Jak pěstovat zázvor? Prozradíme vám i to, jak ho sušit a skladovat

Na chřipku, nachlazení, vykašlávání, ale i na hubnutí nebo na zahnání žízně je zázvor tou správnou bylinkou. Momentálně je tak populární, že se z něho připravují domácí limonády v kavárnách, pivo, různé výživové doplňky, které podporují celkové zdraví člověka, včetně posílení imunity, ale také plodnosti či sexuálního života muže a ženy.

Jak pěstovat zázvor iv květináči?

Často se s ním setkáváme v obchodech během chřipkového období. Problém však nastává, že chřipka útočí nejen během chladných dní, ale i během léta, kdy je dostupnost zázvoru omezená. Možná jste však ani netušili, že se dá pěstovat i doma na zahradě či v interiéru, a mimochodem, jeho pěstování není vůbec náročné. Pokud však nevíte jak na to, může být jeho pěstování náročné, i když se pokládáte za zkušeného pěstovatele a zahrádkáře.

O zázvoru

Zázvor je trvanlivá rostlina, která se už od nepaměti využívá jako přísada do jídel. Kromě koření se z něho vyrábějí čaje, cukrovinky, žvýkačky apod. Oficiální název této rostliny zní Zázvor lékařský, anglický název tohoto všeléku je "Ginger" a v latině se označuje termínem "Zingiber officinale". Řadí se do rodiny "Zingiberaceae", kam patří i kurkuma. Původně pochází z teplého a zároveň vlhkého prostředí ostrovů jihovýchodní Asie. Považuje se za jedno z úplně prvních koření, která se používají po celém světě. Přestože pochází z Asie, traduje se, že do celého světa ho roznesli hlavně Australané.

Na různé účely, hlavně na ty zdravotní, se využívá celý, od listů, květů, a samozřejmě i kořene, který se v současnosti využívá nejčastěji. Kromě léčivých účinkůh se kdysi využíval i na tkaní rohoží a na odehnání zlých duchů.

Jak vypadá a jak roste?

Myslíme si, že asi všichni znají vzhled a kořen zázvoru. Je to ten žlutobílý "mužíček", který si běžně strouháme do čajů. Víte ale, jak vypadá zbytek rostlinky? Pokud ho uvidíte u někoho na zahradě nebo v květináči, na první pohled určitě nezjistíte, že jde o zázvor, a vlastně možná ani na druhý pohled.

Zázvor (zázvor) - pěstování v zahradě nebo v květináči

Vypadá jako okrasná tráva, přesněji třtina a roste do výšky přibližně 1,2 až 1,5 metru. Listy vyrůstají na okrouhlém a pevném stonku. Jsou štíhlé, podlouhlé, jasné trávové až tmavě zelené barvy. Zakončené jsou špičatým hrotem. Na vrcholech stonků vyrůstají květy, které společně vytvářejí bohaté vějířovité okvětí. Pupeny jsou bílé až růžové barvy, ale potom, co rozkvetou, jsou žluté. Podle druhu zázvoru se květy môžou podobat růži, orchideji apod.

Zázvor a jeho druhy

Zázvor patří do rodiny resp. čeledi zázvorové, do které se řadí i kurkuma. Je to rozmanitá rodinka, která obsahuje až přes 1000 druhů zázvorů. Některé jsou jedlé a některé se pěstují jen pro krásné květy jako součást kytic. Mezi ty nejznámější patří zázvor lékařský, z latinského "Zingiber officinale", kterému se věnujeme i v tomto článku. Další odrůdy, které by běžnému Slovákovi mohly být ještě celkem známé, jsou:

  • Červený zázvor - má krásné obrovské krvavě-červené květy a i jeho kořen je zbarvený do růžova. Můžete ho poznat jako součást tradičního japonského jídla Sushi.
  • Bílý zázvor - má voňavé bílé květy a vyskytuje se v oblastech bez mrazů, používá se na přípravu čajů, často se prodává i v supermarketech a najdete ho v oddělení s kořením.

Další, méně známé jedlé odrůdy jsou zázvor černý nebo Barbados, bengálský zázvor atd. Společným znakem všech zázvorů, které jsou určené na konzumaci, je chuť. Mezi ty okrasné zázvory patří např. zázvor japonský, ananasový...

Pěstování zázvoru

Zázvor pochází ze subtropického nebo tropického pásma. Proto je vhodné, aby se pěstoval spíše v interiéru než v exteriéru.

