Jaká je nejlepší grilovací pánev na steaky?

Co dělá steak dobrým steakem? Především kvalitně odležené hovězí maso vhodné na minutovou úpravu. Neměli byste však ani zapomínat na kvalitní způsob přípravy, jehož alfou a omegou je stejně kvalitní pánev nebo gril.

Nejlepší pánve na steak

Pojďme se podívat na jednotlivé druhy pánví vhodných na přípravu steaků a porovnat si jejich vlastnosti tak, abyste si vybrali přesně tu, která vám bude nejvíc vyhovovat.

Oblíbené grilovací pánve

Vlastnosti pánví na steaky

Pánve určené na přípravu steaků (a nejen jich) se nazývají i grilovací. Některé z nich mají vroubkovaný povrch pro lepší přenos tepla do hloubky masa. Nemusíte je samozřejmě používat pouze na pečení hovězích steaků. Jejich vlastnosti skvěle využijete i při přípravě různých minutek z vepřového či kuřecího masa nebo grilování ryb, zeleniny nebo sýrů.

Přenos a akumulace tepla

Chutný steak se připravuje tak, že maso položíme na dostatečně rozpálenou pánev. Jen tak se jeho vlákna stáhnou, na povrchu se vytvoří příjemná kůrka, ale uvnitř zůstane steak šťavnatý a svěží. Položením na vlažnou pánev se i nejjemnější maso může začít dusit, přičemž ztratí chuť a zároveň ztvrdne.

Kvalitní pánev

Proto je důležité, aby pánev dokázala přenést co největší množství tepla co nejrychleji. Grilovací pánev s hrubším dnem dokáže soustředit víc tepla právě na dno, což je pro pečení steaků ideální.

Nepřilnavost povrchu

Maso by se k povrchu pánve nemělo přilepit – povrch pánve by tedy neměl být přilnavý. Tento požadavek nejlépe splňují teflonové a keramické pánve, které je možné používat téměř na sucho. Více přilnavé jsou ocelové a litinové pánve, které musí být používané s malým množstvím tuku, jinak se vám maso na nich připálí.

Poklice a možnost použití v troubě

Někteří kuchaři dokončují přípravu steaků jejich dopékáním v troubě, případně je nechávají po pečení odpočinout pod poklicí. Ne každá pánev se ale dodává s poklicí, proto si před koupí prověřte, zda se v balení nachází.

Pánve na steaky

Pro použití v troubě, ať už na dopekání steaků, nebo na zapékání jiných pokrmů musí mít pánev buď kovovou ručku bez plastových komponentů, případně musí být odnímatelná. Plastová ručka by se při vysoké teplotě v troubě roztavila a uvolnit by se mohly nebezpečné výpary.

Pánve pro indukční desku

Pánev vhodnou pro použití s indukčním ohřevem poznáte většinou podle hrubšího dna. Záleží však také na materiálu dna, proto pokud používáte indukční vařič, vždy se předem ujistěte, zda výrobce doporučuje použití pánve s tímto druhem ohřevu.

Materiály grilovacích pánví na steaky

Za mnohé z uvedených vlastností pánví na steaky je zodpovědný především materiál, z něhož jsou vyrobené. Protože každý z nich má svůj soubor charakteristických vlastností, měl by být materiál nejdůležitějším kritériem při vašem výběru pánve na steaky.

Teflonová pánev na steaky

Teflonová pánev je klasika. Teflon označovaný jako PTFE a jde o speciální nepřilnavý plast, který má mimořádnou tepelnou odolnost, podobnou kovům. Na teflonových pánvích můžete péct maso bez tuku a nepřilepí se vám. Jejich nevýhodou je však vysoká náchylnost na poškrábání, po kterém ztrácí svoje vlastnosti. Teflonový povrch má při intenzívním používání velmi nízkou životnost.

Teflonová pánev na steak

Tyto pánve není možné umývat drátěnkou a nedoporučuje se ani používání drsné strany houby na nádobí. Teflonová je pouze povrchová úprava, takže tělo pánve může být z oceli, hliníku nebo jiného materiálu.

Za poslední roky se objevily vědecké studie, které se zabývaly mírnou škodlivostí teflonu a výparů z něho na lidský organismus. Tyto výpary však vznikají až při teplotě kolem 450 °C, kterou při běžném smažení a pečení nedosáhnete. Nutné je vyvarovat se připalování a zbytečnému přehřívání pánví s teflonovým povrchem. Přílišnou škodlivost teflonu vyvrací i skutečnost, že dosud nebyl, na rozdíl od čistého hliníku, zakázaný pro použití v kuchyňském nádobí.

Měděná pánev na steaky

Měď má jednu obrovskou výhodu – vynikající tepelnou vodivost, a proto měděné pánve dokážou rozložit teplo nejvíc rovnoměrně mezi všemi povrchy. Rychle reagují na požadované změny teploty.

