Jak uskladnit ovoce a zeleninu

Správné uskladnění ovoce a zeleniny potrápilo už nejednoho zahrádkáře. Ovoce, které po měsících podlehlo plísním nebo zničená kila zeleniny představují velké škody.

Dřevěná bedýnka s jablky

Pokud vám urodila zahrada mnohem víc, než jste očekávali, a potřebujete poradit jak správně uskladnit úrodu, pojďte se s námi naučit, jak na správné zazimování plodin bez toho, aby nastaly výrazné škody.

Jak uskladnit hrušky a jablka

Před tím, než začnete samotné uskladňování ovoce, je důležité plody zkontrolovat, zda není napadnuté, aby se případní škůdci nepřenesli na ostatní úrodu. Už při samotném sběru je prioritní zaházení s ovocem. Obírejte za sucha, nejvhodnější jsou chladné dny nebo časná rána, při relativně nízkých teplotách. Plody obírejte i se stopkou. Nehažte je, aby se nevytvořila potlučená místa, ktará jsou víc náchylná na choroby a plísně.

Plody umyjte  a vysušte, přičemž je zabalte do novinového papíru a opatrně uložte do přepravky. Papír vyloučí riziko plísní, které by se mohly vytvořit. Vhodné přepravky, případně nádoby jsou bez výčnělků a z vnitřní strany hladké.

Jak uskladnit bobulovité ovoce

Na uskladňování bobulovitého ovoce použijte zmrazení. Při samotném procesu mrazení dochází k zastavení všech reakcí v buňkách a ovoce se dál neznehodnocuje a navíc se v něm uchovává až 80–90 % vitamínů.

Postup je jednoduchý. Nejlepší je zmrazovat ovoce hned po sběru, zbytečné uskladňování v ledničce jen sníží hodnotu vitamínů. Ovoce umyjte a zabalte do mikrotenových sáčků, popřípadě skleněných nádob. Nevytvářejte příliš velké balíky, aby se nevytvořilo příliš ledu. Ideální teplota je -18 až -30 °C.

Uskladnění bobulovin v mrazničce

Tento proces můžete opakovat i se zeleninou.

Výroba sirupu, moštu nebo džemu

Z poškozeného ovoce, které nelze dále skladovat, můžeme získat vynikající sirupy, šťávy a džemy. Pokud máte příliš ovoce, určitě se vyplatí sáhnout po této metodě uchování.

Skladování košťálové zeleniny

Při skladování košťálové zeleniny máte hned několik možností. Můžete si vytvořit pařeniště a do příčných rýh poukládat hlávky kapusty či zelí bez obalových lístků a zasypat je pískem nebo zeminou. Dejte si však pozor, aby se zelenina vzájemně nedotýkala.

Další možností je přikrýt zeleninu, kterou si nejdřívě poukládáte do přepravek, síťkou, aby se k ní nedostali hlodavci, a vytvořit izolační vrstvu pomocí listí nebo slámy. Úrodu je možné skladovat i na půdě, kde zeleninu poukládáme do sena a přikryjeme izolační vrstvou.

Skladování kořenové zeleniny

Kořenová zelenina je schopná přečkat dlouhé měsíce ve sklepě při dobrém zazimovaní. Můžete vykopat jámu, do níž vaši úrodu uložíte, nebo ji skladovat volně v bedničkách. Dobrou alternativou je uskladňování zeleniny v přepravkách zasypaných pískem. Vyberte si bedničku, do které dáte písek, popřípadě hlínu a zeleninu do bedničky poukládejte tak, aby trčela jen vrchní část s listovým srdíčkem. Pokud si troufáte, můžete vytvořit i kopečky písku volně ve sklepě a zeleninu zasypat, je to jen na vás.

Na půdě můžete skladovat cibuli, přičemž to vůbec není složité. Přikryjte ji novinovým papírem, a pokud se blíží tuhý mráz, izolujte ji ještě slámou.

Tip: Cibuli můžete skladovat také tak, že ji svážete do copů. Přesně tak, jak to dělali naše babičky. Svázaná cibule se stane součástí podzimní dekorace domácnosti.

Zaplétání cibule do copů

Podmínky na uskladnění

Místnost, v níž budeme ovoce/zeleninu skladovat, by měla být tmavá a udržovat teplotu nad nulou ( 0–4 °C). Ideální je suterén nebo zapuštěný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí. Důležité je větrání místnosti, cirkulace vzduchu totiž znemožní tvoření hub. Vzdušná vlhkost s kombinací nízké teploty je důležitá z toho hlediska, že udržuje dlouhodobě chuť a barvu ovoce/zeleniny.

Pravidelně kontrolujte stav teploty i vlhkost v místnosti. Teplota by neměla klesnout pod nulu a ideální stav vlhkosti je 80 až 90 %.

Dezinfekce prostoru i bedniček, v nichž budeme uskladňovat naši úrodu, je důležitou součástí procesu. Na dezinfikování použijte horkou vodu nebo páru, která si s bakteriemi poradí. Pokud chcete razantnější řešení, můžete zakoupit i chlorový přípravek nebo vápenné mléko s přídavkem modré skalice.

Časté chyby při uskladňování

Důležité je upozornit na časté chyby, které se při uskladňování ovoce a zeleniny vyskytují, a předejít jim.

Neskladujte zeleninu a ovoce v jedné místnosti spolu s kulinářskými potřebami do vaší garáže jko je benzín, nafta, barvy, mazadla  či jinou chemií.

Některé druhy ovoce a zeleniny se při spoločném uskladňování výrazně ovlivňují, což se projevuje znehodnocováním jejich chuti. Je proto vhodné je skladovat odděleně. Pokud však nemáte na výběr, zkuste zeleninu poukládat do písku nebo do polyetylenových sáčků a zmírnit tento efekt.

Spojení různých odrůd jablek není dobrým nápadem a takté ani spojení zimní a rané úrody. Navzájem jsou totiž schopné ovlivňovat vlastní chuť a zrání.

Autor článku

Dominika Ježová

Vždy jsem hledala způsob, jak kreativní cestou vyjádřit představy a myšlenky, které ve mně dřímali. Přivedlo mě to k psaní a od té doby miluji, že...


Komentáre

03/10/2018 23:16
Jitka Musilová

Proboha, milujete psaní a dřímali !!! ve Vás myšlenky???

Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Vyřezávané Halloween dýně Vyřezávané Halloween dýně

Víte kdy je Halloween? Už o pár týdnů! A máte už promyšlený motiv, který letos vyříznete na dýni? Pokud ne, pak se nemusíte stresovat - připravili jsme pro vás to nejlepší z nejlepšího....

Botník by neměl chybět ve vaší předsíni Botník by neměl chybět ve vaší předsíni

Malá či velká botník, určitě by neměla chybět ve vaší předsíni. Jde o prakticky kousek, který vám pomůže udržovat pořádek a mít přehled ve vaší obuvi. Botník ve formě skříňky nebo...

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.



Publikováno dne: 23.05.2018
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.6%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.