Jak poznat nejlepší tlakové hrnce? Poradíme vám!

Tlakový hrnec měl kdysi v našich kuchyních stabilní místo. S příchodem moderních trendů ve vaření se však používá stále méně. Naštěstí z pultů prodejen a z pomyslných regálů internetových obchodů tyto hrnce úplně nezmizely a koupíte je v různých moderních provedeních.

Nejlepší tlakový hrnec

Používáním tlakového hrnce totiž ušetříte značné množství energie a času. Přečtěte si, jak vybrat ten správný model, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Oblíbené tlakové hrnce

Princip tlakového hrnce

Tlakový hrnec sestrojil už v roce 1679 francouzský fyzik Denis Papin (odtud název „papiňák“). Je to v podstatě tlaková nádoba s odnímatelným deklem (pokrývkou), která je opatřená několika regulačními a bezpečnostními prvky.

Při vaření v běžném hrnci voda, resp. šťáva z potravin uniká ven ve formě výparů, čímž se ztrácí obrovské množství tepla. Vařením v tlakovém hrnci tyto výpary cirkulují a teplo se v hrnci akumuluje namísto toho, aby unikalo ven. První výhodou tlakového hrnce tedy je, že s ním ušetříte energii. Vlivem neustálého ohřevu hrnce se výpary dále rozpínají, čímž stoupá i tlak uvnitř hrnce.

Druhou výhodou tedy je, že hrnec pracuje s vyšším tlakem. Proč je to lepší? Při běžném atmosférickém tlaku (otevřený hrnec) vře voda při teplotě 100 °C – toto je tedy zároveň i nejvyšší teplota, při které můžete v hrnci potraviny vařit. Při vyšším tlaku se ale bod varu vody zvyšuje – v tlakovém hrnci je to cca 120–140 °C. Potraviny v tlakovém hrnci tedy můžete vařit při vyšší teplotě, čímž se zkrátí i doba jejich vaření.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie tlakové hrnce

Využití a výhody tlakového hrnce

Tlakové hrnce mají všestranné využití, rozhodně jím není pouze dušení rýže či masa, ale také:

  • rychlá příprava hluboce zmrazených potravin (např. mražená zelenina v zimě)
  • zavařování – sterilizace zeleniny, ovoce, džemů apod. (používejte co největší hrnce)
  • příprava vícera druhů jídla najednou pomocí oddělovací přepážky (nemusí být součástí balení každého hrnce)

Vaření jídla v tlakovém hrnci

Vaření v tlakovém hrnci má mnoho výhod. Kromě šetření energie je výhodou i už uvedená kratší doba vaření. A že je to nějaké zkrácení, vždyť můžete ušetřit až 75 % času. Tak například vepřové maso v běžném hrnci dusíte cca 60–70 min, přičemž v tlakovém hrnci postačí půlhodinka. Dušení bílé rýže můžete zkrátit z běžných 20 min na pouhých 5 min, ale i luštěniny, které jsou už tradičně nejnáročnější na dobu vaření budou hotové už za třetinu času.

Např. uvařit čočku v běžném hrnci trvá asi 30 min, v tlakovém 5 až 10 min a velkou fialovou fazoli nebudete muset v hrnci trápit hodinu a půl – postačí půl hodiny, aby změkla. Další kapku energie můžete ušetřit tím, že odstavíte ohřev pod hrncem, ale nevypustíte hned tlak a hrnec necháte pár minut stát. Využijete tak zbytkové teplo na dovaření pokrmu, jen pozor, abyste jídlo nerozvařili – správné načasování chce trochu cviku.

Další výhodou tlakového hrnce je, že při vaření se z jídla nevytrácí vlhkost. Jídlo tak zůstane šťavnatější, svěžejší a také se z něho nevytratí tolik vitamínů a minerálních látek než při běžném vaření.

Tlakový hrnec a bezpečnost

Při vyslovení slovního spojení „tlakový hrnec“ se mnoho amatérských kuchařů začne křižovat. Jsou tedy tlakové hrnce skutečně bezpečné? Pravda je, že od časů, kdy si je pamatujeme z kuchyní našich mám a babiček nám prošly z hlediska bezpečnosti i komfortu obsluhy kus cesty.

U běžného tlakového hrnce najdete zpravidla ovládací ventil na nastavení vaření bez tlaku, s tlakem, resp. s možností nastavení úrovně tlaku. Při jeho překročení tento ventil odpustí část páry, dokud tlak neklesne pod požadovanou hodnotu. Bezpečný tlakový hrnec disponuje také pojistným přetlakovým ventilem, který vypustí přebytečný tlak v případě, že ovládací ventil selže (např. když se ucpe nebo opotřebuje).

Nejkvalitnější tlakové hrnce

Také by neměla chybět bezpečnostní pojistka proti otevření v případě, že je hrnec pod tlakem. Nehrozí tak opaření unikající párou. Dobrý tlakový hrnec má pokrývku s několikanásobnou pojistkou a kvalitním těsněním, které zajistí, že pokrývka bude držet pevně a odolá pracovnímu tlaku uvnitř hrnce. Nemusíte však mít obavy, že při selhání ventilů by došlo k roztržení hrnce – v tomto případě totiž zvýšený tlak unikne právě přes těsnění pokrývky, které je slabší než samotný plášť hrnce.