Kvalitní měděná pánev

Tyto pánve bývají tenčí, ale obsahují často hliníkové nebo nerezové jádro pro zpevnění. Měď navíc vypadá velmi luxusně a časem oxiduje, díky čemuž získává vizuálně atraktivní patinu. Vnitřní stranu je však vhodné jednou za čas přeleštit, nakolik při dotyku s jídlem je patina nežádoucí. Měděné pánve až na některé výjimky není možné použít s indukčním ohřevem, proto si při koupi raději dvakrát prověřte, zda to výrobce doporučuje.

Litinová pánev na steaky

Litinové pánve jsou klasikou v profesionálních kuchyních. Litina má perfektní tepelně akumulační vlastnosti, proto se používá často i na výrobu vytápěcích těles. Pánev se díky tomu déle ohřívá, ale když se jednou rozehřeje, peče opravdu intenzívně. Litinové a ocelové pánve se musí před prvním použitím „vypálit", což je speciální procedura, která zajistí menší přilnavost a vyšší životnost povrchu. Tento proces je potřebné po čase opakovat, ale některé pánve mohou být takto ošetřené už z výroby. Litinové pánve jsou masivní, odolné a mají velmi dlouhou životnost.

Keramická pánev na steaky

Keramický povrch znáte především z kuchyňských nožů. Dokážou si velmi dlouho zachovat svoji ostrost, avšak pokud se jednou ztupí, je velmi těžké je nabrousit. Keramika je tedy vhodnější na použití u pánví.

Keramická pánev

Jde o skvělou náhradu za teflon, neboť keramický povrch je také nepřilnavý, ale není za žádných okolností škodlivý a neuvolňuje výpary ani při vysokých teplotách. Má však, podobně jako teflonový povrch, velmi nízkou životnost. Navíc keramický povrch je bílý a snadno se zbarví od mastnoty a nečistot, přičemž po několika použitích je zbarvení už nesmytelné.

Ocelová pánev na steaky

Podobná jako litinová pánev, má však menší tepelně akumulační vlastnosti. Životností se vyrovná litinové pánvi a také je nutné ji před prvním použitím „vypálit".

Nerezová pánev na steaky

Vyrobená je z nerezavějící oceli, která má velmi odolný povrch, ale při vyšších teplotách se dost lepí a je přilnavá.

Nerezová pánev

Má vysokou životnost, ale také nižší tepelnou vodivost než ocelová či litinová pánev.

Titanová pánev na steaky

Titanové pánve mají podobné vlastnosti jako ocelové a nerezové až na to, že povrchovou úpravu tvoří speciální nepřilnavá titanová vrstva. Jsou dobrou alternativou pro teflonové pánve, neboť mají mnohem odolnější povrch.

Hliníková pánev na steaky

Čistý hliník je zdraví škodlivý, neboť se uvolňuje z nádobí do potravin a následně se dostává do lidského těla, kde se hromadí. Jeho použití na výrobu kuchyňského nádobí je proto zakázané předpisy pro bezpečnost potravin. Místo něho se používá tzv. anodizovaný hliník, který negativní vlastnosti nemá. Hliník má vynikající tepelnou vodivost (o něco menší než měď), je levný a nenáročný na údržbu. Hliník však často tvoří pouze tělo pánví, které mají teflonovou povrchovou úpravu.

Zobrazit produkty v kategorií:


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Šedá a tyrkysová Šedá a tyrkysová

Přemýšlíte nad tím jaká barva se hodí k tyrkysové? Jednoznačně šedá! Tyrkysová působí uklidňujícím dojmem a šedá velmi dobře nahrazuje fádní bílou.

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.

Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti

Nábytek z palet si lze vyrobit opravdu rychle, jednoduše a poměrně levně. Stačí si prohlédnout naše inspirace a uvěříte, že paletové sezení je stylovým doplňkem každého exteriéru i...



Publikováno dne: 05.04.2019
Hodnocení článku:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší! Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší!

 Hudba je pro mnohé lidi základem dobrého dne. Pokud si chcete tu svoji poslechnout v té nejlepší kvalitě, sáhněte po značce Beats. Představíme vám nejlepší, ale i neprodávanější modely.

Znáte sous-vide vařiče? Zdravé vaření ve vakuu! Znáte sous-vide vařiče? Zdravé vaření ve vakuu!

Slyšeli jste už o sous-vide? Tento výraz pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu." Přesně tak se připravují jídla na nejvyšší úrovni. A vy to můžete zkusit i doma. 

Čtečky knih: Víte, jaké funkce mají a která je ta nejlepší? Čtečky knih: Víte, jaké funkce mají a která je ta nejlepší?

Setkali jste se už s názorem, že klasické knihy budou za sto let patřit historii? Alternativou k nim jsou stále více oblíbené čtečky knih. Víte, jakými funkcemi jsou vybavené a které...