvoří objem lektvaru. Základními tvůrci chuti jsou citron a zázvor (které mají také mnoho vitamínů a minerálů). Na tento recept můžete použít žlutou i zelenou cuketu.

Na litr lektvaru z cukety budete potřebovat:

  • 2 kilogramy cukety
  • 0,75 kilogramu cukru
  • 8 citronů
  • 60 gramů čerstvého zázvoru
  • Hřebíček nebo skořice na zvýraznění chuti

Očištěnou cuketu nakrájejte, vložte do hrnce, zasypte cukrem a přidejte šťávu z citronů. Pokud máte rádi jemnější lektvar, můžete cuketu nastrouhat. Zázvor je třeba také oloupat a nastrouhat. Nebojte sa, že se vám směs připálí, i když to tak na začátku může vypadat. Když se hrnec zahřeje, cuketa pustí šťávu a cukr se rozpustí. Už tehdy to začne vypadat jako kompot.

Vařte aspoň hodinu, dokud není cuketa dostatečně měkká. Šťávy bude stále méně a tehdy je ten správný čas lektvar dovařit. Směs odstavte a ponorným mixérem nahladko rozmixujte. Vyzkoušejte, zda je lektvar dostatečně sladký, naplňte ho do lahví a 5 minut sterilizujte v hrnci. Pod utěrkou nechte lektvar vychladnout vzhůru dnem přibližně 12 hodin.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie zavařovací hrnce

Je možné vysušit cuketu?

Jednou z možností, jak zpracovat potraviny a prodloužit tak jejich výdrž, je sušení. Sušíme jablka, švestky, hrušky, ale zkoušeli jste sušit cuketu? Při velké úrodě je to další způsob, jak si ji vychutnávat i v zimě. Navíc se zachová většina výživných látek.

Sušená cuketa

Při sušení cukety získáte 1 kilogram hotového výrobku z 10 kilogramů čerstvé zeleniny. Tím ušetříte místo při skladování. Důvodem je skutečnost, že největší podíl v cuketě má právě voda, která se při sušení odpaří. Proto dochází k velkým ztrátám hmotnosti. Sušení cukety má tyto výhody:

  • V hotovém produktu se zachová 80–90 % stopových prvků, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.
  • Zachování zeleniny a absence chemikálií, které se běžně přidávají ke zpracovávaným potravinám ve velkém množství.
  • Vysušit můžete jakýkoliv druh nebo poddruh cukety.
  • Při správném skladování se vyhnete vzniku plísní a patogenních mikrobů, které se objevují, když nestihnete zpracovat čerstvou cuketu.

Postup sušení cukety

Kromě cukety můžete tímto postupem sušit i jiné druhy zeleniny. Jako první byste měli cuketu důkladně opláchnout, odřežte stonek a zadní část zeleninové dřeně. Mladou cuketu loupat nemusíte, ale u starší je slupka hrubší, takže ji musíte odstranit. U větších cuket vyberte lžičkou větší semínka. Cuketu nakrájejte na proužky, kostky nebo plátky, výběr je na vás. Před vlastním sušením nechte cuketu chvíli odstát a pro uvolnění šťávy ji můžete posypat solí. Tím se urychlí celý proces.

Sušit můžete více způsoby – v troubě, v elektrické sušičce nebo na slunci. Vyberte si podle toho, co je pro vás nejvíc praktické.

  • V troubě: Sušení v troubě trvá 6–8 hodin. Použijte plech a papír na pečení, aby se cuketa nepřilepila. Kousky rovnoměrně poukládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 50–55 stupňů Celsia. Cuketu byste měli pravidelně kontrolovat a v případě potřeby otáčet.
  • V sušičce: Koupě sušičky je nejrychlejší a nejúspornější řešení. Vyčištěnou a nakrájenou cuketu poukládejte do sušičky na několik poschodí, zakryjte víkem a spusťte program. Cuketu pravidelně kontrolujte.
  • Na slunci: tradičním řešením je sušení cukety na slunci. Nevýhodou je časová náročnost, protože na slunci se může sušit cuketa až několik dní. Na sušení zvolte rovný povrch (například plech) a rovnoměrně rozložte kousky zeleniny. Potom se ujistěte, že je vystavená slunečnímu záření. Zeleninu je třeba otáčet dvakrát denně, aby se usušila rovnoměrně.

