Zavařování švestek v troubě i myčce, sušení v troubě i sušičce – postup, recepty bez cukru

Dozrávají vám na stromech švestky a vy už přemýšlíte co s nimi? Švestky jsou jednoznačně jedním z nejoblíbenějších ovocí v našich končinách. Obsahují množství vitamínů a minerálů, které si uchovají i v sušeném stavu. Právě sušené švestky jsou výborné na zimu, když je lokálního ovoce méně.

Jak zavařovat švestky

Ze švestek je však možné připravit i kompoty, lektvar nebo džem – poradíme vám jak na to.

Proč se vyplatí zařadit švestky do jídelníčku

O příznivých účincích švestek na naše zdraví věděly už generace před námi. Jsou plné vitamínů a minerálů a neobsahují ani příliš kalorií. Podobně jsou na tom i zpracované švestky – sušené švestky obsahují sice víc kalorií, ale stále si zachovávají mnoho mikroživin. Toto šťavnaté ovoce je díky vysokému obsahu vlákniny známé především jako domácí lék na zácpu. Jeho konzumace může být proto přínosná pro lidi s nepravidelným vyprazdňováním, kteří potřebují zvýšit příjem vlákniny. Vyšší množství vlákniny ve švestkách může být prospěšné i pro lidi se zvýšených cholesterolem, protože vláknina přispívá k mírnému snížení tvorby cholesterolu v játrech.

Švestky obsahují také mnoho antioxidantů, které bojují s volnými radikály přispívajícími ke stárnutí. Antioxidanty mají protizánětové vlastnosti, pomáhají předcházet poškozování buněk, chrání srdečně cévní soustavu a mají příznivý vliv i na klouby. Pomáhají zlepšovat imunitní systém a předcházet různým onemocněním, přičemž jsou známé i díky protirakovinovým účinkům. Švestky jsou bohaté na vitamín C, A a K a minerály jako draslík, mangan nebo měď.

Jak zpracovat švestky

Švestky jsou na zpracování velmi vděčné ovoce. Dají se zavařovat, sušiť nebo uvařit na džem nebo lektvár. Tyto zpracované produkty jsou v našich končinách velmi dobře využitelné v klasických receptech od švestkových koulí přes pirohy, moučníky, nejrůznější koláče až po přímou konzumaci. Pokud tedy máte před sebou bohatou úrodu, nemusíte se obávat, že zpracované švestky během celého roku nevyužijete.

Zavařování švestek

Jednoduchým způsobem zpracování švestek je zavařování. Švestkový kompot je výbornou přílohou k obědu, dá se použít v bramborových koulích vebo použít v různých koláčích a moučnících.

Nálev na zavařování švestek

Jaké švestky jsou vhodné na zavařování

Před samotným zavařováním je důležité přebrat švestky, protože ne všechny jsou pro zavaření vhodné. Po obrání nebo koupení švestek je zpracujte co nejdříve, aby v bedničkách dlouho neležely a neměkly. Švěstky by totiž měly být zralé, avšak pevné a zdravé. Měkké švestky a švestky s chybami vytřiďte a zpracujte je například do džemu. Nedoporučuje se zpracovat ani švestky, jejichž chyby, např. hnilobu, vykrojíte, protože mohou způsobit, že se vám zkazí celá sklenice.

Vytříděné švestky pořádně umyjte, zbavte stonků a nechjte odkapat. Je na vás, zda si zvolíte zavařování švestek v celku, nebo je překrojíte napůl a vypeckujete. Druhá možnost vám sice zabere víc času, ale nebudete je muset odpeckovat při konzumaci nebo přípravě koláče. Odpeckované švestky také zaberou méně místa, proto sklenici naplníte větším množstvím švestek, čímž spotřebujete méně sklenic a méně nálevu. Na zavaření můžete zvolit i loupané švestky, ať už v celku, nebo vypeckované. Švestky se nejlépe loupou, když je nejdříve zalejete vřící vodou a necháte aspoň 5 minut v teple. Následně je ponořte do studené vody, díky čemuž už nožem slupku snadno sloupete.