Protože tlakový hrnec je dost těžký, důležitým bezpečnostním prvkem jsou i pohodlné, pevné a izolované rukojeti. Nezapomínejte však, že hrnce s plastovými rukojeťmi, které nejsou odnímatelné, nepatří do trouby. Mohly by se totiž vlivem tepla roztavit nebo by se z nich mohly uvolnit nebezpečné výpary.

Výkonnost tllakového hrnce

Tlakový hrnec i všechny jeho komponenty jsou vždy testované na mnohem vyšší tlak, než jaký je maximální možný tlak při vaření. Je nanejvýš důležité si před prvním vařením nastudovat návod na použití. Minimalizujete tak bezpečnostní riziko způsobené případnou chybou v obsluze. Nezapomínejte ani na fakt, že vaření a manipulaci s tlakovým hrncem by se měly věnovat výlučně dospělé osoby. Pokud chcete učit vařit vaše děti, zkuste to raději bezpečněji s obyčejným hrncem.

Materiál tlakového hrnce

Nejlepším materiálem je, samozřejmě, nerezová ocel. Kromě toho, že je pevná, je také tvrdá a odolná vůči poškrábání. Také je antibakteriální a chuťově neutrální – neabsorbuje do sebe chutě jídla. Existují i hrnce z tlustého hliníku s vhodnou povrchovou úpravou (čistý hliník se nemůže používat na výrobu nádobí). Co se týká indukčního ohřevu, je lepší si předem ověřit, zda daný hrnec je na konkrétní způsob ohřevu vhodný.

Tlakové hrnce jsou zpravidla vhodné na umývání v myčce nádobí až na některé citlivé části jako pokrývka s bezpečnostními pojistkami nebo těsnění.

Jaký objem hrnce si vybrat?

Pro přípravu jídla v tlakovém hrnci je nutné vždy použít určité množství vody (závisí to na množství surovin a teplotě vaření). Hrnec byste zároveň neměli naplnit surovinami až po vrch, ale jen do cca dvou třetin, případně když vaříte potraviny, které zvětšují svůj objem (např. rýže, těstoviny), naplňujte ho jen do poloviny. Při výběru hrnce je tedy na místě myslet i na určitou rezervu v objemu.

Tlakový hrnec

Běžně seženete hrnce od malých s objemem 2,5 l až po větší cca 8litrové. Pokud vaříte pro sebe, případně i pro partnera nebo partnerku, bude vám stačit hrnec s objemem do 5 l. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu vyhoví hrnec od 6 l, a pokud vaříte pro velkou rodinu nebo toho obvykle sníte víc, sáhněte po hrnci s objemem 8 l.

Ceny tlakových hrnců

Ty úplně nejlevnější modely tlakových hrnců s malým objemem koupíte už za cenu kolem 50 eur, za kvalitnější dáte 100 eur a víc. Výjimkou nejsou ani ceny přesahující 200 eur za skutečně špičkové výrobky. Při zvažování koupě levných tlakových hrnců se však zamyslete, zda není lepší zvolit raději hrnec od ověřeného výrobce kuchyňského nádobí, u kterého budete mít jistotu, že je spolehlivý a bezpečný.

Oblíbené tlakové hrnce

Zobrazit produkty v kategorií:


Přidat komentář


Vzhlédnite také naše inspirace

Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu Šedý obývací pokoj - hodí se do každého bytu

Šedá patří k nejoblíbenějším barvám při zařizování interiéru. Je univerzální a výborně se kombinuje s ostatními barvami, což zaručuje obrovskou variabilitu v zařizování.

Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha Červená ložnice: Volba pro lidi, kterým nechybí odvaha

Červená do ložnice? Ano, či ne? Pokud patří k vašim oblíbeným, neměli byste se jí vyhýbat ani v ložnici. Naše inspirace vás o tom přesvědčí.

Rozloučení se svobodou - výzdoba, dekorace, inspirace Rozloučení se svobodou - výzdoba, dekorace, inspirace

Čeká vaši kamarádku tento rok svatba? Připravte jí rozloučenou se svobodou, na kterou nezapomene!



Publikováno dne: 22.03.2019
Hodnocení článku:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Delimano NutriBullet 600W, nebo 900W? Recenze chválí oba Delimano NutriBullet 600W, nebo 900W? Recenze chválí oba

Pokud chcete mít dostatek vitamínů a vlákniny, měli byste každý den sníst aspoň 400 g ovoce a zeleniny. Sníte o mixéru Delimano Nutribullet? My vám poradíme, jak si vybrat ten správný...

Jak vybrat žehličku na vlasy? Recenze potvrzují, že nejlepší je s keratinem a ionizátorem Jak vybrat žehličku na vlasy? Recenze potvrzují, že nejlepší je s keratinem a ionizátorem

Potřebujete zkrotit, či dokonce vyrovnat kučery nebo po nich právě naopak toužíte? Opatřete si žehličku na vlasy. Víte, na co se při jejím výběru a koupi zaměřit? Poradíme vám v našem...

Fondue sady – elektrické, keramické, nerezové či litinové? Fondue sady – elektrické, keramické, nerezové či litinové?

Fondue není jídlo, fondue je společenská událost. I vy si rádi pochutnáváte na dobrém jídle a specialitách? Užijte si s rodinou nebo přáteli jedinečný večer. Poradíme vám, jaké máte...