Návod, jak postavit domácí dřevěnou a zděnou udírnu nejen na klobásy

Udírnu si můžete koupit hotovou přímo u prodejců se širokým sortimentem. Pokud jste však šikovným kutilem, udírna se dá postavit i jednoduše svépomocí. V tomto „zařízení“ si připravíte chutné produkty z masa, sýry a další uzené pochutiny.

Jak postavit dřevěnou udírnu

Jak si postavit vlastní udírnu? Podrobný návod i s tím, co budete potřebovat, si přečtěte v následujících řádcích.

Různé typy udíren

Na začátku byste si měli určit přesný typ, jaký chcete do vaší zahrady. Výběr by měl záviset na tom, jaké suroviny se v ní chystáte připravovat a jestli chcete udírnu na teplé, nebo studené uzení. Samozřejmě každému vyhovuje něco jiného a tato stavba by měla sedět nejvíc vašim požadavkům. Jaké jsou rozdíly v různých druzích udíren?

Udírna podle připravovaných surovin

První rozdělení je podle toho, jaké potraviny byste v udírně měli připravovat. Je jasné, že se v klasické udírně nedají současně udit ryby a sýry. Při tomto procesu by vůně z ryb nasákla i do sýra. Pokud chcete najednou udit více různých potravin, měli byste si postavit multifunkční udírnu. Udírny se podle připravovaných surovin rozdělují na:

  • Udírna na maso a ryby – každá udírna se dá použít na tepelnou úpravu jakýchkoliv potravin. Většinou jsou to zpracované masové výrobky. Také se v ní dají připravit i různé druhy zeleniny, ovoce, ořechy, sýry a další nemasité výrobky. Speciální je udírna na ryby, která se jinak nazývá také rybářská udírna. Celkově se tento typ udírny odlišuje tím, že v ní můžete připravovat najednou jen jeden typ potravin.
  • Multifunkční udírna – v tomto případě se dají najednou připravovat různé typy potravin, ale navzájem neovlivní svoji chuť a vůni. Tato zařízení jsou vybavená více udicími komorami. Díky tomu budete moci najednou tepelně upravovat maso, ryby i nemasové výrobky. I když je tato udírna na stavbu složitější a nákladnější, vyplatí se to v případe, že obvykle udíte více produktů.

Teplé a studené uzení

Existují i různé styly uzení, při kterých je základním faktorem teplota a délka uzení. Nazývají se teplé a studené uzení. K tomuto budete potřebovat nejen správnou udírnu, ale je potřebné dokoupit i příslušenství. Navíc jednou z metod je také uzení za vlhka, kdy se uvnitř udírny udržuje vyšší vlhkost. Díky tomu jsou výrobky šťavnatější a využívá se hlavně při přípravě salámů. Pojďme se blíže podívat na teplé a studené uzení.

  • Udírna na teplé uzení – každá udírna se dá použít na teplé i horké uzení. Ve svépomocně postavené udírně by neměl chybět kvalitní teploměr a případně i termostat. Takto budete moci přesně regulovat teplotu při úpravě masa a nemasových výrobků. Teplé uzení probíhá při teplotách od 45 do 75 stupňů. Při horkém uzení je to do 100 stupňů Celsia.
  • Udírna na studené uzení – tato metoda je šetrnější, ale zároveň vám zabere víc času. Proces probíhá při teplotě 25 stupňů Celsia. Studené uzení se vyplatí u potravin s menším obsahem tuku (hovězí, vepřové a kuřecí maso, ryby, zelenina nebo sýr). Tímto způsobem prodloužíte trvanlivost vybraných produktů.

