Zpracování červeného, bílého a černého rybízu: rybízový džem, víno, koláč, sirup + recepty

Rybíz, ach ten rybíz. V našich podmínkách se mu daří víc než dobře, když tedy máte pár keřů, úroda je nepochybně obrovská. Problémem však je, že jejich dozrávání probíhá rychle a najednou. No a zkonzumovat několik kilogramů rybízu v průběhu pár dní asi není možné.

Nejlepší džem z černého rybízu

Podívejte se, jak toto drobné ovoce připravit nebo zpracovat na horší časy.

Bílý, černý a červený rybíz – využití a účinky

1 bobulka rybízu obsahuje 2 mg vitamínu C, což v přepočtu znamená, že už cca 35 bobulek pokryje denní dávku céčka. Rybíz dále obsahuje niacin, kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, železo, hořčík a mangan. Nejvíc vitamínu C obsahujú černý rybíz. Červený a bílý je na tom podobně.

Zdravotní účinky rybízu by se daly vyjmenovávat donekonečna, proto uvedeme jen ty základní, ke kterým patří detoxikace organismu, podpora imunity, příznivý vliv na močové cesty a kardiovaskulární systém, zlepšení kvality krve, uklidnění psychiky, antibakteriální, protivirovéprotiplísňové účinky, zlepšení průtoku krve (je výborný při jakýchkoliv onemocněních cév, např. křečových žil), snižování vysokého krevního tlaku a léčba hemoroidů.  

INFO: Tepelně zpracovaný rybíz není o nic horší. Podobně jako u rajčat se vitamín C varem přeměňuje na vitamín A.

Tipy na sběr a přípravu před zpracováním rybízu

Rybíz patří k velmi jemnému ovoci, které rozmáčknete i při nejmenší neopatrnosti a které nevydrží čerstvé déle než několik hodin po sběru. Jeho umytí a odstopkování proto není jednoduché. Tady je několik tipů, kterými si usnadníte sběr a přípravné práce před konzumací či konečným zpracováním.  

Kdy a jak sbírat rybíz

Doba sběru je velmi důležitá. Když budete příliš spěchat, kyselost rybízu bude nesnesitelná. Když si naopak dáte na čas, budete bojovat s náročným obíráním a ani následné zpracování není jisté. I jen náznak kvašení nebo plísně může totiž kompletně zničit vaše džemy či víno. V první řadě myslete na to, že doba sběru se liší u každého typu rybízu:

  • Červený rybíz: začátek června – začátek července
  • Černý a bílý rybíz: červenec–srpen

Bílý rybíz vhodný ke sklizni

Druhým důležitým parametrem je rozdíl mezi sběrovou a konzumní zralostí:

  • Sběrová zralost: Když směrem ke stopce mírně pootočíte plodem a ten se snadno oddělí. Pozor, nemusí mít ty nejlepší kvalitativní vlastnosti.
  • Konzumní zralost: Otestujete ji jen ochutnáním a hmatem. Ovoce musí chutnat tak, jak má a mít ideální konzistenci.

Všecho drobné ovoce, ke kterému se řadí i rybíz, je potřebné sbírat až v konzumní zralosti. Tehdy si zachováva ty nejlepší vlastnosti. Toto období však trvá skutečně krátce, dá se říct, a to doslova, že jen den či dva, přičemž všechny hrozny rybízu na jednom keříku nemusí dozrávat současně. Proto vám doporučujeme pravidelnou kontrolu a průběžný sběr.

TIP: Rybíz sbírejte vždy brzy ráno. Tehdy jsou bobulky přirozeně zchlazené, a tedy i tvrdší, nepomačkají se tedy tak snadno.

Jak uchovat rybíz čerstvý co nejdéle

Rybíz produkuje velké množství etylenu. Po sběru proto nezůstane čerstvý déle než 2 až 3 hodiny. To je zároveň důvod, proč jej jen málokdy dostanete v supermarketech v čerstvém stavu. Při včasném a správném zchlazení však můžete jeho trvanlivost prodloužit, a to až na 2 týdny. Bohužel, není to nejjednodušší.