Jak připravit sklenice

Na švestkový kompot se nejčastěji používají 0,7litrové sklenice, které je potřebné si předem připravit. Zkontrolujte si, zda víčka na sklenice sedí, hlavně pokud používáte víčka a sklenice z minulého roku. Zkontrolujte si, zda máte víčka se závitem spárovaná se sklenicemi se závitem a podobně také ty bez závitu. Prohlédněte vnitřní stranu víčka, zda nerezaví nebo není poškozené. Víčka i sklenice umyjte pod horkou vodou se saponátem nebo v myčce nádobí, a to i tehdy, když jste sklenice před odložením umyli. Musí být totiž 100% sterilní, jinak se vám zavařeniny zkazí a nazmar vyjde úsilí i suroviny. Sklenice a víčka nechte odkapat a vyschnout, čímž budou připravené na naplnění švestkami.

Jak připravit nálev

Mezitím se můžete pustit do přípravy nálevu. Švestky se dají zavařovat různě, s klasickým cukrovým sirupem, s nálevem bez cukru i ve vlastní šťávě.

  • Zavařené švestky s nálevem – Recept na základní nálev je úplně jednoduchý. Potřebujete jen 1 l vody a 350–500 g krystalového cukru. Množství cukru si můžete doladit podle toho, jak sladké jsou švestky, ale i podle vašich preferencí. Také ho klidně nahraďte sladidlem nebo jinou náhradou cukru. Vodu a cukr vložte do hrnce a přiveďte k varu. Chvilku povařte a jednoduchý nálev je hotový. Předtím, než švestky ve sklenicích zalejete vřícím nálevem, raději chvilku počkejte – mohlo by dojít k teplotnímu šoku a sklíčko sklenice by mohlo prasknout. Proto nálev lijte raději postupně, nejdříve jen po lžící do každé sklenice, čímž jim dopřejete možnost se ohřát, a až postupně zalijte pohár úplně.
  • Zavařené švestky na koláč – Pokud zavařujete švestky výhradně na přípravu koláčů, nálev si můžete ozvláštnit dalšími ingrediencemi, čímž mu dodáte víc chuti a aromatu. Do vánočních koláčů dobře padnou švestky s vůní vanilky a skořice, které můžete přidat přímo do základního nálevu. Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte i vanilínový cukr. Lahodné jsou také plátky citronu, příp. nastrouhaná citronová kůra. A do rumových koláčů můžete do švestkového nálevu přilít trochu rumu, čímž získají výborné aroma.
  • Švestky zavařené bez cukru – Tyto švestky jsou ještě jednodušší. Nálev totiž tvoří jen samotná voda, kterou sklenici se švestkami zalijete. Nemusíte použít vřící vodu, ale vyhněte se studené vodě, pokud budete kompoty zavařovat už v předehřátém hrnci, protože by mohlo dojít k teplotnímu šoku a prasknutí sklenic.
  • Švestky zavařené ve vlastní šťávě – Na přípravu zavařených švestek ve vlastní šťávě také nebudete potřebovat cukr. Lepší je však zavařit už odpeckované švestky, aby se jich do sklenice vešlo víc a víc jich mohlo pustit šťávu. Švestky se naskládají natěsno do sklenic a bez nálevu se zavřou víčkem. Šťávu pustí až při samotné sterilizaci.

Způsoby zavařování

Důležitou součástí celého procesu zavařování je samotná sterilizace, při které se naložené sklenice nechají několik minut povařit, čímž se odstraní zárodky mikroorganismů, víčko se silněji přichytí a švestky se bezpečně zakonzervují. Zavařování přitom můžete pojmout po svém, ať už tradičně v hrnci, v troubě, nebo v myčce nádobí.

