Nejlepší zavařená červená řepa s křenem, s fenyklem a anýzem, s jablky – zavařování v troubě nebo mikrovlnce

Červená řepa je velmi oblíbeným doplňkem k jídlu, přísadou k vaření nebo do smoothie nápojů. Můžete ji použít na množství způsobů, a když na internetu vyhledáte recepty z červené řepy, najdete jídla co svět existuje. Co je její velkou výhodou a proč byste neměli váhat se zařazením červené řepy do jídelníčku, je její nenáročnost na pěstování, obsahuje mnoho výživných látek a můžete ji připravit naslano i nasladko.

Jak zavařovat červenou řepu?

Pusťte se do pěstování červenmé řepy a potom si ji odložte zavařenou, abyste si ji vychutnali i během zimních měsíců. Poznáme různé způsoby zakonzervování červené řepy – kromě zavařování je to sušení, nakládání nebo zmrazení. To, jaký způsob si vyberete vy, je na vás, ale my vám v dnešním článku přiblížíme, jak správně červenou řepu zavařovat, co k tomuto procesu budete potřebovat a v závěru článku vám dáme tipy na to, kde můžete zavařenou červenou řepu použít.

Zajímavosti o červené řepě a proč ji začít zavařovat

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, kterou poznáte hlavně podle její specifické, fialově-červené barvy a výrazné chuti. Velmi oblíbená k jakémukoliv jídlu je u nás, v Evropě, ale i v asijských zemích a Americe. Stejné je to i s pěstováním, červená řepa je poměrně odolná rostlina, která není na pěstování náročná, takže pravděpodobně i proto je tak rozšířená. Využívaná byla v minulosti nejen k jídlům, ale podávala se také jako léčivo. Červená řepa obsahuje látku betain, která má vliv na činnost jater a na průtok krve v žilách a tepnách. Celkově zlepšuje imunitu, snižuje krevní tlak, umožňuje snadnější trávení a v jídelníčku ji ocení i ženy, protože dokáže zlepšit stav vlasů a nehtů.

Ve 100 gramech červené řepy se nachází 380 miligramů draslíku, 20 miligramů vápníku, 70 miligramů sodíku a 1 miligram železa. Kromě toho se v ní nachází i vyšší množství sodíku, hořčíku a zinku. Z vitamínů obsahuje vitamín C, D, E, vitamín B6 a B12, karoten, tiamin, riboflavin a niacin. I kvůli tomuto složení je červená řepa velmi doporučovaná ženám, protože během menstruace ztrácejí krev. Červená řepa napomáhá tvorbě červených krvinek a doplňuje v krvi hladinu železa.

Způsoby zpracování červené řepy

Tak co, přesvědčili jsme vás, abyste zařadili do svého jídelníčku víc červené řepy? Pokud ano, tak v tom případě začněte zavařovat, sušit, nakládat a případně i zmrazovat. Nejvíc tradičním způsobem je klasické zavařování červené řepy, které praktikovaly naše babičky a také jejich mámy už odpradávna. Možná máte v rodině tradiční recept a postup na zavařování červené řepy, možná jste ji v rodině ještě nikdy nezavařovali a chcete s tím začít. Dalšími způsoby je sušení, červená řepa v podobě marmelády, zmrazení a nakládání. V každé podobě chutná červená řepa jinak a je jen na vás, který postup a způsob si vyberete.

Zavařování

Nejklasičtějším způsobem, který se používá na zpracování červené řepy, je, samozřejmě, zavařování. Při tom máte jistotu, že vám červená řepa vydrží klidně i roky, pokud je tedy provedené správně. Zároveň díky tomuto způsobu zpracování, přidáním nálevu a dalších ingrediencí dostane červená řepa úplně jinou chuť. Ze zavařené červené řepy můžete připravovat různé recepty, podobně jako z čerstvé červené řepy. Hodí se i jako příloha k hlavnímu jídlu, zavařená červená řepa nahradí zeleninový salát.

Vybíráme z katalogu

Sušení

Nebo jinak řečeno, dehydratace červené řepy, je velmi praktický způsob, jak si ji uchovat na delší dobu. V tomto případě si musíte dát pozor, na jakém místě a jak máte červenou řepu uskladněnou. Kdyby se sušená červená řepa nacházela na vlhkém místě, byla by slabě utěsněná nebo by byla v nádobě příliš stlačená, tak by vám mohla začít plesnivět.