Pěstování zázvoru v květináči

V exteriéru doporučujeme pěstování začít ve skleníku, dokud se pořádně nezakoření a neproběhne jeho zdravý růst. Až potom, když vidíte, že se mu daří, můžete ho umístit ven. Udělejte tak však v době, kdy je venku teplo. Když už jsme u toho tepla, teplota během noci v žádném případě nesmí klesnout pod 10 stupňů. Zázvor se pěstuje hlavně pro léčivé účinky, ale i pro jeho dekorativní schopnosti. Když se mu bude u vás líbit, za 8-10 měsíců dosáhne zralosti a za 2 roky vám bude i kvést.

Stanoviště

Zázvor má rád teplo a světlo, ale opatrně, všeho moc škodí. Vyhraďte mu místo na parapetní desce pod oknem, kde v průběhu dne co nejdéle dopadá denní světlo. Pozor však, nemá rád přímé sluneční paprsky, ale nenávidí stín. Umístěte ho tedy do polostínu.

Je pro něho lepší, když mu je teploučko, kolem 23 °C, ale zajistěte, aby se nepřehřál. Má rád vlhkost, ale nenávidí chlad. Proto když mu je chladno a vlhkost se nemá kam vypařovat, postupně začíná hnít. To, že hnije, zjistíte rychle. Následkem hnití je nepříjemný pach, který se šíří z kořene.

Zálivka

Zázvor miluje vlhké prostředí. Při zalévíní je však třeba být obzvlášť na pozoru, protože když to přešvihnete, jen málokdy se z tohoto "přepitého šoku" dostane, na druhé straně však nesmí vyschnout. Nejideálnější bude, když půda nikdy nebude suchá, ale ani promočená. Proto zajistěte půdu a květináč s dobrým odtokem přebytečné vody.

Zvolte květináč se spodními otvory, na misku umístěte kameny a polévejte je, voda z nich se bude odpařovat a zázvor bude prosperovat. Na vlhkost dbejte hlavně během horkých letních dní. V každém období doporučujeme listy zázvoru rosit rozprašovačem, ne zalévat, a to odstátou vodou pokojové teploty, která byla umístěná ve skleněné láhvi. V létě roste večer, aby slunce listy nespálilo. Během podzimu snižte rosení a v zimě neroste téměř vůbec, tehdy se rosí jen jednou za 2 týdny.

Jaká je nejlepší půda a hnojení na zázvor?

Kořen zázvoru sadíme do půdy, která obsahuje humus, je snadno propustná, ale zároveň udržuje vlhkost. Můžete zvolit i klasickou zeminu, kterou dostanete koupit v zahradnictví, případně použijte půdu ze zahrady s příměsí rašeliny.  PH půdy by mělo být neutrální až mírně kyselé, kolem 5,5 až 6,5. Co se týká hnojení, zázvor reaguje pozitivně.

Na vrch je dobré používat Mullein, který patří mezi nejznámější hnojiva. Používá se u zeleniny, ovoce a u pokojových rostlin pro lepší výnos. Ačkoli je známý, přece jen je to hnojivo jako každé jiné, je nutné s ním zacházet opatrně. Nejenže rostlinám může výrazně pomoci, může jim i výrazně uškodit. Zřeďte ho s vodou v poměru cca 1:10. Sem tam přidejte do roztoku i draselnou sůl. Hnojení uskutečňujte v rámci zalévání, resp. rosením. Během vegetačního období se hnojí přibližně 2krát měsíčně. Dělejte to hlavně s citem a s rozumem.

Jak přesazovat?

Zázvor se přesazuje v okamžiku, kdy jsou listy úplně žluté a opadávají, většinou je to kolem září. Začína usychat, ale nebojte se, je to úplně normální. V této době se vybírá podzemek, tedy kořen. Zařiďte, aby v této době byla půda suchá, bez zavlažování. Část podzemku použijte na kulinářské nebo léčivé účinky a druhou část znovu zasaďte běžným způsobem, tak jako při výsadbě.

Zázvor - výsadba, pěstování, substrát, zálivka, stanoviště

Tento proces se opakuje několikrát, několik roků. To, že se zázvoru u vás líbí, neuvidíte jen na masívním kořenu, ale i na kvetení, kterým se vám odvděčí po 2. až 3. roce ošetřování.

Rozmnožování a výsadba

Nejvhodnějším obdobím na rozmnožování zázvoru je konec zimy, začátek jara. Rozmnožuje se prostřednictvím odřezků kořene, ale také semeny, která se nacházejí ve květech, a samozřejmě i listy, které po určité době, ve sklenici s vodou, zapustí kořeny. Lidé si usnadňují tuto práci, proto většinou vsadí na jistotu a rozmnožují ho prostřednictvím kořene, podzemku, který si koupíte v supermarketech.

Kořen musí být čerstvý s více viditelnými pupeny, resp. očky. Do většího květináče dejte trochu zeminy, do středu položte vodorovně kořen s oky nasměrovanými nahoru. Z nich bude vyrůstat stonek. Následně kořen do poloviny opět zasypte zeminou. Klíčí přibližně po 2–3 týdnech.

