I kvalitní smaltované hrnce mohou být levné a mít dobré recenze

Patří smaltované nádobí do minulosti? Pro někoho možná ano, ale věřte nebo ne, smaltované nádobí je opět v módě. Smaltované nádobí totiž nabízí obrovské výhody oproti moderním hrncům z nerezu a dokáže jim klidně konkurovat.

Kvalitní smaltované hrnce

Smaltovaný hrnec určitě není přežitkem z minulého století. Výroba kvalitních smaltovaných hrnců dnes překoná mnohé moderní nerezové hrnce. Pojďme se tedy na smaltované hrnce podívat trochu blíže.

Oblíbené smaltované hrnce

Smaltovaný hrnec – Ověřená kvalita

Výroba smaltovaného nádobí rozhodně nepatří do období vašich babiček a prababiček. Smaltování je technika, která se používí už více než 2 000 roků. Přestože v dávných dobách sloužilo smaltování spíše na výrobu dekorací a šperků než na výrobu hrnců. Zjistilo se však, že smaltováním předmět získává vskutku jedinečné vlastnosti.

Co je vlastně smalt? Jde o materiál, který se začal používat už ve starověkém Japonsku, Indii a Egyptě. Do Evropy se smalt dostal až kolemo 5.–7. století n. l. Smalt je ve své podstatě křemičitá tavenina, která je podobná sklu. Avšak pouze složkami. Vypálením v peci při teplotě minimálně 600 až 800 °C totiž získává celistvý a ochranný povlak hladkého charakteru, který je velmi odolný.

Nejlepší smaltovaný hrnec

U nás mají smaltované hrnce bohatou tradici. A možná byste nevěřili, ale v mnohých domácnostech se používají dodnes. A to mají přes 60 let. Který nerezový hrnec dnes tolik vydrží? Tradiční výroba smaltovaných hrnců se nikdy nevytratila a funguje dodnes. Smalt je materiálem zdravotně nezávadným a jeho údržba není nijak náročná.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie hrnce

Silné a slabé stránky smaltovaného nádobí

Jako každý produkt i smaltované nádobí má svoje výhody a nevýhody. Smaltované hrnce jsou však roky prověřené, a i když mají svoje „mouchy,“ lidé jim zůstávají věrní. Především, pravý smalt má perfektní tepelné vlastnosti, je velmi odolný, zdravotně nezávadný a má dlouhou životnost

Nejlepší smaltovaný hrnec

Nevýhodou je, že nedisponuje nepřilnavým povrchem. Také z praxe víme, že i když je velmi odolný, za určitých okolností může dojít k jeho poškození. Častými nárazy nebo prudkými změnami teplot dochází k popraskání povrchu smaltovaného hrnce. Když je už smaltovaný povrch porušený, hrnec ztrácí na své kvalitě. Zacházejte s ním proto opatrně, také i při umývání. Povrch uvnitř hrnce postupně (časem) tmavne. Jde o přirozený proces a nezapomeňte, že smaltované hrnce nejsou vhodné do trouby. Připomenout můžeme značku hrnců Belis, která si zakládá na poctivé výrobě smaltovaného nádobí.

Konkurence dnešní doby

Smaltované hrnce to dnes nemají jednoduché. Konkurence je na trhu stále víc, a proto musí bojovat o svoji pozici. Ve zkratce si projdeme i ostatní možnosti, které máte při výběru nádobí do kuchyně. I na základě tohoto porovnání se možná rozhodnete, jaký druh hrnců budete v domácnosti používat.

Nerezové trendy

Asi nejvážnějším konkurentem na trhu jsou nerezové hrnce, které mají moderný designvysokou odolnost vůči poškození, vydrží dlouho a odolávají i prudkým změnám tepla.

Nerezový hrnec

Nerez je odolný vůči nárazům i rezavění. Poměrně odolný je i jeho povrch, který se až tak nepřichytává. Nerezové nádobí má horší tepelné vlastnosti a vodivost tepla. Také na nerezu, pokud není dobře ošetřovaný, vznikají skvrny, které jsou však jen vizuálním faktorem. V nerezových hrncích se nedoporučuje potraviny skladovat v ledničce.

Litinová paráda

Litinovému nádobí kromě vyšší hmotnosti a ceny lze jen těžko něco vytýkat. Možná jen zvýšenou péči. Kromě toho je litinové nádobí velmi odolné, trvanlivé, výborně rozvádí teplo, odolává skvěle i prudkým změnám tepla (vhodné do trouby) a po vypálení se vytváří přirozený nepřilnavý povrch. Vypálení je nutné provést před prvním použitím, kdy do nádobí nalejte olej (aby pokryl povrch) a necháte olej vypalovat. Tento proces zopakujte aspoň 3–5x a následně ho umyjte a osušte. Litině prospíva časté používání. 

