Štěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkování

Pro zkušenější zahrádkáře možná nic nového, ale pokud jste v tomto směru nováčkem, určitě vás bude zajímat, co to vlastně štěpení ovocných stromů je a co všechno obnáší. Odpovědi na otázky, kdy a jak štěpit jabloně, třešně, švestky, meruňky či ořech a jaké nůžky či nůž použít už nemusíte hledat dál.

 Roubování dřevin

Očkování (štěpení) nebo roubování jsou dva možné způsoby nepřímého vegetativního rozmnožování ovocných stromů. Jaký je rozdíl a jak na to? Čtěte dál a dozvíte se víc.

Co ke štěpení a očkování potřebujete?

  • Kvalitní, ostrý štěpařský nůž,
  • ostrý očkovací nůž (pouze při očkování),
  • zahradní nůžky a pilku na ovocné stromy,
  • štěpařský vosk,
  • štěpařskou pásku nebo pružné pásky lýka na obvazování.

Roubení

Rozšířeným způsobem nepřímého rozmnožování ovocných dřevin je v zahradnictví také roubení. Jde o princip, kdy se přenáší část jednoletého výhonu, případně letorostu bez listů se skupinou oček (pupenů) na vhodnou podnož.

Ideální podmínky

  • podle ročního období jde o roubení předjarní, jarní nebo letní. Ideální je právě jarní nebo předjarní roubení (únor). Letní období je vhodnější pro očkování.
  • roub a podnož by měly být přibližně stejně silné
  • ideální je roubení v období vegetačního růstu

Výběr roubů a samotný proces

Rouby, nebo pokud chcete výhony se odebírají z ovocných stromů v období vegetačního klidu v měsících prosinec až leden. Mělo by jít o schopné (hrubší) rouby. Po odřezání je nutné rouby uskladnit na chladném místě (0 °C až 5 °C). Aby rouby nevyschly, můžete je ukládat do písku, který si udržuje svoji vlhkost, nebo přímo do země na zahradě.

Existuje několik způsobů roubování. Podstatné při roubování je, aby byla tlouštka podnože a roubu přibližně stejná. Pro aplikaci roubu tzv. spojkováním uděláme hladký a šikmý řez na podnožii samotném výhonu. Vznikne tak elipsový řez. Roub se následně ořeže tak, aby měl výhon maximálně 5 pupenů. Následně se přiloží k řezu podnože a pevně sváže štěpařskou páskou. Místo roubování se zatře štěpařským voskem. Dbejte na to, aby byly řezy na podnoži i roubu stejné.

Spojkování nebo kopulace

Pro použití této metody roubování je zapotřebí stejný průměr rouble a kmínka/větve, ideální je v průměru cca 1 cm. Nejčastěji se tato technika používá u mladých stromků jabloní, hrušek, třešní, švestek, angreštu či rybízu. Větev i roub je třeba seříznout šikmo ve stejném úhlu, aby byla styčná plocha co největší. Obě řezné plochy je třeba k sobě přiložit a spoj zpevnit obvázáním štěpařskou páskou a překrýt štěpařským voskem. Větev a roub musí tvořit jeden celek, díky hermetickému spojení se zamezí vnikání vody a patogenů ke spoji.

Plátkování

Tento způsob roubování se používá v případě, že je podnož hrubší než roub. Roub zůstává stejně ořezaný jako v případě klasického spojkování, ale jeho spodní část se zkracuje tak, aby bylo možné roub přiložit na kůru podpnože. Podnož se vodorovně ořeže a stejně tak se šikmo ořeže z jedné strany kůra i s částí dřeva. Vzniknou tak dvě „holé“ plochy.

Tímto způsobem vytvoříte přiměřený řez pro roub. Tímto způsobem roub přiložíte k šikmé ořezané části a pevně svážete. Rány podnože se zatřou štěpařským voskem.

Štěpení na kozí nožku

V tomto případě je roub menší než podnož (ta by měla mít 2 až 4 cm) a umísťuje se do boku podnože (proto se nazývá také roubování do boku). Z roubu je třeba vyříznout trojúhelníkový klín a vložit jej do vyříznutého otvoru stejného tvaru na podnoži/větvi. Vrstvy musí k sobě přiléhat co nejdokonaleji. Spojit je můžete štěpařskou páskou nebo lýkem a pro oštěření ran použijte štěpařský vosk. Pokud má podnož větší průměr než 3 cm, můžete do něj naroubovat roubů více (2 či 3), rána se tak rychleji zahojí. Po roce můžete nadbytečné rouby odstranit. Tento způsob roubování se používá ke roubování třešní či švestek, jabloní a hrušek. Nejvhodnější období pro roubování na kozí nožku je mimo vegetační dobu, kdy rostlina odpočívá.

Štěpení na kozí nožku

Roubování pod kůru

Pokud chcete omladit staré ovocné stromy, které přestaly dostatečně rodit, ale stále mají vitální podnož, použijte roubování pod kůru. Musíte odříznout kmen nebo větev a 3 cm kolmo od řezu rozříznout kůru. Špičkou nože ji jemně odchylte a do pouzdra zasuňte šikmo seříznutý roub se spodním pupenem nacházejícím se v horní třetině spojení mezi roubem a podnoží.

Roubování do rozštěpu

Jedná se o nejstarší známý způsob roubování, používá se k navrácení rodivosti starším stromům se zdravým podnožem. Tento způsob můžete použít u jabloní, hrušek, rybízu či angreštu. Kmen nebo větev (od 5 do 8 cm) jemně roztřepejte a do rozštěpu vložte roub seříznutý do klínu, aby se dotýkaly růstovou částí pod kůrou. Spodní očko roubu by mělo být v horní třetině spoje mezi podnoží a roubem a otočeno by mělo být směrem ven.