Přezimování

Pokud chcete, aby váš zázvor přežil zimu, máte jen 2 možnosti. Tou první je přesadit ho do květináče a vzít ho do interiéru nebo se o něj postarat venku tak, aby teplota kolem něho neklesla pod 10 °C. Když jste majtelem skleníku, máte vyhráno a na zimu ho umístěte sem, pokud není potřebné zázvor ochránit před větrem a průvanem. Přikryjte půdu kolem něho pilinami, nebo chvojinou tak, aby zůstala během mrazu a zimy teplá. Zázvor můžete zakrýt i fólií či porcelánovým květináčem. I přesto, že ho takto zabezpečíte, ne vždy to přežije. Proto raději vsaďte na jistotu a na zimu si ho vezměte dovnitř.

Jak sušit zázvor?

Zajímavé je, že zázvor je možné konzumovat v různých podobách, např. jako čerstvý, sušený, vařený, nakládaný. To, co si z něho připravíte, je jen a jen na vás. Pokud jste si vypěstovali zázvor doma, potom je jeho konzumce vhodná právě tehdy, když zázvor přesazujete. Část kořene zasaďte a část si po důkladném umytí uschovejte v ledničce.

Pro co nejdelší čerstvost ho jemně zabalte do potravinářské fólie. V případě použití zázvoru na jiné účely, např. na okořenění, ho usušte. Na to potřebujete nechat ho jeden den volně v ledničce. Potom ho vyndejte, a když je kůra tvrdá, oloupejte ho. Když je měkká, přímo strouhejte na plátky (jako pkurky). Nastrouhané kousky poukládejte na plech a sušte v teplé a dobře větrané místnosti. Na sušení nepoužívejte troubu. Pokud máte sušičku ovoce, použijte ji.

Jak zpracovat zázvor?

Snad nejčastěji používáme čerstvý kořen zázvoru, který můžeme nakrájet nebo nastrouhat a připravit si z něho čerstvý čaj, limonádu, případně ho přidat do pečiva.

Krájený zázvor na čaj či do pečení

Zázvor však můžete zpracovat i jinými způsoby, např. jako koření, kdy je potřebné suchý zázvor rozdrtit, pomlít v mlýnku. Sušený se skladuje ve skleněné nádobě, kde vám v nezměněné kvalitě vydrží i několik roků. Sušený a zpracovaný zázvor můžete využít např. na přípravu čajů, limonád, jako koření, do koupele nebo si z něho vyhotovte léčivou mast. V případě, že jste se rozhodli připravit si nakládaný zázvor, postačí vám čerstvý kořen, který není nutné sušit. 

Zajímavosti o zázvoru

  • nejkvalitnější zázvor pochází z Jamajky,
  • denní dávka zázvoru jsou jen 4 g na dospělého člověka,
  • zmírňuje bolesti během a před menstruací,
  • tiší těhotenskou nevolnost,
  • uvolňuje od pálení žáhy,
  • zvyšuje sexuální touhu,
  • ve velkých množstvích může škodit,
  • není vhodný pro každodenní konzumaci a na dlouhodobé užívání,
  • používá se na výrobu slavných zázvorových vánočních BIO koláčků a populárního zázvorového piva.

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc

Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...

Dětský pokoj pro chlapce - modrá hraje prim Dětský pokoj pro chlapce - modrá hraje prim

Máte doma chlapce, který by chtěl vlastní dětský pokoj, v níž by byl mohl prožívat dobrodružství? Podívejte se na naši galerii, možná v ní spolu najdete něco, co se vám zlíbí.

Úložný prostor v kuchyni Úložný prostor v kuchyni

Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.



Publikováno dne: 30.08.2020
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(91.8%)

V této kategorii najdete i:

Jak zavlažovat zahradu: zalévání trávníku, rajčat, papriky, brambor, cibule nebo česnekuJak zavlažovat zahradu: zalévání trávníku, rajčat, papriky, brambor, cibule nebo česneku

Vysoké teploty, ostré sluneční paprsky a nedostatek srážek nevyhovují květinám, stromům ani trávníku. Jak na pravidelnou zálivku všech rostlin?

Vysoké, mrazuvzdorné, popínavé vždyzelené rostliny a květiny na terasuVysoké, mrazuvzdorné, popínavé vždyzelené rostliny a květiny na terasu

Jak správně zvolit rostliny na terasu a kterým druhům se bude nejlépe dařit? Parametrů výběru a požadavků je hned několik.

Štěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkováníŠtěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkování

Pro zkušenější zahrádkáře možná nic nového, ale pokud jste v tomto směru nováčkem, určitě vás bude zajímat, co to vlastně štěpení ovocných stromů je a co všechno obnáší.