Uzené ryby

Příslušenství

  • Háčky – háčky ve tvaru S jsou univerzální a dají se využít zejména při přípravě masových výrobků. Účkové háčky byly přizpůsobené na uzení ryb. Ty se připravují vcelku. Jednu část ve tvaru očka protáhněte břichem ven přes ústa a otočíte kolem páteře.
  • Rošty – jsou dva typy roštů: rovné a vlnkové. Rovné rošty slouží na uzení masa a některých ryb. Zvlněné rošty jsou vhodné při přípravě ryb (pstruzi, makrely a podobné druhy).
  • Tyčky na zavěšení háčků – připevníte je na předpřipravené zarážky v horní části udírny.
  • Rám na tyčky – vylepšeným řešením je vysouvací rám. Tím si ulehčíte práci při rozkládání a sbírání uzených potravin.
  • Odkapová miska – ve spodní části udírny se do ní zachytávají odkapávané části z potravin, které se vlivom tepla rozehřívají. Při tomto procesu se naplní pískem nebo solí.
  • Komín – nachází se v každé udírně. Mezi 2 základní typy patří ty, které jsou přímo na udírně a komíny odvádějící kouř mimo udírnu.
  • Teploměr – nacházet by se měl v každé udírně, abyste mohli regulovat teplotu uzení. Jeho cena se pohybuje do 500 Kč.
  • Ohniště – musí být uzavřené, aby se v něm dala regulovat teplota.

Cena udírny

Kolik mě bude stát svépomocná stavba udírny? To je otázka, kterou si položí nejeden kutil před začátkem tohoto projektu. Finance jsou jedním z nejdůležitějších faktorů. Asi vám nemusíme připomínat, že dokážete ušetřit hlavně tím, když se do stavby pustíte sami. Na čem byste ale neměli šetřit, je určitě kvalitní materiál a příslušenství. Životnost udírny prodloužíte i správnou péčí, ale tomu se budeme věnovat později. Jaký rozpočet je třeba si připravit na stavbu udírny svépomocí?

Dřevěná udírna

Dřevo je jedním z přírodních materiálů, který se na stavební účely používá už od nepaměti. Je lehké, pěkně vypadá a při správném ošetřování vydrží roky neporušené. Když si postavíte na zahradě dřevěnou udírnu, bude vám pěkně ladit s ostatními stavbami a zahradním nábytkem. Výhodou použití dřeva na udírnu je zachování chuti potravin a získání speciálního aromatu ze dřeva.

U dřevěné udírny byste měli počítat s malou stavbou. Důležitý je výběr konkrétního druhu dřeva – ideální jsou tvrdší typy jako buk, dub nebo olše. Cena udírny závisí na více faktorech. Množství použitého materiálu, velikosti, komponentů navíc či typu základů. Náklady se budou pohybovat ve tisících korun (od 5 000 do 25 000 Kč). Ušetří ti, kteří mají vlastní dřevo, protože to ukuseje nejvíc z celého rozpočtu.

Dřevěná udírna

Zděná udírna

Na stavbu zděné udírny si potřebujete vyhradit víc času i peněz. Zároveň to bude vyžadovat i jinou techniku a nějaké ty odborné znalosti. Výhodou tohoto typu udírny je možnost využití během celého roku. Stavba je pevnější, stabilnější a obvykle má také delší životnost. Celkově jsou zděné udírny oblíbenější než ty dřevěné. Všechny potřebné komponenty najdete ve stavebninách a v železářství.

Na začátku byste si u obou staveb měli připravit projekt. Můžete si ho vypracovat sami nebo se poradit se zkušeným odborníkem. Ve výbavě na zděnou udírnu nemůže chybět kvalitní cihla, malta a další komponenty, které jsou neoddělitelnou součástí udírny (trouba, vystužené tyče či teploměr). Konečná cena se odvíjí od velikosti a typu použitých materiálů. Celkově jsou ale náklady na tuto stavbu o něco vyšší než u dřevěné udírny, a to až nad 25 000 Kč.

