Recenze Whirlpool AWE 66710. Automatická pračka patří mezi nejlepší

Automatická pračka je dnes v domácnosti spotřebičem, který je stejně potřebný jako lednička, mraznička nebo myčka nádobí. Od všech očekáváme nízkou spotřebu energie a dokonalou spolehlivost. Whirlpool AWE 66710 by měl tato kritéria plnit do puntíku.

Recenze pračky Whirlpool AWE 66710

Jde totiž o nejprodávanější pračku s plněním shora v roce 2017. Jak obstála v našem spotřebitelském testu?

Za málo peněz hodně muziky

Začněme tímto příslovím, z něhož jasně vyplývá, že koupě této pračky se vám naprosto vyplatí. Je to tak? Cenovka na úrovni 6500 Kč patří rozhodně mezi nejpříznivější v kategorii praček střední třídy. Při porovnání s konkurenčními pračkami se dostanete téměř vždy nad sumu 7000 Kč. Zároveň značka Whirlpool patří mezi ověřené výrobce se skutečně dostupným servisem i náhradními díly.

Pračka má plnit svůj účel. Plnění zhora vám umožňuje pračku umístit i do menších koupelen, resp. do skromnějších prostor. Někomu možná plnění shora nevyhovuje, ale všechno je to jen o preferencích. Pračky plněné zboku se srovnatelnými parametry jsou v této kategorii o přibližně sto eur dražší.

Whirlpool má čím zaujmout

Dříve než přejdeme k samotnému testu, měli byste vědět, co si pro vás výrobce připravil. Whirlpool AWE 66710 ja automatická pračka plněná shora. Objem bubnu je 42 litrů a kapacita praní je 6 kg. Klidně tak pokryje běžné nároky 4členné domácnosti. Plnicí otvor má šířku 21 cm. Rozměry pračky jsou, jak jsme uvedli, velmi praktické. Na výšku má pračka 90 cm, na šířku má přesně 40 cm a hloubka je klasických 60 cm. Hmotnost tohoto modelu je pohodlných 58 kg.

Pračka patří do energetické třídy A+++ a výrobce garantuje nízkou spotřebu energie i vody. Roční náklady na spotřebu energie se pohybují na úrovni 153 kWh. Průměr roční spotřeby vody je plus-mínus 8 500 litrů. Motor pracuje při odstřeďování při maximu 1000 otáček za minutu. Odstřeďování je označené písmenem C. Není tedy tak účinné. Účinnost praní je označená písmenem A. Mezi pračkami střední třídy je to úplně adekvátní hodnocení. Pračka při odstřeďování pracuje s vyššími otáčkami a hlučnost dosahuje 76 dB. Při běžném praní je to 59 dB.

Nezaostává ani v inovacích

Pračka Whirlpool v oblasti technologií určitě nezaostává. Vybavená je LED displejem, který vám nabídne ty nejpodstatnější informace. Nechybí senzor zaneseného filtru, poškozený přívod vody, otevřená dvířka nebo jiné případné servisní chyby, na které vás pračka upozorní. Pračka obsahuje až 18 pracích programů a vybavená je i šestým smyslem. Ten se postará o optimalizaci pracího cyklu podle množství prádla. Tímto způsobem ušetříte až 50 % vody, energie a nakonec i času.

Automatická pračka Whirlpool AWE 66710 recenze

Kromě jiného to jsou speciální programy na bavlnu, syntetiku, riflovinu, jemné prádlo nebo speciální 15minutový program na přeprání prádla.

Pračka nabízí také funkci přerušení nebo odloženého startu. Pokud se vám to zdá jako nesmysl, nejednou se může stát, že pračku spustíte, ale musíte odejít a nechcete riskovat, aby práčka běžala i ve vaší nepřítomnosti. A právě tehdy je tady funkce odloženého startu. Program Clean+ se zase postará o odstranění odolných skvrn při prodlouženém pracím cyklu s nižší teplotou 25 až 35 °C. Řízená optimalizace spotřeby vody, kterou je pračka vybavená, se postará o řízenou spotřebu vody při každém praní samostatně. LED displej vám také zobrazuje zůstatkový čas do skončení pracího cyklu.

Co mě potěšilo

Při používání téjto pračky se mi potvrdilo, že skutečně cena někdy nerozhoduje. Investice na úrovni 290 € překonala moje očekávání. 5letá záruka na motor je také bonusem, který při nákupu oceníte. Pojďme už k samotným zkušenostem spotřebitele.