  • Zavařování v hrnci – Klasikou bývá zavařování v hrnci, ať už běžném, nebo speciálním hrnci na zavařování, který vám ukáže teplotu při zavařování. Sklenice je třeba vložit do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly, aby nepraskly. Do hrnce nalejte teplou vodu, která by měla sahat asi do poloviny výšky sklenic – proto nejdříve vložte sklenice, až pak nalejte vodu. Sterilizovat by se mělo při teplotě 90 °C, což si můžete zkontrolovat teploměrem, ale když ho nemáte, určitě nenechte vodu výrazně bublat. Zavařujte po dobu 20–30 minut – menší sklenice kratší dobu, větší delší. Po zavaření vyndejte sklenice na teplovzdornou podložku a nechte vychladnout.
  • Zavařování v troubě – Na zavařování v troubě budete potřebovat větší hluboký plech, který nejdříve vyložte utěrkou nebo novinami, aby se sklenice nedotýkaly přímo dna. Na vystlanou vrstvu poskládejte sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech zalejte vodou, přičemž stačí, aby sahala do výšky sklenic 2–3 cm. Troubu si nejdříve předehřejte na 150 °C. Když bude trouba předehřátá, vložte do ní plech a sterilizujte po dobu 45–60 minut (menší sklenice kratší dobu, větší delší). V tomto případě se sklenice zavírají víčky až po sterilizaci. Víčka zavřete ihned, aby se díky teplu lépe přichytila.
  • Zavařování v myčce – Stále oblíbenější je zavařování v myčce nádobí, kde si můžete teplotu a délku cyklu jednoduše nastavit. Před zavařováním však zkontrolujte, zda v myčce nezůstaly zbytky prostředku na umývání nebo leštidla. Zavřené sklenice rovnoměrně poskládejte do myčky nádobí, avšak s mezerami, aby při zavařování nepraskly. V myčce je ideální teplotou na zavařování 70–80 °C, proto zvolte cyklus s vhodnou teplotou a už jen počkejte, kdy myčka oznámí ukončení cyklu.
  • Zavařování v mikrovlnce – Populárním se stalo zavařování v mikrovlnné troubě, které má proces sterilizace usnadnit a urychlit. Princip této sterilizace je v rychlém zavaření max. 4 sklenic současně, které se rozestaví po obvodu, ne do středu talíře v mikrovlnce. Zavařuje se krátce, jen 6 minut při 700 W nebo 4,5 minuty při 900 W. Tento způsob zavařování však volte spíše jako poslední alternativu, protože nemusí být vždy účinný. Mikrovlnky jsou známé tím, jak nerovnoměrně ohřívají jídlo a při zavařování je klíčová právě konstantní vysoká teplota. Dalším rizikem je použití kovového víčka, které může vést k prasknutí sklenice, čímž si zničíte nejen zavařeniny, ale pravděpodobně i mikrovlnku.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie myčky nádobí

Sušení švestek

Švestky se dají sušit několika způsoby. V minulosti se na sušení používalo jen sluneční záření, ale dnes si je můžete usušit i v troubě nebo sušičce ovoce. Důležitý je výběr ovoce; švestky by měly být zralé až mírně přezrálé, nikdy ne tvrdé zelené švestky. Švestky je potřebné před sušením umýt, zbavit nečistot a odpeckovat. Švestky se nejčastěji suší rozpůlené, avšak když jsou příliš velké, můžete je rozkrojit na čtvrtiny, aby se lépe vysušily. Když budete sušit v troubě, vyberte vhodný plech, na který položíte kovovou mřížku – počítejte s tím, že švestky budou pouštět hodně šťávy. Když budete sušit v sušičce, švestky poskládejte na příslušné mřížky.

Sušení v sušičce je jednoduché, mnohé mají přednastavené programy sušení pro tento druh ovoce, ale v zásadě platí, že se švestky suší při 50 °C po dobu 7–9 hodin, podle toho, jak šťavnaté a dužnaté jsou. To, jak sušit švestky v troubě, závisí i na typu vašeho spotřebiče, ale nejčastěji se suší při vyšší teplotě než v sušičce – 60–70 °C. Délka cyklu sušení by měla záviset na jejich tlouštce, šťavnatosti a na chtěném výsledku. Ke konci švestky kontrolujte, zda jsou dostatečně vysušené. Když zůstanou šťavnatější, měli byste je zkonzumovat v následujících týdnech. Pokud je chcete uchovat po celou zimu, je potřebné je vysušit víc.

