Jak sterilizovat sklenice na zavařování? Zkuste mikrovlnku, troubu nebo myčku nádobí
Předtím, než se naplno pustíte do zavařování džemů, hub, okurek či jiné zeleniny, si musíte vybrat správný druh zavařovací sklenice a ten nezapomenout důkladně sterilizovat.
Saponát a teplá voda v tomto případě nejsou dostačující. Podívejte se, jak si sterilizaci sklenic usnadnit a udělat ji co nejdůkladněji.
Oblíbené sklenice na zavařování džemů a zeleniny
Sklenice na zavařování: jak si vybrat správný typ
Výběr správné sklenice na zavařování je nesmírně důležitý. Pokud jste mu dosud nevěnovali dostatek pozornosti, měli byste to změnit hned z vícero důvodů. Když budete používat správný typ sklenice, její sterilizace bude mnohem jednodušší. Navíc budete mít jistotu, že vám nepraskne před nebo během zavařování.
- Sklenice na zavařování by měly být vyrobené ze speciálně tvrzeného skla, které je i o něco tlustší.
- Nikdy nepoužívejte viditelně poškozené sklenice – škrábance, praskliny, odlomené kousky na hrdle atd.
- Na výběr máte oblé nebo hranaté sklenice. Do oblých se lépe ukládají pevné suroviny, tedy například okurky, houby nebo celé kusy ovoce. Při zavařování džemů, lektvarů či čalamád není tvar rozhodující. Tekutá konzistence vašeho výrobku se bez problémů dostane i do všech částí hranaté sklenice. Na tvar myslete také v rámci jednoduchého uskladnění. Hranaté sklenice můžete pokládat těsně vedle sebe, mezi oblými vám vždy zůstane trocha místa.
- Pozornost věnujte i velikosti sklenic. Malé sklenice na zavařování jsou praktické hlavně pro ty, kteří mají zvyk zavařeninu otevřít a sníst jen její kousek. Jsou dobrou volbou také na různé pikantní pasty, tekuté koření nebo čili, ze kterých na jedno použití odebereme vždy jen lžičku nebo dvě. Naopak, na zavařování leča nebo okurek jsou lepší sklenice s větším objemem.
Jak vybrat sklenice podle způsobu uzavírání
Při výběru se dívejte i na způsob uzavírání. Klasikou je tzv. twist off systém, tedy obyčejné sklenice, kde uzávěr normálně zašroubujete. Jsou levnější, ale jejich „dotahování“ potřebuje víc času a hlavně síly. Mínusem je například to, že se víčko nemusí vždy dokonale „chytit“. Během zavařování se uvolní a tuto sklenici s vaší vlastnoručně vyrobenou dobrotou už nemůžete zařadit mezi zimní zásoby. Nevýhodou je také to, že se víčka časem opotřebují a při zavařování vám budou takříkajíc „přeskakovat“. Proto budete muset jednou za cca 2 roky koupit nová. Podle zkušených hospodyněk byste je však měli vyměnit každý rok.
Druhou, avšak o něco dražší možností jsou sklenice s lisovaným gumovým těsněním, které jen jednoduše zaklapnete pomocí kovového systému. Ty jsou určené přednostně právě na zavařování a práci s nimi zvládne i malé dítě. Kromě toho existuje mnohem menší pravděpodobnost opotřebování nebo „nechycení“ víčka. Podobně jako u klasických sklenic budete muset jednou za čas i na tyto dokoupit nové gumové těsnění, které však stojí jen pár centů.
Dají se na zavařování použít i použité sklenice?
Když mluvíme o použitých sklenicích, tak máme na mysli ty, které jste si odložili z koupené majonézy či hořčice. Samozřejmě drtivá většina lidí zavařuje právě s těmito sklenicemi. Jejich obrovskou výhodou je, že nestojí ani cent a nepochybně jsou také velmi ekologickou volbou. Namísto toho, abyste je vyhodili, je můžete používat znovu a znovu.