Co všechno budete potřebovat a postup stavby dřevěné udírny krok po kroku

Nářadí:

Materiál na rozměry 1 x 1 x 2 metry:

  • Hoblované hranoly
  • Perodrážkový profil
  • Panty na dveře
  • Spojovací materiál
  • Nátěr
  • Plech z nerezavějící oceli
  • Beton na základy
  • Ocelová síť
  • Teploměr
  • Izolace

Postup stavby:

  1. Nejdříve si vykopejte jámu na základy. Protože rozměry udírny jsou 1 x 1 x 2 metry, základy by měly být o něco věčší. Hloubka je ideálně 10 centimetrů. Dovnitř vložte předpřipravený rám s vnitřmím rozměrem 2 500 x 1 200 milimetrů.
  2. Následuje betonování základů. První vrstvu tvoří štěrk a tlouštka by měla být aspoň 3 centimetry. Potom vložte tenkou armovací síť. Betonujte voděodolným betonem a na řadě je vrchní armovací síť.
  3. Když je beton čerstvý, je třeba osadit spodní rám udírny s vnějšími rozměry 960 x 960 milimetrů. Přišroubujte ho k betonu.
  4. Deska z nerezavějící oceli musí mít předvrtané otvory s průměrem 4 milimetry a měla by lícovat se spodním rámem.
  5. Z předpřipravených hranolů poskládejte kostru udírny. Rám musí být při skládání v rovině. Konstrukci tvoří dvě hlavní stěny, následně složte bočnice a na jejich dočasné uchycení použijte stahovací pásy.
  6. Je čas, aby byla udírna ukotvená k připraveným základům. Do spodních hranolů předvrtejte díry a k plechu je připevněte základním šroubem. Střešní bednění zase upevní horní stranu udírny.
  7. Větrací otvory vytvoříte Forstnerovým vrtákem. Na tyto otvory půjde z vnitřní strany antikorozní síťka. Postupně obkládejte všechny stěny a pero profilu musí být směrem nahoru. Profil použitý na stavbu udírny by měl být na bocích seříznutý pod úhlem 45 stupňů, aby díly do sebe co nejlépe zapadaly.
  8. Vytvořte otvor na kouřovod. Přiložte antikorozní průchodku, obkreslete a okolo ní vyřežte otvor ve tvaru čtverce. Vyčistěte ho a z vnější strany přišroubuje přechodový plech.
  9. Pícku osadíte tak, že kouřovod zasunete dostatečně hluboko, aby se nedotýkal dřevěného obkladu. Kouř by měl jít na rozrážecí plech v udírně. Pomocný plech z nerezavějící oceli je na pomocných latích (950 x 50 x 50 mm).
  10. Na boky pomocných hranolů upevněte čtyři ohnuté plechy (950 x 250 mm) na odkapávání a zachytávání masti z uzených potravin. Do udírny je osaďte ve dvou rovinách proti sobě.
  11. Připravit je třeba také závěsné tyče, aby došlo k rovnoměrnému uzení potravin. Do předvrtaných hranolů na bocích udírny upevníme trubky s průměrem 20 mm. Na to uchyťte antikorozní háčky. Pokud chcete tepelně upravovat i sýry, připravte si poličku na jejich vyuzení.
  12. Na řadě je teploměr, který namontujete a upevníte tmelem do interiéru udírny. Dveře zavěste na panty a dokončete střechu osazením krytiny.

Zděná udírna – rozdíly a části

Druhým typem je zděná udírna s ohništěm. Na začátku byste si měli sestrojit kostru podle stanoveného plánu a rozměrů. Vnitřní prostor pro maso by měl mít asi 90 x 90 centimetrů. Výška by měla být dostatečná, abyste se nemuseli ohýbat. Zároveň byste měli pohodlně dosáhnout na regulační klapku v komíně. Předem si stanovte i vnitřní uspořádání, které ovlivňuje kvalitu uzení. Na protilehlé strany namontujte lišty se zářezy, které poslouží na podepření nerezových tyčí. Ideální jsou vysouvací lišty. Ve spodní části se budou zachytávat kousky masa a tuk. Tato část by měla být jednoduše odnímatelná, aby se dala čistit.

Zděná udírna

Podlaha a boční stěny jsou také důležitou částí. Pevnost podlahy zajistíte použitím cihel nebo betonu. Stěny vyzděte z vhodného typu tvárnic, ale také se dají použít i cihly. Dávejte si pozor na detailní škárování. Nezapomeňte na kouřovod spojující oddělené ohniště a prostor udírny. Kouřovod bývá z kameniny, litiny nebo oceli. Udírna nepotřebuje rovinu, dokonce je lepší, když ji umístíte do svahu.