  • Rybíz musíte zchladit nejpozději do 2 hodin po jeho sběru.
  • Ideální teplota chlazení i skladování je 1 °C – lednička má mezi 4–8, mraznička kolem –12 °C, domácí chlazení je možné proto jen tehdy, když máte ledničku či mrazničku s možností tohoto nastavení.
  • Rybíz vyžaduje relativně vysokou vzdušnou vlhkost, 90–95 %, čehož v domácích podmínkách dosáhnete těžko – rybíz opláchněte před chlazením a následně aspoň jednou za den, pozor, nesmí zůstat ve vodě (nechte jej odkapat a skladujte v košíčku či sítku).

Jak co nejjednodušeji odstopkovat rybíz

Odstopkování rybízu je noční můrou. Dá se to pěkně ručně – stručně, což vám zabere hodně času a ubere ještě víc nervů, nebo to můžete udělat elegantně a rychle. Asi jste už viděli „trik“ s vidličkou, kterou protáhnete hrozen rybízu a ten pěkně popadá do misky. Tento způsob používejte hlavně tehdy, když chcete pracovat s čerstvým rybízem (na přímou konzumaci, koláče či víno atd.).

Aby byl trik skutečně trikem, musíte rybíz opláchnout, nechat odkapat a i se stopkami zmrazit. Asi po 3 hodinách budou tvrdé jako kámen. Tehdy je vytáhněte z mrazničky a očešte pomocí vidličky. Tento postup můžete použít při jejich následném mrazení, avšak i při přípravě džemu, sirupu či zavařování. Měkčí konzistence po rozmrazení totiž nebude na škodu.

Bílý, červený a černý rybíz – zpracování na okamžitou konzumaci

Na podstatné části úrody si můžete pochutnat okamžitě po sběru. Pamatujte, že jakékoliv ovoce si zachovává nejvíc živin v čerstvém stavu, proto určitě všechno nezmrazte a nezavařte. Z rybízu se dá připravit smoothie, šťáva, koláč, ale i jiné, méně tradiční pochoutky.

Rybízový džus a smoothie

Čerstvě odšťavený rybíz je neskutečně osvěžující, samozřejmě džus z něj je trochu kyselý. Můžete ho dosladit cukrem nebo medem, popřípadě smíchat s jiným, sladším ovocem. Vhodný je například cukrový meloun, jahody nebo jablka. Rozmixovaný rybíz je ideální i na přípravu smoothie. Doporučujeme vám hlavně kombinaci s banány, které nápoji dodají potřebnou sladkost.

Jemný rybízový koláč

Asi vám neřekneme novinku, ale recepty na rybízový koláč by zabraly několik kuchařek. Tadyje recept na jeden z nich, který vyniká svojí jemnou a lahodnou chutí.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg rybízu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g másla
  • 4 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetku soli

Jemný rybízový koláč

Postup:

  • Ze žloutku, másla a cukru vyšlehejte hustou pěnu.
  • Do pěny přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl (těsto má tužší konzistenci, musí se dát hníst v rukách).
  • Těsto vyválejte, položte na vymaštěný plech a pečte 10 min. na 180 °C.
  • bílku a cukru vyšlehejte sníh, zamíchejte s ním rybíz a směs vylejte na těsto.
  • Koláč dopečte při 150 °C (cca 20 min.).

Rybízová ovocná kůže

Ovocné kůže jsou dnes velmi populární a hlavně zdravou pochoutkou. Tato sladkost vypadá skutečně výborně a stejně tak i chutná. Navíc na její přípravu nemusíte použít ani deko cukru.

  • Budete potřebovat jen 500 g rybízu a 1 banán, který slouží k oslazení i zahuštění kůže.
  • Pokud máte rádi opravdu sladké, klidně do kůže přidejte trochu cukru nebo 2 až 3 banány.
  • Ovoce rozmixujte na husté pyrévylejte na plech, který předem vystelte papírem na pečení.
  • Pomocí špachtle nebo vařečky pyré rozetřete na rovnoměrnou vrstvu s tloušťkou 2 mm.
  • Plech vložte do trouby a kůži pečte na 80 °C po dobu 9 hodin.
  • Po dopečení nechte kůži zchladit, stáhněte z ní papír na pečení a nastříhejte na libovolné kousky.