Jak uskladnit sušené švestky

Po vysušení je třeba švestky správně uskladnit, jinak se může sátť, že vám začnou plesnivět nebo se do nich dostane hmyz. Před uskladněním nejdříve švestky zkontrolujte, zda jsou dostatečně suché – měly by být pružné, ale ne vlhké a šťavnaté. Pokud si nejste jistí, nechte je ještě pár dnů volně doschnout na mřížce. Sušené švestky uskladněte v uzavíratelné nádobě, nejlépe neprůhledné, aby nebyly vystavené světlu. Vršek by se měl dát pevně uzavřít, např. zatáhnout, aby se dovnitř nedostal vzduch nebo hmyz. Skladujte na suchém a tmavém místě.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravin

Švestková povidla

Povidla se od džemu liší konzistencí i způsobem přípravy. Zatímco v džemu najdete kousky ovoce, v povidlech se rozvaří a delším vařením je jeho konzistence hustší. Na přípravu lektvaru můžete, ale nemusíte použít cukr. Obvykle jde o poměr 1 kg krystalového cukru na 5–10 kg švestek podle toho, jak zralé a sladké jsou, ale poměr si přizpůsobte hlavně podle vlastní chuti a preferencí. Přichystejte si také dobrý objemný hrnec, ve kterém se vám povidla snadno nepřipálí, protože by mohl zhořknout, čímž se úplně znehodnotí. Přidat můžete i trochu mleté skořice nebo vanilkový cukr na zvýraznění chuti. Receptů a obměn je mnoho a někdy stojí za to vyzkoušet i vlastní nové kombinace.

Na povidlu použijte aspoň 5 kg švestek, protože je třeba počítat s tím, že vařením se voda odpaří a objem se zmenší. Švestky umyjte, rozpůlte a odpeckujte. Švestky je dobré před vařením pomlít v mlýnku nebo aspoň posekat na drobné kousky, aby vznikla kašovitá masa, která se rychleji rozvaří. Připravené švestky vložte do hrnce a dejte vařit. Lektvar je lepší vařit jen na mírném plameni, aby se nepřipálil, a neustále míchat. Vaření zabere několik hodin, obvykle 3–5 hodin podle objemu. Proto se vyplatí mít při vaření pomocníka, který vám se stálým mícháním pomůže, aby se lektvar nepřipálil a několikahodinové úsilí nevyšlo na zmar.

Povidla bude postupně houstnout a čím bude hustší, tím hůře se bude míchat a vzniká tak větší pravděpodobnost připálení. Po zhoustnutí zkuste lžící kousek odebrat, ochutnat a zhodnotit, zda je dostatečně hustý, nebo potřebuje ještě povařit. Když budete s hustotou spokojení, přisypte cukr, případně další ingredience (skořice, vanilka, mleté hřebíčky) a povařte dalších 30 min. Po uvaření hned nalejte do umytých sklenic a zatáhněte víčka. Zavřené sklenice otočte dnem vzhůru a nechjte přirozeně vychladnout.

Švestková povidla

Švestkový džem

I když švestkový lektvar se těší větší oblibě, za vyzkoušení stojí i švestkový džem, který se vaří kratší dobu a na přípravu vám postačí méně švestek. Na přípravu džemu budete potřebovat švestky, které si odpeckujete a překrojíte na čtvrtinky. Džem se vaří už spolu s cukrem a má obsahovat kousky ovoce, ale je na vás, v jakém poměru a v jaké velikosti. Čím větší kousky švestek dáte vařit, tím méně se rozvaří. Čím menší budou, tím hladší džem získáte. Džemy s většími kousky ovoce jsou vhodné např. pro přímou konzumaci na chlebu, hladší džemy se zase lépe roztírají např. na korpus zákusku. Část ovoce, asi polovinu, můžete pokrájet na menší kousky nebo semlít pro větší různorodost konzistence. Pokud se rozhodnete pomlít všechny švestky, vznikne vám marmeláda.