Účinnost praní s hodnocením A vůbec neklamala. Při nastavení správného programu, kterých máte na výběr až 18, jsem nikdy neměl problém odstranit nečistoty či mastné skvrny. Při praní mě mile překvapila nízká hlučnost pračky. U volně stojících praček plněných zhora bývá „tanec“ často běžným průvodním faktorem. Tady však ne. Kromě toho je zde nízká spotřeba vody a energie.

Technické parametry, které výrobce uvádí, se zcela ztotožňují s tím, co pračka dokáže. Pračka se opravdu vejde i do menší koupelny v bytě. Detailem, který mě potěšil byl fakt, že po spuštění pracího cyklu ještě můžete pračku otevřít a doplnit, co potřebujete. Nižší úroveň účinnosti odstřeďování není vůbec tragická.

Jímky na prací prášek a aviváž Whirlpool AWE 66710

Ovládání nebylo žádnou tragédií a po pár minutách v návodem v ruce nebyl problém nastavit program, zastavit ho nebo aktivovat odložený start. Zpětně podotknu, že přestože práčka vypadá menší, objem 6 kg prádla je více než postačující. Navíc po ukončení pracího cyklu se pračka po 15 minutách vypne automaticky.

Nemysleli na všechno

Upřímně mě zamrzel fakt, že přívodní hadice na vodu nebo elektrická šňůra byly skutečně krátké. Někdy vám nezůstává nic jiného než koupit novou odtokovou a přívodní hadici a použít prodlužovačku. V tomto se výrobce přepočítal.

K dokonalosti chyběl také podvozek práčky. Manipulace by bylo mnohem jednodušší. Drobným detailem je také plastová pojistka bubnu, která nevzbuzuje příliš důvěru a časem určitě povolí. Malé dítě však na dvířka bubnu nedosáhne, takže to není tak kritické, jako by tomu bylo v případě pračky plněné z boku.

Není to nutnost, ale zvuková signalizace po ukončení pracího cyklu by určitě potěšila. Ačkoliv ukončení cyklu zobrazuje displej, člověk to zaregistruje, až když se vydá pračku zkontrolovat.

Konečné hodnocení

Přísloví, které jse použil na začátku, skutečně platí. V poměru cena a parametry je automatická pračka Whirlpool AWE 66710 skutečným průkopníkem. Mohu říct, že až na pár nedomyšlených detailů, které vám trochu pokazí náladu, pračka nikdy nezklamala a svůj účel plnila vždy na jedničku. Kvalita materiálů je také obstojná. Za tuto cenu by bylo zbytečné kritizovat další parametry, které nijak nezklamaly. Celkově tedy Whirlpool AWE 66710 dostává hodnocení 7/10. Pračku bych klidně zařadil do kategorie vyšší střední třídy.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Zelená ložnice - budete se v ní cítit jako v bavlnce Zelená ložnice - budete se v ní cítit jako v bavlnce

Patří zelená k vašim oblíbeným barvám? Pak se jí při zařizování bytu nemusíte vůbec obávat. Podívejte se, jak se hodí například do ložnice.

Červený obývací pokoj - každého upoutá na první pohled Červený obývací pokoj - každého upoutá na první pohled

Toužíte po obývacím pokoji, z níž bude sálat radost a energie? Vyměňte bílé, šedé a béžové barvy za červenou a dodejte jí nový život v horkých odstínech! Vaše obývák se změní k nepoznání.

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.



Publikováno dne: 09.06.2019
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(93.2%)

V této kategorii najdete i:

Beurer MK 500 simulátor mořského vzduchu – recenze, zkušenosti, testBeurer MK 500 simulátor mořského vzduchu – recenze, zkušenosti, test

Čistička vzduchu a simulátor mořského vzduchu Beurer MK 500 vzduch zvlhčuje, ale také ho čistí, sterilizuje, ionizuje a dodává mu minerály. Jaké jsou všechny jeho výhody?

Ariete Art 615 B-Cheese výrobník sýra – recenze, zkušenostiAriete Art 615 B-Cheese výrobník sýra – recenze, zkušenosti

Uvažujete nad domácí výrobou sýra, ale nevíte, kde začít? Pomozte si kompaktním výrobníkem sýra od Ariete.

Recenze Rowenta Clean and Steam RY7557WH – kvalitní parní vysavačRecenze Rowenta Clean and Steam RY7557WH – kvalitní parní vysavač

Otestovali jsme pro vás vysavač v kombinaci s parním mopem Rowenta Clean and Steam RY7557WH. Jak si vysavač a mop v jednom počínal v našem testu? Čtěte dál a dozvíte se všechno podstatné.