Rybízová ovocná kůže

Rybízový kompot

Rybízový kompot můžete i zavařit a odložit na horší časy. Jeho příprava je však natolik jednoduchá, že ho stihnete připravit i během toho, kdyžo bude zbytek rodiny dojídat polévku. Proto ho zařazujeme mezi rybízové pochoutky, na kterých si můžete pochutnat ještě během léta.

  • Připravte si cukrový nálev z 0,5 l vody a 500 g cukru.
  • Můžete nebo nemusíte použít tradiční kompotové koření jako hřebíček či skořici.
  • Nálev přiveďte do varu a jen během 1 min. v něm povařte cca 500 g rybízu.

TIP: Rybízový kompot sterilizuje při teplotě 90 °C po dobu 20 min., takto jej můžete skladovat stejně jako džem.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie stropní ventilátory

Červený, černý a bílý rybíz – zpracování na zimu

Rybíz se dá konzervovat mnoha způsoby. Uvedeme si ty nejčastější a nejoblíbenější, ale i méně běžné, které stojí za vyzkoušení. Pamatujte, že pokud chcete docílit co nejlepší kvalitu vašich výrobků, měli byste rybíz zpracovat co nejdříve po jeho sběru.

Mražený rybíz

Před mražením byste měli rybíz důkladně umýt a nechat odkapat na textilní utěrce. Odstopkujte jej až po zamražení (způsob uvedený výše). Ulehčíte si práci a rozmačkáte méně bobulek. Základní mražení je úplně obyčejné. Rybíz vložte do mikrotenového sáčku a potom do mrazničky. Je dobré, když nebude příliš stlačený, což oceníte hlavně při jeho následném rozmražování.

Zmrazený rybíz

Rybíz můžete zamrazit i s cukrem. Na 1 kg ovoce použijte cca 20 g cukru. Všechno dobře promíchejte a v dobře uzavřených sáčcích zamražte. Celkem populární je také mražení v cukrovém nálevu, který si připravíte v poměru 0,5 l vody a 500 g cukru. Rybíz jím zalejete a zamrazíte. Pozor, nepoužívejte skleněné poháry a v nádobě vždy nechte aspoň 1 cm velkou vzduchovou bublinu. Výhodou je, že rybíz do sebe nasaje sladkost a zůstane šťavnatý.

Sušený rybíz

Ano, rybíz si můžete i usušit. Ponechá si o něco méně živin a před jeho následnou konzumací mu budete muset vdechnout nový život, pokud však nemáte dostatek místa v mrazáku, doporučujeme vám právě tento způsob sterilizace.

Rybíz můžete sušit na stinném a dobře větraném místě, jistější je sušička nebo trouba. Pokud se rozhodnete pro jednu z posledních 2 možností, nikdy nepřekročte teplotu 40 °C. Jinak v rybízu zničíte už skutečně všechno dobré. Troubu během sušení nechte pootrvřenou. Dbejte na to, aby se na sebe netlačil. Na skladování je ideální uzavíratelný skleněný pohár. Před konzumací rybíz namočte do vody nebo rumu.

TIP: Ze sušeného rybízu si můžete připravit léčivý čaj. Na 250 ml horké vody použijte 2 kopcovité ČL podrceného sušeného rybízu.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie ochlazovače vzduchu

Rybízový džem bez pecek

Rybíz obsahuje vysoké množství pektinu, který slouží na zahušťování. Na přípravu džemu je proto jako stvořený, dokonce jím můžete zahustit i jiné ovocné směsi. Jedinou nedokonalostí bývá obrovské množství droboulinkých pecek, které jsou při konzumaci nepříjemnější než u malin.

TIP: Stejným postupem si můžete připravit také rybízové želé na koláče a dorty.

Na přípravu džemu potřebujete pouze rybíz a cukr, vlastně hodně cukru. Tajemství bezpeckového džemu se skrývá v tom, že namísto celého ovoce použijete šťávu. Jinak řečeno, rybíz nejdříve povařte, rozmačkejte a propasírujte přes husté sítko nebo odšťavte na kvalitním odšťavovači. Pokud vám pecky nevadí, přeskočte krok s pasírováním.