Očištěné a nakrájené švestky tedy vložte do hrnce, přidejte cukr a začněte vařit. Množství cukru je opět věcí chuti, někdo má rád sladší džem a použije 0,5 kg krystalového cukru na 1 kg švestek, jiný ho použije méně nebo vůbec a nahradí ho sladidlem. Džem vařte na mírném ohni za stálého míchání. Pokud chcete, můžete si ho ochutit také citronem, skořicí, vanilkovým cukrem, kořeninami nebo přimíchat jiné ovoce. Zajímavá je tzv. domácí švestková nutela, která se vaří ze švestek, cukru a hořké čokolády. Na 1 kg švestek postačí 1–2 tabulky hořké čokolády (100–200 g).

Džem stačí vařit krátce, přibližně 30 minut nebo do té doby, dokud se ovoce nerozvaří na konzistenci, se kterou budete spokojení. Když se rozhodnete pro marmeládu, na konci můžete vzniklou hmotu rozmixovat tyčovým mixérem a propasírovat, abyste se vyhnuli slupkám. Po dovaření naplňte umyté sklenice ještě horkým džemem a zatáhněte víčko. Sklenice poskládejte do hrnce tak, aby se nedotýkaly, zalejte do poloviny vodou a džem dejte sterilizovat po dobu 10–15 minut. Následně nechte pozvolna vychladnout.

Zamrazené švestky

Pokud máte rádi čerstvé švestky a chcete je proto co nejšetrněji uskladnit na později, do úvahy přichází i mrazení. Švestky se dají zmrazit podobně jako zeleninové směsi, které najdete v obchodech. Stačí je očistit, odpeckovat a rozpůlit. Nejúčinnější je, když je můžete rozložit na tácek, na kterém je necháte zmrazit. Po 24 hodinách je můžete z tácku přesunout do nádoby nebo plastového sáčku a vložit zpět do mrazničky. Takto vydrží i 3–4 měsíce a budete je moci použít např. na ozdobení koláče. Zmrazit je můžete i předpřipravené, např. zasypané cukrem, v cukrovém nálevu, rozmixované na kaši a podobně. Takto předpřipravené švestky vám ušetří čas a později je můžete použít do koláčů.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Komentáre

11/09/2023 12:23
Dáša

O zavařování v myčce už jsem slyšela, ale stále na to nemám odvahu to vyzkoušet. Takže klasicky zavařuji v hrnci.

Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Studentský pokoj - měla by se líbit nejen vám, ale i vašemu dítěti Studentský pokoj - měla by se líbit nejen vám, ale i vašemu dítěti

Zařizování studentského pokoje může být pořádný boj. Rodič chce často něco jiného než samotné dítě a potom vznikají rozbroje. Zkuste však vyjít studentovi vstříc a nakonec budete všichni...

Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit

Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku. 

Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie

Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.



Publikováno dne: 28.08.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(91.2%)

V této kategorii najdete i:

Jak čistit černou baterii?Jak čistit černou baterii?

Černé dřezové baterie jsou zajímavým designovým prvkem domácnosti. Poutají na sebe pozornost a dodávají místnostem elegantní nádech. Jak je však čistit a udržovat?

Špatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných místŠpatné návyky při uklízení – čisticí přípravky a nářadí, pořadí, uklízení jen viditelných míst

Při uklízení každý hledá způsoby, jak si práci ulehčit a urychlit. Tyto různé tipy a triky nemusí být vždy správné.

Nápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obývákuNápady, jak vytvořit úložné prostory v chodbě, kuchyni, koupelně, ložnici či v obýváku

Úložných prostor není nikdy dost. Vytvořit si je můžete i z toho, co máte doma, nebo z jiných kusů nábytku, které zapadnou do vašeho interiérového designu.