Očkování ovocných stromů

Očkování je druhem rozmnožování ovocných stromů, kdy se na podnož jednoho stromu přenáší tzv. očko (což je pupen se štítkem kůry) druhého či příbuzného stromu. Přenášené očko je menších rozměrů, jako část podnože, na kterou pupen umísťujeme.

Ideální podmínky

  • spící pupeny (přenášené) musí být dobře vyvinuté
  • podnož musí být ve fázi aktivního růstu (vyživovaný), aby bylo očkování co nejúčinnější
  • ideální je očkování provádět v jarním nebo letním období (očkovací sezóna, proudění mízy). Pro očkování je to především červenec–srpen

Očka se odebírají ze zdravých částí ovocné dřeviny. Nejvhodnější jsou očka z oblasti vnější koruny ovocného stromu. Jde o tzv. letorosty, z nichž se odstraní vrchní část a ponechají se jen stopky listů. Jako znak úspěšného zaočkování je signálem to, že po přibližně 2-3 týdnech stopky odpadnou.

T očkování

Očkovacím nožem nařežte kůru a lýko do tvaru písmene T (ve výšce 0,2 až 0,3 m nad kořenovým systémem) a špičkou nože kůru jemně odchýlte. Do vzniklého pouzdra vložte očko a převážte jej štěpařskou páskou, aby spoj pevně držel.

Forkertovo očkování

Při tzv. Forkertově očkování je třeba do podnože ve výšce 0,2 až 0,3 m shora vyříznout jazýček kůry i s jemnou částí dřeva. Měl by být stejně dlouhý jako štítek očka. Ten na dolním konci seřízněte, zasuňte za odhrnutý jazýček a zapáskujte.

Plátkové očkování

Na větvi nebo podnoži roubované rostliny vyřízněte plátek/proveďte zářez a na jeho místo vložte vyříznuté očko. Spoj ošetřete štěpařským voskem a převažte štěpařskou páskou.

Nejčastější otázky – FAQ

Kdy a jak očkovat ovocné stromy?

Závisí to na tom, jaký typ očkování si vyberete. Pokud zvolíte očkování tzv. bdícím očkem, můžete očkovat v červnu. Pokud si vyberete očkování spícím očkem, očkujte v srpnu.

Co znamená roubování sedýlkováním?

Jedná se o vylepšený způsob plátkování, při kterém se na roubu vyřízne tzv. sedýlko, které po přiložení do roubku překrývá část horizontální řezné rány na podnoži. Podnož je třeba seříznout horizontálním řezem, poté provést šikmý řez, aby vznikla šikmá řezná rána, ale aby zůstala část horizontální řezné rány. Roub je třeba řezem upravit tak, aby zapadl do šikmé řezné rány na podnoži. Můžete jej přiložit k podnoži, provázat a rány zatřít voskem.

Co je roubování za zelena?

Jedná se o roubování na přelomu jara a léta, kdy jsou podnož i roub ještě v bylinném stavu. Délka letorostu prodlužujícího podnož by měla dosahovat 0,15 až 0,2 metru. Podnož upravte vyříznutím bočního obrostu až po místo roubování, avšak listy nechte. Žiletkou nebo ostrým nožem proveďte kolmý řez na místě, kde letorost ještě nezdrevnatel, a podnož ve středu roztřepte osovým zářezem. Tloušťka roubu by měla být stejná jako tloušťka podnože v místě kolmého seříznutí. Roub opatrně zasuňte klínovým seříznutím do rozštěpu podnože. Místo spojení omotejte užší páskou.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Komentáre

26/02/2021 07:00
Zdeněk Rackiewicz

Dobrý den. Můžete mi prosím poradit kde sehnat gumové pásky - šátečky na očkování. Děkuji za odpověd.

Zdeněk Rackiewicz

17/11/2023 18:34
Zdeněk

Článek plný odborných i pravopisných chyb je skvělou vizitkou dnešní žurnalistiky. Jen do toho. Už nadpis je perlou.

Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Závěsná křesla a houpací sítě v interiéru Závěsná křesla a houpací sítě v interiéru

Závěsné křeslo či houpací síť? Výběr ani jednoho z nich nebudete litovat. Ozvláštní interiér a vytvoří prostor pro zábavu a odpočinek.

Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody

Toužíte s příchodem jara osvěžit vaši kuchyni? Naberte odvahu a dodejte její originalitu jedinečnými odstíny zelené. Vneste do svého bytu kousek přírody a harmonie pomocí mátových,...

Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim

Uvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.



Publikováno dne: 24.02.2019
Posledná aktualizácia: 13.04.2023
Hodnocení článku:
(90.4%)

V této kategorii najdete i:

Jak zavlažovat zahradu: zalévání trávníku, rajčat, papriky, brambor, cibule nebo česnekuJak zavlažovat zahradu: zalévání trávníku, rajčat, papriky, brambor, cibule nebo česneku

Vysoké teploty, ostré sluneční paprsky a nedostatek srážek nevyhovují květinám, stromům ani trávníku. Jak na pravidelnou zálivku všech rostlin?

Vysoké, mrazuvzdorné, popínavé vždyzelené rostliny a květiny na terasuVysoké, mrazuvzdorné, popínavé vždyzelené rostliny a květiny na terasu

Jak správně zvolit rostliny na terasu a kterým druhům se bude nejlépe dařit? Parametrů výběru a požadavků je hned několik.

Žížaly na zahradě a v trávníku, kterých se není třeba zbavitŽížaly na zahradě a v trávníku, kterých se není třeba zbavit

Žížaly pomáhají prokypřovat půdu, zlepšují její strukturu i dostupnost živin. Může jejich výskyt v některých případech znamenat problém?