Džem z černého, červeného a bílého rybízu

Nebudeme uvádět přesné množství ovoce. Použijte ho tolik, kolik se vám urodí. Zapamatujte si jen jednu „rovnici“, na 1 l šťávy potřebujete cca 800 g cukru. Další příprava je totožná s jakýmkoliv jiným džemem. Šťávu nalejte do hrnce, přidejte cukr a míchejte, dokud všechno nezhoustne. Nakonec džemem naplňte zavařovací sklenice, otočte je naopak a nechte vychladnout.

POZOR: Rybízový džem bez pecek obsahuje přirozeně méně živin. Bohužel při pasírování se zbavíte i podstatné části slupek.

Oblíbené odšťavňovače

Rybízový sirup

Rybízový sirup je možné skladovat, avšak jen v ledničce nebo na skutečně chladném a tmavém místě. Doporučujeme ho nalévat do menších lahví, po otevření ho totiž musíte spotřebovat skutečně rychle.

  • Rybízovou šťávu a vodu smíchejte v poměru 3:1.
  • Směs nechte vařit, průběžně odebírejte pěnu – sirup je hotový, když přestane pěnit.
  • Přidejte do něj 1 ČL kyseliny citronové a 3 kg krystalového cukru – všechno zamíchejte.
  • Sirup nalejte do lahví, ty dobře uzavřete.

Rybízové víno

Víno se připravuje převážně z černého rybízu jako jednodruhové, můžete k němu však přidat i ten bílý a červený, a to v libovolném poměru. Dbejte jen na to, aby černý tvořil základ, protože právě on zvyšuje jakost vína. Má specifickou vůni, vysoký obsah vitamínu C a hlavně neopakovatelnou vůni. Když pěstujete převážně bílé a červené odrůdy, minimální podíl těch černých by neměl být menší než 15 %.

TIP: Z rybízu si můžete připravit víno stolní i dezertní.

Rybízové víno

Základní postup na výrobu dezertního vína z černého rybízu  (16 l)

Ingredience:

  • 5 l šťávy z černého rybízu
  • 9 l vody (pozor, musí být převařená)
  • 3,5 kg cukru + cca 2 kg cukru na doslazení
  • Kvasinky
  • Živná sůl

Postup:

  • Do demižonu nalejte rybízovou šťávu a vodu, k nim přidejte 3,5 kg cukru, živnou sůl a kvasnicový zákvas.
  • Víno nechte kvasit při teplotě 20 °C.
  • Když začne takzvané bouřlivé kvašení, demižon přemístěte na chladnější místo s teplotou 15 °C.
  • Po skončení kvašení a stočení vína ho doslaďte ďalšími 2 kg cukru a nalejte do lahví.

Zavaření černého rybízu ve vlastní šťávě

Zavaření černého rybízu, ale i toho červeného a bílého si můžete udělat více způsoby, my jsme vybrali ten, při které jej naložíte do vlastní šťávy. Počítejte s tím, že je potřebné použít hodně cukru. Na internetu narazíte i na recepty bez sladidla. Do zavařeného rybízu však nejde ocet ani jiný konzervant, takže mu takto podstatně zkrátíte trvanlivost.

TIP: Ve vlastní šťávě si můžete připravit jakékoliv šťavnaté drobné ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, angrešt či josty.

Postup:

  • Do zavařovacích sklenic vyskládejte několik vrstev umytého, odstopkovaného rybízu a cukru (rybíz + cukr, rybíz + cukr atd.).
  • Na jednu centimetrovou vrstvu rybízu použijte 1 PL cukru.
  • Sklenici zavřete a sterilizujte 20 min. (od chvíle, kdy začnou mírně vřít).
  • Otočte je vzhůru dnem, nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.

POZOR: Trvanlivost zavařeného rybízu není extrémně dlouhá. Proto byste jej měli zkonzumovat max. do začátku následující sezóny. Pokud se rozhodnete pro zavaření bez cukru, záruka je podstatně kratší, cca 3 měsíce.

Černý a červený rybíz jako brusinky

Rybíz se chutí od brusinek trochu liší, protože se mu v našich končinách daří mnohem lépe, obvykle se velmi často používá právě jako náhrada za toto ovoce. Abyste chuť brusinek okopírovali co nejvíc, postupujte podle následovného receptu.  