Když budete vědět, že je cuketa dokonale usušená a připravená na skladování? Při dotyku by měla být elastická a neuvolňovat žádnou tekutinu. Její povrch bude scvrknutý. Na skladování použijte sklenici s víčkem nebo speciální plastové obaly s uzavíráním. Důležité je, aby nádoba nepropustila vlhkost a mikroorganismy.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravin

Mrazení cukety

Zmrazování je rychlý a jednoduchý proces uskladňování čerstvé cukety. Potom ji můžete používat přes zimu do různých receptů – do polévek, omáček, dušených pokrmů, pod maso nebo do pyré. Při mražení se zachovávají všechny vitamíny a užitečné stopové prvky. Na mrazení jsou vhodné všechny cukety – malé, velké, mladé i přezrálé. Před zpracováním je třeba každý plod zkontrolovat od stop hniloby a velkým poškozením slupky. Tyto cukety na mražení nepoužívejte, hlavně pokud ji plánujete vařit i pro děti.

Zmrazená cuketa

Při mražení je důležitý výběr správné nádoby. Měl by to být obal, který vydrží dlouhodobé vystavení nízkým teplotám. Jsou to například:

  • vakuové vaky se speciálním uzavíráním,
  • silikonové formy,
  • plastové nádoby na skladování potravin.

Obaly by měly být suché a čisté. Skleněné nádoby a velmi tenké plastové sáčky by se neměly používat – sklo v mrazničce praská a tenký dáček zkřehne. Pro jednodušší skladování dejte na nádobu etiketu s názvem zeleniny. Tak budete mít lepší přehled v mrazničce.

Příprava na skladování a různé typy mražení

Před zmrazováním cukety je třeba ji připravit. Odřežte oba konce cukety, umyjte ji pod studenou tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Při zmrazování mladé cukety není třeba odstraňovat slupku ani semínka. Dále je třeba ji zpracovat podle toho, v jaké formě ji chcete zmrazit a na co používat:

  • Kroužky cukety – hodí se na přípravu horkých sendvičů, na smažení nebo do smoothie. Zeleninu nakrájejte na tenké kroužky, povařte v horké vodě asi 5 minut a rozložte je do nádoby na mražení, aby se neslepily. Mrazit můžete cuketu i bez vaření.
  • Kostky z cukety – zmrazování ve formě kostek se hodí při použití do polévek, pod dušené maso nebo do bramborové kaše. Cuketu nakrájejte na kostky, posypte solí a nechte pár minut odstát. Potom kostky osušte utěrkou a vložte do vakuových sáčků (nebo jiné nádoby).
  • Nastrouhaná cuketa – nejvíc se hodí na přípravu zeleninových placek, do krémových polévek nebo na přípravu koláčů. Cuketu vyčistěte od semínek a nastrouhejte na středně velkém struhadle. Výslednou hmotu vyždímejte od nadbytečné šťávy. Rovnoměrně cuketu rozložte v mrazicích nádobách.
  • Cuketové pyré – tento způsob ocení hlavně maminky, které svoje děti potěší chutným cuketovým pyré. Smíchat ho můžete s různými umixovanými druhy ovoce. Cuketu očistěte od slupky a semínek, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Potom rozmixujte na konzistenci kaše. Výslednou hmotu uskladněte v sáčcích nebo misce.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie mrazničky

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje

Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...

Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat

Pokud máte rádi červenou barvu, určitě se jí při zařizování bytu nevyhýbejte. Hodí se do každé místnosti, dokonce i do koupelny. Nevěříte? Pak si to ověřte v naší galerii.

Patrová postel - šetří místo a děti ji milují Patrová postel - šetří místo a děti ji milují

Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...



Publikováno dne: 07.07.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(92.8%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.