A jak připravit sušenou červenou řepu? Nejdříve ji dejte uvařit, aby změkla. Uvařená by měla být za 45 minut, záleží na velikosti. Potom ji oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka, jako kdybyste chtěli připravit čipsy, a poukládejte do sušičky na ovoce a zeleninu. Sušit by se měla do křupava. Nechat ji vysušit můžete i na radiátoru a novinách, ale to bude trvat o něco déle. Usušit můžete i nať ze řepy, kterou potom můžete rozmixovat na prášek a používat do jídel a smoothie.

Zmrazení

V případě, že vám moc nechutnají sušené potraviny, tak máme pro vás způsob uskladnění červené řepy, který je jednodušší a pro vás o něco chutnější. Když uvaříte červenou řepu a pokrájíte ji na tenká kolečka, tak ji poskládejte do igelitového sáčku a uskladněte do mrazničky.

Sušená červená řepa

Pokud neradi uskladňujete potraviny v igelitu, tak můžete použít uzavíratelné misky na potraviny nebo hrubší plastové sáčky se speciálním uzavíráním. Když budete chtít červenou řepu použít, tak ji i zmrazenou hodíte do smoothie nebo teplých jídel. Pokud ji chcete použít jako přílohu, je nutné ji nechat rozmrazit.

Nakládání

Myslíte si, že nakládání červené řepy je jen jiný název pro zavařování? Mezi těmito dvěma způsoby zpracování je množství rozdílů. V případě nakládání nedáváte sklenice naplněné potřebnými ingrediencemi znovu ohřívat, aby se pořádně zakonzervovaly. Nakládání potravin je časově méně náročné a také časově kratší, ale je třeba počítat s tím, že vám nevydrží tak dlouho.

Když naložíte červenou řepu, nejlepší je uskladňovat ji v ledničce. Jak postupovat při nakládání? Řepu uvařte do měkka, oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte. Nálev si připravte stejný jako při zavařování (najdete ho níže) a nalejete ho do předpřipravených lahví se zpracovanou řepou. Vychladlé sklenice uzavřete víčkem a vložte do ledničky.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravin

Jak správně zavařovat – teplota a různé způsoby zavařování

Při zavařování je důležitých více faktorů a velmi snadno se vám může stát, že vám víčko na lahvi dobře nechytí. Řepa se tím pádem potom zkazí, proto je toto riziko třeba minimalizovat co nejvíc.

Celý postup zavařování

Aby byla příprava zavavařené červené řepy co nejjednodušší, na přípravu si vyberte středně velké řepy se sytě červenou barvou bez výrazných bílých kruhů na průřezu a zdřevnatělých částí. Když si vyberete menší řepy, měly by být velikostí co nejpodobnější, aby se rovnoměrně uvařily. Řepu pořádně umyjte od hlíny a nečistot, odstraňte nahnilé části a pečte v troubě nebo vařte ve vodě, dokud nebude středně měkká. V hrnci se vaří řepa do změknutí přibližně 45 minut. Když je hotová, tak ji nechte na vzduchu vychladnout a odstrsňte slupku, která by měla jít odstranit jednoduše.

Zatímco vám chladne řepa, můžete si připravit sladkokyselý nálev na červenou řepu. Na ten budete potřebovat:

  • 1 litr octa
  • 2 litry vody
  • 100 gramů soli
  • 350 gramů cukru

Množství jednotlivých surovin si regulujte podle toho, kolik lahví červené řepy zavařujete. Všechny tyto suroviny smíchejte a zahřejte, aby se sůl a cukr co nejrychleji ve vodě s octem rozpustily.

Když je řepa čistá a připravená, tak ji rozpůlte a vykrojte případné zdřevnatělé části. Potom ji nakrájejte na kolečka hrubá asi 5 milimetrů, na menší kostky nebo ji můžete nastrouhat na hrubší. Takto připravenou červenou řepu dochuťte kmínem, křenem a anýzem, všechno podle vaší chuti. Červená řepa se obvykle připravuje na více různých způsobů, vyzkoušet můžete např. zavařenou řepu s jablky nebo s cuketou. Červenou řepu dejte do sklenic a zalejte připraveným nálevem. Řepa ve sklenici i s nálevem by měla sahat 10 milimetrů pod okraj sklenice.