Na přípravu čtyř 3 dcl skleniček budete potřebovat:

  • 1 kg rybízu (černý, červený nebo jejich směs)
  • 700 g krystalového cukru
  • Hřebíčky
  • 1 ČL skořice
  • 125 ml octa
  • 275 ml vody

Červený rybíz zavařený jako brusinky

Postup:

  • Ze 125 ml vody a 125 ml octa si připravte horký nálev.
  • Nálev nechte projít varem a ihned po vypnutí sporáku jím zalejte rybíz.
  • Mezitím do hrnce nalejte 150 ml vody, skořicu, hřebíčky a cukr.
  • Po cca 2 min. rybíz přeceďte přes sítko a vložte do hrnce s výše uvedenými ingrediencemi.
  • Na mírném ohni všechno povařte 10 min.
  • Ještě horkou směsí naplňte sklenice, otočte je a nechte vychladnout.

TIP: Před nalitím do lahví můžete ze směsi vytáhnout hřebíčky.

Rybíz na plechu – pečený džem

Tento recept je rychlý, jednoduchý, levný a jeho výsledek nesmírně chutný. Pečený džem z rybízu můžete používat tradičně na pečivo, do koláčů a omáček nebo jako náhradu brusinek k masu či grilovanému sýru. Budete potřebovat jen pár ingrediencí:

  • 1 kg rybízu
  • Cca 500–600 g cukru
  • 3 ks celé skořice
  • 1 ks citronu
  • Cca 2 PL kvalitního rumu (nedoporučujeme používat „UM“ z večerky, ale pravý rum z cukrové třtiny

TIP: Na přípravu pečeného džemu je ideální červený a černý rybíz. Bílý se dá tímto způsobem zpracovat také, nehodí se však jako příloha ke slaným pokrmům (např. do svíčkové).

Postup:

  • Odstopkovaný rybíz rozsypte na plech.
  • Přidejte k němu citron nakrájený na kolečka a celou skořici.
  • Všechno nechte péct 30 min. na 250 °C.
  • Z rybízu vyndejte citron i skořici.
  • Přidejte cukr a všechno důkladně promíchejte.
  • Rybíz nechte péct dalších cca 20 min. nebo do jeho zhustnutí.
  • Pečenou hmotu zalejte rumem a nalejte do zavařovacích sklenic, ty otočte vzhůru dnem a nechte vychladnout.

INFO: Největší výhodou pečeného džemu je, že ho během přípravy nemusíte téměř vůbec míchat.

Pečený rybíz na způsob pečeného čaje

Postup přípravy pečeného rybízu na způsob pečeného čaje je podobný jako v předešlém případě. Trochu odlišné jsou použité ingredience a také konečná hustota této pochoutky.

Čaj z černého rybízu

Na 1 kg rybízu budete potřebovat:

  • Min. 750 g krystálového cukru
  • 2 ČL mleté skořice
  • 5 ks badyánu
  • 5 ks hřebíčku (pokud máte i jiné oblíbené koření vhodné do sladkých pokrmů, klidně je použijte)
  • 2 citrony (můžete je nahradit limetkou nebo citronovou trávou)
  • 2 pomeranče

TIP: Polovinu dávky cukru můžete nahradit medem. Ten do čaje přidejte až po vypnutí trouby, abyste nezničili důležité živiny, které degradují už při teplotě kolem 40 °C.

Postup:

  • Všechny pevné ingredience včetně rybízu dejte na plech.
  • Citrony a pomeranče odšťavte, klidně i s dužinou, a šťávu zapracujte do rybízu.
  • Všechno dobře promíchejte a rozmačkejte vidličkou.
  • Směs pečte při 180–200 °C přibližně 40 min., behem pečení ji aspoň 2x promíchejte.
  • Ještě horkou směs nalejte do sklenic, otočte je vzhůru dnem a nechte vychladnout.

TIP: Doporučujeme vám použít maličké skleničky s objemem kolem 30 ml. To je množství, které odpovídá 1 porci pečeného čaje.

Pečený čaj si připravíte jako ten klasický. Jedno 30ml sklíčko nebo 2 větší ČL zalejte 200 ml horké vody. Čaj dobře zamíchejte a počkejte asi 5 minut, aby se uvolnily všechny chutě a aromata. Dodatečné slazení nebo přidání citronu už není nutné.