Základ ohniště s dvířky a místem na popel může být vybudovaný ze starých kachlí. Dveře od popelníku by měly umožňovat spodní regulaci vzduchu, čímž regulujete i teplotu v udírně. Zajistíte si tak optimální teplotu při minimální spotřebě dřeva. Připravené ohniště je třeba obezdít cihlami.

Když už máte vybudovanou celou udírnu, na řadě je střecha. Určete si její rozměry a nezapomeňte ani na prodloužení. Pod prodlouženou střechu se vám vejde i dřevo do zásoby. Jako krytina se používá lepenka, tedy kanadský šindel. Je to kvalitní, ale teplu málo odolný a hořlavý materiál. Pro větší bezpečnost doporučujeme vsadit na klasickou horskou krytinu.

Péče o udírnu

  • Prodloužení životnosti – jak prodlouží životnost dřevěné udírny? První možností je použití kvalitního dřeva, například červeného smrku na kostru a borovice jako obklad. Důležitá je ochrana dřeva před vlhkostí. Proto by měla střecha přesahovat na každou stranu aspoň 10 centimetrů. Profil na bocích osazujte s malou mezerou kvůli rozpínání dřeva při vlhkosti.
  • Základem je bezpečnost – podceňovat byste neměli ani umístění udírny. Měla by se nacházet aspoň pár metrů od ostatních staveb na zahradě. Takto budete chránění před případným vznikem požáru. Nejdříve si hotovou udírnu vyzkoušejte na prázdno.
  • Teplota uzení – na zvýšení teploty o několik stupňů musíte použít směšovač vzduchu, který chrání před možností vzniku požáru. Nenechávejte udírnu bez dozoru, aby nevznikl požár.
  • Nezapomínejte na hygienu – neměli byste zapomínat ani na pravidelnou údržbu udírny. Pravidelně čistěte hlavně antikorozní tyče a háčky, které se dostávají do kontaktu s potravinami nejvíc. Uzení způsobuje vznik korozivního kondenzátu, což může narušit kovové části udírny. Po uzení je třeba udírnu pořádně odvětrat.

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl

Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.

Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha

Červená do ložnice? Ano, či ne? Pokud patří k vašim oblíbeným, neměli byste se jí vyhýbat ani v ložnici. Naše inspirace vás o tom přesvědčí.

Dětský pokoj pro chlapce - modrá hraje prim Dětský pokoj pro chlapce - modrá hraje prim

Máte doma chlapce, který by chtěl vlastní dětský pokoj, v níž by byl mohl prožívat dobrodružství? Podívejte se na naši galerii, možná v ní spolu najdete něco, co se vám zlíbí.



Publikováno dne: 02.08.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(87.4%)

V této kategorii najdete i:

Foukaná izolace (z celulózových vláken, minerální vaty, dřevovlákna) – zkušenosti, cenaFoukaná izolace (z celulózových vláken, minerální vaty, dřevovlákna) – zkušenosti, cena

Foukaná izolace je vhodná do podkroví i podlah a podle zkušeností si ji lidé nemohou vynachválit. Jak funguje foukaná izolace?

Zateplit, nebo nezateplit dům? Výhody a nevýhody zatepleníZateplit, nebo nezateplit dům? Výhody a nevýhody zateplení

Zateplování má svoje výhody i nevýhody. Co byste měli udělat předtím, než se do tohoto procesu pustíte?

Dřevěný nebo kovový přístřešek na auto u domu svépomocí – rozměry, cena, povoleníDřevěný nebo kovový přístřešek na auto u domu svépomocí – rozměry, cena, povolení

Jedním ze řešení, jak uskladnit svoje motorové vozidlo, je svépomocné postavení přístřešku na auto. Návod spolu s výhodami tohoto řešení najdete v článku.