Způsoby sterilizace

Klasické je zavařování řepy v hrnci, tak to dělaly i naše babičky. Když máte řepu ve sklenicích zalitou nálevem a uzavřenou, sklenice poskládejte do zavařovacího hrnce, aby nebyly úplně vedle sebe, ale byla mezi nimi centimetrová mezera, jinak by mohly popraskat. Červenou řepu vařte přibližně 15 minut při 80 stupních Celsia. Teplota je důležitá, takže si ji kuchyňským teploměrem kontrolujte. Když sklenice vytáhnete, otočte je vzhůru dnem a nechte vychladnout. Lahve potom ještě dotáhněte a zkontrolujte, zda se dobře přichytily. Hotovou řepu uskladněte na tmavé místo.

Sterilizovaná řepa ve sladkokyselém nálevu

Dalším jednoduchým způsobem je zavařování v troubě, kde budete potřebovat hlavně hluboký plech a utěrku. Připravené sklenice s řepou naskládejte do hlubokého plechu, který bude vyložený utěrkou. Potom ho podlejte vodou a pečte 20 minut při 90 stupních Celsia. Po vytažení řepy z trouby sklenice poukládejte vzhůru dnem a nechte vychladnout. Zkontrolujte správné uchycení víček a opět skladujte na tmavém místě.

Slyšeli jste už o zavařování řepy v mikrovlnné troubě? Připravíte si tak zavařenou červenou řepu bez vaření, a pokud nemáte troubu na pečení, tak i toto je možnost na sterilizaci. Sklenice s řepou poskládejte do plastové misky, díky tomu si nezašpiníte mikrovlnnou troubu. Potom ji nastavte na nejvyšší výkon a lahve nechte ohřívat 6 minut. Po vytažení postupujte stejně jako při ostatních způsobech sterilizace.

Na co všechno se dá červená řepa použít + recepty

Většina lidí si dává červenou řepu jen jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale je opravdu mnoho způsobů a receptů, které byste měli za život vyzkoušet. Jeden z nejjednodušších a nejoblíbenějších receptů na snídaní je řepná pomazánka. Stačí vám na ni 1 řepa (surová), 200 gramů Lučiny, 100 gramů nastrouhaného sýra, česnek podle chuti a na dochucení sůl s kořením. Surovou řepu nastrouhejte, přidejte všechny ingredience a všechno důkladně zamíchejte. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem, pro nejlepší chuť. Na snídani si můžete připravit i řepné smoothie, do kterého přidáte sladké ovoce, abyste tím trochu překryli chuť řepy, ale zároveň tím zachováte všechny její vitamíny.

Na oběd si můžete připravit salát s řepou a feta sýrem. Je to zdravé, čerstvé a osvěžující, ideálně pro horké letní dny. Budete, samozřejmě, potřebovat zavařenou řepu, koření a sůl na dochucení, 150 gramů sýru feta a vlašské ořechy. Výhodou salátů je jednoduchost jejich přípravy. U tohoto salátu jen dáte na talíř řepu, rozdrobený sýr, nasekané ořechy a dochutíte solí a kořením.

Ze řepy se dá připravit také sirup, který je vitamínovou bombou. Budete na něj potřebovat 2 kg nastrouhané řepy, 3 litry vody, 3 kg cukru, 100 gramů kyseliny citronové a sladké ovoce, které doplní chuť sirupu (maliny, jahody...). Jako první přidejte do hrnce řepu, vodu a vařte aspoň 1,5 hodiny. Potom směs sceďte, přidejte cukr, kyselinu citronovou a rozmixované ovoce. Všechno promíchejte a nechte převařit. Hotový sirup nalejte do předpřipravených nádob, dobře uzavřete a nechte v utěrce vychladnout. Hotový sirup uložte na tmavé místo.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie zavařovací hrnce

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Wire závěsné lampy - moderní svítidla Wire závěsné lampy - moderní svítidla

Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.

Hexagon police se hodí do každého interiéru Hexagon police se hodí do každého interiéru

Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.

Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Přesně taková je bílá barva, která se stále více objevuje i jako barva kuchyně.



Publikováno dne: 12.06.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(89.2%)