Bílý, černý a červený rybíz – recepty a tipy na jeho použití po zpracování

Množství zavařeného džemu, mraznička plná mraženého rybízu a šuplíky naplněné tím sušeným. Asi není na škodu všechny letní zásoby postupně spotřebovat, že? Věřte, že rybíz zpracovaný do jakékoliv podoby můžete konzumovat na milion způsobů. Několik tipů na zdravé pochoutky jsme si pro vás připravili i my.

INFO: Mražený, sušený i zavařený rybíz můžete použít na přípravu jakéhokoliv pokrmu, kromě vína.

Koláč z mraženého rybízu, džemu a sirupu

Existují desítky receptů na rybízové koláče. My jsme pro vás vybrali ten hrnečkový, protože jeho přípravu zvládnou i ty nejnešikovnější či nejlenivější hospodyňky. Navíc využijete nejen mražený rybíz, ale i džem a sirup.

Rybízový koláč s želatinou

Těsto připravíte z:

  • 1 hrnečku hrubé mouky
  • 1 hrnečku polohrubé mouky
  • 1 hrnečku krystalového cukru + 1 balíčku vanilkového cukru
  • 1 hrnečku mléka
  • 1 vajíčka
  • 0,5 hrnečku slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 balíčku prášku do pečiva

Nádivku připravíte z:

  • 300 g mraženého rybízu
  • 6 PL rybízového džemu

Želatinu uvaříte z:

  • 400 ml vody
  • 1 Zlatého klasu
  • 3 PL krystalového cukru
  • 3 PL rybízového sirupu

TIP: Želatinu můžete uvařit i z mraženého rybízu, vody a cukru.

Postup: 

  • Důkladně rozmísené těsto vylejte do vyššího pekáče.
  • Na těsto rovnoměrně rozlejte rybízovou nádivku.
  • Koláč vložte do trouby a pečte 30 min. na 180 °C.
  • Vyndejte koláč z trouby, nechte ho vychladnout a na vrch nalejte želatinu.

Omáčka z rybízového džemu a vína

Tato omáčka se hodí k jakékoliv zvěřině, hovězímu a kuřecímu masu. Nádherně doplní i všechny syrové pokrmy, obzvlášť ty grilované. Z následujících ingrediencí si připravíte 4–5 porcí, přičemž využijete zásoby rybízového džemu i vína.

TIP: ke grilovanému sýru můžete použít i rybíz naložený v koňaku nebo rumu. Stačí jej natlačit do sklenic, zalít kvalitním alkoholem a skladovat na chladném místě.

Seznam ingrediencí:

  • Kapka slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml rybízového vína
  • Cca 3–4 PL rybízového džemu
  • Máslo
  • Sůl a černé koření

Postup:

  • Na pánvi zprudka osmažte nahrubo nakrájenou cibulku, po chvilce k ní přidejte česnek.
  • Do pánve přilejte rybízové víno – na silném plameni ho povařte cca 3 min., aby se z něho odpařil alkohol.
  • Stáhněte teplotu a do vína přidejte džem.
  • Omáčku dosolte a dokořeňte podle chuti, pokud by se vám zdála příliš kyselá, použijte ještě trochu džemu, cukr nebo med.
  • Před podáváním ji propasírujte, vraťte na sporák a nechte ještě jednou projít varem.
  • Do odstavené omáčky nakonec přidejte 2 velké PL másla, které ji krásně zahustí.

TIP: Pokud by se vám ani za nic na světě nedařilo zahustit omáčku, použijte takzvané francouzské máslo. Připravíte si ho tak, že hrudku měkkého másla poprášíte hladkou moukou, kterou do něj důkladně zapracujete. Máslovou kuličku hoďte do omáčky a počkejte, až se rozpustí a chvíli převaří.

Autor článku

Viktória Hartmannová

Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Námořnická modrá a bílá Námořnická modrá a bílá

Modrá v nás vyvolává pocity důvěry, bezpečí a celkové harmonie. Bílá je barvou minimalismu, který je absolutně nadčasový. I díky své neutralitě tvoří bílá barva s "těžší" námořnickou...

Hexagon police se hodí do každého interiéru Hexagon police se hodí do každého interiéru

Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.

Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim Zahradní altán - oceníte ho v létě i na podzim

Uvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.



Publikováno dne: 24.06.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.2%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.