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie hrnce

Měděné nádobí

Dnes je už skutečně raritou. Ačkoli skvěle vodí teplo, je náročné na údržbu. Používat musíte speciální chemické přípravky a nesmí jít ani do myčky nádobí. Nevýhodou je i vysoká cena měděného nádobí. Možná upoutá designem, ale z funkčního hlediska nepřináší oproti konkurenci žádné výhody.

Teflonový zázrak

Všude slycháme, že teflon je skvělý, protože jeho povrch je nepřilnavý,  nezapomeňte však na to, že teflon je velmi citlivý materiál, který vyžaduje zvýšenou péči. Kromě toho teflonové nádobí by nikdy nemělo přesáhnout teplotu vyšší než 260 °C.

Teflonový hrnec

Jde totiž o syntetický povrch a při této teplotě začíná vylučovat karcinogenní látky. Teflon má svoje výhody, ale ani zdaleka není věčný. Při manipulaci či vaření je třeba na povrch dávat pozor. Nepoužívat kovové předměty, které by povrch mohly poškrábat. Narušená celistvost teflonu totiž způsobuje jeho neúčinnost.

Keramika je zlatá střední cesta

Keramické nádobí se do kuchyně dostává už nějakou tu dobu. Překvapivě to začalo keramickými noži. Trh nabízí hlavně keramické pánve a kastroly, které plní svůj účel velmi dobře. Keramický povrch je přirozeně nepřilnavý, ale nevydrží věčně. Levné keramické nádobí i tu nevýhodu, že povrch se často odlupuje a je velmi citlivý. Keramické nádobí (bílý povrch) se také mnohem náročněji umývá. Pokud čištění není důsledné, vytvoří se vrstvy, které už jen těžko dostanete dolů.

Měděné nádobí

Titanový kuchař

O titanu nelze diskutovat. Počítejte však s tím, že se budete muset pořádně vydat. Stejně jako u litiny i u titanového nádobí nepotřebujete na přípravu jídla téměř žádný tuk. Povrch je nepřilnavý a velmi trvanlivý. Používat ho můžete i do trouby. Má velmi dobrou tepelnou vodivost a odolává i prudkým změnám tepla. Péče o titanové nádobí není náročná. Používejte však ověřené mycí prostředky, abyste povrch zbytečně nedegradovali.

Kolik za nádobí zaplatím?

A jaké jsou ceny jednotlivých druhů kuchyňského nádobí? Vycházíme nejen z nejprodávanějších kusů nádobí v daném segmentu, přihlížíme i ke kvalitě. Připravili jme pro vás přibližné cenové hladiny sady hrnců podle jednotlivých materiálů.

Hrnce do kuchyně

Smaltované nádobí si opatříte od 2000 do 2500 korun v závislosti na značce. Moderní a pravé nerezové nádobí vás vyjde na 1500 až 2500 korun. Levnější „nerez" je obvykle nerezavějící ocel. V případě nádobí litinového si připlatíte, cena se pohybuje kolem 3000 až 4500 korun za sadu. Měděné nádobí není příliš frekventovaným zbožím, ale pokud se pro ně rozhodnete, pod 2500 korun se určitě nedostanete. Teflonové sady hrnců v nabídce najdete jen těžko. Obvykle koupíte pánev, kolem 800–1200 korun, nebo kastrol v podobné ceně. Kvalitní keramické nádobí je na trhu za přibližně 2000–3500 korun. Stále víc používané titanové hrnce jsou asi nejdražším artiklem. Za čtyřčlennou sadu zaplatíte kolem 4000 až 8000 korun. Kvalitním výrobcem je značka AMT.

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář



Publikováno dne: 12.04.2019
Hodnocení článku:
(87.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Velký průvodce výběrem povlečení. Levná nebývají nejlepší Velký průvodce výběrem povlečení. Levná nebývají nejlepší

Máte ideální postel, vhodnou matraci, polštář a přikrývku, ale stále vám něco chybí. Ložní povlečení, bez něhož by žádná ložnice nebyla ložnicí! Poradíme vám jak vybrat to nejlepší.

Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze

Nákup kuchyňských nožů bývá výprodejovou záležitostí. Splňovat by však měly jistá kvalitativní kritéria. Poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší!

Znáte římský hrnec? Toto jsou výhody hliněného pekáče na zdravé vaření Znáte římský hrnec? Toto jsou výhody hliněného pekáče na zdravé vaření

Zdravá strava je často spojená s nepříliš lahodnou chutí. Římský hrnec je v tomto případě ideálním řešením. Máte ho doma také?