Mínusem tohoto řešení je poměrně velké riziko, že tenčí a opotřebované sklo nevydrží vysokou teplotu při sterilizaci, a problémem jsou i víčka, která jsou obvykle uvnitř rezavá. Velmi často bývají i „vyběhaná“, takže sklíčko vůbec neuzavřou. Pokud se teda nechcete vzdát tohoto „home made“ způsobu zavařování, dokupte si aspoň nová víčka.
Jak se zbavit etiket na sklenicích
U použitých sklenicí před vámi stojí ještě jeden úkol, a to odstranění původních etiket. Nejde jen o estetickou, ale praktickou záležitost. Na místech, kde etikety odstraníte jen částečně, vznikne lepkavá vrstva. Na ni se bude zachytávat prach, chlupy a jiné nečistoty, což není moc příjemné. Etiket i s lepidlem byste se proto měli zbavit co nejdokonaleji. Toto jsou způsoby, které vám tento „boj“ podstatně usnadní.
- Sklenice nechte odmočit přes noc. Potom byste měli jednoduše odlepit i velmi odolné etikety.
- Nápomocný je i olej nalitý na hadříku, kterým etiketu pomalu odlepíte.
- Když sa vám podařilo odlepit etiketu, ale lepidlo zůstalo na skle, pomozte si odlakovačem na nehty nebo okenou.
- Lepidlo se dá „oškrábat“ nožíkem, je to však poměrně zdlouhavé.
- Svoje udělá umytí sklíček v myčce nádobí. Většina etiket tento „proces“ nevydrží.
Proč sterilizovat sklenice na zavařování kompotů, okurek a dalších zavařenin
Základem úspěšného zavařování je dokonalá čistota. Je pravda, že v domácích podmínkách nikdy nevytvoříte stoprocentně hygienické prostředí. Na to byste museli svoje zavařeniny připravovat v laboratoři. Na druhé straně byste se však měli snažit dosáhnout co nejvyšší možné čistoty celého prostoru – kuchyně, vašich rukou, samotných surovin, no a samozřejmě i všeho nářadí, včetně zavařovacích sklenic a víček.
Podstatou tohoto úkonu je zničení co největšího množství mikroorganismů, které by mohly znehodnotit vaše výrobky. Zavařeniny neskladujeme v ledničce, takže toho musí vydržet mnohem víc. Pamatujte, že sterilizace sklenic v pondělí večer a zavařování v úterý v poledne nemá žádný smysl. „Vydezinfikovat“ je musíte těsně předtím, než do nich nalejete nebo naskládáte suroviny, které budete zavařovat.
Jak na klasické sterilizování v hrnci s vodou
Zavařování bez sterilizování je skutečně velkým riskem. Saponát a teplá voda totiž odstraní jen část mikroorganismů. 100 °C je jistota. Při této teplotě totiž hyne drtivá většina všeho živého. Klasické sterilizování sklenic může být trochu zdlouhavé, ale zároveň účinné a navíc je ověřené časem. Určitě nezapomeňte na víčka. Těm je dokonce potřebné věnovat o něco víc pozornosti.
- Nejdříve sklenice i víčka důkladně umyjte s čisticím prostřiedkem na nádobí v teplé vodě. Nezapomeňte je dobře opláchnout. Dobrým pomocníkem je i obyčejný ocet se silnými dezinfekčními účinky, kterým můžete umyté sklenice propláchnout.
- Do hrnce nalejte takové množství vody, aby byly sklenice úplně ponořené. Víčka nahažte mezi ně.
- Sterilizaci nezačínejte v horké vodě, sklenice by vám mohly popraskat. Do hrnce nalejte vlažnou vodu, poskládejte do ní sklenice a nechte je na sporáku ohřívat společně.
- Abyste se vyvarovali nehod s popraskaným sklem, použijte podobnou fintu jako při samotném zavařování v hrnci s vodou. Na jeho dno vložte papír nebo textilní utěrku.
- Když voda začne vřít (dosáhne 100 °C), sklenice v ní nechte aspoň 10 minut.
- Na kuchyňskou linku si položte čistou textilní utěrku a po vytažení na ni sklenice poukládejte. Tak se vyvarujete toho, aby přišly do kontaktu s nečistotami.
Víčka byste měli sterilizovat na dvakrát. Po prvním "vyvaření" pomocí papírové kuchyňské utěrky dokonale vytřete jejich závity. Uvidíte, kolik nečistot z nich vyberete. Pak byste je měli opět dát do horké vody a nechat sterilizovat pár minut.
Tip na rychlou sterilizaci
Uvedený postup vyžaduje samozřejmě poměrně dost času a práce. Pokud si chcete všechno usnadnit, můžete zvolit i mnohem rychlejší způsob. Sklenice i s víčky pouze dokonale umyjte s čisticím prostředkem, opláchněte je pod teplou tekoucí vodou a těsně před tím, než do nich vložíte dané suroviny, je pooblévejte zevnitř i zvenku vřelou vodou z rychlovarné konvice. Počítejte s tím, že tento postup není stoprocentní zárukou toho, že vám vaše zavařeniny vydrží bez plísní dlouhé roky. Na druhé straně je však jakákoliv sterilizace lepší než žádná sterilizáce.
Vybíráme z katalogu
Sterilizování v troubě
Tak, jako můžete v troubě zavařovat, v níj můžete také sterilizovat vaše sklenice. Poznáme dva různé postupy. Prvním je sterilizace párou. Do hlubšího pekáče nalejte trochu vody, poukládejte do ní zavařovací sklenice a při teplotě 100 °C je sterilizujte 10–15 minut. U druhého způsobu na sterilizaci využijete opět vodu, ale tentokrát ji nalejete do pekáče i dovnitř sklenic. Teplota i čas jsou stejné jako v prvním případě. Účinnost obou způsobů je zhruba stejná. Nezapomeňte na víčka, ta by měla být nepochybně ponořená ve vodě, protože jen tak z jejich závitů dostanete drobné nečistoty, které se vám nepodařilo odstranit houbou.
Sterilizování v zavařovacím nebo parním hrnci
Pokud máte doma speciální elektrický nebo indukční hrnec na zavařování, můžete samozřejmě použít i ten. Vložte do něj sklenice a nastavte nejvyšší možnou teplotu. Ideální čas je také cca 10 minut. Druhým možným řešením je také využití parního hrnce určeného na sterilizaci dětských lahví. Pokud tento přístroj vlastníte, určitě ho můžete využít i takto. Menším problémem, a to hlavně u levnějších a základních modelůh těchto spotřebičů, může být maximální teplota, kterou si na nich můžete nastavit. Na samotné zavařování se totiž většinou používá max. 85 °C. V tomto případě to můžete risknout, sklenice však sterilizujte asi dvakrát déle.
Datum:
Je zavařování jednou z aktivit v kuchyni, které se každou sezónu věnujete? Nebo chcete začít? V takovém případě pro vás máme fantastický typ. Pořiďte si kvalitní elektrický zavařovací hrnec. My vám poradíme, proč se vyplatí a jak si jej vybrat.
Číst celý článek
Sterilizování sklenic v mikrovlnné troubě
Zavařování v mikrovlnné troubě je jeden z moderních postupů, který vám dokáže zásadně ulehčit život. Podobně tak můžete v mikrovlnce sterilizovat i samotné sklenice. Teplota v ní však opět jen málokdy přesáhne 100 °C, proto se musíte rozhodnout, zda to risknete, ale všeobecně byste se neměli setkat s většími problémy. Víčka do mikrovlnné trouby nepatří! Jsou kovová, takže pokud nechcete, aby vám mikrovlnka vybuchla, sterilizujte je jiným způsobem.
Sklenice nejdříve umyjte a následně naplňte vlažnou vodou. Mikrovlnná trouba dokáže ohřívat jen to, co obsahuje tekutinu. Samotné sklo by vám tedy nevysterilizovala. Konkrétní postup závisí na tom, kolik a jak velkých sklenic budete sterilizovat současně.
Sterilizace jedné sklenice s objemem 0,7 litru:
- Při výkonu 900 W 4–5 minut
- Při výkonu 800–850 W 5–6 minut
- Při výkonu 700–750 W 6–7 minut
Sterilizace v mikrovlnce pomocí parních sáčků
Tento způsob sterilizace probíhá také v mikrovlnné troubě, ale je vhodný jen na malé sklenice na zavařování. Budete na něj potřebovat speciální parní sáčky, které jsou určené na sterilizaci dětských lahví nebo dudlíků. Sáčky dostanete běžně v drogerii nebo v obchodech s dětským sortimentem. Jeden je možné používat vícenásobně (cca až 20 x). Balení s pěti sáčky stojí v průměru necelých 10 eur. Obrovskou výhodou je, že tento způsob sterilizace pomůže odstranit téměř 100 % všech bakterií a choroboplodných zárodků. Mínusem je poměrně zdlouhavý proces. Pozor! Kovová víčka nemůžete ani v tomto případě vkládat do mikrovlnky.
- Sáček napusťte cca 60 ml vody (dodržujte množství uvedené na obalu).
- Vložte do něj sklenici a sáček zavřete.
- Položte ho na střed otočného talíře v mikrovlnné troubě.
- Nastavte správný výkon a čas na mikrovlnce – nad 1 000 W = 2 minuty, 800–1 000 W = 3 minuty, 500–700 W = 6 minut (také si pro jistotu přečtěte přesný návod na obalu parních sáčků).
- Při vybírání buďte opatrní, sáček je totiž extrémně horký.
- Počkejte, až ho budete moci chytit holou rukou, otevřete ventil na odtečení vody a vaše sklenice je připravená na zavařování.
Sterilizování sklenic v myčce nádobí
Ano, je to zvláštní, ale i to je možné. Myčka podobně jako mikrovlnka dnes neslouží jen na mytí nádobí, ale také na tyto netradiční činnosti. I v tomto případě ji moderní hospodyňky používají spíše na samotné zavařování, ale proč nezaexperimentovat i se sterilizací sklenic?
- Sklenice nejdříve umyjte jako při klasické sterilizaci.
- Myčku nádobí byste měli nejdříve nechat propláchnout bez použití čisticího prostředku, soli či leštidla.
- Naskládejte do ní jen čisté sklenice, se kterými budete zavařovat, tedy žádné špinavé hrnce a jiné nádobí.
- Na myčce nastavte nejsilnější a nejdelší možný režim (minimálně 70–80 °C a 1,5–2 hodiny). Pokud by se stalo, že po vytaženíé zůstane v některé ze sklenic voda, sterilizujte ji ještě jednou, a to jakýmkoliv ze všech uvedených způsobů.
Autor článku
Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život...
Vzhlédnite také naše inspirace
Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje
Je černý gauč dobrou volbou? Určitě ano. Podívejte se, jak dobře může v místnosti vypadat a s čím vším se dá kombinovat.
Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí
Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.
Žlutá koupelna - i doplňky rozhodují
Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.
Publikováno dne: 28.06.2021Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(90.2%)V této kategorii najdete i:
Zasklení balkonu a terasy – výhody, nevýhody Před tím, než se do zasklívání pustíte, zvažte všechny výhody a nevýhody, aby vám tato změna nedělala za pár dní starosti.
Jaké dřevo na uzení klobás, ryb, slaniny, masa, zeleniny: švestkové, akátové, třešňové, bukové, dubové Každý druh dřeva má svoje specifické vlastnosti, které se odrazí na chuti jídla. Jaké charakteristiky mají jednotlivé druhy jídla a jakým druhům dřev se při uzení vyhnout?
Síť proti komárům/moskytiéra nad postel, na kočárek, na altánek, na cesty – jak vybrat? Existuje několik způsobů, jak se proti komárům chránit, ale moskytiéry patří k těm nejúčinnějším. Kde všude se dá moskytiéra použít a jak si moskytiéru vybrat? Poradíme vám v tomto návodu.
Lepidlo etiket nejrychleji ze skla i z plastu odstraníte benzínovým čističe skvrn. Odlakovačem plasty okamžitě zničíte!